Regisztráció Blogot indítok
Adatok
EdemLegend

93 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Második bejegyzésnek úgy gondoltam az a legmegfelelőbb, ha egy tipikus flotta-autót mutatok be. Munkám során talán ezzel a típussal volt dolgom holtversenyben legtöbbször és ez nem más mint: a Ford Focus.   Ezt az autót kimondottan szeretik a cégek, de csak és kizárólag…..
Gondolkodtam, hogy mivel kezdhetném meg az első érdemi bejegyzést és a bőség zavarában arra jutottam nem bonyolítom túl a dolgot: az első olyan autóról fogok írni, amit sofőrszolgálatban vezettem.   Ez pedig nem más volt mint egy Škoda Superb automata, dízel és…..
Autókkal foglalkozó oldalak és blogok szép számmal találhatók már a neten. Az enyém annyiban más, hogy nem vagyok újságíró csak egy laikus és a későbbiekben olvasható tesztalanyokat közel sem tesztelés céljából bocsátották rendelkezésemre.   Dióhéjban úgy néz ki…..
Ismét itt a neves nap. Hogy ez alkalomból billentyűzetet ragadtam, több oka volt: tegnap ünnepi műsor volt a Művelődési házban, ahol felléptünk. A fellépés szerintem elég jól sikerült, bár 2 számban közösködni kellett egy önkormányzati dolgozóval, aki nem volt bekalkulálva…..
Péter barátom pár napja jelezte, hogy rég írtam a blogomra és szívesen olvasná. Más pedig megjegyezte, hogy az eddig érintett témáim vagy nem érdekelték, vagy nem tudott a véleményemmel egyetérteni, most viszont örömmel veszi a változásomat. Sajnálattal kell tudatnom velük…..
Jaj Istenem! Hogy mennyire szemellenzősek az emberek, azt el nem tudom mondani. Kiderült, hogy hány államilag finanszírozott hely lesz az egyetemeken és egyből mindenki hőbörög. Nem tudom, hogy magyar sajátosság-e, de már régen észrevettem, hogy ha valami sérelem éri az embereket,…..
EdemLegend 2012.01.25 14:31:08
De igen, komolyan gondolom. A 1,5 millióhoz továbbra is tartom magam, sőt túl is becsültem! De tekintsük át: 3,2 millió gazdaságilag aktív ember (15-65 évesek) van ma Magyarországon és nekik kellene eltartania mindenki mást (nyugdíjasok, gyerekek, stb.). Sajnos ebből a 3,2 millióból mégsem mindenki "aktív": az átlag magyar olyan 25 éves kora körül lép ki a munkaerő piacra és 60 egynéhány évesen nagyon már igyekszik nyugdíjba menni ha van rá lehetősége. Ezzel máris lefaragtunk pár százezer embert (maradt 2,6). A maradék érett, erős, munkaképes tömegből egyéb okokból is vannak páran, akik nem dolgoznak, a híradások szerint ez a gazdaságilag aktív népesség 10%-a, kb. 300 ezer ember (maradt 2,3). (Ha közülük néhányan mégis dolgoznak, akkor azt feketén teszik, tehát nem adóznak, de még járulékot sem fizetnek). 780 ezer rokkant van (hivatalos adat!), de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ebből 400 ezren már nem rokkant-nyugdíjat kapnak, hanem öregségit. Azonban a maradék 380 ezer aktív korú rokkant még mindig sokszorosa annak, amennyinek szabadna lennie egy országban (maradt 1,9). Ezek alapján kijelenthetjük, hogy ebben az országban nem egészen 2 millió ember dolgozik és adózik hivatalosan. Mivel mi most az eltartó képességet vizsgáljuk ebből sajnos le kell vonnunk azokat, akiknek a munkája nagyon hasznos és elengedhetetlen, de pénzzel nem gyarapítják az államháztartást: ők a közszféra dolgozók (rendőrök, tűzoltók, orvosok, mentősök, tanárok, önkormányzati dolgozók,...). "Csupán" 800 ezren vannak (marad 1,1).
Ha ez szerinted országos adócsalás, akkor az, de ma Magyarországon 10 emberből pénzügyileg 1 dolgozik és abból él a többi 9 (ebből a 9-ből 3 nyugdíjas; 2,7 minimálbéres dolgozó; 0,8 közszféra dolgozó; 0,4 rokkant; 0,3 munkanélküli; 0,2 államilag finanszírozott egyetemista; 1,5 gyerek).
Nem mondom, hogy minden fejlett államban van tandíj, de az általad említett országokban mindannyian más szemlélettel vannak mint a magyarok. Ott senkinek sem kell mondani, hogy tegyél félre a céljaidra, mert később szar lesz. Ott azért tudják a tandíjat megoldani közpénzből, mert a nyugdíjat már nem kell, félretettek maguknak. Itt is tanulhatna mindenki ingyen, ha nem kellene azt az eszméletlen sok nyugdíjast eltartani ilyen kevés befizetésből. (3 millió embernek fizetek fejenként havonta százezreket, vagy 200 ezernek félévente. Azért az nagyon nem mindegy.)
Sajnos az élet igazságtalan és valóban e téren is mindig annak van könnyebb dolga, akinek van pénze. Gazdag apuka gyerekének mindig több lehetősége lesz. Azonban én nem látom olyan borúsan a helyzetet, mert a szegény gyerek most is be tud kerülni ha akar, csak valamivel nehezebben. Szerintem a dolgok alakulása 90%-ban mindig az érintetten múlik. Azzal kapcsolatban meg, hogy a gazdag apuka jobban meg tud fizetni dolgokat, azt a kérdést tenném fel, hogy abból a gyerekből, akinél nem olyan jó a tanulmányi alapozás válhat-e egyáltalán jó diplomás szakember. Nekem az a véleményem, hogy manapság nem kicsit lement az egyetemeink színvonala - talán pont emiatt.
A hiteles témát meg szerintem felejtsd el. Én "előre megfontolt szándékból elkövetett" megtakarításról beszélek. Az sokkal olcsóbb és teljes mértékben kiküszöböli az általad felvetett problémát (eladósodás). Az előre gondolkodás hiányzik a magyarokból, ami sokszor nagyfokú felelőtlenséggel is párosul (lásd deviza-hitelesek kálváriája). A kölcsönhöz való folyamodást egy esetben tartom elképzelhetőnek és az a mostani átmeneti időszak. Akik nem tudtak erre a változásra időben felkészülni - mert senki sem szólt nekik - azokat tényleg rettentően sajnálom. De az a helyzet, hogy valaki(k) mindenképp szarul jár(nak). A kérdés az, hogy most legyen kicsit szar, vagy később nagyon. Ha most visszaállítjuk az eddigi rendszert ("vegyünk fel sok embert államilag támogatottra"), akkor később valószínűleg teljesen elfogy a pénz, összeomlik a rendszer és utána már nem lesz hova járni a későbbi nemzedékeknek (csak külföldre, de az már megint pénzes, talán drágább is). Áldozzuk-e fel az egész rendszert a mostani jólétért? Szerintem az a kisebbik rossz, ha most cselekedjük meg, amit előbb-utóbb úgy is meg kell.
Szóval én még mindig úgy látom a helyzetet ahogy eddig, de figyelembe veszem a másik oldalt is (annak ellenére, hogy szemellenzőm van) és megértem, hogy kellemetlen ez a változás, de én nem vagyok Gyurcsány, hogy azt mondjam "nem fog fájni".
Ha nem akarsz lemaradni, neked is lépned kell!..
Azt a mindenit: még egy évet megért a blog! Nagy szó, tekintve, hogy mostanság alig írok valamit. Mondhatni "megöregedtem" vagy mi, kinőttem a blog műfajt. Nincs már igazán megosztanivalóm a világgal, legalább is ezen a módon már nem sok. Szóval megint ott tartok, hogy…..
Az utóbbi napokban a sok gond közepette szakítottam egy kis időt elmélkedésre és rájöttem egy-két dologra. Mindenki azt szeretné, hogy ő és a környezete (szűkebb vagy tágabb értelemben) emelkedjen, fejlődjön, előrehaladjon, jólétben éljen. Ennek mikéntjéről a legtöbb…..
Nem rég a Tisztelt Ház szavazott a kettős állampolgárságról és elfogadta annak megadási feltételeinek módosítását. Ezzel még így első ránézésre nem is lenne baj, de igen nagy problémát okoz, hogy északi szomszédunk (hajdan testvérünk) ezt az egészet nagyon nem nézi jó…..
EdemLegend 2010.06.01 12:08:54
@P.Gáspár: Értem én, hogy a történelemben voltak pontok, amikor olyan dolgok történtek, hogy (majdnem) dühösek lehetnek ránk. De szerintem ezek egyrészt régen voltak, másrészt nem a közemberek akarták így, szóval igazán túl tehetnék rajta magukat. Nézd meg Romániát: velük sem vagyunk puszipajtások, de legalább felső szinten tudnak jópofizni velünk és nem tiltják meg egy köztársasági elnök belépését az országukba.
A régi dolgokon meg már azért is túl kéne lépni, mert időközben lett egy Európai Unió, amely az összetartozást meg ehhez hasonlókat hirdet és aminek mi is és ők is tagjai lettünk.
Én ezek után azt tudom mondani, hogy Szlovákia nem egészen olyan magatartással bír, mint egy modern európai állam.

A Bourne-trilógiával kapcsolatban meg egyetértek az álláspontoddal.:D
EdemLegend 2010.11.16 17:41:00
@liome: Na erre én fogok válaszolni. Én nem mondom azt, hogy a határon túlra került magyarokkal nem kell foglalkozni. Régen nem volt rá elég erőforrás, ma se sok van. Ezen kívül ne felejtsd el azt, hogy nem csupán határon kívülre kerültek, hanem más nemzetállamok területére. Ennél fogva máris nehezebb velük akármit is kezdeni, mert az már más ország belügyeibe való beleszólást jelent, sérti a szuverenitásukat. Nézd meg Szlovákiát milyen érzékenyen érintette már ez a kis mozgolódás is. (Mondjuk ott egy fasz kormány volt, de akkor is.) Lehet értük sírni, de az az igazság, hogy sokkal jobban megkönnyítenék a saját és a mi helyzetünket, ha átköltöznének. Az állampolgársághoz pár év bejelentett lakhely kell Magyarországon és kész. (Tudom, mert voltak vajdasági osztálytársaim és ezzel magyar állampolgárok lettek.) Esetükben gyorsított eljárást is lehetne alkalmazni. Azt is tudom persze, hogy sokan nehezen hagyják el a lakhelyüket, ragaszkodnak hozzá, de ők magukra vessenek, úgy nyilván nehezebb az életük, arról már igazán nem mi tehetünk, az esély megvan.
A Dunántúlos teoriáddal szerintem az a baj, hogy eleve elvetélt. Ha csak akkora terület maradt volna meg, akkor pár éven belül összeomlik az ország, mert a megmaradt erőforrásokat összevetve életképtelen. Így most nem lenne miről beszélni.
A gazdaság meg igenis fontos. Napjainkban az egyik legfontosabb tényező. A gazdasági érdek régen is felül tudta írni a nemzeti érdekeket, ma sincs másképp bármennyire szeretnénk, hogy ne így legyen. A nemzet szerintem inkább szimbolikus (bár kijelöl kereteket), míg a gazdaság létszükség. (Gazdasági tevékenység: minden olyan tevékenység, amelyet az ember fennmaradása érdekében végez.)
Egyébként én úgy vélem, hogy egy nemzethez való tartozás nem feltétlen kell hogy jelentse az egy államhoz való tartozást. Sőt több nemzet élhet egy államban. Nem kéne annyi acsarkodás és simán menne minden.
EdemLegend 2011.11.21 22:34:24
@DBLaci: Na ezt még nem mondták nekem, mármint hogy hazaáruló lennék, de azt mindenképp köszönöm, hogy nem kezdtél el mocskolódni csak azért mert másképp gondolom. :)
Én nem gondolom zavarosnak, amit írtam, egyszerűen csak nem fekete és fehér ez a kérdés, ezért nem is lehet úgy kezelni. Rengeteg oldalról meg kellene vizsgálni és utána dönteni, hogy az adott lépés hasznos-e vagy inkább ártunk vele (függetlenül attól, hogy mit szeretnénk). Most őszintén: te belátható időn belül látsz bármi esélyt is arra, hogy akár egy négyzetkilométernyi területet is visszakap/szerez a magyar állam? Szerintem ennek valószínűsége tendál a 0-hoz. Következő kérdés: egyáltalán szükségünk van rá? Vagy csak a lelkünkben dúló romantikus vágyat akarjuk kielégíteni fittyet hányva a következményekre?
Trianon egyértelmű, hogy nem volt igazságos, de képzeld egy pillanatra magad egy szlovák, román vagy szerb ember helyébe akinek már ősei is évszázadok óta éltek a Monarchia területén, szilárd és kiterjedt közösségeket létrehozva. Te szívesen élnél egy olyan országban, ahol elnyomnak? Sajnos a Monarchia túlságosan differenciált volt és az adott történelmi helyzetben nem lehetett egyben tartani.
A szülőföld témát meg egy kissé nevetségesnek tartom. Amiről te beszélsz az nekem nem szülőföldem. Amióta én élek (és ha jól sejtem ez rád is igaz) azóta Magyarország pont akkora mint most és én ennek a területén születtem. Ha neked az iskolában nem mesélnek anno Trianonról azt sem tudnád, hogy volt ilyen. Szerinted akkor is fájna? Szerintem csak mesterségesen gerjeszted fel ezt a problémát.
Azt meg, hogy mi helyes, mi jó nem tisztem eldönteni, csak a véleményemet mondom. A nemzetiérzelműség (amit te képviselsz) alapvetően egy szubjektív álláspont. Én igyekeztem objektíven szemlélni a kérdést és a lehetőségeket számba venni. Fiatal vagyok, elég nyitott és gondolkozom. Így jutottam erre az álláspontra is. Majd meglátjuk "észhez térek"-e és változnak-e a nézeteim "jó irányba"...
Elég rég jártam már moziban és gondoltam megérdemlünk egy kis luxust Annával. A kínálatból mindketten egyet értettünk, hogy a leírás alapján a 'Lopott idő' lesz a nyerő. Nem is csalódtunk. Az alap szituáció az, hogy valahol a jövőben járunk, amikor már genetikai úton…..
"Magyarországnak egy rettenetesen nyitott, toleráns országgá kéne válnia. Ahol senki nem hisz a saját kizárólagosságában. Mindig azt láttam, hogy Magyarország akkor működött a legjobban, amikor békén hagyták az embereket. És a magyar embereknek egymást is békén kellene…..
Büszke vagyok, hogy itt lehetek a felavatási ünnepségeteken, a világ egyik legjobb egyetemén. Az igazat megvallva, sosem szereztem diplomát és életemben most vagyok a legközelebb egy diplomaosztóhoz. Ma három történetet szeretnék elmesélni az életemből, ennyi, semmi…..
Nem rég a következő üzenetet kaptam e-mail-ben:Attól tartok, hogy nem blöff!Szeretettel, hogy vigyázzatok magatokra!Ruff BélaEgy újabb bizonyíték a lakossággyérítésre!Bifidusszal ölik a joghurtot fogyasztókat! Brit és amerikai tudósok egymástól függetlenül jutottak arra az…..
Úgy gondolom ebbe a témába úgy a leghelyesebb belemélyedni, ha előbb egy kis alapozást tartunk. Vagyis legelőször magáról a pénzről fogok beszélni, hogy mi is az és mire való. Talán ezzel sok embernél máris teszek egy nagy lépést afelé, hogy megszüntessük a pénz egyik…..
Állítólag az ilyenek hozzák majd el a "Szebb Jövőt!"... Győződj meg róla magad is: Ha már szétröhögted a fejed, akkor itt a kegyelemdöfés (ráadás): Ez a két videó elérhető az illető Facebook adatlapján. A feltöltések tanúbizonysága szerint több mint 2 évesek…..
Ezzel a rövid videóval szeretném megnyitni következő bejegyzés sorozatomat, mellyel egy kicsit nevelni szeretném az olvasóközönséget a pénzük megfelelő kézéléséről. Azt tapasztaltam, hogy az emberek egy részének maga a pénz szó olyan, mint a tűz és igyekszik a vele való…..
Egy talán nem is annyira rossz film: View on ExposureRoom..
Régen ostoroztam már a szélsőjobbot, de mostani munkásságuk és törekvésük mellett nem megyek el. A Délmagyar.hu-n olvastam egy cikket tegnap, mely arról szólt, hogy a szegedi Jobbik több utca- és intézmény nevet megváltoztatna Szegeden.A hír szerint a Jobbik egyik képviselője…..
Hoppá, hoppá! A tegnap előtti bejegyzésemet úgy tűnik egy picit elkapkodtam. A mai napon új információk láttak napvilágot, melyek már konkrétabb dolgokat tartalmaznak. Ezek alapján már kicsit megfontolandó mennyire is állok az új felsőoktatási törvény mellé. Félreértés ne…..
Kedves kormányunk sosem pihen és gőzerővel dolgozik az átalakításon. Most a felsőoktatási törvénnyel izgatja a jó népet, melynek koncepcióját már el is fogadták. Tartalma röviden: a jelenlegi 29 felsőoktatási intézményből 26 maradna, az államilag finanszírozott képzésben…..
Egy nappal megkésve, de szeretnék egy érdekes cikket közölni  egy figyelemreméltó embertől az Egyesült Államokat ért terrortámadás 10. évfordulója alkalmából:"Szeptember 11. A dátum, amelyet mindenki ért, de mindenki mást ért rajta. A New York-i Világkereskedelmi…..
"39 éves korában meghalt a Spartacus: Blood and Sand (Vér és homok) című sorozat főszereplője, Andy Whitfield. A színész Walesben született 1972-ben, 1999-ben költözött Ausztráliába, ahol ezt követően élt. A Spartacus előtt ausztrál sorozatokban szerepelt, egy kisebb…..
- Vagy berakod a táskádba a fornettit, vagy átbattyogsz... nézd csak oda a büfébe a túloldalra, mert ez egy ruhatár - mondta Bunkó Biztonsági Őr 007-es jelentőségteljeset csapva a ruhatár hátsó pultjára. Hősünk visszazárva üdítős palackját kissé meghökkenve konstatálta,…..
Hát elkezdődött. Megint. Vicces... Van egy diplomám, mégis itt vagyok. Hmm... Mit is keresek itt? Azt hiszem a helyes válasz: munkaképes végzettséget, amivel 2-3 év múlva én is csatlakozhatok elkeseredett társadalmunk szélmalomharcához, melyet a jobb(?) és véglegesen öneltartó…..