Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lonicero

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amióta a Fidesz hatalomra került, a baloldali gondolkodást meghatározó értelmiségiektől és politikusoktól mást se hallunk, csak azt, hogy mennyire rossz nekünk, illetve, hogy a demokrácia egyre inkább átváltozik „népi demokráciává”, vagy már teljesen át is változott…..
Lonicero 2014.09.22 10:54:30
Gratula a szerzőnek. Én már évtizedek óta mondom: amíg abból lehet választani, hogy A csapat nyúlja le a közpénzeket vagy B csapat, addig nincs sok értelme a vitának. A demokráciát hirdető ellenzéknek kellene pár új arc...

A demokrácia működőképessége témában több problémát is látok.

Az egyik az intelligencia.
A demokrácia hatékony működéséhez kell valami minimum intelligencia a szavazók között. Amíg ez nincs, vagy nem elég magas, addig elegendő sok embert meg lehet vezetni demagóg hazugságokkal.
Ez is az oka (szvsz) annak, hogy minél délebbre / keletebbre megyünk, annál kevésbé működik a demokrácia.
Nekünk ezen a téren sajnos kell még pár évtized.
(A sokféle intelligencia közül most egyfajta "demokrácia specifikus" intelligenciát értenék, de ennél bővebben most nem gondoltam kifejteni.)

A másik probléma az életszínvonal hatása.
Amíg probléma a mindennapi megélhetés, addig pár tízezer forintos rezsicsökkentéssel meg lehet "venni" elegendő szavazatot. Még ha van is annyi intelligenciája a szavazónak, hogy átlásson a szitán.

A harmadik probléma a katonás szervezettség (illetve annak hiánya).
Sajnos a diktatúrát elfogadni tudó szavazókat / szimpatizánsokat / pártkatonákat könnyebb jól szervezett parancsuralommal irányítani. Az "igazi" demokráciát támogatók viszont szeretnek önálló véleményt alkotni és vitatkozni. Belőlük sokkal nehezebb egy jól irányítható, ütőképes, hatékony párt"hadsereget" kialakítani. (A frappáns angol kifejezés: "herding cats" ~ macskákat terelni)

A negyedik a magyar nemzeti karakter, de ezt sem fejteném most ki.
Sipos Péter blogja Kedves Lajos! 2010.03.21 22:28:00
Mindannyian, legalábbis a szerencsésebbek, megvénülünk. Nem is olyan régen, 37 éve találkoztunk először. Mintha ma lett volna. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem első évfolyama KISZ (a fiatalok kedvéért: Kommunista Ifjúsági Szövetség) titkárt választott. Én voltam a…..
Lonicero 2010.03.27 15:47:15
@Lonicero: GARANTÁLT MINIMÁLJÖVEDELEM / bocs