Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tgz

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Kedves Fiatal Baloldali és/vagy Liberális Barátaink!   Először is, csak a jegyzőkönyv kedvéért, hadd említsük meg, hogy mind a baloldaliság, mind a liberalizmus (nevezzétek akár millásságnak, akár elempésségnek, 4k!-sságnak, akárminek – minket  nem vertek…..
tgz 2012.03.24 05:56:36
@Vén Csataló: pontosan erről beszélek. Mostanában divat a "baloldali" pártok híveit "libsinek" titulálni, meg "komcsinak", holott a résztvevők többsége csak azért megy egy millás tüntetésre, mert utálja Orbánt, amiért elvett a pénzükből. Jelentős részük inkább konzervatív, mint liberális, elnyomó többségük semmilyen szinten nem - és soha nem is volt - kommunista. A '89 előtti (???kommunista???) rendszert kiszolgálók közül pedig legalább annyian keveredtek jobbra, mint balra. Komcsiznom kéne nekem is? Minek? Ezek pusztán kiüresedett, szitokszóvá silányított kifejezések, amiket jól ráakasztotok arra, akit valamiért nem szerettek. Pont, mint ahogy a januárig érvényes alaptörvényre ráaggatták a "sztálinista" jelzőt, mert Orbán Viktor nem szerette. Persze azóta sem tudott belőle senki mutatni nekem egyetlen sztálinista részt sem, de ez a többséget szerencsére nem zavarja, mert amúgy se tudja, miről beszél. Errefelé nincs szükség gondolkodásra. Elég a szenvedély.

Láttam egyszer egy könyvet (nem, nem olvastam, mert alapvetően más könyvek érdekelnek), az volt a címe tükörfordítva, "A racionális választópolgár mítosza". A borítója nagyon megmaradt: az egész tömött sorokban álló, az olvasóra bámuló birkákkal van tele. Sajnos végtelenül találó.
káma-túra Pár szó a hidegről 2012.02.01 09:16:00
Olvassuk a híreket, halljuk az otthoniaktól, hogy általános riadó van Magyarországon, jön a szibériai hideg! Akár -15 fok is lehet éjjel! Ezek szerint az otthoni nyúlós időt végre felváltja az igazi tél? Azt hiszem, ezzel egy időben, hozzánk is beköszöntött a télnek a…..
Az imént részesévé váltam az idegen helyen szarás munkahelyi epizódjának. Én játszottam a betolakodót. Amikor benyitottam a budiba, a negyedik fülkében ücsörgő lány épp befejezte a pisilést, és, gondolom, látott volna hozzá a munkához, ha nem érkezem. Mivel művelt és…..
tgz 2010.05.10 20:24:29
Régóta próbálom megfejteni azoknak az embereknek az észjárását, lelkivilágát, akik nem valami mellett, hanem valami ellen köteleződnek el. Foglalkoztunk már számos közlekedéssel, autózással kapcsolatos "vádponttal", és mindig feltűnt néhány kommentelő, akik - a…..
  Az egyirányú forgalommal szembe kerékpározás engedélyezése heves ellenzést váltott ki a gépkocsivezetőkből az év elején. Néhány napja megnyílt az első budapesti belvárosi utca, ahol alkalmazták a KRESZ adta új lehetőséget. Beszólásokat viszont még kierőletni sem…..
Bár még március első felében visszatér a tél, így egyelőre nem várható biciklishadak megjelenése az utakon, a rendőrség a tavasz érkezését fokozott ellenőrzésekkel köszönti. Az akció elsősorban a gyalogosok és a biciklisek ellenőrzéséről szól - a gyalogosok és a…..
tgz 2010.03.18 15:50:22
@Brúnó_: ha jól tudom, a duda nem helyettesíti a csengőt.
tgz 2010.03.18 17:50:54
@Mon3: bal lábbal keltél? Viccelt, hogy nézz mélyen az illető szemébe egy erős halogénizzóval a homlokodon, attól tuti észrevesz.
Nem épül meg a kerékpárút a Külső-Szilágyi úton, határozott szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A döntés a Kerékpáros Klub hároméves küzdelmének volt az eredménye.   Az ügyet nem ismerők számára meglepő lehet, hogy a civilszervezet egy bicikliút ellen foglalt…..
tgz 2010.03.17 17:51:18
A kerékpárutakkal kapcsolatban az én szerény véleményem: énmagam nem találom jó megoldásnak a szegregációt, de megértem azt, aki igen, és belátom, hogy meggyőzni őt nem feltétlen lehet.

Azt mondom, jó, ha a gyengébb idegzetű biciklistáknak vannak dedikált bicikliutak, sugárirányban a belvárosig. Azt viszont nem szeretném, hogy tele legyen a város gyalogbringákkal. Többfajta biciklis van, többfajta igénnyel. Én pl. igénylem, hogy a napi 26 km utamra ne kelljen +45 percet áldoznom (amibe beleférne egy újabb fejezet megtanulása, egy bevásárlás+vacsorafőzés, vagy egy újabb epizód kedvenc sorozataim egyikéből).

Legyen tehát kis számú, de nagyon jó kialakítású, sugárirányú, elválasztott kerékpárút, ami a város külső részein esetleg két-három fele ágazik. Tökéletes, és rendszeresen ellenőrzött minőség (aszfalt, nem térkő), karbantartott, nem gyökerek/fagy által széttördelt útfelület kell. Szintben legyenek 5-10 cm-rel magasabban, kereszteződésekben védjék őket fekvőrendőrrel. És ne vezessék járdákon, buszmegállók körül, stb.

De a legfontosabb, hogy _ne_ legyen ezekből sok. Épp annyi, hogy alacsony forgalmú mellékutcákon haladva minden kevésbé bátor közlekedő találjon magának egy utat.
Ezeket az utakat a nagyon nagy forgalmú utak mentén, illetve kisebb utcákban (pl. Tatai út, ahol egyébként sosem értettem, minek a bicikliút) kéne vezetni. Meglehet, így sokszor kell a biciklisnek elsőbbséget adni, de egy kezdő, vagy "nyugisabban" közlekedő bringást szerintem ez kevésbé zavar. Még a leghülyébb bringagyászokon is szoktam látni bicikliseket.

Minden egyéb, normális forgalmú úton (50-es vagy 40-es) legyen biciklisáv, kerékpáros nyom, vagy leginkább csak széles külső sáv. (Olyanokra gondolok, mint mondjuk Angyalföldön a Béke út, ahol bőven el lehet férni és egy normális tempót haladni, csak a zebrákra kell figyelni.)

Emellett legyenek a belvárosban koncentrikusan nem kötelező kerékpárutak, ahol van hely, és kerékpársávok, ahol nincs.

Így mindenki jól jár. Aki fél az úton haladni, az lassabban, de szerinte is biztonságosan eljuthat A pontból B-be, legfeljebb megtesz 5 km extra utat egy 15 km-es úton. Akinek pedig számít a sebesség és nem fél a forgalomtól, az nincs rákényszerítve arra, hogy gyalogosoknak és kutyáknak kelljen "elsőbbséget adnia".
tgz 2010.03.18 00:47:12
@gonso: ok, akkor most Te azt akarod hogy szabályozzák a sisak használatot, de azt akarod hogy ne legyen kötelező? Vagy hogy kell érteni a hozzászólásod? Mert én is pont ezt írtam.

Használom, mert - bár még sosem volt rá szükség, hála az égnek - úgy érzem, egy esetleges balesetből talán kevésbé kellemetlenül jövök ki. Nem szeretném ha kötelezővé tennék, mert embereket riasztana el, és inkább ártana, mint használna. Ez Ausztráliában bebizonyosodott. Ugyanakkor mindenkinek akivel beszélgetek, a sisak használata mellett kampányolok.

Tehát most van nézetkülönbség köztünk, vagy csak úgy érezted, írnod kell valamit?

UI: bocsánat, hogy nem fogalmaztam a legkorrektebben, késő volt/van. Pusztán arra akartam rámutatni, hogy a kerékpárosokat érintő halálos közlekedési balesetek száma nem egyenes arányban nő a kerékpárosok számával.
tgz 2010.03.18 14:30:42
@veny: aki nem tud közlekedni parkolókban, vagy harmincas utcákban, az inkább ne akarjon biciklizni.

Ami a sugarasságot illeti, lehetnek persze kiljebb is koncentrikus kerékpárutak. A lényeg az, hogy ne kényszerítse rá a rendszer a kerékpárost ezeknek a használatára, legyenek gyors, kerékpárútmentes útvonalak.