Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Komet

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A magyar panelfelújítási program egyre inkább kezd egy tragikomikus kabaréra hasonlítani. A lakóközösségeket eddig is nehezen lehetett rávenni a beruházásra, de a három halálos áldozatot követelő miskolci tűz óta már nemcsak a pénztárcájukat, hanem a testi épségüket…..
Komet 2010.03.24 12:09:42
Itt nem az egyszerűsítés a probléma, hanem az, hogy a tűzvizsgálat fogalma mást jelent, lényegében tűzesetek kapcsán azok keletkezésével kapcsolatos vizsgálatot, ezt viszont kötelezően el is végzik.
Az utolsó bekezdés végével egyet értek. Azonban azt azért érdemes figyelembe venni, hogy még nem is olyan régen a tűzvédelmi hatósági jogkörrel a illetékes jegyző, vagy a katasztrófa védelmi igazgatóság (előtte meg az állami tűzoltóság) rendelkezett, a tűzoltóság pedig nem. Eszerint az önkormányzati hivatalnok is tűzoltó volt? :-)

Mindezektől függetlenül a panelprogram jelen lebonyolítása agyrém, rengeteg buktatóval és teljesen felesleges cirkusszal a "véleményeztetés" oldalról.
Ideális esetben, azaz ha van pénz és nem kell a program, a ház a felújítást bármiféle engedélyezés nélkül megteheti, feltételezve a jogkövetést, azaz az építésügyi szabályozás szerint nem tehet olyat, ami szakági előírásokba ütközik. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az adott -eredeti- állapotból kiindulva az építési tevékenységgel az épület hátrányosabb helyzetbe nem kerülhet a jelenlegi előírásokra tekintettel.
Felrakhat 8 cm éghető hőszigetelést betartva az alkalmazási feltételeket, de 12 cm-t nem, mert az már sérti az előírást. (hacsak a jelen esetben hatósági jogkorral rendelkező kat.védelem nem ad rá engedélyt)
Ha pedig van is panelprogram a tűzoltóság csak véleményezhet és csak a program tárgyában. Ha csak külső homlokzatburkolás van akkor nem írhatja elő a gépészeti aknák védelmét.