Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fersch attila (törölt)

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A magyar politika egyik leglátványosabb, a látszatra is alig valamit adó nyilvános átverése zajlott az elmúlt napokban; érdekes módon mégis alig érdekelt már valakit. Amikor az SZDSZ megállapodott az MDF-fel arról, hogy a szebb napokat látott párt nem indul önállóan a…..
fersch attila (törölt) 2010.03.22 16:18:48
Kivételesen semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy okosabbak legyünk, csak várni: mához három hétre sokkal többet tudunk majd a magyar politika jövőjéről. A parlamenti választás legfontosabb kérdései április 11-én eldőlnek: (1) kiderül, hogy van-e esélye a Fidesznek a kétharmadra,…..
Egyre többet lehet hallani arról, hogy 2010 áprilisában új időszámítás kezdődik a magyar politikában: nem csupán a kormányváltás miatt, hanem a pártrendszer átalakulása okán is. Magam is írtam már többször erről, például ebben a bejegyzésben, hiszen a tavalyi év egyre…..
fersch attila (törölt) 2010.03.22 11:57:43
Ez hülyeség, hogy az SZDSZ-ből avanzsált lenne az LMP. Nézd meg a jelszavaikat (lásd a szahetvenhat.blog.hu)! egyszerűen az SZDSZ pl. soha nem foglalkozott a kistelepüléseken élők gondjaival. És még sorolhatnám. Ha az szdsz állna mögöttük, akkor az MSZP se nagyon gáncsoskodna és szurkolna ellenük. Bármennyire is meglepő, az LMP inkább jobbra húzó középen álló független, nemzeti közösségben gondolkodó párt. Az, hogy pl. a környezetvédelmet, mint ún. baloldali értéket a szívükön viselik? Ettől még nem baloldaliak, hiszen mindegyik párt általában foglalkozik környezetvédelmi kérdésekkel. Még a jobboldali pártok is. Nyílt titok, hogy egyik kezdeményezőjük a Sólyom Lászlót elnöknek jelölő Védegylet volt, amihez csupán annyi köze van az szdsz-nek, hogy amíg az szdsz elhitette magáról a kommunista ellenességet, meg a modern európiaságot (úgy 1994-ig) talán néhány mostani lmp-s is szimpatizálhatott velük (mint ahogy nagyon sok mostani fideszes is szimpizett egykor az Szdsz-szel. Úgy hiszem, hogy az LMP megjelenése a szavazólapokon az MSZP kárára válik és a háttérben a választási bizottságokban és minden egyéb módon gőzerővel kampányolnak ellene.
üdv
fersch attila
amúgy nyíltan a fideszt választó és szavazó választó
ui: választási gyűléseken mondják a kevés megjelent mszp hívőknek, hogy ne osszák meg a szavazatukat az mszp és a kis pátok (értsd lmp, esetleg mdf) között.
fersch attila (törölt) 2010.03.22 12:36:28
@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:
Senki nem mondta, hogy ugyanazok a szavazóik. Először is ez csak egy vélelmezés. Pl. nem tudom elképzelni, hogy ha a volt szdsz maradék szavazóinak jelentősebb része ne inkább az mszp-t és a MDF-SzDsz fömedvényt támogassa. (pl. Kuncze Gábor is mszp-s politikusokkal mutatkozik, nem pedig LMP-sekkel. Ez nyilván jelzés az szdsz szavazók felé.
Kétségtelen, nagyon sok liberális elemet tartalmaznak az LMP eddigi megnyilvánulásai. De az alapvető különbség az, hogy az egyén jogai fölé helyezik a közösség jogait. Ez pedig nagyon sokaknak szimpatikus. Úgy vélem, hogy az eddig nem szavazó (első szavazó) fiatalok jelentős része, kiábrándult korábbi mszp-s szavazók nagyobb szavazóbázist jelentenek, mint korábbi szdsz-esek. Nyilván ilyenek is vannak, meg korábbi fideszesek is. De nem jelenthető ki egyértelműen tényként egyik korábbi szavazó rétegről sem az, hogy az LMP pártolóinak magját adnák. Nem tudok ilyen mérésekről. Persze, amit jómagam is most írtam, az csak találgatás.
És hidd el, ez személyes tapasztalat, hogy több idős ember úgy tekint rájuk, mint egykor a fideszre 20 éve (azazhogy "jöjjenek a fiatalok").
üdv
fersch
Ez jött az LMP-s levelezőlistán:HA eljössz reggel nyolcra a Blahára, és kopogtatsz háromig, MEGCSINÁLJUK a nyóckert!!!Jó esélyünk van rá, de TE IS KELLESZ!!!Hívd a józsefvárosi ismerőseidet most, hátha van náluk cetli, amihez holnap háromig hozzájuthatunk.ÉS…..
fersch attila (törölt) 2010.03.20 14:11:07
@faludék: Ebben az esetben akkor nem rontod az LMP esélyeit, ha a várható győztes párt egyéni jelöltjére adod a szavazatodat. Ugyanis ha ő bejut, akkor nem lesz utána töredék szavazat. A listán természetesen az LMP-re szavazol, és vagy lesz annyi százalék a megyében, hogy 1 jelölt bejut, vagy azután megy a töredék szavazat az országos listára automatikusan. Fura ezt mondani, de az LMP-nek akkor kerül arányaiban a legtöbb töredékszavazata az országos listára, ha az egyéni jelöltek után a vesztes egyéni jelöltek kevesebb egyéni töredéket visznek fel oda. Így az LMP abban érdekelt, hogy szavazói a várható nyertes (pl. fidesz) egéyni jelöltjeit válasszák. (ha pl. MDF vagy MSZP, Jobbik jelöltre szavaz, akkor azok várhatóan nem nyernek egyéniben és viszik a töredéket fel az országos listra, azaz az LMP listás töredékeinek aránya kevesebb lesz). Ahol LMP-s jelölt van, ott természetesen az LMP-s egyéni töredékszavazat az országos listára jut, azaz ott nem kell megosztani a szavazatot.)
üdv
fersch attila
fersch attila (törölt) 2010.03.19 14:09:59
Megvan a Vas megyei lista is! :) Meg kell tolni még Dunaújvárost és / vagy Bicskét. Pásztón és Orosházán is látszik már az alagút vége. Este összesítenek, és akkor írok pontos számokat.Ha vkinek van még cédulája Budapesten 6. EVK-ban (Budapest 4-15.ker.), akkor…..