Regisztráció Blogot indítok
Adatok
triestina

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Konyhamesék Az utolsó lecsó 2011.11.27 18:46:00
Apró, vékonyhéjú zöldes, vaskos húsú pirosas és töppedt viaszsárga. Talán az utolsó 299 Ft-os hálós paprikát csíptem el a piacon. Lecsónak a legjobb. A fakó paradicsomokból már nem kértem, de az augusztusban befőzött vérpiros lukulluszok épp meózásra várnak. Mivel…..
triestina 2011.11.27 19:04:18
Konyhamesék Szögletes pogácsa 2011.03.06 18:08:00
Pogácsát gyártasz, pedig semmi kedved hozzá. Inkább felraknád a lábad a fotel karfájára, és néznéd a Paprikán Nigellát, amint a konyhában jön-megy, nyalogatja a fakanalat, és kóstolgatja a nyers tészát vagy csak úgy tesz-vesz gondtalanul, kedélyesen. Aztán persze megjönne az…..
Konyhamesék Farsangi bűnök 2011.01.11 09:59:00
Ahány fánk, annyi szokás. Pehelykönnyű, lufiszerű labdacsok, kicsik vagy nagyok, szalaggal az oldalukon vagy anélkül. Bejártam fél Európát, de fánktalan országot nem láttam. Még keresni sem kellett soha, mert vásári forgatagban, városi korzón, falusi búcsúban vagy piaci…..
Konyhamesék Szilvás bukta 2010.10.09 12:23:00
Mi jut eszedbe a buktáról? Nekem barnafedelű, fehér, foszlós kelt tészta, aránytalanul kicsi, piros töltelékkel. A tetején a porcukorfelhő olykor beszippantódik az orrba, aminek elkerülése végett többek a felső réteg idejekorán való lenyalásához folyamodnak. Bár nem vagyok sem…..
Október van. Ez már igazi ősz. Lassan a töltött káposzta és a fokhagymás pirítós illata váltja fel a szilva- és paradicsom-befőzés gőzeit. De várjunk még egy kicsit a kocsonyával és az abált szalonnával, és nézzük meg, mi maradt a nyárból?! Van még…..
triestina 2010.10.05 17:02:53
Konyhamesék Tökfasírt 2010.09.27 16:00:00
A zsenge, halványzöld, vékony szálakra gyalulható főzőtök ideje – amiben benne virított az egész kikelet – már lejárt. A megsárgult héjú, szikkadt belsejű cucurbita pepo (lásd kis növényhatározó) viszont nem sokra használható, legfeljebb formabontó, csúcsfejű…..
Konyhamesék Almásdiós pite 2010.08.30 20:50:00
Sosem tartom be a szabályokat maradéktalanul, valami kis hézagot mindig találok, ahol kicsusszanhatok, egyszóval fegyelmezetlen vagyok. Mondjuk szebben: testhez igazítom a követelményeket. Receptre vetítve: hol bővebbre veszem a hozzávalók számát és arányát, hol pedig szűkebbre.…..
Konyhamesék Pizza Puritana 2010.08.23 16:04:00
A legtöbb dolgot túlbonyolítjuk az életben. Hatalmas problémákat gyártunk apró-cseprő ügyekből, sírunk, panaszkodunk és nagyon sajnáljuk magunkat, ha valamit nem tudunk az elképzeléseink szerint véghez vinni. Ha pizza, akkor sonka, kukorica, ananász, kolbász, és még ki tudja, mi…..
Konyhamesék Piszkeszósz 2010.07.06 15:15:00
  Én egresnek ismertem meg, de hallottam már piszkének és köszmétének is becézni. A „sziszegős” hangalakok különösen illenek rá, mert ha a szádba veszed, kicsit szöszös érzésű, ha meg rároppantasz a fogaddal, te fogsz felszisszenni, olyan savanyú. Persze az igazán…..
Konyhamesék Édes, édes aludttej 2010.07.03 17:41:00
Bögrében, csészében, pohárban, befőttesüvegben, tálkában – bárhol térjen is nyugovóra az az édes tej, 3 nap alatt csodálatos átalakuláson megy keresztül. Megváltoztatja ízét, kettéválik a sűrűje és a savója, tetejét bebőrözi a tejföl. És milyen bölcsen teszi! A…..
(ejtsd: melándzáne állá pármidzsáná) Aki nem a rabja az olasz konyának, talán most elkattint innen, mert azt gondolja, megint egy divatos, de „semmi különös” kajával fogom traktálni. De nem! A „parmigiana” – így becézik röviden az olaszok – szerintem a hazai olasz…..
Ha te úgy kezded a főzést, hogy a lepirított szalonnára fél kiló hagymát aprítasz, majd beledöntöd a tűzhely feletti kispolcról az összes fellelhető fűszert, és utána kezdesz el gondolkodni azon, hogy mit is főzzél, már ennek a receptnek a hozzávalói láttán is fintorogni…..
triestina 2010.06.04 13:14:32
@mezsuka: Tudom, de akkor az ne gondolja azt, hogy "olaszt" eszik. Egyébként volt módom mostanában megtapasztalni olasz útjaim során, honfitársaim sirámait a minden esti pasta-k esetében.Volt ott csülkös bableves, "édesanyám bejglije" emlegetése.
Van aki a hosszúkás lukulluszt kedveli jobban, van aki a telt mélypirosat. És persze itt a legeslegújabbkori kedvenc: az édes koktélparadicsom.  Persze ez durva leegyszerűsítés, ugyanis több tucat fajta ismert még ezeken kívül is, ráadásul nem is mind piros...Az olaszok…..
Anyai nagyanyám tanított meg a csuszatészta-készítés fortélyaira. Nemcsak engem, minden lányunokát, aki jó időben volt jó helyen. A „jó idő” egy meleg nyári nap volt szünidőben, a „jó hely” pedig egy dunaújvárosi lakótelepi lakás, a másodikon. Azon…..
Hédi nagynéném rettenetesen rosszul főzött. Lelkesen, de rosszul. Ha kreativitását néha a konyhában is kipróbálta, az eredmény messze elmaradt a falra festett szecessziós freskók, egyedi ruhaköltemények, ceruzaskiccek és divatékszerek mögött. Képes volt órákig, napokig…..
Mamikáék debreceni házikója egy hosszú, árnyékos udvar végében állt. Balról omladozó téglafal, jobbról sötét, szobakonyhás kis odúk. A vásározó házaspár sok színes-szagos portékája az üveges verandán hatalmas nejlonzsákokban sorakozott, és ha néha behívtak magukhoz…..
Pástétomnak, rántva, sütve, bárhogy legyen, imádom a padlizsánt. Csodálnivaló az a gyönyörű mélybordó szín, az a tenyérbe simuló cseppforma! Törökparadicsom és tojásgyümölcs néven is fut, és mindkettő méltó hozzá: az előbbi egzotikus, az utóbbi mesei. Első…..
Konyhamesék Töltött kel 2010.04.21 12:16:00
Nem volt nálunk divat sem a reformkonyha, sem a flancos különlegességek, de még olajat sem használtunk, csak a majonéz készítéséhez, mert ugye azt sertészsírral nehéz elképzelni. Anyu – ennek ellenére - messze földön híres szakács volt. Jöttek is a barátok,…..
Konyhamesék Mi van a kamrában? 2010.04.09 10:09:00
Hát, így, április elején már nem sok. A zsinegen nem csüngenek töppedt szőlőfürtök, a rúdon is egyre rövidebb a kolbász, és a szalonnából is nap mint nap vékonyabb szeleteket vág az ember. Van még birsalma a kredenc tetején, meg egy-két üveg cseresznyebefőtt, de a fogyóban…..
triestina 2010.04.11 15:34:16
@mezsuka: iwiwre fel szoktad tenni a blogot, ha gondolod én felteszem és terjesztem az ismerőseim között is?
Konyhamesék Virslisirató 2010.04.07 13:09:00
 Én nem tudom, ti hogy vagytok a virslivel. Próbálkozom roppanóssal, juhbelessel, békebelivel, füstölttel, sajtossal, faszénen elősütöttel, de egyik sem hasonlít az IGAZI virslire. Persze, kinek mi az igazi?Nekem vasárnap délelőttíze, napsütéses vidámparkíze, gyereknapíze,…..
Ez a recept új fejezetet nyit majd életedben, egy csapásra megváltoztatja szemléletedet, visszaadja elveszett hitedet - ha elveszett -, és csupa nagybetűvel szerepel majd a recepttáradban, ebben biztos lehetsz. Amióta birtokában vagyok, már tudom, nagy meglepetések érhetnek ugyan az…..
Micike már tudja, érzi minden porcikájában, hiába tartanak még javában az éjszakai fagyok, a tavasz a küszöbön toporog. Micike fittyet hány a hőmérőre, hanyatt veti magát, úgy forgolódik, kéjesen miákolva, hogy szinte bosszantó. Mitől érzi magát ilyen jól ez a macska?…..