Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zoli_DM

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor hangzik el baráti beszélgetésekben (és nem csak azokban), hogy Magyarországon az álláskeresés során (is) elsősorban a kapcsolatok számítanak és csak másodsorban a tudás és a tapasztalat. Csaszi leveléből az derül ki, hogy az elmúlt időszak eseményei benne is súlyos…..
Ma délután egy vezető gazdasági döntéshozóval beszélgettem, akinek sikerült egy igazán meglepő kérdést feltennie: miért ne jelenthetné be a Fidesz most - és valósíthatná is meg rögtön az új parlamentben -, hogy az első lépése a kétharmados törvények…..
Zoli_DM 2010.04.15 00:18:24
Kedves Gábor,
Szerintem igenis vannak olyan törvények, melyeket csak minősiitett többség tudjon megváltoztatni. A közjogi- és a választási rendszert érintő jogszabályokat mindenképpen ide sorolom. A választási rendszeren nem is változtatnék: immár a hatodik szabad választáson jól vizsgázik. Egyszerre érvényesiit számos fontos értéket: a kormányozhatóság érdekében kedvez a jó eredményt elérő(k)nek, ügyel az arányosságra, megteremti a feltételét annak, hogy legyen verseny a képviselők között egy párton belül is (=egyéni jelölteknél a személyes kvalitás is számiit, nemcsak a pártsziin). A választási rendszer megváltoztatásánál ne az legyen a legfontosabb szempont, hogy csökkentsük a létszámot. Az imént emliitettek jóval fontosabbak ennél. A 15ezer milliárd Ft főösszegüü költségvetésről döntenek; ebben nem az a 100milliós, vagy pár mrd Ft-s tétel a döntő, ami a saját fizetésük. (Az önkormányzati képviselők számát ettől lehet felezni.)

A következő kormány előtt álló legfontosabb feladatok egyszerüü többséggel elfogadhatóak, illetve megváltoztathatóak. 2/3 inkább csak a szimbólikus dolgokhoz szükségeltetik.

A tegnapi bejegyzés kapcsán pedig úgy vélem, hogy a rendszerellenes párt akár elhódiithat pár egyéni mandátumot is. Egyetértek Veled, hogy a legvalósziinüübb forgatókönyv az, mely szerint a Fidesz besöpri csaknem az összes, sőt akár az összes egyéni helyet, de azt az eshetőséget sem lehet kizárni, hogy ÉM-on párat a radikális erő elhódiit.
Területi listán 2 képviselővel több szocialista jutott be, mint jobbikos. Matematikailag arra is van esély, hogy a radikális erő behozza a szocialistákat. Persze igen csekély ennek az esélye, de teljes bizonyossággal nem zárható ki. 4-5 egyéni mandátum már elég hozzá - amennyiben a baloldal nem hódiit el egyet sem.