Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balassabor

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tokaj-Hegyalja a 300 vulkán hazája, szokták mondani, és a száraz borok kapcsán is valószínűleg az elképesztő termőhelyi változatosságot emelik ki leggyakrabban a borvidék adottságai közül. Dűlőszelektált száraz borok ma már egyre nagyobb számban készülnek (más borvidékeinkről is) és talán egy-egy…..
balassabor 2014.12.21 11:39:18
@Takács Kr.: Ha nem ismernélek és nem tudnám mennyire intelligens vagy akkor már rohantam volna a cégbíróságra bejegyezni a BETSEK GYÉMÁNT KFT-t. És te ekkor olcsópénzért megvetted volna tőlem a Balassát, és így hihetetlen cégbirodalom tulajdonosa lehetnél...de átláttam ám rajtad (:
Szóval te voltál nálam láttad a valóságot a napi küzdést az igazi SUFNITUNNING borászatot és rövid fejszámolás után levágod hogy nem ebből fogom öt év alatt megvenni a következő Bentlyt, vagy esetleg magánrepülőt, hanem lehet ki tudom festeni a garázst, vagy le tudom szigetelni az esztergályosműhelyt hogy nyáron ne legyen 25 fok bent, vagy esetleg tudok venni egy ENOLMASTERT aminagy álmom...és az öreg padzsi is el fog még pöfögni egy pár évet.

Az árazás kérdésébe nem mennék bele mert ez egy hosszú "geopolitikai" kérdés lenne 100 EUR az 100 EUR de lehet a diszdobozben gyémántot és aranyat rejtettem el....
A normál betsek furmint maradtt ugyanazon az áron csak a 3 soha nem lesz elérhető csak ebben a válogatásban.
balassabor 2014.12.22 08:47:56
@akov: Kedves András! Látod mondtam én hogy csak humorizálsz...ez már egy komoly doktori is lehetne. Nem akarlak én helyre rakni és vitatkozni sem fogunk mert nincs értelme. Te azt írod le amit nagy tudású emberek komoly kutatási alapokkal nagyvonalakban univerzálisan leírtak bizonyos folyamatokról, én meg azt ami ténylegesen tapasztalható speciálisan tokajra kihegyezve, és ez a két dolog nem azonos. Bár roppant meggyőző a kisdoktori azért pár apró gondolat csak hogy legyen min gondolkoznunk (közös agyalásra gondoltam)

A fránya must kérdése na erről nem írt senki semmit? ez nagyon érdekes lehetne mit gondolnak elmondom én mit tapasztalok: a termőhelyre igen jellemző sajátosság már bizony az érésben lévő szőlőben megjelenik bár az biztos hogy nagyon kevesen vannak azok akik naponta végigeszegetik a dűlők termését és ezt a zsendüléstől a szüretig akkár több alkalommal is. Őket hívják borászoknak, és szőlészeknek., így ebben nekik van tapasztalatuk,és talán ők tudnak erről véleményt formálni. És mielőtt megkérdezed tudományosan még nem történt meg ennek a dolognak a modellezése sajnos.

A másik nagyon fura dolog hogy egy borász esetében az adott termőhely /dűlő nagyon szépen kifelyezi magát több évjáraton keresztül is, felülírva akár az évjárati sajátosságokat is. És megelőzve a válaszod tudom tudom lehet hogy az erjedés körülményei nagyon hasonlóak voltak és pont ugyanazok az észterek keletkeztek mint az előző évben

Akkor az hogy lehet hogy ha egy évjáratból készült mondjuk Betsek vagy Szt tamás borokat kóstolunk eltérő borászok pincéjéből az a fránya termőhelyre jellemző nagyon meghatározó alapíz, és illat minden borban benne van? Akár reduktív, akár oxidatív akár fajélesztő, akár vad...Persze a borászok átjárnak egyáshoz, és a ruhájukon behurcolják a másik mikrobiológiai hátterét, így hasonló észterek keletkeznek....vagy univerzális észtermixet kevernek a borhoz mert a piacon így egységesebb lesz az áru..

és akkor a kedvencem:
"A derítés és szűrés szintén erősen befolyásolhat. A bentonitos derítés pl. egy kutatás szerint a ritka föld fémek arányát 800%-al növeli a borokban. Elképzelhető, hogy ha bentonittal derítünk, akkor az jobban befolyásolja az ásványosság érzetet, mint a talaj???"

Ez egy roppant érdekes felvetés csak kicsit az én értelmezésemből nézve olyan mintha a saját farkában harapna a kígyó. Mivel mint az köztudott ( idézet a macskafogó kevenc részből) a mádi medencében igen nagy felületen vannak jelen az agyagásványok (kaolin, zeolit, és például bentonit) sőt még bentonit bánya is van mád határában. És én semmi továbbit nem fűznék a dologhoz csak annyit hogy erre a borvidékre ezek a nemzetközi kutatások nem hiszem hogy nagy felületen megvalósultak volna. Ez egy nagyon speciális borvidék nagyon érdekes tapasztalatoi eredményekkel amik mint említettem sokszor kicist pimaszul szemben mennek a nagy tudományos vonalakkal.

De nekem erre van egy elméletem
a szőlő a gyökereivel nano frekvenciás rezgéssel mint mikro légkalapács feltöri a kvarcot, majd ezeket a nano kvarcokat, bozont, meg proton formájában felszívja, majd a mitokondriumokban szintetizálja előszőr szervetlen molekulákká, majd kielemezhetetlen termőhelyi bélyeggé. Na ez tokaj titka amit nem tud senki

Mint látod rengeteg bonyolult kérdés van még amire nem tudjuk a választ. Mindenkit érdekelnek a válaszok de vannak dolgok amik vannak annyira bonyolultak hogy csak az ebben aktívan munkálkodók értik meg érzékelik és tudják megfogalmazni, mert ahogy te is megfogalmaztad ezernyi körülmény van ami befolyásol, de ezek közül atermőhely a legfontosabb.
balassabor 2014.12.22 08:50:31
@kegyetlenkirály: Jogos a hozzászólás tanár Úr! mindig rohanok és nem fektetek kellő energiát az ellenőrzésre. De mi az a lárifári?
A Művelt Alkoholistától érkezett egy felkérés, miszerint mondjak hat olyan furmintot, amelyek segítségével messziről jött embereknek bemutatnám, milyen borokat terem ez a fajta. Válaszoltak mások is, az összesített eredményről itt olvashatnak. Morfondíroztam, osztottam, szoroztam,…..
balassabor 2010.03.16 14:50:33
@shiraz: Elnézést hogy letegezlek,ha probléma akkor jelezd,érdekelne hogy milyen préselési problémára gondolsz ?