Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hantorish2

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenki előtt ismeretes, hogy a nyelvvizsga hiánya komoly akadály a diplomázni vágyó végzősök előtt. Sokan csak az államvizsga után 1-2 évvel vehetik át a diplomájukat, addigra tudják letenni a nyelvvizsgát, habár a kreditrendszer bevezetése előtt sok felsőoktatási…..
hantorish2 2010.03.22 12:21:23
Sziasztok.

Én speciel iszonyatosan friss cipőben járok az esettel kapcsolatban.

Most diplomáztam januárban, szerencsémre az első próbálkozásra át is mentem az LCCI gazd. nyelvvizsgán, így engem ennyire komolyan nem érint a dolog már (másik nyelvvből már volt hasonló típusú), DE.

Egyszerűen felháborító és elgondolkodtató, hogy manapság a diplomát egy olyan feltételhez kötik, melyért a diákoknak egy külső, ha úgy tetszik cég által meghatározott feltételrendszert kelljen teljesíteni... Mindehhez ráadásul semmiféle segítséget nem adnak, a nyelvórák többsége alibi. A legnagyobb és legszánalmasabb lépés, hogy kifejzett kurzusokat indít az iskola 40-50-60 E Ft/fő-s áron, hogy felkészítsen a vizsgára. És úgy tesznek, mintha ezzel nem lenne semmi probléma.

És ez csak a jéghegy csúcsa. Amíg nálunk nyugatabbra már gimi 2. 3. osztályába gyakorlatilag társalgási szinten beszélik pl az angolt, addig nálunk a nyelvtanárok kézről kézre adják a diákjaikat a különórák miatt, mert senkinek sem érdeke, hogy normál tanrend szerint képesek legyenek letenni legalább egy középfokút. Felsőt meg teljesen felesleges még megjegyezni is.

Úgy gondolom hatalmas szégyen, ami nálunk megy és ennek csak akkor lehetne elejét venni, ha pl teljesítményalapú rendszer életbe lépne már gimikben. (emelett persze az ált. iskolás alapok is nélkülözhetetlenek) Értem ezalatt, hogy a nyelvtanári fizetést és minősítés valamilyen fokmérője lehessen az egyes diákok által elért eredmény.

A másik, hogy az egyetemek és főiskolák rendes tantervébe tartozzanak bele a különböző felkészítések. Ezzel a lendülettel nyugodtan ki is szervezhetnék a munkát akár a nyelvizsgaközpontoknak, felkészítőknek. Mert így egyrészt kifizetik a nyelvtanárt, másrészt a diák kifizeti a plusz kurzust. Teljesen infantilis az egész. És megjegyzem, szerintem még a törvényesség határát is súrolja... (mármint az "idegen" feltételrendszerhez kötött diploma kiadása).

A másik, hogy