Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fűszer

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az utóbbi hónapban, személyes tapasztalat következtében sokat törtem a fejem:mit tegyünk a fekete báránnyal? Nem ígérem, hogy egy blogbejegyzéssel megoldatik a probléma. A kérdést viszont szívesen felvetem, és meglátjuk, mi sül ki belőle.   A kérdés…..
fűszer 2010.03.25 11:10:52
@zzzsuzsa: Egyetértek veled.
Ezt pont azért írtam, mert megosztottam egy személyes tapasztalatomat és félreérthető volt.

A példa amit kibontottál, éppen azt mutatja, hogy bárki önhibáján kívül ( álomfejtő felvetése szerint )kilóghat a sorból és ehhez egy csoportnak és a csoportvezetőnek is viszonyulnia kell valahogy.

A felvetett témát, tapasztalataim szerint megpróbáltam körüljárni.
És az eddigiekhez képest még annyit tennék hozzá, hogy a kilógónak is sok tanulnivalója van.
- Először is tudatosítani kell, hogy kilóg. Szerintem ez nem baj, nem vagyunk egyformák.
- Fel kell mérnie a környezetét (csoportot).
- Ki kell nyílnia ( ezzel sebezhetővé válik, különösen, ha ő az egyedüli kilógó egy csoporton belül) és kommunikációt kell folytatnia neki is.
- Az alapvető szabályokat be kell tartani, még ha nehéz is. De ezt csak akkor tudja megtenni, hogyha ismeri azokat és segítséget kap hozzá.
- És még így is kiderülhet, hogy valaki nem a számára legmegfelelőbb csoportban van.
Ez megintcsak egy általánosítás részemről. Nyilván egy gyereknek sokkal nehezebb helyzete van, hiszen a világgal éppen csak ismerkedik és leginkább érzelmileg éli meg a dolgokat.
Teljesen értem a helyzetet, amit az iskola választással kapcsolatban írtál.
Ezért jó, hogy a gyerekeknek vannak szüleik, akik tapasztaltabbak és tudnak segíteni eligazodni a világ dolgaiban:)
És szerencsére vannak olyan tanárok, akik szeretik a gyerekeket és a szülőkkel együttműködve terelgetik őket. Erről egyébként nagyon jó tapasztalataim vannak gyermekeim jelenlegi iskoláiban.
És, látod mindig oda térünk vissza, hogy a párbeszéd és az együttműködés, egymás elfogadása mennyire fontos.
fűszer 2010.03.25 20:43:53
@zzzsuzsa: Mindenkinek más a jó....:-)))

Mindkettő katolikus. És mindkettő gimnázium.
Mi leültünk az iskolák vezetőivel beszélgetni ( már az is sokat elárult a nyitottságról, hogy ezt megtehettük ) és néhány tanárral is találkoztunk.

Már megint a párbeszéd:-)

Mindkét helyen azt tapasztaltuk, hogy az iskola a gyerekekért van.
Nem is túl nagy iskolák, így jut idő mindenkire.

Előtte vagy tíz másikat is megnéztünk, nekünk több is szóba jöhetett volna, de összevetettük a gyerekeink képességeivel, adottságaival, ezután néhányat meglátogattunk a gyerekekkel együtt. Így találtunk rá a megfelelőkre ( nem minden gyerek jár egy helyre, mert nem egyformák ).

Elnézést, tudom nem ez volt a téma, de azt is tudom, milyen fontos a megfelelő iskola megtalálása egy szülőnek.
fűszer 2010.03.26 18:00:59
@zzzsuzsa: Szívből kívánom, hogy sok örömetek legyen és a gyermeketek még gyerek maradhasson.
Eléggé megbolygatta az egyházat mostanság a sokfelé megjelenő visszaélések híre. Beszélgetések, találgatások, az egyház jövőjét fürkésző tekintetek, becsődölő Vatikánról és egyházmegyékről szóló hírek keltek szárnyra, és mindezt erkölcsi csődre vezetik vissza, és…..
fűszer 2010.03.23 11:03:58
Hiszem, hogy az örök élet igéi Jézus Krisztusnál vannak. Az egyház pedig (mint már elhangzott ), az Ő Teste.

Hogy mi a tagjai hogyan viselkedünk, az nem csak egyéni örök-életünk kimenetelét tekintve fontos, hanem azért is, mert ez alapján ítélik meg Istent. ( róm.2/24)

Az emberek bűnösök. Jézus pont ezért halt meg. Hiszem, hogy megváltott. Hiszem, hogy ezzel lehetőséget adott nekem egy jobb életre.
Ez még nem jelenti azt, hogy hibátlan vagyok, inkább egy mindennapos feladatot jelent.

Az egyházhoz tartozni nem klubtagság és nem társasági élet, hanem kapcsolat Istennel.

Jézus elég keményen fogalmaz: "ha csak úgy nézel rá...", "vájd ki..."," jobb lenne, ha követ kötnének a nyakába..", stb.

Az egyház (Katolikus Egyház ) az idők során folyamatosan formálódott és az emberi gyakorlatába nagyon sok "modern" elem került.
Ilyen modernség volt a középkorban a cölibátus, vagyis papi nőtlenség, ami még nem biztos, hogy megegyezik a szerzetesi tisztasági fogadalommal.
Apropó szerzetesek: a legtöbb szerzetes rend megszületése valamely aktuális modern problémára adott válasz volt. A napi gyakorlathoz képest nagyobb elkötelezettséggel, vezekléssel.
Az egyházban tehát egyszerre van jelen az emberi és isteni, a bűnös és a szent.
És itt válik még érdekesebbé az egyház közösségi arca:
lehet egymásért vezekelni, közbenjárni, stb.
Sokmindent lehet mondani az egyházra, de, hogy egyoldalú és unalmas, azt nem.

Persze ettől még a pofonok, amiket az ember a saját egyházában kap, még fájdalmasak. Erről én is tudnék mesélni...

A Pedofília: nem a cölibátus az oka c. írást olvasva egy adat megdöbbentett; a pedofília miatt elítélt papok 90%-a homoszexuális.

Emlékszem, amikor 1992-ben Londonban részt vettem egy szentmisén, a szentbeszéd helyett egyszerre csak tüntetők perdültek ki a középre és tiltakoztak II. János Pál akkoriban kiadott homoszexualitással kapcsolatos megnyilatkozása ellen.

A "világ" elvárja, hogy az egyház legyen haladó, ha haladóvá válik és ebből "hibák" származnak, akkor megint csak kígyót-békát kiabálnak rá.

A pedofil cselekményekkel szemben itt nem az a kérdés, hogy bűn-e ( ez egyházi, hitbéli, ha tetszik erkölcsi fogalom ), hanem, hogy a világi törvények szerint is büntetendő, vagyis bűncselekmény. Ezért nem szabadna eltitkolni és a bűnösöket át kellett volna adni az igazságszolgáltatásnak.

A másik igen felháborító oldala az ügynek, hogy aki gyerekeket molesztál, az nagyon védtelen személy ellen követ el bűncselekményt. Ez egyébként ugyanilyen vérlázító pl. fogyatékosokkal szemben, vagy öregek bántalmazásakor...egyértelműen gyáva is aki ilyet tesz.

Ha a gyerekeimet valaki zaklatná, saját kezűleg vájnám ki a bűnös testrészt....

Felmerül bennem a kérdés: hol voltak azoknak a gyerekeknek a szülei? Szerintem nem a kiskorút fizették le, hanem a szülőket.
Az áldozatok a saját szüleiktől is követelnek kártérítést, azért mert nem védték meg őket?
Milyen a gyerekek kapcsolata a szülőkkel?
Elmondja -e egyáltalán egy gyerek a szüleinek, hogy bántalmazták? Ha igen, a szülő megvédi-e a gyerekét, vagy a tekintélyelvűség nevében minden esetben a felnőttnek ad igazat?
A hatvanas évek maga volt a szexuális forradalom, megjelent a miniszoknya divatja. Válások és újraházasodások sorozata. Majd eljutottunk odáig, hogy minek az a papír. A konzervatív szülők és "forradalmár" csemetéik között szakadék tátongott. Amit addig a polgári jólneveltség és prüdéria miatt titokban csináltak, azt elkezdték nyíltan propagálni és onnan kezdve egyre rosszabb lett a helyzet.
És találkoztunk már olyannal is, hogy a gyerek csábította el a felnőttet....

Érdemes megnézni egy-egy közösségi oldalon, a lányok milyen fényképeket raknak közszemlére magukról még a katolikusok is;
bikiniben pucsít, két tapis polós lány ölelkezik, hat kiló vakolat alatt pillog alulról felfelé nagyon szendén.... hát éppen csak azt nem írják oda, hogy : "tegyél magadévá!"
A fiúk meg lekvárok és vasalják a hajukat.
Ezeknek a gyerekeknek hol vannak a szülei? Ki tanítja meg őket a szerepek helyes értlmezésére és megélésére, a jó párkapcsolatra, a boldog házaséletre, a munka becsületére, a hazaszeretetre, stb..

Tisztelet a kivételnek.

És ha a szülő teszem azt nevelni szeretné a gyerekét, akkor jön a liberális ( vagy inkább libertinista?) törvény és épp csak azt nem mondja, hogy a gyereknek van minden hatalma és joga a szülő felett, de a szülőé minden felelősség.
Mi ez, ha nem a normális emberi értékek teljes szétzilálása?

Két oldalú hát ez a dolog....

Több cikkben és hozzászólásban megjelent az a vélemény, hogy az egyháznak fel kéne nőni a korunkhoz és modernizálni kellene nézeteit.
Én ezzel nem értek egyet, szerintem a világ is jobban tenné, ha visszafordulna. Ez azonban már egy másik téma.
fűszer 2010.03.26 08:18:12
@Felicitasz: Mélyen megrendített, amit írtál.

Értem is az okokat. Mégis az a legmegdöbbentőbb számomra, hogy egyetlen gyerek sem szólt a szüleinek.

Egy olyan átlagos középosztálybeli családban nőttem fel, ahol az apám a család feje volt, anyám pedig a társa. Bár apám volt a fej, mindig kikérte anyám véleményét egy-egy döntés előtt, vagyis együtt hozták meg azokat. Nálunk is voltak problémák, viták, veszekedések, sőt néha el is fenekeltek.
De abban mindig biztos lehettem, hogy ha bárki bántani merészel akár csak egy szóval is, az megjárja.
Ezért, ha igazságtalanság ért felnőtt részéről, simán szembeszálltam vele, mert tudtam, hogy a szüleim ott állnak a hátam mögött.

Ma, amikor saját gyerekeim vannak, az első és legfontosabb, hogy a férjemmel egymás mellett álljunk.
Amit leginkább igyekeztünk a gyerekeinknek átadni az az, hogy bármilyen hibát követnek is el, bármi is történik velük, jöjjenek, álljanak elénk és mondják el.

Először is azért, mert a tetteiket vállalniuk kell, másodsorban pedig azért, mert csak úgy tudjuk megvédeni őket, ha ismerjük az eseményeket és az érzéseiket is persze. Amíg magukat nem tudják megvédeni, addig nekünk kell.

És előfordult már, hogy sérelem érte őket : ha gyerek részről ( nem a homokozóbeli add ide a lapátomat mértékűre gondolok ), akkor a megfelelő felnőtt személyeknek jeleztük a problémát, ha felnőtt részről akkor megkértük az adott felnőttet, hogy velünk intézze az ügyet, mert mi vagyunk egy súlycsoportban.

És nagyon remélem, hogy az őszinte kapcsolat még sokáig megmarad a gyerekekkel.

@saintlouisdefrance: "a család szerepének változása és a civilizáció által követett irány miatt"

Ezt inkább úgy látom, hogy a családok helyzete megváltozhatott, de a szerepük nem.

Sokmindennel megcsúfolhatják a családot és feltüntethetik idejétmúlt kövületnek, de jómagam nem szeretnék olyan világban élni, ahol nincs férfi-nő szeretetkapcsolat, elkötelezettség, szex, nevetés, bánat, gyereknevelés, stb....
Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a család hagyományos értelemben vett család legyen (akár számtalan problémától hemzsegő), akkor hamar egy olyan világban találhatjuk magunkat, ahol a gyerekeket gyárban gyártják és adják el olyan felnőtteknek, akik tetszésük szerint hol ezzel élnek, hol azzal a legújabb divat szerint; esetleg az új "családmodell a négy apás" lesz nők nélkül, avagy egy nő két kecske?

Sokan egyetértünk abban, hogy ez így nem jó. Ugyanakkor valamilyen furcsa oknál fogva a legtöbb ember reakciója az, hogy ha már így van, menjünk tovább, bár nem tudjuk merre.
Rendkívül frappáns megfogalmazásnak tartom a következőt:
A modern nézet " ...azt vallja, hogy ha zavarba kerültünk, akkor helyzetünkhöz az illik, hogy a zavart tovább növeljük, s ha valahol eltévesztettük az irányt, mostmár tovább kell mennünk, nem pedig vissza. Ha egyszer elvesztettük az utat, akkor el kell dobnunk a térképet is. Ha pedig eltértünk egy eszménytől, akkor hamar el kell felejtenünk." ( G.K. Chesterton )

Szóval én inkább visszanézek - vagy inkább fel - és ragaszkodom az ideáimhoz, a dogmákhoz, a kereszténységhez ( és itt nem vallási, hanem az európaiságot meghatározó kulturális értelemben említem), mert ezeket emberinek tartom.

Ragaszkodom a kereszténységhez vallási értelemben, mert örök boldogságot ígér. Isten az ígéretét azzal pecsételte meg, hogy a számára legkedvesebbet is odaadta. És Isten ígéretét nem teszi semmissé a szolgáinak bűne. ( Az enyém sem.)

Ha nem veszem nyilvánvalónak, hogy a pap bűntelen, akkor nem ér meglepetés, amikor kiderül, hogy nem az.
Ezért tehát meg kell ismernem azt, akire a gyermekemet bízom, vagy a saját lelki problémáimat.