Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kanyika

104 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A külvárosi művházból menő kortárs hellyé avanzsáló Csokonai Művelődési Házban január 7-én és 8-án telt házzal játszotta a Manna Produkció a Köldökzsinór-varieté – gyerek egy részben című darabot. A Játszó Terek című pályázati program első premier előadása Csábi Anna rendezésében került színpadra. A…..
Pennatúra Apáink kalapja 2022.11.03 13:01:00
Bereményi kalapja – ezt a címet kapta a 2022 ősszel vászonra kerülő, Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező életművét feldolgozó portréfilm, melyet Papp Gábor Zsigmond rendezett. Az egykor az Eldorádó című Bereményi-filmben feltűnő gyerekszínész Tóth Barnabás a film…..
Magamon kezdem Sanya és én 2022.09.27 07:38:26
Mostanában ritkán önt el a spontán életenergia, mely egykor víg görbe utakat eredményezett, a három gyerek mellett nincs szabad helyiértékem. Az egérút inkább az adott kezelésével, a hozzáállással kapcsolatos. Ha megadom magam esetleges tényezők összejátszásának és nem méltatlankodásra, ellenállásra…..
Az Ahol a folyami rákok énekelnek című regény inkább mondható mesés, mint hihető, hiteles történetnek. Emberábrázolása nem túl árnyalt, egyes részletek nem elég kidolgozottak, több ponton mesés fordulatok viszik tovább a cselekményt. Mégis magával ragadóan van megformálva, vitathatatlan az…..
Bár a rockoperában mindig inkább Koppánynak drukkoltam, kamaszkoromban szimpatizáltam utoljára a jelenlegi „királlyal” és magam is úgy látom, hogy 2022-ben inkább faültetésre és szerényebb, alázatosabb, az élőhelyünket is tiszteletben tartó ünneplésre volna szükség, mégis azon kapom magam, hogy…..
Versmegzenésítésekkel és kor(ty)társ performanszokban bővelkedő különutas irodalomtörténet-meséléssel megjelent a Resti Kornél zenekar első lemeze, a Kortytárs kornyikák. A hét év terméséből válogató verses-zenés rádiószínház műfaji retrósítás és újítás egyben, melynek mesterien hangulatfestő,…..
Magamon kezdem Minimalista advent 2021.12.12 07:38:45
"Különösen alacsony akkutöltöttségi szint" – olvasom a telefon kijelzőjén és belém hasít, hogy mindenkinek kéne egy töltöttségiszint-jelző. 50% alatt már energiatakarékos üzemmódra kéne átállni, mindenféle túltolás helyett befelé fordulni, töltőre kapcsolni. Ez mókuskerékhajtás közben nem egyszerű…..
Magamon kezdem Anyaringató: a dal 2021.10.29 11:06:31
Az anyai szerephez való viszonyulás meglehetősen ambivalens nem csak a társadalomban, de a családok szintjén is. "Örökölt sorsok”, ismételt minták, nagy (új) mintahiány, nagy verseny, ugyanakkor széles szolgáltatás-választék, végtelenített önkeresés és mindehhez – a régi formájában már egészen…..
Magamon kezdem Gyespercesek 1. 2021.10.13 09:50:19
Nyitány  ..
Bár a Nemzeti Galériában kiállított Vágyott szépség című tárlat képei már messze járnak, a találkozás élménye továbbgyűrűzik a befogadóban, ki nem szűnik meg vágyni a szépségre... ..
  Arról, hogy semmi nem mindegy.....
Az idei lagzijelenlétem mikéntjét híven illusztrálja a következő párbeszéd: Én: Ne már, lemaradtam a családi fotózásról??! Kedves rokon: Le, de nem baj, majd odaphotoshopollak!..
Javíthatatlan városi (vagy inkább tápos) attitűddel, kevés gyakorlati érzékkel, nagycsaládmenedzsment mellett nem sok hétköznapi zöld sikerélménnyel és egy talpalatnyi kerttel: vissza a természethez.  Alább a "gyökérkezelés" néhány kalandos epizódja...
Az első óra a Balatonra menet általában könnyen elzakatol, a második már döcögősebb, az utolsó félóra irgalmatlan. Az alábbiakban saját élményekre támaszkodva azt vizsgálom, mennyiben éri meg „zöld” vagy legalábbis autómentes családnak lenni a mai Magyarországon, illetve, hogy milyen az általános…..
kanyika 2021.06.28 10:30:04
@pkovaks: Történetesen egyedülálló anyaként is jogot formálhatnék arra, hogy a gyermekeimet nyaralni vigyem a Balatonra. Hogy mindenki megnyugodjon: a párom feltett és levett a vonatról, szabadságot még nem tudott kivenni. A részletes leírások egy élethelyzet érzékeltetésére, ezzel párhuzamosan a sokszor össztársadalmi szinten (pl. a kommentszekcióban) csekély mértékben tapasztalható empátia felébresztésére szolgálnak, nem pedig panaszkodás tárgyát képezik. Nekem megérte a "kínlódás", mert a gyerekeim nagyon boldogok voltak azon a pár balatoni napon. És az odaút a kényelmes járaton, mint írtam, igazán rendben volt, ha minden járat ilyen feltételeket nyújtana, eszembe nem jutna autóvásárláson gondolkozni és szüntelen csak dicsőíteném a MÁV-ot. De egész más, még "kínlódósabb" tapasztalataim is vannak. A "zöldek álma" meg, amire utalsz, valljuk be, nagyon távol áll jelenbéli kis magyar valóságunktól, bár nyilván sűrített vonatközlekedés képét érdemes dédelgetni egy autómentes világról ábrándozva...
kanyika 2021.06.28 11:20:01
@kmera: A szövegben több helyen az irónia eszközével éltem, a Déli pályaudvar körülményeinek érzékeltetésével arra kívántam felhívni a figyelmet , hogy ha nem leleményes az édesanya, akár még a kedvezőtlen feltételeket nyújtó pályaudvaron is ragadhat a gyermekeivel. Hozzátenném, ez esetben sem elmarasztalható. A két óra várakozás a mi esetünkben a helyi bevásárlóközpontba történő beüléssel, pihenéssel, péksüteményezéssel, légkondicionált terekben víg - a gyerekeknek kuriózum - mozgólépcsőzéssel telt, csak a prózai részletek további sorjázásával nem kívántam terhelni a tisztelt publikumot.
Magamon kezdem Szabad-e a strand? 2021.06.21 18:48:49
Sosem tudtam „jajúgy” élvezni a strandot, mindig úgy éreztem, a sör-lángos-palacsinta, a műanyag felfújható állatok és társaik a leghívebb bizonyítékai annak, hogy az ember nem tud mit kezdeni a szabadságával. Nem tud mit kezdeni vele, szorong tőle, ezért igyekszik benépesíteni mindenféle…..
Egy mélyökológiai műhely élményeiről is tudósítottam nemrég. A műhelymunka egyik alapszabálya volt, hogy a csoporton belül maradjon minden, ami ott a személyes megnyilatkozások során elhangzik. Ez nyilvánvaló, ugye, bár teljesen ártatlanul, puszta lelkes megosztani vágyásból is meg lehet szegni ezt…..
Az idő előrehaladtával egyre inkább seszínű haj, klasszikus/közhelyes kék szem. A türkizmánián túl színhelytelen öltözködés. Nehezen körülírható alkat, szabálytalan vonalak, már-már testnegatív hozzáállás. Vásárlásfóbia és az a szenvedős beállás a mindig méltatlannak érzett próbafülkében... Egykori…..
Magamon kezdem Én-ek az esőben 2021.05.28 22:48:01
Nagyon jól esett (így is, úgy is) az előző heti "özönvíz". Mintha lassított volna az időn. Az nem elfolyt, hanem inkább egybegyűlt, akár esővíz-tartályban az eső...
Magamon kezdem Karanténmorzsák 2021.03.18 17:53:38
Valamiért (amit 15ezerszer kértem már) korholom a fiam, mire ő: „Anya, úgy beszélsz velem, mint a Vilma a Frédivel!” A lányommal általában a tempókülönbségünk okoz összeütközést, van, hogy (miután felszámoltam a reggeli őskáoszt, összeszedtem három váltás ruhát és fölsegítettem min.2 kabát+overált)…..
Sokszor hangoztatják nem csak pszichológiai szakemberek, hogy bizonyos élethelyzetekben meg kell tanulnunk segítséget kérni, na de arról keveset beszélnek, mi minden történhet akkor, ha valóban segítséget merünk kérni…..
A „tücsökségről” sokáig azt hittem, a romantikus lelkületű ízeltlábú „lényéből fakad”, mígnem rá kellett ébrednem, valójában elég sokan szeret(né)nek csak hegedülni…..
Az alábbiakban háromgyermekes hétköznaptaposó gyakorlatomat próbálom szinkronba hozni tanulni, fejlődni, kapcsolódni vágyó valóságommal megszínesíteni, megszelídíteni vágyva a kontúrosan keretezett hét-időt, a kíméletlenül sorjázó napokat és órákat, hogy azok ne csak múljanak, hanem teljenek –…..
Magamon kezdem Földönfutás 2021.01.27 09:53:52
Minden nap meg kell nyitnia az embernek magában az „oprendszert” a további tevékenységekhez, ez a lépés kihagyhatatlan, e nélkül nem működik. Megnyitod, és aztán a használni kívánt – általad választott! – programokat futtatod.  ..
Sosem bírtam az érzelgős megnyilvánulásokat, a nagy jeleneteket, a direkt helyzeteket. Ha fotóztak, mindig grimaszoltam, ha jött a filmben a kiszámítható nagy egymásra találás, rosszul voltam. Mindenre volt címkém az amerikai jelzőtől a mesterkélten át az émelyítőig. Mindezzel alaposan körbe is…..
 „Kicsikém, mit spekulálsz?” – kérdezte a nagyim a minap agyalós „arcocskámat” figyelve. Elvigyorodtam, mert alaposan ráérzett...