Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ikiv0000

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Darth Vader tánca 2013.06.07 06:54:00
Akadt már poszt Kínából, de nehéz lenne azt állítani, hogy a külföldön letelepedő magyarok egyik kedvenc célországa lenne. Nem csak ezért érdekes persze Szabina posztja, hanem azért is, mert kiderül, miért nem okoz örömet ott a shoppingolás, mitől ínyenckaja a csirkeláb és…..
ikiv0000 2013.06.10 08:47:12
@tildy:): Bocs, nem akartam a kapcsolatodba sem belelátni, sem azt elemezni, aztán lehet, hogy ez nem úgy sikerült, Csak azt próbáltam mondani, hogy az alapján amit írtál úgy tűnt, mintha egy személyben döntöttél volna, ami egy kicsit képzavaros, mert nem tűntél annyira erőszakosnak, mint a másik hölgy ezért nehéz volt elképzelni a szitut.
ikiv0000 2013.06.10 09:17:12
@tildy:): Ezt pedig már csak általánosságban írtam nem rád vonatkoztatva, olvastam amiket korábban írtál, úgyhogy azt már tudtam, hogy ez rád nem vonatkozik, bár ha nem most terveztek gyereket, akkor ez akár még nálatok is változhat, ahogy te is írtad.
Az utolsó résszel csak arra akartam célozni, hogy a legtöbb családnál, párnál azért, tetszik vagy nem, nem olyan a helyzet mint nálatok. Bizony a férfiak többet keresnek és jobb pozícióban vannak általában. Ez nem muszáj, hogy tetsszen, de azért nem tartom fairnek azt, hogy az olyan nőket kitartottnak, vagy élősködőknek titulálják, akik mondjuk nem tudják azt mondani a férjüknek, hogy: "Apukám bár te egy főorvos vagy én meg beszerző, te kétszer annyit keresel mint én, de maradjál mán otthon te a gyerekkel, mert a feminista barátnőim mit szólnak, ha én maradok otthon, kitartott kurva leszek."
Ja, és ez megint nem konkrétan neked szólt, csak itt folytattam tovább a gondolatmenetet. Én sem tudnám egy hb nő életét élni, megőrülnék nagyon hamar, ettől még nem becsülöm le őket, bizony 2-3 gyerek mellett már nehezebb dolguk van, mint egy néhány irodában csücsülő hölgynek. Meg különben sincs közöm hozzá, mi jogom pálcát törni a fejük felett. Az viszont már más tészta, mikor a férj ragaszkodik a nő hb szerepéhez, aztán meg 20-30 év házasság után talál egy fiatalabb pipit és a hb asszony meg mehet és még fel is van háborodva a férj, hogy mi az, hogy neki tartásdíjat kell fizetni az asszonynak. De legyünk őszinték, ha egy nő feláldozza a karrierjét (ami nem történik meg ha a férfi ezt nem akarja), az önéletrajzából hiányzik 20-30 év, milyen perspektívái vannak még. Hát akkor drága uraim tessék csak fizetni.
A mai poszt szerzőjének meghatározása szerint sikertörténet a mai, hiszen Alexander és barátnője egy hatalmas adóssághalmaz és munkanélküliség közepén döntöttek úgy, hogy elindulnak. Mindent eladtak, amit tudtak és nekivágtak... „Rengeteget gondolkodtam, hogy megírjam-e…..
ikiv0000 2013.06.09 17:53:29
@én már a fény gyermeke vagyok: Például egy ilyen hozzászólásra én is harapnék:

"Mire számítottál egy brit magyartól? Elég ha megnézed a képet, négyből három totál homály. És ez bizonyíték nem igéret."

Akkor ez most valami fotósklub.
A poszt tökéletlenségéhez mérten túlzásba lett víve a fikázás.
Az összes hozzászólást végigolvastam és némelyik tényleg elég bunkó stílusú volt. Azt sem látom sehol, hogy ez a bunkovagyok.blog.hu lenne, tehát egy tökéletlen, de nem bunkó stílusú posztra jogosan vár az ember nem bunkó stílusú kommentet. Ennyi.
ikiv0000 2013.06.09 18:53:43
@Barátusz: Herzberg kéttényezős modellje csupán két részre bontja Maslow piramisát. Mely szerint külső tényezők a piramis alsó 3 szintjén lévő szükségletek és motivációs tényezők a felső két szinten lévők. Herzberg sem állítja, hogy a külső tényezők ne lennének fontosak a motivációhoz (esetünkben boldogsághoz), mivel ezek megléte elégedetlenséghez vezet, bár meglétük még nem vezet elégedettséghez (boldogsághoz). Azonban könnyen belátható, hogy nem tudsz motiválni egy éhező munkavállalót elismertséggel, nagyobb felelősséggel vagy személyes fejlődéssel. Amúgy a posztoló a Maslow piramis két felső szintjéből is sorolt (akarva-akaratlanul) tényezőket, azaz a Herzberg modell motivációs tényezőit: elismerik a munkahelyén, jó kapcsolat a munkatársakkal, úgy érzi a munkájával elégedettek, mivel többet hívják be dolgozni, mint amiről eredetileg a szerződésében szó volt. Amúgy szerintem a piramis három alsó szintjén lévő szükségletek nem teljesülése sokkal nagyobb mértékben befolyásolja az általános boldogságát az egyénnek, mint a két felső szintjén lévők. Mindenesetre menedzsereknek szánt motivációs elméletekkel még nem próbálnám magyarázni a boldogság fogalmát, bármennyire is igaz, hogy az alsó szintek hiányosságai eléggé keresztbe tudnak tenni neki.
ikiv0000 2013.06.10 08:38:38
@Barátusz: Én is azt mondom, hogy Herzberggel és Maslow-val nem lehet magyarázni a boldogságot. Csak nem értem miért próbáljuk az úriembernek mi megmagyarázni, hogy akkor most boldog vagy nem, ha ezt még egy drogossal vagy alkoholistával tesszük azt megértem, mert mesterséges hangulatjavító szerek kellenek neki ahhoz, hogy jól érezze magát.
A boldogságot nem kell túlmisztifikálni, szerintem mindenki akkor boldog ha annak érzi magát. Minden embernek másra van szüksége ahhoz, hogy ezt a tudatállapotot elérje, valakinek magas karriercéljai vannak, valakinek elég ehhez csupán egy szerető család. Viszont ha az alapvető szükségleteidet (és ezzel mondjuk a családodét) nem tudod kielégíteni, nem tudsz hónap végén enni adni a gyereknek, vagy télen együtt fagyoskodtok, akkor hiába a szerető család nem tudsz felhőtlenül boldog lenni. Én csak azt akartam mondani, hogy a posztolónak lehet elég a boldogsághoz egy munkahely ahol jól érzi magát, egy szerető társ (aki lássuk be a hosszú magyarországi munkanélkülisége és e miatti eladósodásuk ellenére is kitartott mellette), akivel a szabadidejében jól érzi magát, akivel megoszthatja a sikerélményeit (ez megint egyénenként változik) vagy aki mellette áll a bajban és persze nem utolsó sorban a biztonságos megélhetés. Hogy ez a te személyes boldogságodhoz nem elég, mert neked mondjuk a karriered terén is komolyabb elvárásaid vannak, attól ő még lehet boldog ennyitől is. Például most én is boldognak érzem magam. Megvan-e minden amire vágytam, elértem-e mindent amit szeretnék? Hát nem. Teljesül-e minden amire vágytam, elérek-e mindent amit szeretnék? Biztosan nem. De ettől még boldog vagyok, mert látom a lehetőséget az életemben, még ha azok nem is teljesültek még. Van egy párom, családom és barátaim, akik velem örülnek, ha van minek és mellettem állnak a bajban. Hogy 2 év múlva is boldog leszek-e még? Mit tudom én, annyi minden jöhet, betegség, a kapcsolatom megromlása (nem valószínű, de ki tudja), egy gazdasági összeomlás, ami engem is a padlóra küld. Tehát szerintem a céljaid eléréséhez vezető út is lehet boldogsággal teli, vagy éppen nem, és nem csak a végcél elérése.

„A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”

– Delia Steinberg Guzmán
A blog indulása óta már sokszor elmondtam, hogy szeretnék mindenféle véleménynek helyet adni, így azoknak is, akik a maradás, vagy (mint ebben az esetben) a hazaköltözés mellett érvelnek. Finoman szólva is túlzás lenne azt állítani, hogy Nyba írásának minden részével…..
ikiv0000 2013.04.17 19:48:24
Én csak egyet kérdeznék. Azt már hallottam, hogy nekem miért kéne hazavágyódnom, hogy simogassam az anyám arcát, meg idekint úgysem fognak elfogadni, de ez legyen az én gondom. Azt, hogy a nyelvemet csak otthon értik, hát valószínűleg ezért tanultam egy másikat, hogy ez ne legyen gond. Szóval azt, hogy szerintetek nekem miért érné meg, azt most hagyjuk. Azt válaszolja meg valaki, hogy a kormánynak és néhány kommentelőnek miért ilyen fontos ez? Mit várnak a külföldön élők esetleges hazatérésétől? Mindenki csak azt hajtogatja, hogy a külföldön megszerzett tapasztalatunkat és a nyelvtudásunkat vigyük haza. És? Hogyan tovább? Nem követem minden nap a mo.-i eseményeket, de azt hittem, hogy a munkanélküliség 14-15% és nem a munkaerő hiány. Vagy vagy az otthon lévő még dolgozók szeretnék felajánlani nekünk a munkahelyüket. Vagy azt hiszitek, hogy nemzetközi iparmágnásként betódulunk és gyárat gyár hátára építünk vagy mi? (akkor csalódni fogtok) Komolyan mondja meg nekem valaki, hogy miért olyan fontos nektek, hogy hazamenjünk, mikor még az otthon maradtaknak sem tudok munkát adni. Amíg nem kapok értékelhető választ engedjétek meg, hogy azt gondoljam csupán azért mert ha nektek szar, akkor nehogy már nekünk jó legyen. A másik lehetőség pedig, hogy valójában csak a hiány szakmákba várjátok vissza az embereket, mint az orvos, nővér, meg mit tudom én, akkor pedig hagyjátok már ezt az ócska szöveget, hogy bármit hiszünk idegenek maradunk, meg úgysem fogadnak be minket. Akkor mondjátok az érintetteknek, hogy gyertek haza mert szükség van rátok, ajánljatok nekik valamit a fene nagy hazaszereteten kívül a többit meg nem kéne hülyíteni a nemlétező lehetőségekkel.
ikiv0000 2013.04.19 21:18:11
@Jani haverja: Nem haragszom, sőt köszönöm a választ. Tényleg nem értettem, hogy mi ez a felhajtás körülöttünk mostanában. Már majdnem kezdtem fontosnak érezni magam :). Na jó ez csak vicc volt.
Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül. „Több…..
ikiv0000 2013.04.14 19:00:32
@Kraxelhuber: Én egy olyan területen élek Németországban, ahová a második világháború után nagyon sok svábot kitelepítettek Magyarországról. Mivel a svábok elég zárt közösségeket alkottak akkoriban a legtöbb akkor kitelepített család szerintem még tisztább vérű német volt mint az itt lévők, ennek ellenére ők még 60 év távlatából is megmaradtak magyar családoknak. Minden tősgyökeres itteni német úgy beszél róluk, hogy a magyar családok. Félreértés ne essék nagy tiszteletnek örvendenek, de ők akkor is magyarnak számítanak a németek számára genetika ide vagy oda. És sok esetben ők is így tekintenek magukra, és itt pedig zárt magyar közösségeket alkottak. :) Tehát akár genetikai törzskönyvet is vihetsz, te akkor is magyar leszel idekint. A nyugati államokban élők a keletiből érkezettet meg sokszor oszizzák és bizony lehet találni olyan nyugatnémetet aki nem szereti az oszikat. Mint ahogy Mo.-n van aki megjegyzést tesz a szögedire, vagy a budapesti levidékezi a más nagyvárosiakat is.
 Mélységesen mély az emberi butaság kútja. Mély, sötét, és alján a harcos rosszindulat fekete epéje bugyog. S bármikor, ha a gonosz ostobaság felszínre törhet, magabiztos diadallal ünnepli meg bárgyú mendemondáit, önhittel szajkózza el üres dogmáit, gátlástalan…..
ikiv0000 2012.06.10 18:20:26
Butaság lenne azt állítani, hogy kizsákmányolás nem létezik, sőt igazság szerint minden országban van. A gazdag kizsákmányolja a szegényt történet azóta van, hogy az ember lemászott a fáról. Vannak olyan országok ahol kevesebb a lehetőség és a szándék a kizsákmányolásra van ahol pedig több. Van ahol a tehetősebbek a saját népüket zsákmányolják ki, van ahol inkább egy másikat. Rettenetesen leegyszerűsítve a kizsákmányolás nem más mint amikor valakitől elveszed megfelelő ellenszolgáltatás nélkül azt ami az övé, legyen az munkaerő ásványi kincs vagy föld. Azonban az, hogy az adott népcsoportot mennyire lehet kizsákmányolni az nagyban függ magától a néptől. Azok a népek amelyeknek pl. létezik hasonló mondásuk, mint: dögöljön meg a szomszéd lova is, sosem fogják sokra vinni a társadalmi összetartás és a hazám fiához való lojalitás teljes hiánya miatt. Amíg az utcán eleső ember látványán több ember röhög, mint aki segít... Amíg sokan azt sem tudják, hogy a szomszédjukat hogy hívják, mert nem érek rá vele foglalkozni, van nekem más bajom is, vagy csak nem érdekel... Én azt vallom, hogy az egyes népek közt sok különbség van és ezek a különbségek határozzák meg, hogy mely népet mennyire lehet kizsákmányolni. Viszont a kizsákmányolás még így is csak egy apró részlet az adott nép sorsának forgatókönyvéből. Péládul egy adott ország gazdaságát nagyban meghatározza, hogy milyen a nép általános mentalitása, adófizetési hajlandósága...stb. Példának okáért vajon mely nemzet viszi többre, ahol olyan kedvelt szólás van, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket, vagy az ahol olyan, hogy Ordnung muss sein? Egy nemzet sem áll csak lustákból, csak adókerülőkből, míg ez fordítva is igaz. De nem mindegy, hogy a komplett társadalom számára mennyire elfogadott a mutyizás és a lakosság hány százaléka próbál meg vagy próbált meg ha más nem pár száz forintnyi adót elcsalni (számlát nem kérni, belegyezés az adócsalásba). Tehát azt állítani hogy egy adott nemzet, vagy akár kisebbség sorsáért kizárólag, vagy akár csak nagy mértékben mások a felelősek, az eléggé ostoba hazugság és demagóg szöveg. Aki nem hiszi az, megnézheti a youtube-on, ahogy pl. kenyai őslakosok egymást égetik el élve boszorkányság vádjával, mert nem volt jó a termés. És ez nem száz éve történt. Na most ezektől mit várhat az ember, hát szerintem nem túl sokat.
      „Addig folytatjuk az ügyintézést, amíg a Bankkal kötendő bármilyen szerződés vagy ügylet dokumentumait meg nem értettük.” Miközben  a banki hitelkárosultak megmentésének a korábbi nyilatkozatokhoz képest igencsak soft…..
ikiv0000 2011.08.05 09:40:37
Csodálattal tölt el a hozzászólásokat olvasva, hogy mennyi hozzáértő a közgazdászok és erre a területre szakosodott hiteltanácsadók tudását megszégyenítő ember él ma Magyarországon. Sajnos én nem rendelkeztem a kellő tudással és ezt utólag is mélységesen szégyenlem, és azt hiszem mivel én is elég hülye voltam ahhoz, hogy ne lássak egy világválságot és felvettem CHF hitelt, ezért úgy fair, hogy ezentúl inkább nem élnék szavazati jogommal nehogy még több kárt okozzak a nálamnál jóval okosabb honfitársaim tömegeinek. A részleteket eddig késedelem nélkül fizettem (257 CHF-ről 374 CHF-re emelkedett + árfolyamnövekedés), mivel azonban a fizetésemből még tudok némi pénzt költeni élelmiszerre, arra gondoltam felajánlom a bankoknak maradék keresetemet is nehogy bajba kerüljenek szegények. Segítséget és szánalmat nem várok senkitől és nem is fogadom el, a hitelemet én vettem fel és én is fizetem vissza bármibe is kerüljön. Ezúton szeretnék elnézést kérni a hozzám hasonló tudatlan sorstársaim nevében is, amiért elég hülyék voltunk ahhoz, hogy hallgassunk a szakemberekre ahelyett, hogy utána néztünk volna, hogy az Amerikai hitelintézetek sokkal nagyobb hitelt nyújtottak ügyfeleinek, mint amekkora fedezettel rendelkeztek azok. Elnézést kérek azért is, amiért nem láttuk azt, hogy ez az amerikai ingatlanpiac összeomlásához vezet, mely magával rántja az autóipart és a többi iparágat is. Elnézést kérek, amiért nem láttuk, hogy ez átgyűrűzik egész Európára, valamint nem láttuk, hogy Görögország csődbe megy. Elnézést, hogy nem láttam, hogy Amerika csődközeli helyzete miatt az emberek a pénzüket CHF-be és aranyba menekítik, előtte soha nem látott mértékben megemelve ezzel a CHF árfolyamát.
Én azonban szeretnék segíteni bajba jutott sorstársaimon, mivel azonban anyagilag ez számomra nem lehetséges, így egy lehetőség felvetésével tenném ezt meg. Németországi munka 7,9€ órabérért heti öt napos, napi 8 órás munkaidő gyárban betanított munka. Németországban adózol, ott fizeted a nyugdíjjárulékot, TB-t, munkanélküli biztosítást...stb, ezért cserébe az állam nyugdíjas korodban nyugdíjat fizet, ha beteg vagy meggyógyít és táppénzt fizet, ha elveszted a munkát néhány év után munkanélküli segélyt is ad. Félreértés ne essék ezért keményen dolgozni kell és az itthoni hiteled is ki kell fizetned, viszont ezt havi nettó 1000-1100€-ért, amennyiben nincs sem szakmád, sem nyelvtudásod, ha van akkor többre számíthatsz, mivel amit írtam az egyszerű betanított munka, viszont nem csak azt keresnek. Kérik, hogy menjünk, mivel 10 állásra, kb. 5-6 jelentkező van, így nem tudják ellátni munkaerővel az ipart. Barátnőm, édesanyám barátnője és még számos ismerős már kint van. Anyám szeptemberben megy, mert a felmondási idő azt teszi lehetővé. A párom és én nem oda megyünk, mivel minimális nyelvtudással és szakmával, mi jobb lehetőséget kaptunk. Szállást adnak munkásszállón (nem muszáj igénybe venni, össze lehet állni albérletet kivenni), és úgy veszik fel az embereket, hogy minden kb. 10 emberre jusson egy németül gagyogó ember, aki segít a többieknek a feladat megértésében. A kijutást úgy oldják meg, hogy minden 5. embernek van autója és jogosítványa, aki ki tudja vinni a többieket, természetesen az üzemanyagköltséget elosztva.
Akit érdekel:
A cég honlapja:
www.boetronic.de/index.php?id=21
Német nyelvű önéletrajz minták (nem muszáj, elég a magyar, de így talán gyorsabban kaptok segítséget): www.bewerbungsmappen.de/Bewerbungsgestaltung/Downloads/Lebenslauf/lebenslauf.html
Német szótárral nem kitölthetetlen: magyarnemet.hu/szotar/nemet-magyar/pflegeversicherung
Ha számolgatni akartok, Bruttó-Nettó kalkulátor: www.gehaltsvergleich.com/gehaltsrechner.html
Gyereket iskolába, óvodába be lehet íratni.
Lehet szerencsét próbálni.
A többi honfitársunktól pedig a nevetekben is kedves próbálkozók előre elnézést kérek, mivel előre jósolható, hogy az is hülye, aki jobb híján így oldja meg a hitelproblémáit.
ikiv0000 2011.08.05 12:03:12
@Nomad_: Én értelek és a sors jobbra fordulását, a CHF árfolyamának csökkenését várom és remélem kitartok, amíg ez megtörténik és remélem megtörténik egyáltalán. Engem csak az olyan utólag okoskodók zavarnak, akik azt mondják hülye vagy mert aláírtad és nem tudsz olvasni, meg mégis mit gondoltál. Én hallgatok és szenvedek, nem kérek megértést, csak annyit, hogy el kéne gondolkodni vajon az utólag okoskodók, hány százaléka az, amelyik csak azért nem az én sorstársam, mert mondjuk nem volt meg az önerő, vagy az elég magas, bejelentett fizetés, vagy mert anyu főztje olyan finom. Tudod az ilyenek lennének ellenkező esetben ezen az oldalon a leghangosabbak. És biztos vagyok benne, hogy azok közül akik most a hiteleseket szapulják és hülyézik legalább annyi az amelyik csak a hiányzó feltételei miatt nem a sorstársam, mint ahányan közülünk az akkori feltételeknek megfelelően túlvállalták magukat, vagy hülyeségre, nagyzolásra szórták a pénzt, amit kölcsönbe kaptak. Nem emlékszem, hogy az eddigi hozzászólások közül, mi az amit te írtál és mi az amit más, de elég sok gyalázkodó, okoskodó, hülyéző levél volt, nem beszélve a szavazati jogainkról szóló célozgatás, ami mellesleg a megjegyzést író értelmi színvonalát kérdőjelezi meg nem a címzettekét, ellenkező esetben tartózkodna az általánosításoktól.
A következő levélben olvasónk abban kéri a segítségünket, hogyan távozhat a felmondási idő letelte előtt a munkaadójától?"Tisztelt Tanácsadó!Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy munkavállalói rendes felmondás esetén minden esetben kötelezhetnek a felmondási…..
ikiv0000 2011.07.21 07:00:42
Kedves Tanácsadó!

Jelenlegi munkahelyemen több, mint 5 éve dolgozom, viszont 2 éve eladták a céget és az új tulajdonos új munkaszerződést íratott alá velem, mely szövege szerint megsemmisíti az előző szerződés rendelkezéseit, de elismeri az előtte lévő szolgálati időmet. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben 30 vagy 45 nap a felmondási időm (az új szerződés még nincs 3 éves).
A másik kérdésem, hogy a szerződésemben az áll: "A munkaköri leírás jelen munkaszerződés lényeges és elválaszthatatlan részét képezi", ellenben nincs munkaköri leírásom. Továbbá a szerződésemben még az is szerepel: "A munkavállalót a havi személyi alapbérén felül a jelen szerződés mellékletében rögzített prémiumcélok elérése esetén a jelen szerződés mellékleteiben rögzített összegű éves prémium (1. sz. melléklet) és havi prémium (2. sz. melléklet) illeti meg. Mindkét melléklet meghatározott időre szól és szerepel bennük, hogy lejáratkor újat kell írni, ez azonban azóta sem történt meg, tehát mindkét melléklet már régen lejárt, új pedig nincsen.
A kérdésem az lenne, hogy a mellékletek, illetve a munkaköri leírás hiánya alapot adhat-e rendkívüli felmondásra, vagy hogyan tudja segíteni érveléseimet az esetlegesen 45 nap felmondási időm 30 napra, közös megegyezéssel történő csökkentése érdekében.
Esetleg érdekes lehet az előzőek megválaszolásánál a szerződésem egy másik pontja is, amely a következőt tartalmazza: "Amennyiben jelen szerződés valamely rendelkezése részben vagy egészben érvénytelen lenne, vagy azzá válna, az nem jelenti az egész szerződés érvénytelenségét. Az érvénytelen rendelkezéseket egy olyan érvényes rendelkezéssel kell pótolni, amely az érvénytelen rendelkezés gazdasági céljának leginkább megfelel.

Segítségét előre is köszönöm
És úgy tűnik, tényleg. Egy korábbi, a bankkal kapcsolatos bejegyzés kapcsán (még anno) kaptam tőlük a következő levelet."Tisztelt Szerkesztő!Köszönjük megkeresését, és a lehetőséget, hogy megoldást keressünk ügyfelünk problémájára.Sajnálatos módon azonban, adatok…..
ikiv0000 2010.03.26 15:58:39
Nekem nem volt ilyen szerencsém az ERSTE bankkal. Mikor két éve felvettem a hitelt még havi 60.000 ft volt a törlesztőrészlet. Aztán jött a válság és elkezdett felfelé menni. Először 70.000 ft-ra, majd 80.000 ft-ra. Most éppen a 110.000 ft felé közeledek. Mivel a fizetésemet a 60.000-re tervezték, gondolom érthető, hogy gondot okoz a több, mint 100.000 ft fizetése havonta. Egyenlőre, bár kisebb késésekkel, de még megy a törlesztés, de minden mással egyre inkább elmaradok (pl.: villany, gáz...stb.). Mikor bementem személyesen a bankba és némi iróniával és elkeseredéssel a hangomban megkérdeztem, hogy esélyes vagyok-e a giniszrekordra, csak nevettek és azt mondták, hogy nem lehet tudni. Az ügyintéző hölgy gondolom azt hitte, hogy én ezt viccnek szántam, de ha neki kéne fizetnie az én lakáshitelemet szerintem hamar lehervadna a mosoly a szája széléről. Amúgy kiszámoltam, ha annyi marad a törlesztőrészletem, mint most, akkor közel a háromszorosát fizetem vissza az eredetileg felvett hitelnek. Na ez az uzsorakamat. Csak azt szerettem volna tudni, hogy mikor térhetünk vissza az eredeti 60.000 ft-ra, de sajnos erre választ nem kaptam. Az én fizetésem hiába nem változott, ha a háztartásban élő többi családtagomé, viszont drasztikusan csökkent (munkanélküliség...stb.), az én fizetésemet pedig elviszi a jelentősen megnövekedett lakáshitel. Mikor felvettem a hitelt, számoltam azzal, hogy úgy is több lesz, mint amiről szó volt, de ilyen drasztikus növekedésre a legrosszabb rémálmomban sem gondoltam. Na mindegy, próbálok optimista lenni és arra gondolni, hogy a környékünkön van néhány igen takarékos barlang, csak a jelenlegi lakóival kellene valamit kezdeni. Talán adhatnék nekik jelzáloghitelt a barlangra, majd megemelem a törlesztőrészletet és láss csodát kész is az új lak. Igaza volt annak, aki azt írta: "az embereket lassan nem kell az utcára hívni, mert már ott lesznek!"