Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vukung

4 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ismét Zhu-ge Liangról szóló chengyu kerül terítékre - ezúttal egy kicsit későbbi esemény, a Három Királyság Története 95. fejezetéből:唱空城计 chàng kōng chéng jì (énekli az üres vár stratégiát)Mikor Si-ma Yi elfoglalta Xinchenget, Zhu-ge Liang látta, hogy az…..
Szintén Zhu-ge Lianggal kapcsolatos a következő, a Három Királyság Történetének egy híres epizódját idéző chengyu: 草船借箭 cǎo chuán jiè jiàn (szalma-hajókkal kér kölcsön nyilakat) Volt egy hadvezér, Zhou Yu, aki noha Zhu-ge Lianggal azonos oldalon harcolt,…..
三顾茅庐 sān gù máo lú (háromszor látogatja a zsúpfedeles viskót) Liu Beinek egyszer azt ajánlották, hogy szerezze meg magának a fiatal, de nagyon ravasz stratégát, Zhu-ge Liangot, és akkor meg fogja nyerni a háborút. Elindult hát, hogy felkeresse vidéki házában, és vele…..
南柯一梦 nán kē yī mèng (Egy álom a Déli Ágról)Chun-yu Fen egy kis hivatalnok volt, aki Dongpingban élt és nagyon szerette az italt. A kertje déli oldalán volt egy nagy japánakác, és a barátaival gyakran azalatt borozgattak. Zhenyuan hetedik évében (791) történt, hogy egyszer…..