Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Inco

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Viktor egy vélhetően igen régi, de érdekes jelenségre hívja fel a UPC "digitális" csomagjára előfizetők figyelmét. A tévébe ugyanis csak analóg jelet továbbít a set-top box alapértelmezett esetben. Ahhoz, hogy a lakáson belül is digitális legyen, a drágább HD-csomagot…..
CORVINULL A tanszékek és a TVSZ 2010.02.24 13:05:00
Szeretettel ajánlom ezt a postot blogolo+-nak, aki szerint problémáimmal bátran forduljak a rektorhelyetteshez. Adott a TVSZ 5§ (5) pontja (bizony, ez ám 2009 decemberi friss TVSZ, gondolom te is tudsz róla, hogy frissült, nem?...) A tantárgyi követelményrendszer a hallgatók…..
Egy friss diplomás levélírónk meglepő adatot oszt meg velünk, a felvett hallgatók csupán töredéke szerez diplomát, az ő konkrét példájából kiindulva az évfolyama 16%-a  jutott el a diplomáig. Ennek több oka is van, az egyik nyilván a sokat szidott finanszírozás, sokkal…..
Inco 2010.03.26 11:33:06
Sziasztok! Bocsánat, nem volt időm végigolvasni a kommenteket, magára a cikkre reagálnék.

Szerintem alapvetően tényleg abban van hiba amit írtál, hogy az egytemek/főiskolák fejpénzt kapnak tanulókért, így az az érdekük, hogy évről évre meglegyen az a létszám az első éveseknél, ami hozza nekik a szokásos bevételeket.

Én idén végeztem a Corvinuson, fél évet csúsztam, de azt is a szakunk egy különlegessége miatt, már előző félévben meg volt minden tantárgyam. Még a régi rendszerben (bsc/msc bevezetése előtt kezdtem), így felvételivel kerültem be. És ez a kulcs az egészben. Míg az ismerőseim leérettségiztek és vígan pont duplázva bejutottak a BME-re, meg a többi helyre ahol nem volt felvételi, addig én az érretségi után is a matek felett ültem és tanultam a felvételikre. Végül felvettek, nagyon boldog voltam.

Az egyetem alatt nekem is voltak gondjaim, voltak nehéz tárgyaink, de összeségében korrekt volt az egész. Voltak nagyon nehéz szigorlataink, komplex vizsgánk, de persze olyan tárgy is volt amire nem kellet sokat készülnii, hogy átmenj. Tőlünk is hullottak ki emberek, de általánosságba vévő mondhatjuk azt, hogy akit FELVETTEK, 80-90% el is végezte időben.

És szerintem ebben van a kulcs. Csak olyanok vettek fel, akik körében valószínűsíthető volt az, hogy elvégzik, ellenben a többi egytemmel/főiskolával ahova boldog boldogtalant felvettek. Tök mind1, milyen előképzettsége volt, volt 100 akárhány pontja pontduplázva, kb bárhova felvették az embert.

És hol állunk most? Eltelt 5,5 év. Ismerőseim közül akikkel együtt kezdtük kb én végeztem el egyedül. Vannak páran akik elvégezték még ilyen olyan főiskolákat,de a legtöbben még a fényt sem látják az alagút végén, közelében sincsenek a végzéshez.

Én úgy gonolom, hogy ilyen szempontból teljesen korrekt volt közgáz. Nehéz volt bekerülni, de ha bekerültél, azért elég nehéz volt nem elvégezni. Nem beszélve arról, hogy akik végeztünk, kb mindenki egyből kapott állást, jó helyeken, jó fizetésekkel.

Egy szó mint száz, úgy gondolom, hogy ilyen megoldás jelenthetne erre megoldást, csak olyanok kerüljenek be, akik tényleg képesek elvégezni, mert ha így marad, és ilyen arányokban esnek ki az emberek, az tényleg rablás, és értelmetlen az egész. Nem kell mindenkinek diplomásnak lennie. Valahol meg kellene húzni már a limitet, de amíg az ököritófülpösi menedzser képzőn végett ember is diplomásnak számít, addig sok értelme nincs az egésznek. Mondjuk az megint más kérdés, hogy az hol fog állást találni, mert a tapasztalatom az, hogy már önéletrajz szinten szűrik a jelentkezőket.

Mindesetre, amíg a minnél több tanuló felvétele az intézményeknek megfelelő bevételi forrást jelent, addig az egésznek semmi értelme nincs.

Jó hétvégét mindenkinek, remélem nem untattam senkit.