Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hadházykároly (törölt)

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Fideszt burkoltan rasszizmussal vádolók zavartan hallgatnak, jobboldali hangadók köpni-nyelni nem tudnak, a Jobbik pedig Fidesz-Lungodrom kormányt emleget. Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a cigánysággal kapcsolatos bármilyen esemény vagy megszólalás azonnal óriási…..
hadházykároly (törölt) 2010.09.29 10:32:16
A kommunizmus történelemcsonkítása velünk él. Máig nem vizsgáltuk meg, ki az, aki az egész magyar történelem és kultúra, és ki az, aki egyedül csak a baloldal szempontjából fontos. Szőcs Géza valószínűleg nem is tudja, hogy annak a kezdeményezésnek a felkarolásával,…..
hadházykároly (törölt) 2010.09.27 10:28:24
Mondjuk jól hangzik, ami itt írva vagyon és van is benne igazság, de azért számos ismeretelméleti meg egyéb problémát felvet (mert pl. szerintem olyan hogy történelem nem is létezik). Tehát teljesen szükségszerű, hogy szereplők események értelmezése korról korra eltérő legyen.

Ha pedig a történelmünk értelmezését a nemzeti kultúra részének tekintjük, akkor a dolognak rögtön több szintje lesz. Pl. van egy szűken vett tudományos szint, amit mondjuk magyar historiográfiának lehet nevezni és ezen azt értem, hogy adott korban az elfogadott tudósok mit, milyen módon, hogyan kutattak, értelmeztek, értékeltek.

Ettől némiképp eltér a történelemnek a politikai értelmezése, tehát, hogy milyen politikai erők hogyan értelmezték, fogták fel használták a történelmet (milyen eseményeket, személyeket tettek szimbolikussá). Ebbe a körbe tartoznak az utca és könyvtárnevek is.

Ezek, bár nem függetlenek egymástól, nyilván eltérően alakul a sorsuk. Elég, ha csak a negyven szocializmusának mondjuk történet- vagy irodalomtudományi felfogásának viszonylag erős változásaira gondolunk. (pl. Dózsa György nem osztályharcos értelmezése a nyolcvanas években már létező felfogás volt), szembeállítva a politikában érvényesülő történelem felfogás (szimbolikus személyek) sokkal kisebb mértékű változásaira.

Viszont pl. a "tudományos" és "politikai" szint viszonylag laza összefüggései és eltérő törvényszerűségei miatt nem hiszem, hogy a dolog úgy működne, hogy jól megvitatjuk és kigyomláljuk a kommunista múltat. Már csak azért sem, mert a történelem "politikai" értelmezése más törvényszerűségeknek engedelmeskedik, mint a tudományos. A megbeszélés, kutatás, vita az előzőhöz, Szőcs Géza meg az MSZP a másodikhoz tartozik.

Szakértő nem vagyok ezekben, de ez jutott eszembe elolvasván a dolgokat.
A Konzervatórium különítménye Angyalföldön járt egy LMP-s lakossági fórumon. Vári György Konzi-kommentelőt és levelezőt, a Lehet Más a Politika helyi képviselőjelöltjét kérdeztük többek között az LMP és az SZDSZ (MDF) viszonyáról, az SMS-ben is terjesztett…..
hadházykároly (törölt) 2010.04.09 21:34:22
@Samuzia: Az ilyeneket hívják errefelé trollnak, nem? Lökik a tömény ostobaságokat, és bár posztmodern világunkban kevés a tény, még azzal a kevéssel sincsenek tisztában.

Magam nem szeretem LMP-t, bár magát a kezdeményezést díjazom. A TASZ-os sztorihoz:Schiffer jogvédő ügyvéd volt (van), gondolom még nem hallottál ilyenekről. Na azok olyanok, mint az aszzem ACLU zsidó ügyvédei, akik az Amerikiai náci párt vs. Skokie ügyeben elérték, hogy a nácik felvonulhassanak egyenruhában a jelentős részben holocaust túlélők által lakott negyedben.... ez egy ilyen meggyőződés vagy ilyesmi,,, .

Meg mások is vicceseket írnak itt.... Szeretem például az SZDSZ démonizálását és az ehhez kapcsolódó konspirációs teóriákat.... Nyilván a minden-baj-okozója cionista összeesküvés ilyen balfasz módon omlik össze, nem? Tom, hogy a tények nem számítanak és mégis... Dékárt, meg ilyenek, meg a racionális kritikai szellem. Egy mondatban azért fenn kellen tartani valami minimális koherenciát, ugye?
hadházykároly (törölt) 2010.04.09 21:35:59
@Gest anyó férje: Schiffer dokumentumfilmet láttál, ha már a történelemről beszélünk?