Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csiri-csuri

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Budapest és környékéről már sokszor elmondtam, hogy amellett, hogy bor nagyhatalom, mégse az. A főváros legkedveltebb bisztróiban már intelligens műértőkkel találkozunk, akik egy-egy kékfrankost vagy irsai olivért már teljesen más szemmel isznak. Vezethet utunk egészen Monorig,…..
Szűkebb pátriárkám, Budaörs bortermelő vidék volt egykor. A hatvanas években még közel négyszáz hektárnyi szőlő termett a budaörsi medence déli mészkőlejtőin, pincesorok álltak a Kő-hegy oldalában. De akkor - a hatvanas években - már haldoklott errefelé a borászkodás, a…..
Egyetlen igaz technológia címmel indított el sorozatot blogján Rambo, a szőlősgazda. Nagyon tanulságos és érdekes az eddig felvonultatott technológiai sokszínűség és gondolkodás, amiről a meginterjúvolt borászok beszámoltak. Ez adott ihletet arra, hogy - nem megélhetési,…..
csiri-csuri 2010.05.21 11:34:15
@fiatalborivo: Pontosan, ahogy mondod. Mondjuk úgy, hogy a seprőről és derítőről fejtés szükséges. Ehhez képest idén beiktattam egy plusz fejtést, ami a korábbi illetve kontroll tételekhez képest jelentős javulást eredményezett. Mivel nem szűrök, avagy ha szűrés helyett tekintem a plusz fejtést, akkor azzal sokkal kevesebbet veszek el a borból, mint a szűréssel. A fejtéseket kvázi zárt rendszer szerint csinálom. Ezen műveletek után többet nem piszkálom a bort, ez a végleges állapot. Pontosabban az utolsó művelet a palackozás. Tavaszra kész a bor. A korábbi évek tapasztalata alapján a csiri-csuriból készült bor (az én szőlőművelési eljárásom és pincetechnológiám szerint) áprilisra lesz stabil, ekkor a legüdébb, palackérett. Meglátásod ezzel kapcsolatban? Te milyen rendszer szerint csinálod? Milyen fajtáitok vannak? Hosszabban kell érlelni azokat? Milyen beavatkozásokat kell még tenni?
csiri-csuri 2010.05.22 00:16:16
@attisch: Mit nevezel első fejtésnek? A posztban a pincemunkánál írod, hogy decemberben lefejted az új bort. Én ezt a seprőről fejtésnek értelmeztem. Aztán írod, hogy az első fejtés előtt két héttel kevered bele a derítőt, illetve ezzel összhangban az előző hozzászólásodban, hogy az első fejtést összevonod a derítéssel. Én ezt úgy értelmezem – lehet, hogy nagyot tévedek – hogy az „első fejtés” a seprőről való fejtés utáni első fejtés.
Felmerül bennem a kérdés, hogy a seprőről való fejtéskor kinek milyen állapotú a bora (mennyire tisztult már le, milyen aktívan dolgozik még -> mennyi üledék lesz még, pl. a további fejtések miatt), avagy hogyan, milyen szempontok szerint választjuk meg a seprőről fejtés időpontját. Mondjuk, fehér borról van szó, s a szőlőből egy könnyű, üde bort szeretnénk készíteni. Ez utóbbi cél talán azt kívánja, hogy ne hagyjuk sokáig seprőn, amint lehet, válasszuk le. Viszont túl hamar nem lehet, bizonyos állapotot el kell érni. Mennyi idő a szürettől eddig az állapotig eljutni? Mennyi ideig tart az erjedés? Segítem (változtatom) fajélesztővel, tápsóval? Szabályozom, irányítom a hőmérsékletet? A gyümölcsösség, minél illatosabb maradjon érdekében alacsonyabb hőmérsékleten erjesztem, ami hosszabb ideig tart, vagy magasabb hőmérsékleten mihamarabbi erjedést kívánok? Vagy hobbi borászként a természetnél maradva, ahogy abban az évben az időjárás alakította a pince/borház hőmérsékletét?
csiri-csuri 2010.06.04 12:12:59
@attisch: Számomra furcsa, hogy a derítő szert a seprőről fejtés előtt kevered a borba. Amikor én csinálom a seprőről fejtést, az új borom még nem alkalmas derítésre a benne zajló aktív folyamatok miatt, továbbá tisztító művelet célzattal nem kavarnám fel a seprőt. Inkább plusz fejtést csinálok, törekedve az egységnyi borhoz kevert derítőszer mennyiségének minimalizálására is.
Korábbi években kipróbáltam kétféle fajélesztőt. Tavaly visszatértem a természet adta élesztőkhöz, annyi különbséggel, hogy tápsót kapott (a kezdeti években azt sem).
Idén kipróbálom az általad javasolt derítőszert. Remélem, kapható kis kiszerelésben, és nem arany áron mérik.
A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony 2010. május 8-án Perkátán, a Győry kastélyban rendezte meg hagyományos, immár XVII. Kistérségi Borversenyét. A verseny az Adonyi Kistérség nyolc településének (Adony, Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa, Kulcs, Perkáta, Pusztaszablocs,…..
Péntek délután elkezdtem kijavítani a villanypásztort. A drótok a hidegben annyira összehúzódtak, hogy a tartócsavarokat is elferdítették. Mivel a nyári száraz földbe képtelenek voltunk rendesen letenni a karókat, ezért az egész renszert újra kellett telepítenem - nem kis…..