Regisztráció Blogot indítok
Adatok
uzsorakamat

0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igen nagy érdeklődést váltott ki a blog átadással kapcsolatos felhívásom, mellyel kapcsolatban hamarosan döntésre viszem a dolgot, de most következzen egy újabb bejegyzés, hogy az olvasók se unatkozzanak.Történetem azt hiszem nagyon is általános, és így sok embert érint. Párom…..
Olvasónk szerint erős törvényi szabályozásra lenne szükség, ezért nyílt levelével a döntéshozókhoz fordul.Nyílt levél a Magyar Köztársaság Kormányához, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez és a Magyar BankszövetséghezHivatkozás: Népszava interjú Szász Károly…..
uzsorakamat 2010.10.28 19:28:57
Jogi végzettség nélkül:
Hitelintézeti törvény:
Felelősségi és képviseleti szabályok
46. § A vezető állású személy és a pénzügyi intézmény alkalmazottja mindenkor - e
beosztásával járó fokozott szakmai követelményeknek megfelelő - elvárható gond...ossággal és
szakértelemmel, a pénzügyi intézmény és az ügyfelek érdekeinek figyelembevételével, a
jogszabályok szerint köteles eljárni.
213. § (1) 816 Semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza
b) az éves, százalékban kifejezett teljes hiteldíjmutatót, a hiteldíjmutató számítása során
figyelembe nem vett egyéb - esetleges - költségek meghatározását és összegét, vagy ha az
ilyen költségek pontosan nem határozhatók meg, az ezekre vonatkozó becslést,
PTK:
202. § Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis (uzsorás szerződés).
A szerződési feltételek tisztességtelensége

209. § (1) Tisztességtelen az általános szerződési feltétel, illetve a fogyasztói szerződésben egyedileg meg nem tárgyalt szerződési feltétel, ha a feleknek a szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan és indokolatlanul a szerződési feltétel támasztójával szerződést kötő fél hátrányára állapítja meg.

(2) A feltétel tisztességtelen voltának megállapításakor vizsgálni kell a szerződéskötéskor fennálló minden olyan körülményt, amely a szerződés megkötésére vezetett, továbbá a kikötött szolgáltatás természetét, az érintett feltételnek a szerződés más feltételeivel vagy más szerződésekkel való kapcsolatát.Bővebben
uzsorakamat 2010.10.28 19:31:38
Az olasz munkanélküliek akár egy évre is felfüggeszthetik a lakáshiteleik törlesztését. A program több mint százezer családot húzhat ki a bajból.

Fellélegezhetnek a lakáshitelek törlesztésével küszködő olasz munkanélküliek, miután a kormány és a bankszektor megállapodása révén akár egy évre is felfüggeszthetik a kölcsönök törlesztését a gazdasági válság miatt – írta Financial Times. Az olasz bankszövetség adatai szerint a mentőöv várhatóan több mint százezer családnak nyújt majd segítséget.

A magyarországi jelzáloghiteles munkanélküliek időben jobban járnak, hiszen két éven át tartó törlesztési könnyítést kérhetnek. E két év alatt azonban legalább 10 ezer forintot továbbra is törleszteniük kell. A tavaly decemberben módosított és 2010 végéig meghosszabbított hazai állami törlesztéscsökkentő programban azok vehetnek részt, akiknek a havi részlete eléri nettó jövedelme 60 százalékát, hitelösszege pedig nem haladja meg a 15 millió forintot.

Olaszországban a munkanélküliek száma a lassan magához térő gazdasági növekedés ellenére tovább emelkedik: 2009 végére 8,5 százalékra ugrott a munkanélküliségi ráta, amely viszont még mindig a 9,6 százalékos EU-s átlag alatt marad. (Az eurózónában 1998 óta nem volt ilyen magas az állástalanok aránya.) Bár Silvio Berlusconi miniszterelnök nyilatkozatai szerint a legrosszabbon már túl van a gazdaság, a múlt héten több óriáscég jelentett be nagy létszámú létszámcsökkentéseket, köztük a Fiat, az alumíniumgyártó Alcoa, és az ország legnagyobb védelmi beszállítójának számító Finmeccanica.
Olvasónk panaszt tett a bankjánál, amiért édesanyját adóslistára tették, erre őt rakták fel.2007. augusztus 6-án svájci frank alapú nagyobb összegű lakáshitelt vettem fel a B. Banktól. Az akkori árfolyam 156Ft/1CHF.Időközben egyedül maradtam tanuló gyermekemmel és a hitel…..
Tisztelt Blog!Előre leszögezem, közzéteheted a levelemet. Ma este a Kossuth rádió híreiben hallottam, hogy a Kormány arra készül, hogy kiutat mutasson azoknak, akik a te táborodba, azaz a "hitelkárosultak" csapatába tartoznak.Az idézőjel használata nem véletlen. Szerintem…..
Olvasónk tanácsot szeretne kérni egy hitelkiváltás dilemmája kapcsán.Felvettem egy piaci kamatozású EUR hitelt 2009.12.01-én 5.000.000 HUF értékben 240 hónapra, nyilvántartott EUR összeg: 18.759 EUR (Árfolyam: 286 HUF).Kamat évi (éves kamatperiódus) 6.6%, kezelési költség…..
uzsorakamat 2010.09.25 00:01:14
A barátnőmmel, jelentkeztünk a Házon kívül műsorára,hogy az itt leírtakat meg vitathassuk.
Ma este halottam a híradóban,hogy olyan riport alanyt választottak aki 180Ft-os árfolyamon vett fel hitelt,nem régiben.
Miért nem olyanokat sz...ólaltatnak... meg akik 2008.ban 151/Ft-os árfolyamon vettek fel hitelt,és a mentő öveket is igénybe vették. Mi lesz a ki induló pont a közép árfolyam meghatározására a 180/Ft.???

Tisztelt Házon kívül Szerkesztősége !

A deviza lakáshitelekkel kapcsolatos banki és biztosítási ügyintézésre hívnánk fel a figyelmet egy életbiztosítással kombinált hitelszerződésen keresztül. Az ügyről készült beadvány, amit bemutatnánk egy vaskos iratanyaggal együtt a jövő hét folyamán kerül postázásra a PSZÁF részére.
Kérdéseink lennének Rogán úrhoz , hogy konkrétan tervezetbe van -e véve a jelenlegi banki mentőcsomagok-adósvédelmi programok megszüntetése -a már ilyet igénybe vett ügyfelek esetében is, mivel a jelen gazdasági helyzetben kizárólag egyoldalúan minden felelősséget, kockázatot, költséget az adósra hárítanak, továbbá nem tartoznak a meglévő egyoldalú hitelszerződésekhez. Az adós eredetileg felvett tőke tartozását az árfolyam emelkedésen kívül súlyos összegekkel tovább növelik. További kérdésünk lenne, hogy aki az Állami Eszközkezelő segítségére szorulna, annak a hitelügyletbe beforgatott önrészével, az eddig befizetett kamatos törlesztő részletével, illetve az államnak befizetett illeték összegével mi lesz?
uzsorakamat 2010.09.28 01:01:50
@dézsavü:

Kedves,Dézsavü

Egyáltalán nem bántottál meg.

Mindketten jövedelemigazolással rendelkeztünk a Bank valószínűleg, ha nem tart hitelképesnek nem is ad hitelt

14,500,000-hitelt vettünk fel melynek törlesztő részlete havi.61.000-
24.000-tőke

Az ön erő 12,500,000-Ft volt,70% lék egy 54m2 tehermentes lakótelepi lakás melyet az eladó az ingatlanba számított be.

A ház 84m2 lakóterület,három szoba ami egy négy fős családnak kényelmes két gyerekkel+mellék épület ami egy garázs.
Szerintem nem az a legnagyobb probléma,hogy ki milyen házba költözött,ez egyéni kérdés mindenki maga dönti,döntötte el,hogy mi az amit betudott vállalni.

Egyébként 100 %-ig egyetértek veled! Kiegészítve a gondolataidat: Régóta mondogatom, hogy a hitelezés ugyan olyan üzlet, mint bármi más, azaz vagy bejön, vagy nem. De az felháborító, hogy csak az adósnak kellett volna fölmérnie, hogy az a hitel, amibe belevág, mennyire kockázatos számára és ebből a hitelezőre semmi nem hárul? Ő sem látta előre a gazdasági válságot, meg azt sem, hogy 151-ról 225-ra meg a frank árfolyama! Én akkor honnan tudtam volna erről? Ilyen tesztet senkin sem végeztek el, mert abban az esetben sok ma bajban lévő honfitársunk nem lett volna hitelezhető! Ez nem a bank felelőssége, hogy ennek ellenére, mégis adott kölcsön? Ha elindulnak a persorozatok, akkor erre lehetne hivatkozni! De együtt sírunk, együtt nevetünk.

A pénzintézeti törvény szerint, ha a szerződéskötéskor a bank nem becsüli meg a jövendőbeli árfolyam-emelkedés mértékét, úgy a szerződés semmisnek tekinthető. Erre hivatkozott dr. Czirmes György ügyvéd, aki azért indított próbapert, hogy a bankok ne terhelhessék rá az ügyfelekre a megnövekedett törlesztő részleteket Az ügyvéd arra is hivatkozott a perben, hogy a bank nyeresége, vagyis a 30-40 százalékos kamat olyan magas, hogy az már uzsorának számít. Czirmes György a lapnak elmondta, hogy a bíróság szerint a szerződés ezek alapján nemcsak részleteiben, hanem teljes egészében semmisnek tekinthető.

A következő tárgyalás a megnövekedett perérték miatt már a Fővárosi Bíróságon zajlik majd, várhatóan jövő februárban. Ha itt is igazat adnak neki, a szerződés feltételeit újra kell tárgyalni, így a bank az árfolyam-ingadozásból adódó különbséget már nem szedheti be tőle. Az ítélet a jogász reményei szerint precedensértékű lehet, ezért a bajba jutott hiteleseket is kihúzhatja a csávából.

Úgy érzem mindvégig tisztességes voltam,de kérdezem én meddig emelkedhet a hitelem,akár a csillagos égig?
Hát ember legyen a talpán,aki azt kifizeti.

Nekik nem kellet volna erre az esetre tartalékolniuk "Ráta"mindent az adósról kell lehúzni? Én csak egy ügyfél vagyok a sok közül két év elteltével 10.Millió/Ft- al nőtt a tartozásom most, őszintén reális ez?

És miért kell az adós terheit a mentőövekkel még+terhelni miért nem fizethetem a saját hitelemet csökkentett üzem módban

Én nem vagyok adó fizető?
Még illetéket is fizetek, azért ami nem is az enyém.
Már akinek még van munka helye.
Mára már a magasabb jövedelemmel, rendelkező ügyfelek is késve fizetnek és ez így van az alacsonyabb keresetből élőkkel is. Mindegyik eset más és más
Kinek mi a sok nem láthatunk a másik pénztárcájába.

Hogy,meg nyugtassalak,a házat árulom egy éve de nem annyiért amennyire a Bank értékelte,mert attól jóval többet ér..
és azt az örömet már nem adom meg számukra,hogy még azt a kicsit is elvegyék,tőlem ami meg maradt,hiszen egy életünk munkája lenne oda ,ha kell még az egészségem árán is megóvom családom, és otthonom.

A kedves bankok még azt felejtik csak el, hogy az akit ma kilakoltatnak, előtte halálra szekálnak, földönfutóvá tesznek, abban ez olyan mély nyomokat fog hagyni, hogy soha többet nem fog hitelt fölvenni, de még az unokája sem! Óriási piacvesztésnek néznek elébe kedves baráti pénzintézeteink! Nem lesz, aki hitelt vegyen föl! (Amúgy nagyon helyesen!) Ha, amit most hiteltörlesztésre kifizetünk, annak csak a felét inkább megtakarítottuk volna, most a bankok benyalhatnának. De ez jó tanulság mindenkinek: tessék tájékozódni hitelfelvétel helyett, tessék azonnal félrerakni, ahogy munkába állunk és elkerülni a bankokat hitel miatt messzire.

Még valami,nem feltétlen kell hitellel rendelkeznie valakinek ahhoz ,hogy az utcára kerüljön elég egykét meg nem fizetett közüzemű számla,ne feledd lehet holnap teleszel a következő,és te szorulsz majd segítségre de én itt leszek….

Üdv: Uzsorakamat

.
  Valószínűleg sosem tudjuk meg, hogy a Fidesz akkor is ennyit foglalkozna-e a deviza alapú lakáshitelesekkel, ha nem lenne választási kampány. A témának az önkormányzatisághoz abszolút nincs köze, az elmúlt napokban mégis ez a kormánypártok első számú témája. Nem…..
uzsorakamat 2010.09.18 23:37:23
@Megmondó1:

100 %-ig egyetértek veled! Kiegészítve a gondolataidat: Régóta mondogatom, hogy a hitelezés ugyan olyan üzlet, mint bármi más, azaz vagy bejön, vagy nem. De az felháborító, hogy csak az adósnak kellett volna fölmérnie, hogy az a hitel, amibe belevág, mennyire kockázatos számára és ebből a hitelezőre semmi nem hárul? Ő sem látta előre a gazdasági válságot, meg azt sem, hogy 160-ról 200-ra meg a frank árfolyama! Én akkor honnan tudtam volna erről? Ilyen tesztet senkin sem végeztek el, mert abban az esetben sok ma bajban lévő honfitársunk nem lett volna hitelezhető! Ez nem a bank felelőssége, hogy ennek ellenére, mégis adott kölcsön? Ha elindulnak a persorozatok, akkor erre lehetne hivatkozni! De együtt sírunk, együtt nevetünk. A kedves bankok még azt felejtik csak el, hogy az akit ma kilakoltatnak, előtte halálra szekálnak, földönfutóvá tesznek, abban ez olyan mély nyomokat fog hagyni, hogy soha többet nem fog hitelt fölvenni, de még az unokája sem! Óriási piacvesztésnek néznek elébe kedves baráti pénzintézeteink! Nem lesz, aki hitelt vegyen föl! (Amúgy nagyon helyesen!) Ha, amit most hiteltörlesztésre kifizetünk, annak csak a felét inkább megtakarítottuk volna, most a bankok benyalhatnának. De ez jó tanulság mindenkinek: tessék tájékozódni hitelfelvétel helyett, tessék azonnal félrerakni, ahogy munkába állunk és elkerülni a bankokat hitel miatt messzire.
uzsorakamat 2010.09.18 23:40:48
Végtelenül felháborító, ahogy a lakáshitelesek ellen hergelik a közvéleményt a médiában.
Mielőtt ilyen cikkeket írnak, jó lenne, ha olvasgatnák kicsit Uzsorakamat által leírt kormányrendelet és a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának ajánlását.

Az illetékesek már 2006.-ban felhívták a figyelmet arra, hogy nem kellő a tájékoztatás a hitelekkel kapcsolatban és ebből baj lesz. Ennek ellenére a hitelközvetítők milliós jutalék fejében szórták a hiteleket "csak neked, csak most".

Továbbá nem hisszük el, hogy ebben az országban 2007.végén, 2008 tavaszán senki nem tudta az illetékesek közül, hogy válság lesz,mégis kiszórták a hiteleket.

Bérlakás nincs, sokan jövedelmi viszonyaiknak megfelelően vállalták a hiteltörlesztést, 10-20% árfolyam ingadozást bekalkulálva, továbbá abban a hitben, hogy lesz munkahelyük,esetleg fizetésemelésük. Például albérleti díj helyett stb.
Ha nem tudnák magyar átlagfizetésből nem lehet lakást venni, de lassan már bérelni sem.

Nos most megtudtuk, hogy egy lakás, esetleg egy nagyobb ház 3-4 generációnak "korlátlan fogyasztási vágy".

A lakáshiteles nem az árfolyam nyereségre utazott, mert nem befektető, vagy részvényes. Nem , jóhiszeműen a vállalható törlesztőrészletre, amit tisztességgel fizetne, ha hagynák.

Nem mi voltunk a felelőtlenek , hanem azok, akik "hiszékenységünket" kihasználva tudván, hogy közeleg a válság, megszűnnek a munkahelyek, az égbe szökik a svájci frank árfolyama-mégsem állították le időben a hitelezést.

Továbbá azok a felelőtlenek, akik a mentőcsomagokat harsogva úszítják ellenünk a közvéleményt, arra hivatkozva, hogy a hiteles nem veszi ezeket igénybe.
Ezért javaslom, nézzenek körül mentőövek ügyében. MInden megoldás csak a tartozás összegét növeli, csökkenés helyett.

Ezúton közlöm a takarékosan élőkkel, hogy senkivel nem szeretnénk a hitelünket visszafizettetni, örüljenek neki, hogy nem vettek részt ebben az össznépi kész átverés show-ban.

Mert ezt valakik tudatosan elk....k, nem kicsit , de nagyon. De elk....k mi is lakáshitelesek, hogy hittünk nekik
Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete. Ez az a közhasznú szervezet, ahová baj esetén fordulhatsz. Irodáik Budapesten, Győrben, Miskolcon, Debrecenben és Sopronban fogadják a bajba került hiteleseket. Honlapjuk címe: www.bhke.hu.A megelőző tanácsadáson túl adósságrendezéssel is…..
uzsorakamat 2010.09.07 00:22:23
@Raiffeisen:

A fogyasztók tájékoztatásának elmulasztása miatt egymillió forint pénzbírságot szabott ki a Raiffeisen Bank Zrt.-re a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - olvasható PSZÁF internetes honlapján.
A vizsgálatot a Generali Providencia Biztosító Zrt.-nél és a banknál folytatta le a felügyelet.

Binder István, a felügyelet szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy az ügyfél hitelfedezeti életbiztosítást kötött a biztosítóval. Ennek ügyintézése kapcsán a banknak is lett volna feladata, mégpedig az ügyfél tájékoztatása. A felügyelet kormányrendelet alapján 2009 szeptember elsejétől kapott felhatalmazást arra, hogy egyedi fogyasztóvédelmi panaszok esetében bírságoljon a pénzügyi szektorban - emlékeztetett Binder István. Ezért szaporodtak meg az ilyen jellegű határozatok.

Ezekek az egyedi panaszoknak a nyomán csak 2010-ben eddig 80 esetben szabott ki - 100 ezer és több millió forint közötti - bírságot a PSZÁF. Hétfőn a Groupama Garancia Biztosító Zrt. (háromszor 100 ezer), a Generali-Providencia Biztosító Zrt. (200 ezer), az Allianz Hungária Biztosító Zrt. (100 ezer), az AIM Általános Biztosító Zrt. (200 ezer), összesen 800 ezer forint összegű megbírságolásáról szóló határozatokat tett közzé a felügyelet.

Szakértők szerint, ha a felügyelet megállapította a pénzügyi vállalkozás vétségét, akkor az ügyfélnek jó esélye van arra, hogy ha szükséges, akár jogi úton kapjon kártérítést.
uzsorakamat 2010.09.07 00:26:59
A válságot nem az adósok okozták, ezért törvénnyel szüntessék meg az 1996.évi CXII. tv. szerinti egyoldalú szerződésmódosítás alapjául szolgáló okok listáját,melyet tartalmaz a Magatartás kódex is.
Szüntessék meg a jelenlegi banki mentőcsomagokat, adósvédelmi programokat, beleértve a magyar állam által felajánlott áthidaló kölcsönt is,melyek nem tartoznak a hitelszerződéshez, mégis minden kockázatot,költséget/kamat, árfolyam különbözet,esetleges szerződésmódosítási díj/ egyoldalúan az adósra terhel. A jelenlegi gazdasági helyzetben a bank a hitelintézeti törvény 213§ -ában foglaltak szerint ismét nem tudja meghatározni,hogy a könnyített fizetési időszak után mennyivel lesz magasabb a könnyítés előtti időszakhoz képest a törlesztő részlet összege. Egyes pénzintézetek átmeneti törlesztő részlet csökkentés esetén a meg nem fizetett kamatot és tőkét újból tőkésítik, ezáltal az adós tőke tartozása nem csökken, hanem folyamatosan tovább emelkedik,- ami után emelkedik a megfizetendő kamat összege. Ez vonatkozzon az ilyen mentőcsomagot már aláírt ügyfelekre is.
Kötelezzék a bankokat, hogy járuljanak hozzá, hogy abban az esetben ha az adós egy kisebb értékű ingatlan beszámításával + értékkülönbözettel eladja a jelenlegi hitellel terhelt lakását, az értékkülönbözetként kapott összeget előtörlesztésként befizethesse a hitel összegébe és a fennmaradó tartozást törlessze a továbbiakban. Ehhez egyenlőre a bankok nem járulnak hozzá. Az esetek többségében az ingatlan értéke már nem fedezi a hitel összegét, és ha eladásra kerül, akkor a bank a fennmaradó tartozásra új szerződést köt az ügyféllel.
194/2010.(VI.10.) Kormányrendelet:
A kormány csak az ingatlanok értékesítését tiltotta meg.
Ezért sürgősen hozzanak olyan átmeneti törvényt, jogszabályt, ami a végleges döntések meghozataláig megállítja, a tartozás további emelkedését a törlesztő részlet+kamat és az átlagos 30%-os büntető kamat összegével.
Továbbá jelenleg:
“Függetlenül attól, hogy egy ingatlanra devizában vagy forintban
jegyeztek be jelzálogjogot, az ingatlan végrehajtás alá vonható. Ezen
…túl bírósági végrehajtás keretében is árverezhető az ingatlan, de a
végrehajtó a lakóingatlan kiürítését 2011. április 15. utáni időpontra
halasztja el. Fentiek alapján árverés 2010-ben is tartható, de, ha a
tulajdonos nem adja önként birtokba az ingatlant, a kiürítés csak 2011
tavaszán foganatosítható. Egyébként bírósági végrehajtás keretében az adós munkabére, egyéb ingósága is végrehajtás alá .

PSZÁF javaslat középárfolyamon történő forintra átváltásra:
A javaslatból nem derül ki, milyen összeget lehetne középárfolyamon törleszteni.
Az eredeti tőketartozást, kamat+árfolyam különbözettel megemelt tartozást, vagy kamat+árfolyam különbözet+adósvédelmi programokkal megemelt tartozás összegét, mely minden esetben milliókkal több, mint az eredetileg felvett tőketartozás.
Állami Eszközkezelő:
. Gondolkodott-e valaki azon, hogy a beforgatott önerővel, az eddig kamatostól befizetett összeggel, valamint az illetékkel mi lesz?
A hitelfelvételnél tudtuk,hogy a bank nem szociális intézmény, a felvett hitelt kamatostól kell visszafizetni, de nem uzsorakamatostól.
Törvénnyel tiltsák meg az egyoldalú szerződéskötéseket és szerződésmódosításokat, -a jelenlegi szerződésekben a hitelezőnek semmi felelőssége nincs.

Deviza Lakáshitelesek
Olvasónk melankolikus hangulatú leveléből kiderül, mit érez a fizetési nehézségekkel küzdő adós.Csak élni szerettünk volna. Nem fényűzésben. Csak élni. Hitelt vettünk fel. A másikat azért, mert az előzőn akartunk enyhíteni. Ment is a dolog egy darabig.A gond az, hogy…..
uzsorakamat 2010.09.03 22:59:54
@Xezs:

Hogyan, hasonlíthatod össze a kettőt
Nézd már meg az ő jövedelmüket, ez Magyarország nem Amerika ember....
uzsorakamat 2010.09.03 23:04:08
@Xezs:

Akkor,nyaljál be nekik,ennyi........csokóld körbe a seggüket és fizesd a hiteled háromszorosát,mit kell ezt már ragozni...Vagy valami perverz örömöd van ebben..........,hogy másokat basz.gatsz
uzsorakamat 2010.09.04 01:40:11
Olvasónk tudni véli, miért nem akadályozták meg a deviza alapú hitelek túlburjánzását kormányzati szinten.Miért fontos a lakásépítés az államnak? A hitelből történő lakásépítés?A hitelből történő lakásépítés valójában egy előrehozott adófizetés, másként nézve…..
uzsorakamat 2010.08.30 22:12:11
Bankok feketelistája: kétes ügyleteket is gond nélkül pénzeltek
2010. augusztus 30., hétfő 5:20

1.
2. Raiffeisen Bank a Butár Kft.-vel
A Raiffeisen Bank nem csak a saját tevékenysége alapján kapta meg az első helyezést, hanem partnerei tevékenysége is hozzájárult ehhez, amelyet nem kontrollált, és ezért erkölcsi felelősség is terheli. A Raiffeisen Bank néhány más bankkal együtt refinanszírozta azokat a pénzügyi vállalkozásokat, amelyek ugyan törvényesen működtek, de hitelezési gyakorlatuk megkérdőjelezhető, és sok esetben azzal a hátsó szándékkal működtek, hogy jó és értékes ingatlanokat szerezzenek meg maguknak. Ezekhez az ügyletekhez jó részben a Raiffeisen Bank adta a pénzt. Természetesen megfelelő törvényes szabályozás alapján, de nem vizsgálta kellő szigorúsággal a hitelezési gyakorlatukat. A Raiffeisen Bank saját tevékenységében jelentősen túlfinanszírozta az ingatlanokat. Túlságosan könnyen adta hiteleit, ill. ezeket még meg is toldotta és összekötötte áruvásárlási lehetőségekkel is. A saját maga által felállított szabályokat sem tartja be. Az ügyfelek panaszaira vagy nem reagál, vagy azt csak jelentős késéssel teszi meg, vagy csak külső /PSZÁF/ nyomásra cselekszik.
Nem is hinnéd: akár 50 ezret is spórolhatsz ezzel a bankszámlával!
A behajtó cégével a Butár Kft.-vel közösen fellelhető az a tendencia, hogy befolyásolják a szerződéseket. Hasonlóan, mint az általuk refinanszírozott pénzügyi vállalkozások, a Raiffeisen Bank is alkalmazza azt a taktikát, hogy az értékesebb ingatlanoknál megvárja, hogy a kamatok és a késedelmi kamatok feléljék az ingatlan értékét, amelyet aztán az opciós vételi jogukkal érvényesítenek. Van olyan ügyfél, akinek még 16 hónap nem fizetés után sem mondták fel szerződését, közben a 20 millió Ft-os tartozás 30 millió Ft-ra növekedett, másik esetben viszont 2-3 hónap nemfizetés után felmondja a hiteleket.
A bank az iroda szerint semmibe veszi az ügyfél pénzügyi önrendelkezési jogát, a beérkezett befizetéseket a saját elhatározása szerint írja jóvá, még akkor is, ha az ügyfél másképpen rendelkezik.
Válságkezelési gyakorlata: a Butár Kft.-vel együtt nagyon erős pszichikai nyomás alá helyezi az ügyfeleket. Folyamatos zaklatásnak vannak kitéve, a szerződés módosítási lehetőségeket zömében az ügyfél számára teljesíthetetlen feltételekhez kötik. A bank belső kommunikációja rossz, nincs együttműködés a végrehajtási osztály és a hitelezési osztály között, amely a megállapodásokat jelentősen hátráltatja. A pénzintézet tevékenysége megérne egy hivatalos átvilágítást és revíziót. A bank jelképe a dupla lófejes embléma, amely tőlünk nyugatabbra a biztonságot jelentő menedéket jelenti, sajnos megtévesztő. Rengeteg rejtett csapdával tűzdelt szerződést íratnak alá az ügyfelekkel, amelyekre nem kellő mértékben hívják fel az ügyfelek figyelmét. Sajnos eddig még senki nem lépett fel hatékonyan a bankkal szemben- sem a Bankfelügyelet, sem az érdekvédők.
Rendhagyó levelet kaptunk olvasónktól, aki szeretné levezetni ki miben hibázott.Megpróbálok rávilágítani néhány összefüggésre, remélem, hasznos lesz.Én eleve a blog címét sem értem: HitelkárosultakMagyarországon nincs egyetlen egy hitelkárosult sem, maximum súlyos lelki…..
uzsorakamat 2010.08.02 12:20:53
@dzsaszper:

Niná:-)
uzsorakamat 2010.08.02 12:21:47
@eztígyhogy: ÉN IS:-)
uzsorakamat 2010.08.02 12:27:41
@Raiffeisen:

Nekem is volna egy kérdésem:szerződés felbontása esetén,miközben a bank köt egy újrakezdésit vonhat –e jövedelmet?
Olvasónk nem érti, miért vár hónapokat a Bank az árverezéssel, miközben a tartozás egyre csak nő.Már semmi ötletem nem volt mikor rátaláltam erre a honlapra. Nincsen akitől a bajbajutott ember tudna legalább tanácsot vagy kis útmutatást kérni. Viszont a baj csak nő és nő.…..
uzsorakamat 2010.06.26 21:55:21
FELHÍVÁS-FOGJUNK ÖSSZE
Devizahitelesek és hitellel nem rendelkezők részére (ALÁÍRÁS-GYŰJTÉS)

Az utóbbi hónapokban, hetekben, napokban döbbenettel olvastuk Csányi úr, Oszkó úr, Simor úr és Matolcsy úr által kiadott nyilatkozatokat a lakossági devizahitelezéssel kapcsolatban, valamint azt, hogy az MNB által kiadott stabilizációs jelentéseknek 2001 óta része volt a kockázatokra való figyelmeztetés, mert pénzügyi stabilitási problémákat látott a devizahitelezésben.
Ha ennyien látták és gondoljuk sokkal többen tudták, hogy a devizahitelezés kockázatot jelent a gazdaságnak, az egész országnak /ebbe mindenki beleszámít, a hiteles és a nem hiteles/, miért nem állította le valaki a devizahitelezést legalább a lakáshiteleknél? Fidesz elemzői 2008 tavaszán figyelmeztettek a válságra, a hiteleket még 2008 tavaszán is kiengedték.

A PSZÁF és az MNB javasolt, rendben van. Közgazdászok? Pénzügyi szakemberek? Kormány? Hol voltak?Nem mondták, hogy bankárt és közgazdászt vigyünk a szerződéskötéshez.
Egy olyan hitelfelvevőt mutassanak nekünk, akitől- a szakértő urak nyilatkozatai tükrében, valamint a -PSZÁF Felügyeleti Tanácsa 9/2006.(XI.7.) számú ajánlása a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveit figyelembe véve megkérdezték, hogy akkor is tud-e fizetni, ha 60- 80%-al emelkedik a részlete, valamint a családi kasszából a válság miatt hamarosan kiesik egy-két fizetés.

Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy tudtuk, a bank nem szociális intézmény, a hitelfelvételnél felelősen döntöttünk, a hitelt vissza szeretnénk fizetni, egyetlen magyar adófizetőtől sem kívánjuk, hogy fizesse ki helyettünk!

Nem részletezzük a bankok által felkínált "mentő csomagokat",”adósvédelmi programokat” és az állami által felajánlott áthidaló kölcsönt, ha a ezeket figyelmesen átolvassa valaki, kiderül, hogy ezek nem oldanak meg semmit, csak az adós tőke és kamattartozását növelik. Fentiek alapján tisztelettel felkérjük a magyar Kormányt, állítsa meg a bankok ámokfutását a magyar családokkal és az adófizető állampolgárokkal szemben.
Helyezzék hatályon kívül a jelenlegi Magatartás kódexet, melyet szintén a magyar Kormány írt alá a bankokkal és a PSZÁF-által karöltve, mely legálissá teszi a banki uzsorát, az egyoldalú szerződésmódosításokat a benne foglalt „OK- lista” alapján, továbbá tartalmazza-, hogy fizetési könnyítés esetén az adós tartozása nem csökken, hanem tovább növekszik.

Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy a „mentőcsomagok” nem tartoznak a hitelszerződéshez, mégis egyoldalúan csak az adósra terhel minden költséget, lehetőséget ad a meg nem fizetett kamat tőkésítésére is, ezáltal az árfolyam emelkedést is figyelembe véve, az adós gyakorlatilag soha nem fizeti ki a tartozását.

Ezért kérjük a magyar kormányt tiltsák meg és helyezzék hatályon kívül a már megkötött szerződések esetében is az alkalmazott „mentő öveket és „adósvédelmi programokat”a-melyek esetében a tartozás további súlyos százezrekkel, milliókkal nőtt, ezt a különbözetet vállalják be a nyereséges Bankok.

-Kötelezzék a bankokat a kamat és kezelési költségek csökkentésére, elfogadhatatlan, hogy a havi törlesztő részlet közel 70%-a kamat, tőke körülbelül 10-15%, pluszkezelési költség, konverziós díj.

„A kormány asztalán fekvő egyik változat szerint az állami tulajdonban levő nemzeti eszközkezelő társaság diszkontáron átvenné azoknak az adósoknak a lakását, akik nem tudják fizetni lakáshitelüket, és a törlesztésképtelen adósoknak bérleti díjat kellene fizetniük a társaságnak. Mivel erre a célra nincs költségvetési forrás a rossz hitelek felvásárlásához maguk a bankok nyújtanának hitelt, amit később kamatokkal törlesztene nekik az állam, vagyis az adófizetők. A bankokat hosszú távon a kamatbevételek bizonyos mértékig kárpótolhatnák is a diszkontárért vagy a három évig fizetett 200 milliárdos adóért. Értesülésünk szerint az államot képviselő eszközkezelő létrehozásában a Magyar Fejlesztési Banknak kulcsszerepe lesz”.–részlet a Hírszerző 2010.06.14.-i cikkéből.
Továbbá feltennénk a kérdést, a hitelbe beleforgatott önrészünkkel mi lesz? Azt is elveszítjük, mint az otthonunkat? Életbiztosítással kombinált hitelek esetében a befizetett összeg eltűnik a biztosító és a bank között? És az eddig befizetett uzsorakamatot a semmire fizettük? De illetéket fizetünk a magyar államnak az után a lakás után, ami még nem is a mienk?

Tisztelettel kérjük a magyar Kormányt , a szakértő urakat, valamint a „felelősen hitelező” bankokat ne azon egyezkedjenek, hogyan lehetne ismét banki hitelből „diszkont áron” megvenni a lakásainkat, melyet kamatostól fizetne vissza az állam az adófizetők pénzéből ismét a bankoknak/ a hiteles is adófizető, már akinek van még munkahelye!/- arról egyezkedjenek inkább , hogyan fizethetné vissza a hiteles „diszkont áron” –a saját szerződésben foglalt hitelének összegét. Például a válságra, az égbeszökő árfolyamra és megélhetési költségekre való tekintettel állítsák vissza az induló havi törlesztő részletet, mely csökkenti az eredeti tőketartozás összegét is.

Ezennel felkérünk minden magyar hiteles és nem hiteles adófizető állampolgárt az összefogásra, csatlakozzanak hozzánk annak érdekében, hogy a felvett hitelünket uzsorakamat nélkül, tisztességes feltételekkel visszafizethessük. Mindenki érdeke, hogy a felvett hitelt az adós fizesse vissza, ne a magyar állam vegyen fel ismét kölcsönt a bankoktól!
A magyar állam ne a bankokat kárpótolja, hanem álljon ki a családok mellett,ne hagyjuk, hogy egymás ellen fordítsák a hiteleseket és a nem hiteleseket. Kedves hitellel nem rendelkezők ez mindenkinek az érdeke
Budapest,2010-06-26
Továbbítsd!!
Név:
Jakus Mariann
Jakus Tamás
Tóth Árpád,
Tóth Árpádné
Baranyiné
Kovács Mónika
Szojak Zsolt
Baranyai Péter
Király Ildikó
Baranyi Vivien
Szojak Gábor
Moro Ferenc
Plajner Nikolett
Wölbling Gábor
Moro Ferencné
Tóth Gábor
Kovács Gábor
Esősi Zoltán
Bencsik László
Somogyi János
Somogyi Jánosné
Szabó Timea
Somogyi László
Tóth Róbert
uzsorakamat 2010.06.29 16:39:56
@hitelkarosultak:

Köszönöm, hogy törölted nem volt szándékos:-)
uzsorakamat 2010.07.06 20:27:28
Demonstráció Csatlakozz Mindenkire Számítunk!!!!!!!!!
Kedves Mindenki!
Ezúton küldjük ezt a felhívást, remélve, hogy minél többen részt veszünk a demonstráción annak érdekében, hogy érdemi döntések szülessenek a kilakoltatások elkerülése érdekében, a már bedőlt és bedőlésre váró hitelek ügyében. Egyúttal részvételünkkel ismételten felhívjuk a Magyar Kormány figyelmét arra, hogy Magyarországnak az érdeke, hogy az adós a saját hitelét fizethesse vissza a bankoknak. Ennek érdekében olyan törvények szülessenek, amelyek megállítják a banki uzsorát, az egyoldalú szerződésmódosításokat.
Ismételten kérjük a Kormányt, olyan intézkedések meghozatalára, mely fizetési könnyítés címén nem az adós tartozását növelik tovább, mint a jelenlegi mentőövek, adósvédelmi programok. Kérjük továbbá a Kormányt, hogy olyan egység szülessen a bankokkal, melyek a kialakult válságra tekintettel nem csak az adósra terhelik az összes költséget, például árfolyam különbözetből, kamat és kezelési költségből adódó terhek. A jelenleg kialakult helyzet azt mutatja, ekkora terhet a lakosság nem tud elviselni. Ezért kérünk, mindenki hozzon magával még egy embert!
________________________________________
A pártoknak, az Országgyűlésnek, Köztársasági Elnöknek, Igazságügyi Miniszternek, Pénzügyi
Szervezetek Állami Felügyeletének, Legfőbb Ügyészségnek, Magyar Rendőrségnek, szervezetten
Bűnszövetkezetben tevékenykedő bűnözők ellen fellépő nyomozó hatóságoknak, minden törvény
Adta lehetősége megvolt ahhoz, hogy a helyzeten javítson, de nem éltek vele. Többszöri felhívások
Ellenére sem történtek meg azon jogi lépések, annak érdekében, hogy a pénzügyi és gazdasági
Válságot kihasználva létre jött ingatlanforgalmazó bűnöző "nepperek" "pénzbehajtásra" szakosodott
Cégeknek, bírósági titkároknak, önálló bírósági végrehajtóknak, ügyvédeknek NE legyen
Lehetőségük a törvényesség látszatát keltve, hivatali visszaélést elkövetve a tulajdonosoktól elvenni
Az ingatlanaikat.
A tarthatatlan korrupció felszámolása végett
ORSZÁGOS DEMONSTRÁCIÓT
Tartunk
Tiltakozásul a Magyarországon történő JOGTALAN,
Kilakoltatások, a bírósági titkárok összejátszása a bírósági
Végrehajtókkal, ügyvédekkel és a bankokkal!
Valamint a közelmúltban Buda Tétényben történt rendőri
Brutalitások ellen.
A demonstráció helyszíne Budapest V. Kossuth Lajos tér,
2010. július. 08.- 17-től 19-ig.
Ahol a törvénytelen, ingatlan maffiózók által elkövetett embertelen kilakoltatásokra kívánja felhívni az
Törvényhozók figyelmét, hisz a mai napig nem történt érdemi ügyintézés, hogy megállítsák a korrupciót és
A sorozatos bűncselekményeket.
Budapest, 2010. július 4.
Agárdi János
Szervezetként a Magyar Nemzeti Bizottság 2006., a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek
Szövetsége, Otthon és Érdekvédők Magyarországi Szövetsége is csatlakozik a rendezvényhez.
További szervezetek, magánszemélyek csatlakozását is várjuk, akik egyetértenek a demonstráció céljával!
Sajtókontakt: Agárdi János 06-20-9285-231 Tauzin Krisztina T 06-20-9151-937
Olvasónk számára teljességgel érthetetlen, ami vele történik."2007 augusztusában vásároltunk párommal Monoron egy házat, melyet az ERSTE banktól kapott Fundamenta lakáskasszával kombinált hitelből finanszíroztunk. Ennek részleteit fizettük is, csak időközben a helyzet…..
uzsorakamat 2010.06.09 22:11:42
Javaslom mindenkinek, akinek életbiztosítással kombinált hitele van, olvassa el ezt a cikket, mert tanulságos lehet számára.
Biztosítás miatt elárverezett lakások
Többszörösére nőtt a faktoringcégek által megfenyegetett adósok száma
Egyre több olyan devizahiteles került bajba, aki a jelentősen megemelkedett hiteltörlesztését még fizeti, ám az ahhoz kötelezően megkötött biztosítást már nem. A bankok ilyen esetben is szerződést bontanak.

Januárban többszörösére nőtt azon panaszosok száma, akiket különböző faktoringcégek fenyegettek meg a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanuk elvételével. Ráadásul egyre több adós hitelét mondta fel a bank azért, mert ugyan a törlesztőrészletet még ki tudták fizetni, ám a kötelezően megkötött biztosítást már nem – mondta lapunknak Dabasi Tamás.

A Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége elnöke felháborítónak tartja ezt az eljárást, s azt kérdezi: miért nem mérlegel ilyenkor a pénzintézet, miért rúgja fel a szerződést, miért nem menti meg helyette az ügyletét. Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a Magyar Hírlapnak azt mondta: ha a hitelszerződés megkötésének felté¬telei között szerepel a biztosítás vállalása, akkor a bank jogsze¬rűen jár el, ha ennek nem fizetése esetén felbontja a szerződést.

Ebben az esetben ugyanis a hitel fedezetének számít az ingatlan vagy egyéb vagyontárgyak mellett a biztosítási szerződés is, legyen az élet-, lakás- vagy más típusú biztosítás. Ennek nem fizetése pedig szerződésszegés. Egyetlen pénzintézetnek sem lehet megtiltani, hogy ilyen feltételt szabhasson. Éppen ezért arra hívta fel a figyelmet, ha az ügyfél nem képes a törlesztőrészletet és a biztosítást együtt fizetni, haladéktalanul értesítse a bankot, s közösen keressenek megoldást, hogy ne kelljen felbontani a szerződést – mondta Binder István.

Dabasi Tamás a faktoring- és végrehajtó cégek által elkövetett szabálytalanságok közé sorolta, hogy egyhavi törlesztőrészlet be nem fizetése esetén is azonnal felmondták a szerződést, vagy egyoldalúan módosították. Volt, amikor „egyéb” címszó alatt költségeket számoltak fel jogtalanul, amelyek a hitel összegét a tízszeresére emelték még akkor is, ha az adós visszafizette az eredeti hitelt.

Az elnök szerint sok esetben alapos a gyanú arra, hogy visszaélések, bűncselekmények történtek. Számos esetben a megbízott ügyvédek és a vidéki banki kirendeltség vezetői összejátszanak a bírósági végrehajtókkal az ingatlan megszerzése érdekében.
uzsorakamat 2010.06.15 19:20:18
Jobbikos képviselők tiltakozása ellenére zajlott le egy végrehajtás Budafokon
2010. június 15. 14:58
Több, jobbikos országgyűlési képviselő is jelen volt azon a tiltakozáson, amelyet civilek szerveztek kedden egy budafoki családi ház elé, mert annak lakóit tartozás miatt kilakoltatták. Az MTI helyszíni tudósítójának Sneider Tamás, az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának jobbikos elnöke elmondta, hogy egy négygyermekes családot lakoltattak ki a XXII. kerületi, Csengő utcában lévő házukból a jogerős bírósági végzés birtokában, mert mintegy 21 millió forintos tartozást halmoztak fel. A képviselők polgári engedetlenségre hivatkozva elállták a kiérkező mintegy 60 készenléti rendőr útját, ezért igazoltatták őket és felírták adataikat.

A rendezvény elején Sneider Tamás mellett jelen volt még Baráth Zsolt, Vágó Sebestyén és Staudt Gábor, akik szintén a Jobbik országgyűlési képviselői. A képviselők nem álltak ellen, és mint kérdésre elmondták, tisztában vannak tettük következményével. Vágó Sebestyén az MTI kérdésére azt mondta, hogy ha szabálysértési ügy lesz tettükből, akkor önként lemondanak a mentelmi jogukról és vállalják a következményeket.

Az elárverezett házat mintegy 40 szimpatizáns szállta meg, akik nem akarták beengedni a bírósági végrehajtót. A kaput leheggesztették és egy ideig megakadályozták a bejutásban az új tulajdonost, aki árverésen jutott hozzá az ingatlanhoz. Ezért a rendőrök, akik egyébként teljes védőfelszerelésben jelentek meg a helyszínen, betörtek a kertbe, ahonnan kiterelték a szimpatizánsokat. A rendőrség nem alkalmazott erőszakot, és a civilek sem álltak ellen erőszakosan, a házban élő egyik családtaghoz, egy idős nőhöz viszont mentőt kellett hívni, mert rosszul lett.

A kilakoltatási procedúra végére már összesen 20 jobbikos országgyűlési képviselő volt a helyszínen, de a kilakoltatást nem tudták megakadályozni. A tiltakozás szervezője ezt követően be is jelentette a rendezvény végét.

A helyszínen felmerült, hogy jogtalan a kilakoltatás, mert jelenleg moratórium van érvényben. A kilakoltatási moratóriumot a Bajnai-kormány rendelte el a téli időszakra. Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án bemutatott, 29 pontos akciótervében már szerepelt ennek az időszaknak a 2010 év végéig történő meghosszabbítása, majd a kormány június 10-ére datált, 194/2010. számú (a Magyar Közlöny 2010. évi 99. számában megjelent) rendelete ezt a moratóriumot be is vezette. A kihirdetésével egyidejűleg hatályba lépő rendelet megfogalmazása szerint "a kötelezett által lakott lakóingatlan (...) 2010. december 31-éig nem értékesíthető, árverési hirdetmény csak ezen időpontot követően tehető közzé".

Budapesten korábban Demszky Gábor főpolgármester 2009 októberében hirdetett kilakoltatási moratóriumot a téli időszakra, amely 2010. április 15-én járt le.
Tegnap Az Este műsorának vendége Orbán Viktor volt. Az újdonsült kormány akciótervének 29 pontjából ismerhettünk meg néhányat, köztük a bankok megadóztatásáról szólót.Még az idén 200 milliárd forintot vár a szektortól a miniszterelnök úr, majd további 200-200…..
uzsorakamat 2010.06.13 21:50:32
uzsorakamat 2010.06.13 22:58:20
@Raiffeisen: Igen ám, de az államnak volt kihez fordulnia, amikor bajba került „UNIO”
Az állam megtámogatta az adófizetők pénzéből a bankokat?

Most, meg visszakérik az adófizetők, a hitelesek pénzét, amit már egyszer jócskán megfizettettek velünk?
Kinek a kárára a hitelesekére, az adófizetőkére,
Az árfolyam különbözet a válság miatt milliókkal emelkedett
Most majd a megadóztatást kell megfizetnünk?

Már legyen vége!!!!!!!!!!
Van egy olyan tévhit, hogy ez erős forint JÓ, a gyenge forint ROSSZ. Mostanában mást sem hallani. A gyenge forint kinyírja a devizahiteleseket, így van, viszont nagyon jót tesz például a turizmusnak, a kereskedelemnek, a termelő szektornak, és az exportnak. Ezektől is függ pár…..
uzsorakamat 2010.06.06 23:27:45
Ha ennyien látták és gondolom sokkal többen tudták, hogy a deviza hitelezés kockázatot jelent a gazdaságnak, az egész országnak /ebbe ugye mindenki beleszámít , a hiteles és a nem hiteles/, miért nem állították le a deviza hiteleket?
A PSZÁF és az MNB javasolt, rendben van. Közgazdászok? Pénzügyi szakemberek? Kormány? Hol voltak?
0% önerő, már minimálbértől is, kizárólag ingatlanfedezetre....
Szigorú jövedelem vizsgálat? Ugyan már.
Egy olyan hitelfelvevőt mutassanak nekem, akitől az utóbbi hetek nyilatkozatai tükrében megkérdezték, hogy akkor is tud-e fizetni, ha 60%-al emelkedik a részlete, valamint a családi kasszából a válság miatt hamarosan kiesik egy-két fizetés.
Természetesen hibásak vagyunk abban, hogy jóhiszeműen azt hittük tisztességes szerződést kötünk, valamint abban, hogy nem bankári és közgazdász végzettséggel vettünk fel hitelt.
És ne etessék a közvéleményt a mentőintézkedéseikkel, amivel a tartozás milliókkal nőhet.Hagyjuk a forintosítás hablatyot, most is át lehet váltani,nézegessék meg mai árfolyamon, mennyi lenne a tartozás.
Önkormányzat megveheti?? Hitelből.....de vicces,hogy nem tolonganak a lakásainkért.Ja, az senkit nem zavar,hogy a biztos otthonomat dobtam fel?
Azt reklámoznák inkább, hogy olyan tisztességes megoldást keresnek, ami mondjuk az eredeti törlesztőrészlet visszaállításával tőke+kamat+ egyéb költségeket is fedezi.
Itt az uzsora példa kedves szakértőknek és nem szakértőknek:
Kamat:93.000,-Ft, kezelési költség: 17.700,-Ft,konverziós díj:1770,-Ft, Tőke:23.000,Ft- .
Simor úr, Csányi úr, Matolcsy úr, Oszkó úr,várom a véleményüket.
Én csak egy egyszerű ügyintéző vagyok egy állami cégnél, bérből és fizetésből élek. Kíváncsi vagyok, ha a hozzám forduló ügyfél kérdéseire, azt válaszolnám olvasd el a rád vonatkozó törvényeket, a hozzátartozó kormányrendeletekkel együtt és hülye vagy , ha nem érted-de azért se figyelmeztetlek,nem magyarázok meg neked semmit és ha szar döntésed miatt rosszul jártál, mert nem tudod értelmezni a jogszabályokat még gúny tárgyává is teszlek-mit szólna a főnököm. Valószínű, másnap már nem kéne bennem.
Ezúton kikérem magamnak a felelőtlen jelzőt. A bank, ahol a hitelt felvettük egy jövedelem igazolásra adta meg a kölcsönt. Adóstársat nem kértek, a kezesektől jövedelem igazolást sem. Családunk jövedelmét egyedül mi tudtuk, azt hittük tisztességes szerződést kötünk. Azt nem harsogták a reklámok, hogy ehhez előzetesen bankár és közgazdász munkatárs közreműködésére lett volna szükség.
A jelenlegi mentőcsomagokból a továbbiakban nem kérek, már így is egy végtelen történetté alakult tartozásunk összege. A jelenlegi árfolyamot figyelembe véve a törlesztő továbbra is emelkedni fog, amit már nem tudunk fizetni. Vihetik a lakásomat, de ebben az esetben én nem kívánok ennek az országnak az adófizető állampolgára lenni.
Olvasónk szerint nonszensz, hogy családi hitelükkel kapcsolatban nem kapnak megfelelő tájékoztatást."A Szocpol helyett Raiffeisen levélhez további ügyfélbarát ügyintézésre hívnám fel a figyelmet.Sajnos nem vettük észre a hitelfelvételnél, hogy túl könnyen és gyorsan ment…..
uzsorakamat 2010.05.07 00:04:59
uzsorakamat 2010.05.22 23:53:27
Magyarázzák meg a hiteleseknek és a közvéleménynek, hogy hogyan képzelik a forintra átváltást? Mert akkor máris puttonyozok !
Puttonyom tartalma, talán Csányi Úr ezért nem kér belőle!
Bankok által alkalmazott â01Ementőâ01D programok: kizárólag csak az adós tőke és kamattartozását növelik, és el is tüntetik ha az érdekük úgy kívánjaâ01D varázslókâ01D átverés,különös tekintettel az életbiztosítással kombinált hitelek .mely az újra kezdési hitel kezdetekor köddé válhat a bank a biztosítóra a biztosító a bankra mutogat + a 2év alatt törlesztett kamat! A mentő intézkedések igénybevétele esetén az adós tartozása súlyos százezrekkel, milliókkal akár 5 millióval növekszik két év alatt, az eredeti tőketartozáson felül. Az árfolyam különbözet két év alatt szintén+5 millió. Gyakorlatilag soha nem fizeti ki a hitelét.
Bank:
Csak egy pl: ha valaki 14.500.000 Ft vett fel+árfolyam különbség 5milla=19.700.000+mentő csomag
Huuuuuuuuu

A bank évente megközelítőleg másfél millió kamatot kaszál,+ az árfolyam én csak egy ügyfél vagyok, a sok közül, állami támogatás nélkül engedhetnék el az árfolyam különbözetet. Épp itt lenne az ideje, hogy ők is vállalják fel a válságot .Az adós sem azért vett fel hitelt,hogy az utcára kerüljön,bárcsak úgy emelkedne a jövedelmünk,mint a hitelünk! De az állam is segíthet,hiszen ők sem voltak hitel képesek amikor az UNIO- hoz fordultak,és mi is adófizetők vagyunk!/Esetleg Simor Úr is beszállhatna/,vagy akik az ország pénzét osztogatták,villáikat eladván segíthetnék a bajbajutott embereket,hiszen az adónkból költekeztek felelőtlenül nem?Ennek nem adnak hangot,bezzeg azok a csúf devizahitelesek,na elkurâ026..k nekünk megint kevesebb jut!!!De ha nem tetszik ellehet menniâ026â026â026â026.
Hitelfelvevő:
mínusz életbiztosítás, mínusz kamat-közjegyzőâ026Stb.,magasabb kezelési költség,és ha volt kisebb tehermentes lakásod amit az ingatlanba beszámítottak már azt sem tudod kivenniâ026.Stb.

Kikéri a puttonyomat,?Még hányszor kell újrakezdési szerződést aláírnom,nekem ki fizeti meg az éveimet?
uzsorakamat 2010.05.23 00:04:36
Matolcsy György leendő gazdasági szuperminiszter (vagy mi) bejelentette (vagy mit csinált), hogy egy olyan állami alapot fognak létrehozni, amelybe a devizahitelesek bejelentkezhetnek, és ahol forintosíthatják hiteleiket. Ugyan ez sokba kerül a bankrendszernek és az államnak is, azonban…..
uzsorakamat 2010.05.09 22:03:05
@Pelso..: Talán az első hibát ott követtük el,hogy a hitel ügyintéző hölgyben megbíztunk.,,Dupla jutalék,,Első hitelem egy életbiztosítással egybekötött lakás hitel volt,melyből a biztositónál befizetett összeg rendezte volna a tőketartozásomat a futam idő végén.Munkanélkülivé válás miatt a biztositó nem tudta időben levonni az összeget"tőkét"Számlámat minden előzetes értesítés nélkül megszüntette.Hónapokkal később értesített az elmaradás rendezése érdekében,addigra a bank a hitelszerződésünket felbontotta./Mivel későn kaptam értesítést/Jelen esetben a biztosító a bankra,a bank a biztosítóra mutogat.Irásban válasz a mai napig nem érkezett,hogy ki és hol hibázott.A banknak az évek alatt befizetett kamat,illetve tőke tartozás köddé vált.
Az újrakezdési hitel,a megmentő csomag, ujabb milliókal terheli az adóst,és még az árfolyam külömbözet akár 1.5 év alatt közel 5,5 Millió is lehet!
uzsorakamat 2010.05.19 19:23:29
A deviza hitelesek nem bedőltek, hanem tudatosan átverték őket Időrendi sorrend: -18/1999.(II.5.)Korm. Rendelet -PSZÁF Felügyeleti Tanácsa 9/2006.(XI.7.) számú ajánlása a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről /Már 2006.-ban!/ a PSZÁF felügyeletéről szóló 1999.évi CXXIV.törvény 9/c.§(1)bek.c.pontja alapján. Az illetékesek már 2006.-ban felhívták a figyelmet arra, hogy nem kellő a tájékoztatás a hitelekkel kapcsolatban és ebből baj lesz. Ennek ellenére a hitelközvetítők milliós jutalék fejében szórták a hiteleket "csak neked, csak most". A lakáshiteles nem az árfolyam nyereségre utazott, mert nem befektető, vagy részvényes. Jóhiszeműen a vállalható törlesztőrészletre, amit tisztességgel fizetne, ha hagynák. - 2008.január : Adó és illeték törvény változás 5 éven belüli ingatlaneladás esetén, ez alól a bedőlő hitelek sem kivételek, ugye? - PSZÁF és a Kormány által aláírt "Magatartás " kódexnek nevezett vicc lap, mely a hitelintézeti törvényre hivatkozva/1996.évi CXII .törvény/ két oldalon sorolja azt az Ok-listát, amiért a bank emelheti a törlesztő részletet. Továbbá tartalmazza az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat./IV. pont/ Különös tekintettel arra, hogy a futamidő meghosszabbítása esetén a törlesztő részlet nem csökken azzal arányosan ,tekintettel arra,hogy a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is növekszik. -Bankok által alkalmazott „mentő” programok: kizárólag csak az adós tőke és kamattartozását növelik, mindegyik átverés,különös tekintettel az életbiztosítással kombinált hitelekre. A mentő intézkedések igénybevétele esetén az adós tartozása súlyos százezrekkel, milliókkal növekszik, az eredeti tőketartozáson felül. Gyakorlatilag soha nem fizeti ki a hitelét. Ezért nem „képes sok adós megkapaszkodni a bankok hitelmentő programjaiban”- Matolcsy úr szavaival élve. Nyilatkozat részletek: Oszkó úr : Oszkó Péter volt pénzügyminiszter mondta ki először: politikai hiba volt engedni a deviza lakáshitelek tömeges engedélyezését. Lénárd Mariann szerint a svájci frankban és jenben történt eladósodás mértéke „hungarikum”. A külföldiek közül kevesen értik, hogy miként lehetett forintban szerzett jövedelmekből devizában eladósodni, úgy, hogy az adósok jövedelmi viszonyait, terhelésük várható következményeit a bankok szinte alig vették figyelembe - mondta. A pénzügyminiszter egy olvasói kérdésre néhány pontban kifejtette, hogy szerinte mik voltak az elmúlt két parlamenti ciklus legnagyobb hibái. Egyik alapvető hibaként említette a tömeges deviza lakáshitelek engedélyezését. Csányi úr : Csányi úgy véli, elsősorban nem a bankrendszer a hibás azért, hogy a hitellel rendelkezők nehéz helyzetbe kerültek, hanem a kormányzati gazdaságpolitika. A bankvezér úgy fogalmazott, a bankrendszer nem okolható azért, hogy a szocialista kormány bevezette a lakás devizahitelek állami támogatását, míg korábban csak a forinthiteleket támogatta. "A kormány ösztönözte a devizahitelt, rossz gazdaságpolitikát és költségvetési politikát folytatott és harmadsorban meg kell említeni a monetáris politikát is". Matolcsy úr : - A Fidesz mögötti közgazdasági műhelyek már a 2008-as válságot is időben előre jelezték, ezért is siettették az euró minél előbbi átvételét. Nem a hitelfelvevők voltak felelőtlenek , hanem azok, akik a hitelesek jóhiszeműségét kihasználva tudván,- hogy közeleg a válság, megszűnnek a munkahelyek, az égbe szökik a svájci frank árfolyama-mégsem állították le időben a hitelezést.Persze,hogy nem, mivel erre hivatkozva az emelési határ a csillagos ég. Továbbá azok a felelőtlenek, akik a hitelfelvevők bankoknak történt kiszolgáltatottságát kihasználva, nem az árfolyam emelkedés miatt emelik a törlesztőrészleteket a csillagos égig, hanem az Ok-lista alapján, /BANK-KORMÁNY-PSZÁF/. Nos, ha voltak, akik előre látták a válságot, a / bankok sem egy hónapra előre terveznek/ , és mégis szabadjára engedték a hitelezést, akkor legyenek olyan kedvesek és egymás között oldják meg a problémát./Ne egymásra mutogassanak, a bank adott deviza hitelt, a kormány támogatta./ Ne az adófizetők pénzéből , mert az a ronda lehúzott deviza hiteles /legyen az autó ,vagy lakáshitel / is fizet ám adót, ha van még munkahelye. Nézegessék meg egyenként a hitelszerződéseket, milyen összeget vállalt be az adós optimális devizamozgást figyelembevéve. Állítsák le az uzsorakamatot, a már bedöntött hitelesek tartozását ne a még fizető adósra terheljék és még sorolhatnánk. Magyarázzák meg a közvéleménynek, tudták, hogy közeleg a válság, de mégsem tettek semmit. Magyarázzák meg a hiteleseknek és a közvéleménynek, hogy hogyan képzelik a forintra átváltást? _ az eredeti tőke tartozás után? - az árfolyam mozgás és az „ok-lista” alapján fenálló tartozás után? - „mentő övek”-árfolyam mozgás- és az „ok-lista” együttes összege után? Utóirat: Az OTP Bankcsoport az első negyedévben 42,4 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami több mint duplája az előző negyedévinek, 1 százalékkal magasabb a tavalyi első negyedévinél, és meghaladja az elemzői várakozásokat – tette közzé a bank szerdán publikált gyorsjelentésében.
Rolling 05. 19. 08:19:54
Most olvastam alább, hogy Orbán forintre váltaná a devizahiteleket. Óriási gondolat, ha eddig nem birt fizetni svájci frankot akkor forintot fog tudni ? Mit old meg vele, semmit sem ! Semjén bevezetné a családi csőd intézményét amely folyamat szakértő szerint 10-15 év ! Akkor miben segitene ? Semmiben ! Konkrét szám is leirásra került, törlesztési gondja 250-300 ezer családnak van. Ezt óvatosan 3/fő-vel számolva cca.egy millió ember, közöttük több százezer gyerekkel akiknek az életük bezárult akiket az államnak kellene felnevelnie, de miből ? Igy hát igaz az időzitett bomba és a fidesz hazugsága is !
Rolling 05. 19. 08:10:10
A devizahitelesek problémái egy időzitett bomba, amely ha felrobban a korményt olyan helyzetbe hozhatja amibe se perc belebukhat. Ezeket a családokat a felelőtlen, extra profit orientált bankok szabályosan csőbe húzták no persze jól megfizetett ügyvédjeik jóvoltából ugy, hogy minden felelősség a szerencsétlen adósé legyen ! Ezt mindenki tisztán látja csak azok nem akarnak erről tudomást venni akiknek felelősségük lenne a probléma megoldása. Persze ki volt ez találva, ezt az egész folyamatot azok generálták sikeres lobbijukkal akik aztán fillérekért megvásárolták volna vagy meg is fogják a szerencsétlen emberek utólsó vagyonát. De mi lesz akkor ha ezek az emberek hajléktalanná vállnak, akik kikerülnek az utcára, akik végső elkeseredésükben mindenre elszántak és képesek ? Mert a ez nem egy pár ezres maroknyi kis csapat, hanem összeségében millióhoz közelit !Természetesen Orbán Viktornak a legfontosabb a kettős állampolgárság, meg a három csapás stb. Ez lesz a negyedik csapás de ennek a hatásait kiszámitani sem lehet. A fidesz ebben is hazudott, hiszen ennek a problémának a megoldása első felaldataik között szerepelt, amit elfelejtett !!!!!
Friss videókÉlő adás
Hirdetés
A minap néztem az ECHO TV-ben a témával kapcsolatban egy rövid beszélgetést Boros Imre közgazdásszal és néhány dolog szöget ütött a fejembe. Először is röviden arról, hogy Boros Imre szerint miért nem csökkentik a mostani kedvezőbb körülmények ellenére sem a bankok a…..
uzsorakamat 2010.05.09 12:55:38
Végtelenül felháborító, ahogy a lakáshitelesek ellen hergelik a közvéleményt a médiában.
Mielőtt ilyen cikkeket írnak, jó lenne, ha olvasgatnák kicsit Uzsorakamat által leírt kormányrendelet és a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának ajánlását.

Az illetékesek már 2006.-ban felhívták a figyelmet arra, hogy nem kellő a tájékoztatás a hitelekkel kapcsolatban és ebből baj lesz. Ennek ellenére a hitelközvetítők milliós jutalék fejében szórták a hiteleket "csak neked, csak most".

Továbbá nem hisszük el, hogy ebben az országban 2007.végén, 2008 tavaszán senki nem tudta az illetékesek közül, hogy válság lesz,mégis kiszórták a hiteleket.

Bérlakás nincs, sokan jövedelmi viszonyaiknak megfelelően vállalták a hiteltörlesztést, 10-20% árfolyam ingadozást bekalkulálva, továbbá abban a hitben, hogy lesz munkahelyük,esetleg fizetésemelésük. Például albérleti díj helyett stb.
Ha nem tudnák magyar átlagfizetésből nem lehet lakást venni, de lassan már bérelni sem.

Nos most megtudtuk, hogy egy lakás, esetleg egy nagyobb ház 3-4 generációnak "korlátlan fogyasztási vágy".

A lakáshiteles nem az árfolyam nyereségre utazott, mert nem befektető, vagy részvényes. Nem , jóhiszeműen a vállalható törlesztőrészletre, amit tisztességgel fizetne, ha hagynák.

Nem mi voltunk a felelőtlenek , hanem azok, akik "hiszékenységünket" kihasználva tudván, hogy közeleg a válság, megszűnnek a munkahelyek, az égbe szökik a svájci frank árfolyama-mégsem állították le időben a hitelezést.

Továbbá azok a felelőtlenek, akik a mentőcsomagokat harsogva úszítják ellenünk a közvéleményt, arra hivatkozva, hogy a hiteles nem veszi ezeket igénybe.
Ezért javaslom, nézzenek körül mentőövek ügyében. MInden megoldás csak a tartozás összegét növeli, csökkenés helyett.

Ezúton közlöm a takarékosan élőkkel, hogy senkivel nem szeretnénk a hitelünket visszafizettetni, örüljenek neki, hogy nem vettek részt ebben az össznépi kész átverés show-ban.

Mert ezt valakik tudatosan elk....k, nem kicsit , de nagyon. De elk....k mi is lakáshitelesek, hogy hittünk nekik
uzsorakamat 2010.05.09 12:57:22
A PSZÁF Felügyeleti Tanácsa 9/2006.(XI.7.) számú ajánlása a lakossági hitelezés előzetes ügyfél-tájékoztatási és fogyasztóvédelmi elveiről. 5 oldal !
Már 2006-ban!!!!!

Ajánlanám mindenki figyelmébe az Ajánlás kibocsátásának indokait!

Különösen tekintettel hivatkozik a 18/1999.(II.5.)Korm. rendeletre!!!!!

Sajnos ez csak egy ajánlás volt, a PSZÁF felügyeletéről szóló 1999.évi CXXIV.törvény 9/c.§(1)bek.c.pontja alapján.

Aki tudja , nézze át őket, mert érdemes.

És akkor nézzük meg, mi valósult meg belőlük egy-egy szerződésnél.

Aztán kiabáljon mindenki a hitelesekre.
Mintha a bankok nem alkalmazták volna a lakáshiteleknél ezt az ajánlást az ügyfelek maradéktalan tájékoztatására vonatkozóan.

Viszont hatékonyan alkalmazzák a PSZÁF és a Kormány által aláírt "Magatartás " kódexnek nevezett vicc lapot, mely a hitelintézeti törvényre hivatkozva/1996.évi CXII.törvény/két oldalon sorolja azt az Ok-listát, amiért a bank emelheti a törlesztő részletet.
Továbbá tartalmazza az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat./IV.pont/
Különös tekintettel arra, hogy a futamidő meghosszabbítása esetén a törlesztő részlet nem csökken azzal arányosan ,tekintettel arra,hogy a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is növekszik.
!
Megjegyezném,hogy a fizetési fegyelmet csak csökkenteni fogja a törlesztő részletek egekig történő emelése.Felhívnám a figyelmet
arra,hogy lassan már az sem fog tudni fizetni, akinek még van munkahelye. Mert a havi törlesztő részletre a "magyar bérből" és fizetésből élő embereknek lassan már nem futja, még akkor sem,ha nem fizet rezsit és csak zsíros kenyeret eszik.Képzeljék csak el, vannak még ilyen emberek. Sajnos mi nem kapjuk reklámszatyorba és Nokiás dobozba a fizetésünket.
Jó lenne, ha elgondolkodnának ezen a törvényhozók és a bankárok karöltve. Ne azon gondolkozzanak, hogy minket hogyan lehet minél gyorsabban az utcára tenni, hanem például azon, hogy nem-e meríti ki az uzsora fogalmát az, hogy egy 90 ezres törlesztő induló törlesztő részletből, hogyan lesz 137 ezer, amiből csak a kamat 89.000,-Ft. Továbbá gondolkozzanak el azon, hogy hogyan adhatott egy kereseti igazolásra és az ingatlanra adóstárs és további jövedelem igazolások nélkül a bank hitelt. Sajnos mi későn gondolkoztunk el ezen.Igen, ez a mi hibánk. A nyuszó-muszóké, akik mertek nagyot álmodni.Olyan nagyot, hogy a biztos otthont eladták a fejük alól. De azt ne mesélje be nekünk senki, hogy 2007. év vége felé és 2008. tavaszán az illetékesek közül senki nem tudta, hogy itt nagy baj lesz.
Mielőtt kilakoltatnak bennünket, javaslom nézzék át az összes hitelszerződést egyenként, bankonként.

Biztos, hogy csak az a "felelőtlen" hitelfelvevő a hibás?
A "mentőövek" segítségével csak a mi tartozásunk növekedhet? Tényleg?

A meg nem fizetett kamatot is lehet tőkésíteni a "mentőövek" segítségével, biztos ez?

Így körülbelül háromszor fizetem ki a lakás vételárát, ezt banki ügyintéző is elismerte.

Mégegyszer megkérdezem, biztos ez?

Rendben , lakoltassanak ki, árverezzék el minden már bedőlt és hamarosan bedőlő lakáshiteles lakását.

És a hajléktalanná váló rengeteg családdal mit kezdenek?
Nincs ám mindenkinek rokonsága, ahol meghúzhatja magát.

Ja, és az elárverezett ingatlan értéke után nem fizetünk ám sem áfát , sem illetéket.

És mivel sokunknak nincs már munkahelye, lakása sem lesz, nem lesz miből behajtani.

Dolgozunk majd feketén, ebből nincs adó és járulék.

Vagy elhagyjuk ezt az országot.
uzsorakamat 2010.05.09 12:59:09
Nyílt levél, a már bedőlt lakáshitelesek védelmében, a bedőlés előtt álló lakáshitelesektől.

Azért írtuk ezt a levelet, mert már hónapok óta, a sajtó és a többi média is folyamatosan hergeli a közvéleményt a lakáshitelesek ellen. Az internetes fórumokon már a hitelesek is néha egymásnak esnek.
E témának a médiában történő tálalása alapján, az emberek valóban azt hihetik, hogy az ő adózott jövedelmükből történik a "felelőtlen" adósok kihúzása a bajból. Érdekes módon, a dr. Czirmes ügyvéd úrnak a bankok ellen indított perétől nem hangos a sajtó.
A bankok tájékoztatóiból az is kiderül szerintünk, - lejjebb olvashatóak- hogy itt valójában egy remélhetőleg már nem sokáig tartó, államilag támogatott banki uzsoráról van szó.
Átverés 1
2007. év vége felé, de főleg a 2008. év nyarán a bankoknak és a magyar államnak is tudni kellett, hogy a közelegő válság minket is elér. Mi úgy tudjuk, egy bank évekre előre tervez. Nem vagyunk szakemberek, de ha nem így van, akkor ez felelőtlenség szerintünk!
Mivel a válság a nyakunkon volt, valakiknek tudnia kellett, hogy az emberek majd tömegesen fogják elveszteni a munkahelyeiket, és a devizaárfolyam is az égbe szökik. Így, a befizetett havi törlesztő részletek ellenére is, a tartozások nem csökkenni, hanem folyamatosan emelkedni fognak. "mentőövek" nélkül is.
Le kellett volna állítani a tömeges hitelfelvételt, de nem tették. Vajon miért nem? Kinek volt ez az érdeke? Költő kérdések ezek, hiszen tudható kik a haszonélvezői mindennek, egyedül a bankok.
Megkérdezhető tehát az is, ki volt akkor itt a felelőtlen, csak a hiteleket igénylők?
Ha a bank nem ad hitelt „felelőtlenül”, akkor az a "felelőtlen" adós nem vesz nagyobb lakást, nem adja el a meglévő kisebbet a feje fölül. Most már tudjuk, hogy vaskos jutalékok ellenében szórták a hitelközvetítők hitelt, sok esetben milliós jutalékokért.
Érdekes módon, 2008. januártól változott az adó és illeték törvény. Az 5 éven belül történt lakáseladások esetében, az Áfát és illetéket is meg kell már fizetni. Erős a gyanúnk, hogy ez alól az elárverezett lakások és a törlesztő részlet emelkedése miatt kényszerből eladott lakások sem kivételek. Megkérdezzük, mennyi bevétele lesz ebből a magyar államnak? Nem hisszük azt, hogy az APEH mindenkinek elengedné méltányosságból.
Átverés 2
Vegyük csak szemügyre, a bajba jutott adósok rendelkezésére álló "mentőöveket".
A törlesztő részlet csökkentésének kockázatai:
Az átütemezés keretében a Bank az Ön által fizetendő törlesztés összegét csökkenti és-vagy a
hitel eredeti futamidejét megnöveli. A csökkentett törlesztést, maximum 2 éven keresztül fizetheti (továbbiakban: könnyített fizetési időszak). Ön, a csökkentés mértékétől függően, az új törlesztő részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben vagy egészben nem fizeti meg.
Tájékoztató Újrakezdés Hitelről:
Kérjük, hogy mielőtt jelezne igényét a további csökkentett törlesztésre, gondolja át, hogy valóban fennállnak-e még fizetési nehézségei. A csökkentés mértékétől függően – az új törlesztő-részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben, vagy egészben nem fizeti meg. Amennyiben a csökkentett törlesztő-részlet nem elegendő a kezelési költség, díjak és kamat összegének fedezésére, a Bank a meg nem fizetett kamatot tőkésíti, ezáltal az Ön fennálló tartozása a könnyített fizetési időszak alatt – az eredeti folyósítás-kori hitelösszeghez képest – növekszik. Legkésőbb a két éves könnyített fizetési időszak végén a Bank meghatározza az aktuális tőketartozást. Az aktuális tőketartozásból – a még hátralévő futamidőre – az annuitás módszere alapján a Bank újra kiszámolja az Ön által fizetendő havi törlesztő-részlet nagyságát. Mivel az Ön tőketartozása a könnyített fizetési időszak alatt folyamatosan emelkedhet a meg nem fizetett kamat összegével, minél hosszabb ideig veszi igénybe az Ügyfél a törlesztő-részlet csökkentést, annál nagyobb mértékben emelkedik.

Szerződésszegés következményei: A Ezúton szeretnénk mindenkit tájékoztatni arról, hogy ezen "mentőövek" igénybevétele esetén, az eredeti tőketartozás összegéhez képest, a törlesztés ellenére, a tartozás súlyos milliókkal emelkedhet egy-két év alatt. Ez az összeg akár 5-7 millió forint is lehet. Például, 15 millió forint felvett hitelösszeg esetében, a jelenleg fennálló tartozás, már több mint 19 millió forint, ami a devizaárfolyam emelkedése és a "hitelezés költségeinek" változása miatt, akár a csillagos égig is emelkedhet.
Az induló törlesztő részlet tőke+kamat+kezelési költség összegéhez képest a jelenlegi törlesztő részlet már több mint 50%-al emelkedett, ebből csak kamatra annyit fizet az adós, mint az induló részlet összege volt. A féléves kamat a periódus lejártát követően "természetesen" újra emelkedik.

Átverés 3
A Magyar Állam által felajánlott áthidaló kölcsön: Ha Ön 2008.09.30-át követően, a foglalkoztató érdekkörében felmerült okból elvesztette a munkáját és teljesíti az Áthidaló kölcsön igénybevételi feltételeit, melyet az Áthidaló Kölcsön tájékoztatónkban találhat meg, az alábbi példa alapján működhet a csökkentett havi törlesztést igénybevétele.
A jelzálog alapú hitele aktuális havi törlesztő-részlete 100.000 Ft (a példa kedvéért folyamatosan a 2 év során) és 2 évig havonta csak 10.000 Ft megfizetését vállalja, akkor a tényleges havi törlesztés és az Ön által vállalt csökkentett havi törlesztés közötti 90.000 Ft 24 hónapon keresztül kamatmentesen halmozódik. A Bank felé fennálló tartozása annál nagyobb lesz, minél alacsonyabb havi törlesztő-részlet megfizetését vállalja ez alatt az időszak alatt. A 25. hónaptól kezdődően Ön a jelzálog alapú hitelének havi törlesztő részletének megfizetése mellett köteles az Áthidaló kölcsön törlesztését is megkezdeni, így a fizetési könnyítést követően mindkét hitelnek törlesztő részletét biztosítania kell a bankszámláján. A 2 évig meg nem fizetett törlesztő-részlet összegét (90.000 Ft x 24 = 2.160.000 Ft) forint alapú hitelként 1év (háztartási jövedelem csökkenése esetén 5 év) alatt köteles visszafizetni.
Magyar Állam készfizető kezesként felel az Adós részére folyósított Kölcsön és kamatai összegének a munkahely elvesztése esetén 80 %-áért, egyéb megváltozott körülmény esetén 70 %-áért. Amennyiben az Áthidaló kölcsön Adósa megszegi az Áthidaló kölcsönszerződés bármely rendelkezését, így különösen, ha a kölcsönszerződésből eredő fizetési kötelezettségeinek nem- vagy késedelmesen tesz eleget, a Bank jogosult az Áthidaló kölcsönszerződést azonnali hatállyal megszüntetni. A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami
készfizető kezességről szóló törvény értelmében a jelzálog alapú hitel felmondása esetén a Bank köteles az Áthidaló kölcsönszerződést is felmondani. A Bank az Adóssal szemben fennálló követelése érvényesítése érdekében megteszi a szükséges lépéseket, amelynek keretében kezdeményezi az állam által vállalt kezesség beváltását. A kezesség beváltása során a központi költségvetés terhére kifizetett összeg az Adós állammal szembeni kötelezettségévé válik, amelyről az Adóst az állami adóhatóság határozatban értesíti. Az állammal szembeni tartozás behajtása adók módjára történik.
Ha jól értelmeztük, itt a magyar állam a banknak fizeti két évig az adós által meg nem fizetett tartozást.
Átverés 4A PSZÁF és a Kormány által aláírt Magatartás kódex:
1. A hitelezők vállalják, hogy kamatot csak az alábbi okok bekövetkezése esetén módosítanak egyoldalúan.
1.1. A jogi szabályozói környezet megváltozása: a hitelező hitel és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő tevékenységére, működési feltételeire vonatkozó, vagy ahhoz kapcsolódó jogszabályváltozás, jegybanki rendelkezés vagy a hitelezőre kötelező egyéb szabályozók megváltozása, a hitelező hitel, és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő - tevékenységéhez kapcsolható közteher (pl. adó) változása, a kötelező tartalékolási szabályok változása, kötelező betétbiztosítás összegének, vagy díjának változása.
1.2. A pénzpiaci feltételek, a makrogazdasági környezet módosulása:
A hitelező forrásköltségeinek változása / pénzpiaci forrásszerzési lehetőségek változása, így különösen, de nem kizárólagosan, Magyarország hitelbesorolásának változása, az ország kockázati felár változása (credit default swap), a jegybanki alapkamat, a jegybanki repo- és betéti kamatlábak változása, a bankközi pénzpiaci kamatlábak/ hitelkamatok változása, a Magyar Állam vagy a hitelező által kibocsátott kötvény és SWAP hozamgörbék egymáshoz képest történő elmozdulása, a refinanszírozást biztosító, nyilvánosan kibocsátott értékpapír hozamának, illetve kibocsátója elismert külső hitelminősítő szervezet általi kockázati besorolásának változása vagy az ilyen besoroláshoz kapcsolódó költségek megváltozása, a hitelező lekötött ügyfélbetéteinek kamatának változása.
1.3. Az ügyfél kockázati megítélésének megváltozása:
Az ügyfél, illetve a hitelügylet más kockázati kategóriába történő átsorolása a hitelező vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközminősítési szabályzata, vagy belső adósminősítési szabályzata alapján - különös tekintettel az ügyfél pénzügyi helyzetében és fizetőképességi stabilitásában bekövetkező változásokra -, ha azt az új kockázati kategóriába történő átsorolás az értékvesztés, és ez által az alkalmazott kockázati felár mértékének változtatását teszi indokolttá.
A hitelező vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközminősítési szabályzata, vagy hitelező belső adósminősítési szabályzata alapján azonos kockázati kategóriába tartozó hitelügyletek, illetve ügyfelek kockázatának változása, ha a kockázat megváltozása az adott kockázati kategóriában az értékvesztés, és ez által az alkalmazott kockázati felár mértékének változtatását teszi indokolttá.
A hitelezők vállalják, hogy a kockázati megítélés megváltozása alapján nem érvényesítenek kamatemelést azon ügyfeleknél, akik szerződési kötelezettségeiket folyamatosan teljesítették, a hitel futamideje alatt nem estek fizetési késedelembe. A nyújtott kölcsön vagy hitel fedezetéül szolgáló ingatlanfedezet értékében bekövetkezett legalább 10%-os változás.
1.4. Az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárások:
A hitelezők vállalják, hogy kidolgoznak a hitelezéssel kapcsolatban olyan termékeket, áthidaló módszereket, intézkedési csomagokat, amelyek a hitelek átütemezésével, vagy a törlesztési időszak meghosszabbításával kapcsolatosak, vagy egyéb módon próbálnak a szorult anyagi helyzetbe jutott ügyfeleken segíteni. Az érintett ügyfélkörüket megfelelően - tájékoztató levél, információs füzet, stb. - tájékoztatják az elérhető, hitelekhez kapcsolódó áthidaló módszerekről. Felhívják az ügyfeleik figyelmét arra, hogy a futamidő meghosszabbítása esetén a törlesztő-részlet nem csökken azzal arányosan, tekintettel arra, hogy a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is növekszik. Az egyes áthidaló megoldások tekintetében bemutatják a törlesztő-részlet alakulását. Az ésszerűség és a hitelező üzletpolitikájának lehetőségein belül ügyintézőik - az automatikus elutasítás helyett - minél több alternatív megoldást vázolnak fel a nehézségekkel küzdő ügyfelek számára a szerződések módosítása során. Lehetővé teszik a devizaalapú hitelek forintra történő átváltásának lehetősége mellett e hitelek devizában való egyösszegű törlesztését, illetve a hitelkiváltást is, amennyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik.
Átverés 5:
Önkormányzatoknak elővásárlási joga van az árverezés alatt álló ingatlanokra. Mindenki tudja, hogy az önkormányzatoknak nincsen erre pénze, még is megveheti a lakásokat. Miből? Milyen meglepő, hitelből.
Mondja már meg valaki, kit néznek itt hülyének a hiteleseket vagy a nem hiteleseket? Kérnénk mindenkit, aki a hiteleseket a pokolba és a börtönbe kívánja, olvassa el többször a "mentőöveket".
A fentiekből kiderül, ha lassan és figyelmesen olvassák el az a tény, hogy a „segítség” nem azt takarja, hogy kisebb részletfizetés mellett fizetheti vissza az ember a tartozását.

Úgy gondoljuk, hogy a fenti módszerek, amivel a hiteleseket "segítik", csak mesterségesen növelni fogja a fizetésre képtelenné váló adósok táborát, a bedőlő hiteleket, a nincstelenek tömegét, és akkor valóban az adófizetők pénze bánja majd. Ha valaki eljut az árverezésig, akkor már a BAR- listán van, annyi pénze sem marad, hogy másik lakásba beszálljon. Szigorodnak a hitelfelvételek, tehát hitelt nem kap, mert rossz adós is. A bérlakás kevés, albérletet kiadó hiéna viszont van már bőven.
Ha eladjuk, vagy elárverezik a lakásunkat, a mai körülmények között az ára a hitel összegét sem fedezi. A fennmaradó uzsoratartozás pedig a fentiek szerint még mindig ott marad a nyakunkon.

Megjegyeznénk, hogy mi is az adózott jövedelmünkből vettük azt a lakást is, amit eladtunk azért, hogy igaz hitel felvétele mellett, de élhetőbb körülményeket biztosítsunk a családjainknak. Majd ezek után illetéket fizetünk a magyar államnak az után a lakás után, ami a hiteltartozás lejártáig a banké. Most pedig uzsorakamatot fizetünk a banknak a már bedőlt szerencsétlen hitelesek tartozásai miatt, valamint azért, hogy a befektetők betétjei, részvényei nyereségesek legyenek, az ország kockázat, Bubor-Libor és ki tudja mi után is.

A mai napon olvastuk, hogy Európában nincs még egy olyan ország, ahol a bank az adósra hárítja teljes mértékben a veszteségeit. Ebben is sikerült az „élre” törnünk. Bár tudomásunk szerint a bankok egyáltalán nem vesztésegesek, sőt a válság ellenére nagyon is nyereségesek.

Ezúton tudatjuk mindenkivel, hogy mi szeretnénk a hitelt visszafizetni, és az állam költségeit sem akarjuk növelni. Az összeget, amit felvettünk, olyan feltételekkel, amivel elkezdtük, tudnánk is fizetni, ha az eredeti szerződést visszaállítanák, /tőke, kamat és egyéb költségek/.Biztosak vagyunk abban, hogy így is lenne a bankoknak nyeresége bőven. Továbbá vállalhatná a kockázatot a bank fele-fele arányban az adóssal, és az eddig lehúzott uzsorát hitelenként a tőke tartozás csökkentésére fordíthatná. Olyan segítséget szeretnénk, ami nem a tartozásunkat növeli, hanem ténylegesen csökkenti.

Az állam abban tudna segíteni, ha rákényszerítené a bankokat erre, megtiltaná, és nem támogatná az uzsorát. A már bedőlt hitelesek a jelenlegi jövedelmi viszonyaiknak megfelelően törleszthetnék az eredeti tőketartozást, de nem a hitel összegének folyamatos növekedése mellett! Esetleg a bankok évente felülvizsgálhatnák a jövedelem viszonyokat. Figyelembe lehetne azt is venni, hogy akinek még van munkahelye, annak sem adtak fizetésemelést a válság miatt.
Viszont a megélhetés költségei lényegesen nőttek. Rendben van, nem veszünk ruhát, nem szórakozunk, nem nyaralunk, nem kulturálódunk, a villany lekapcsoljuk, nem fűtünk/ két nadrágban is lehet otthon ücsörögni, már akinek van otthona még. A gyerek nem jár sportolni, külön órákra, stb. Valaki magyarázza már el neki, hogy miért krumplis tészta mellett nézheti tágra nyílt szemekkel a tévét. Persze csak addig, amíg nem kapcsolják ki a villanyt is.
Apropó, uzsora:
A sokat szidott gyors kölcsönt folyósító cégek tisztességesebbek, mint a bankok, mert náluk le van írva a szerződésben, hogy X forint kölcsönt folyósítanak, erre Y forint az összes kamat és egyéb költség, a heti törlesztő részlet pedig összesen Z. forint. A kedves ügyfél pedig eldöntheti belevág-e, vagy sem.
Budapest, 2010.04.24.

Átverés 1. Átverés 2.
Tavaly nyáron kaptak lehetőséget az önkormányzatok arra, hogy segítsenek a bajba jutott lakáshiteleseken. Ugyanis elővásárlási joghoz jutottak azokon az árveréseken, ahol a nem fizető adósok ingatlanaira lehet licitálni.Ha az önkormányzatok megvásárolják a szóban forgó…..
uzsorakamat 2010.04.27 23:39:31
@Raiffeisen:
Nyílt levél a már bedőlt lakáshitelesek védelmében bedőlésre váró lakáshitelesektől

Azért írtuk ezt a levelet, mert hónapok óta az internet ,a sajtó , a média folyamatosan hergeli a közvéleményt a lakáshitelesek ellen , különböző blogokban, internetes fórumokon már a hitelesek is egymásnak esnek.

A témának a médiában történő tálalása alapján az emberek valóban azt hiszik, hogy az ő adózott jövedelmükből történik a "felelőtlen" adósok kihúzása a bajból. Érdekes módon a dr. Czirmes ügyvéd úr bankok elleni perétől nem hangos a sajtó.

A bank tájékoztatóiból is kiderül szerintünk, hogy itt valójában egy/reméljük már nem sokáig tartó/ államilag támogatott banki uzsoráról van szó.

Átverés 1: 2007. év vége felé, de főleg a 2008. nyarán a bankoknak és a magyar államnak is tudni kellett, hogy a válság

közeleg, mivel úgy tudjuk, egy bank évekre előre tervez. /Nem vagyunk bankárok, ha nem így van rossz információt

kaptunk./

Mivel a válság a nyakunkon volt, valakinek tudni kellett, hogy az emberek tömegesen fogják elveszteni a munkahelyüket,

a deviza árfolyam az égbe szökik, a befizetett havi törlesztőrészlet ellenére a tartozás nem csökken, hanem

folyamatosan emelkedni fog, "mentőövek" nélkül is.

Le kellett volna állítani a tömeges hitelfelvételt, de nem tették. Vajon miért??????? Kinek volt ez az érdeke???

Megkérdezzük, ki volt itt a felelőtlen??????????????

Ha a bank nem ad hitelt, az a "felelőtlen" adós nem vesz lakást, nem adja el a meglévő biztos fedélt a feje alól.

Most már tudjuk, hogy vaskos jutalék ellenében szórták a hitelközvetítők hitelt, sok esetben milliós jutalékról volt szó.

Érdekes módon 2008. januártól változott az adó és illeték törvény, 5 éven belüli lakáseladás esetében Áfát és illetéket kell fizetni.

Erős a gyanúnk, hogy ez alól az elárverezett lakások és a törlesztő részlet emelkedése miatt kényszerből eladott

lakások sem kivételek. Megkérdezzük : mennyi bevétel lesz ebből a magyar államnak? Nem hisszük, hogy az Apeh

mindenkinek elengedné méltányosságból.

Nos, nézzük a bajba jutott adósok rendelkezésére álló "mentőöveket":

Átverés 2 :

Törlesztőrészlet csökkentésének kockázatai:
Az átütemezés keretében a Bank az Ön által fizetendő havi törlesztés összegét csökkenti és/vagy a
hitel eredeti futamidejét megnöveli.
A csökkentett törlesztést maximum 2 éven keresztül fizetheti (továbbiakban: könnyített fizetési időszak).
Ön - a csökkentés mértékétől függően – az új törlesztő részletben az egyébként esedékes tőkét és
kamatot részben vagy egészben nem fizeti meg.

Tájékoztató Újrakezdés Hitelről
Kérjük, hogy mielőtt jelezne igényét a további csökkentett törlesztésre, gondolja át, hogy valóban fennállnak-e
még fizetési nehézségei.
A csökkentés mértékétől függően – az új törlesztő részletben az egyébként esedékes tőkét és kamatot részben
vagy egészben nem fizeti meg. Amennyiben a csökkentett törlesztőrészlet nem elegendő a kezelési költség,
díjak és kamat összegének fedezésére, a Bank a meg nem fizetett kamatot tőkésíti, ezáltal az Ön fennálló
tartozása a könnyített fizetési időszak alatt – az eredeti folyósításkori hitelösszeghez képest – növekszik.
Legkésőbb a két éves könnyített fizetési időszak végén a Bank meghatározza az aktuális tőketartozást. Az
aktuális tőketartozásból – a még hátralévő futamidőre – az annuitás módszere alapján a Bank újra kiszámolja
az Ön által fizetendő havi törlesztőrészlet nagyságát.
Mivel az Ön tőketartozása a könnyített fizetési időszak alatt folyamatosan emelkedhet a meg nem fizetett
kamat összegével, minél hosszabb ideig veszi igénybe az Ügyfél a törlesztőrészlet csökkentést, annál nagyobb
mértékben emelkedik.

Ezúton szeretnénk mindenkit tájékoztatni, hogy ezen "mentőövek" igénybevétele esetén az eredeti tőketartozás összegéhez képest -a törlesztés ellenére- a tartozás súlyos milliókkal emelkedhet egy-két év alatt.

Ez az összeg akár 5-7 millió forint is lehet. Példa: 15 millió forint felvett hitelösszeg esetében a jelenleg fennálló

tartozás: több mint 19 millió forint, ami deviza árfolyam emelkedés és a "hitelezés költségeinek" változása esetén

akár a csillagos égig emelkedhet.

Az induló törlesztő részlet tőke+kamat+kezelési költség összegéhez képest a jelenlegi törlesztő több mint 50%-al emelkedett, ebből csak kamatra annyit fizet az adós, mint az induló részlet összesen.

A féléves kamat periódus lejártát követően "természetesen" újra emelkedik.

Átverés 3:

Magyar állam által felajánlott áthidaló kölcsön:

Ha Ön 2008.09.30-át követően a foglalkoztató érdekkörében felmerült okból elvesztette a munkáját és teljesíti
az Áthidaló kölcsön igénybevételi feltételeit;, melyet Áthidaló Kölcsön tájékoztatónkban találhat
meg az alábbi példa alapján működhet a csökkentett havi törlesztést igénybevétele.
A jelzálog alapú hitele aktuális havi törlesztőrészlete 100.000 Ft (a példa kedvéért folyamatosan a 2 év során)
és 2 évig havonta csak 10.000 Ft megfizetését vállalja, akkor a tényleges havi törlesztés és az Ön által vállalt
csökkentett havi törlesztés közötti 90.000 Ft 24 hónapon keresztül kamatmentesen halmozódik. A Bank felé
fennálló tartozása annál nagyobb lesz, minél alacsonyabb havi törlesztőrészlet megfizetését vállalja ez alatt
az időszak alatt.
A 25. hónaptól kezdődően Ön a jelzálog alapú hitelének havi törlesztőrészletének megfizetése mellett köteles
az Áthidaló kölcsön törlesztését is megkezdeni, így a fizetési könnyítést követően mindkét hitelnek a
törlesztő részletét biztosítania kell a bankszámláján.
A 2 évig meg nem fizetett törlesztőrészlet összegét (90.000 Ft x 24 = 2.160.000 Ft) forint alapú hitelként 10
év (háztartási jövedelem csökkenése esetén 5 év) alatt köteles visszafizetni.

Szerződésszegés következményei:
A Magyar Állam készfizető kezesként felel az Adós részére folyósított Kölcsön és kamatai összegének
munkahely elvesztése esetén 80 %--ért, egyéb megváltozott körülmény esetén 70 %-ért. Amennyiben az
Áthidaló kölcsön Adósa megszegi az Áthidaló kölcsönszerződés bármely rendelkezését, így különösen ha a
kölcsönszerződésből eredő fizetési kötelezettségeinek nem- vagy késedelmesen tesz eleget, a Bank jogosult az
Áthidaló kölcsönszerződést azonnali hatállyal megszüntetni. A lakáscélú kölcsönökre vonatkozó állami
készfizető kezességről szóló törvény értelmében a jelzálog alapú hitel felmondása esetén a Bank köteles az
Áthidaló kölcsönszerződést is felmondani.
A Bank az Adóssal szemben fennálló követelése érvényesítése érdekében megteszi a szükséges lépéseket,
amelynek keretében kezdeményezi az állam által vállalt kezesség beváltását.
A kezesség beváltása során a központi költségvetés terhére kifizetett összeg az Adós állammal szembeni
kötelezettségévé válik, amelyről az Adóst az állami adóhatóság határozatban értesíti. Az állammal szembeni
tartozás behajtása adók módjára történik

Ha jól értelmeztük, itt a magyar állam a banknak fizeti két évig az adós által meg nem fizetett tartozást..............

Átverés 4:

A PSZÁF és a Kormány által aláírt Magatartás kódex:

Ok-lista

1. A hitelezők vállalják, hogy kamatot csak az alábbi okok bekövetkezése esetén módosítanak egyoldalúan.

1.1. A jogi, szabályozói környezet megváltozása

* a hitelező - hitel-, és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő - tevékenységére, működési feltételeire vonatkozó vagy ahhoz kapcsolódó jogszabályváltozás, jegybanki rendelkezés vagy a hitelezőre kötelező egyéb szabályozók megváltozása;
* a hitelező - hitel-, és pénzügyi lízingszerződés szerinti jogviszonyokat szorosan és közvetlenül érintő - tevékenységéhez kapcsolható közteher- (pl. adó-) változása, a kötelező tartalékolási szabályok változása;
* kötelező betétbiztosítás összegének, vagy díjának változása.

1.2. A pénzpiaci feltételek, a makrogazdasági környezet módosulása

* a hitelező forrásköltségeinek változása / pénzpiaci forrásszerzési lehetőségek változása, így különösen, de nem kizárólagosan:
o Magyarország hitelbesorolásának változása,
o az országkockázati felár változása (credit default swap),
o jegybanki alapkamat, a jegybanki repo- és betéti kamatlábak változása,
o a bankközi pénzpiaci kamatlábak/ hitelkamatok változása,
o a Magyar Állam vagy a hitelező által kibocsátott kötvény és SWAP hozamgörbék egymáshoz képest történő elmozdulása,
o refinanszírozást biztosító, nyilvánosan kibocsátott értékpapír hozamának, illetve kibocsátója elismert külső hitelminősítő szervezet általi kockázati besorolásának változása vagy az ilyen besoroláshoz kapcsolódó költségek megváltozása,
o a hitelező lekötött ügyfélbetéteinek kamatának változása.

1.3. Az ügyfél kockázati megítélésének megváltozása

* Az ügyfél, illetve a hitelügylet más kockázati kategóriába történő átsorolása a hitelező vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközminősítési szabályzata, vagy belső adósminősítési szabályzata alapján - különös tekintettel az ügyfél pénzügyi helyzetében és fizetőképességi stabilitásában bekövetkező változásokra -, ha azt az új kockázati kategóriába történő átsorolás az értékvesztés, és ezáltal az alkalmazott kockázati felár mértékének változtatását teszi indokolttá.
* A hitelező vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő eszközminősítési szabályzata, vagy hitelező belső adósminősítési szabályzata alapján azonos kockázati kategóriába tartozó hitelügyletek, illetve ügyfelek kockázatának változása, ha a kockázat megváltozása az adott kockázati kategóriában az értékvesztés, és ezáltal az alkalmazott kockázati felár mértékének változtatását teszi indokolttá.
* A hitelezők vállalják, hogy a kockázati megítélés megváltozása alapján nem érvényesítenek kamatemelést azon ügyfeleknél, akik szerződési kötelezettségeiket folyamatosan teljesítették, a hitel futamideje alatt nem estek fizetési késedelembe.
* A nyújtott kölcsön vagy hitel fedezetéül szolgáló ingatlanfedezet értékében bekövetkezett legalább 10%-os változás.

IV. Az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárások

A hitelezők vállalják, hogy

* Kidolgoznak a hitelezéssel kapcsolatban olyan termékeket, áthidaló módszereket, intézkedési csomagokat, amelyek a hitelek átütemezésével, vagy a törlesztési időszak meghosszabbításával kapcsolatosak, vagy egyéb módon próbálnak a szorult anyagi helyzetbe jutott ügyfeleken segíteni.
* Az érintett ügyfélkörüket megfelelően - tájékoztató levél, információs füzet, stb. - tájékoztatják az elérhető, hitelekhez kapcsolódó áthidaló módszerekről.
* Felhívják az ügyfeleik figyelmét arra, hogy a futamidő meghosszabbítása esetén a törlesztőrészlet nem csökken azzal arányosan, tekintettel arra, hogy a hosszabb futamidő miatt a fizetendő hiteldíj is növekszik. Az egyes áthidaló megoldások tekintetében bemutatják a törlesztőrészlet alakulását.
* Az ésszerűség és a hitelező üzletpolitikájának lehetőségein belül ügyintézőik - az automatikus elutasítás helyett - minél több alternatív megoldást vázolnak fel a nehézségekkel küzdő ügyfelek számára a szerződések módosítása során.
* Lehetővé teszik a devizaalapú hitelek forintra történő átváltásának lehetősége mellett e hitelek devizában való egyösszegű törlesztését, illetve a hitelkiváltást is, amenynyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik.

Átverés 5:

Önkormányzatoknak elővásárlási joga van az árverezés alatt álló ingatlanokra.

Mindenki tudja,hogy az önkormányzatoknak nincsen erre pénze, de megveheti a lakásokat. Milyen meglepő, hitelből.

Mondja már meg valaki, kit néznek itt hülyének a hiteleseket vagy a nem hiteleseket?

Kérnénk mindenkit, aki a hiteleseket a pokolba és a börtönbe kívánja, olvassa el többször a "mentőöveket".

A fentiekből kiderül, ha lassan és figyelmesen átrágja valaki, az a tény, hogy a segítség nem abból áll, hogy az ember

kevesebb részletfizetés mellett fizesse vissza a saját tartozását.

Úgy gondoljuk, hogy a fenti módszerek, amivel a hiteleseket "segítik", csak mesterségesen növelni fogják a fizetés képtelenné váló adósok táborát, a bedőlő hiteleket, a nincstelenek tömegét és akkor valóban az adófizetők pénze bánja majd. Ha valaki eljut az árverezésig, akkor BAR-listán van, annyi pénze nem marad, hogy másik lakásba beszálljon, szigorodnak a hitelfelvételek ,tehát hitelt nem kap, plusz rossz adós, bérlakás nincs, albérletet kiadó hiénák már vannak bőven.

Ha eladjuk ,vagy elárverezik a lakást, a mai körülmények között az ára a hitel összegét sem fedezi, a fennmaradó uzsora tartozás a fentiek miatt még mindig ott marad a nyakunkon.

Megjegyeznénk, hogy mi is az adózott jövedelmünkből vettük azt a lakást, amit eladtunk azért , hogy igaz-hitel felvétele mellett , de élhetőbb körülményeket biztosítsunk családjainknak. Majd ezek után illetéket fizetünk a magyar államnak azután a lakás után, ami a hiteltartozás lejártáig a banké. Most uzsora kamatot fizetünk a banknak a már bedőlt szerencsétlen hitelesek "tartozása" miatt, valamint azért, hogy a befektetők betétje, részvénye nyereséges legyen, ország kockázat, bubor-libor és ki tudja mi után.

A mai napon olvastuk, hogy Európában nincs még egy olyan ország, ahol a bank az adósra hárítja teljes mértékben a veszteséget. De ebben is sikerült az élre törni. Bár tudomásunk szerint a bankok annyira nem vesztésegesek.

A hitelfelvételnél mindenki tisztában volt azzal, hogy a bank nem szociális intézmény.

Ezúton tudatjuk mindenkivel , hogy szeretnénk a hitelt visszafizetni, senki adózott jövedelmét nem szeretnénk elvenni.

Azt az összeget, amit felvettünk, olyan feltételekkel, amivel elkezdtük, bármi van a szerződésben/

Például, ha az eredeti törlesztő részletet visszaállítanák, /tőke,kamat, egyéb költségek/.Biztosak vagyunk benne, hogy így is lenne nyereségük bőven.

Továbbá vállalhatná a kockázatot a bank fele-fele arányban az adóssal, és az eddig lehúzott uzsorát hitelenként a tőke

tartozás csökkentésére fordíthatná.

Olyan segítséget szeretnénk, ami nem a tartozásunkat növeli, hanem ténylegesen csökkenti.

Az állam abban tudna segíteni, ha rákényszerítené a bankokat erre , megtiltaná és nem támogatná az uzsorát.

A már bedőlt hitelesek a jelenlegi jövedelmi viszonyaiknak megfelelően törleszthetnék az eredeti tőke tartozást, de nem a hitel összegének folyamatos növekedése mellett! Esetleg a bankok évente felülvizsgálhatnák a jövedelem viszonyokat.

Talán figyelembe lehetne venni, hogy akinek még van munkahelye, ott általában az idén nem volt fizetés emelés a "válság" miatt.

. Viszont a megélhetés költségei lényegesen nőttek. Rendben van, nem veszünk ruhát, nem szórakozunk, nem nyaralunk, nem kultúrálódunk, a villany lekapcsoljuk, nem fűtünk/ két nadrágban is lehet otthon ücsörögni, már akinek van otthona még/ A gyerek nem jár sportolni, külön órákra, stb. Valaki mesélje már el neki, hogy miért???

Ennie még szabad? Na , nem olyat,amit a főzőcske műsorokban néz este főműsor időben. Azt csak a zsíros döfi, meg a

krumplis tészta mellett nézheti tágra zárt szemekkel. Ameddig nem kapcsolják ki a villanyt és a kábeltévét................

Apropó, uzsora:

A sokat szidott gyors kölcsönt folyósító cég tisztességesebb, mint a bankok, mert náluk le van írva a szerződésben, hogy X forint kölcsönt folyósít, erre Y forint az összes kamat és egyéb költség, heti törlesztő részlet összesen Z. forint.

A kedves ügyfél eldöntheti belevág-e , vagy sem.

Miről is beszélgetünk a bankokkal?

Budapest, 2010.04.24.

Uzsorakamat és barátnője szintén Uzsorakamat
uzsorakamat 2010.04.28 11:28:53
@Raiffeisen: Hát én is,és nagyon sok barátom így gondolkodik!
"Érdekelne hogy amit 2008 09 hónapban felvett devizalakáshitel törlesztése meddig emelkedhet még? Több mint 50% -al emelték a havi törlesztést, mondván a válság miatt kell a kamat emelés is. De mikor a szerzödést aláírtuk nem 118000 ft-ot válaltunk havonta csak 67000ft -ot.A…..