Regisztráció Blogot indítok
Adatok
notary

66 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szarajevói régi, szefárd zsinagóga Moris Albahari 93 esztendős korában hunyt el október 22-én Szarajevóban. A gyászról a bosnyák főváros zsidó közössége tájékoztatta az EFE spanyol hírportált október 24-én. Moris Albahari a „nyitott kapuk” híve volt: azt szerette volna, hogy a szefárd közösség…..
A Greek Reporter portál május 5-án megosztotta Facebook-oldalán egy korábbi írásukat: 10 fura tény Görögországról, amin meg fogsz lepődni címmel. A 2. tény arról tájékoztat, hogy a görög nagymamák megköpködik unokáikat, mert a hiedelmeik szerint ezzel megoltalmazzák a gyerekeket a gonosz…..
Devecseri Gábor és Somlyó György, 1940-es évek Az 1930-as években a  Rozsnyay-Dapsy irodalomszervező házaspár hívására Verőcére érkezett a Karinthy és a Devecseri család.  Az itt nyaraló gyerekek baráti kört alkottak, társaságukba tartozott még Vajna Hugó gyógyszerész két gyermeke, Jancsi és…..
A Petriconi (Petritsoni, პეტრიწონი) -apátságot ma bacskovói (Bachkovo) –monostorként ismerik, és a rilai után a második legnagyobb kolostor az országban. A ma Bacskovo néven ismert faluban fekszik, Plovdivtól 28 kilométerre, melyet korábban Petrának neveztek. (A rilai kolostor viszont nem egy Rila…..
Családjával Budapesten. Forrás: Archivo Sanz-Briz Ángel Sanz Briz 1944-ben több mint ötezer zsidót mentett meg a biztos haláltól. Halála negyvenedik évfordulóján, június 11-én több helyszínen is megemlékeztek róla, többek között az izraeli szefárd központban (Centro Sefarad-Israel). A Jad Vasem…..
Az Ay, Carmela című színdarab plakátja Spanyol nyelvterületen Ay, Carmela! / El paso del Ebro / El Ejército del Ebro / Viva la XV Brigada címen egyaránt ismert a dal, máig újabb és újabb feldolgozásokkal. Ez itt Núria Rovira Salat verziója. Az eredeti „Ay, Carmela” refrénje a magyar…..
Fotó: Museo de Historia Natural Sokáig nem ismerte a nagyközönség A víz, az élet forrása a földön című Diego Rivera-művet, ami érthető annak fényében, hogy víz fedte negyven évig. Diego Rivera, aki nem csak felesége férje volt, hanem saját jogán is jelentős személyiség a művészettörténetben,…..
Sokan ismerik az Adio kerida című slágert, ezren előadták már – népszerű többek között a szefárd származású Yasmin Levy verziója. Magáról az izgalmas történetű dalról hamarosan írunk, most a cím helyesírásának mikéntjére igyekszünk magyarázatot adni. Napjaink egyik legfontosabb szefárd kiadványát,…..
Fotó: Kovács Tamás/MTI Halál évét nem szoktuk ünnepelni – kezdte Szegő György művészeti igazgató –, most mégis úgy alakult, Kozma Lajos halálának 70. évfordulóján emlékezünk meg róla egy Kozma-év keretében. Az összecsomagolt Iparművészeti Múzeumból még időben sikerült kimenekíteni a kiállítás…..
Távolból imádkozók a Divina Misericordia-templom ostroma alatt   Latin-Amerika egy másik világ... egy rokonszenves másik világ – és ehhez sokat hozzátesz az, hogy papjaik egy része egyes drogbárókhoz hasonlóan szociálisan érzékeny; nem derrogál nekik a közéletben való részvétel, nem lapítanak,…..
Szakály Ferenc: Magyar diplomaták, utazók, rabok és renegátok a 16. századi Isztambulban (1983) című írása a bevezető tanulmány a Szigetvári Csöbör Balázs török miniatúrái című fakszimile kötethez. Magáról a feltehetőleg képíró Csöbör Balázsról nem sokat tudunk, viszont számos különleges…..
notary 2018.07.12 22:20:07
@martineden: Igen, jogos, köszi! Így írta a történész szerző, persze lehet, hogy csak a nagyközönség miatt egyszerűsített -- és még nem tudtam utánanézni a forrásában, hogy abban Moson vagy Magyaróvár szerepel-e. Mindjárt kicsit elkenem, ne legyen ennyire helytelen :)
notary 2018.07.12 22:21:19
@gigabursch: Örülök, hogy jólesett!
notary 2018.07.13 21:16:49
@Atlasz.: Örülök, hogy így látod!
A Broadway Tower egy édesen célszerűtlen, erődítménynek álcázott torony az angliai Worcestershire-ben, a Cotswolds nevű tündérvilág második legmagasabb pontjának számító dombocska tetején. A helyszín 312 méterrel van a tengerszint fölött; a torony maga húsz méter magas. Az angolszász elődöket…..
Péchi Simonnak a szefárd zsidókhoz csupán annyi köze volt, hogy az erdélyi szombatos szellemi infrastruktúra kiépítése céljából lefordított többek között egy szefárd kalendáriumot. Honnan tudta egyáltalán, hogy ilyen létezik? Sűrű kapcsolattartás jellemezte az erdélyi fejedelmek és nemesek viszonyát…..
Hogy kerültek szefárd zsidók az erdélyi Porumbákra? Nem tudjuk. Mindenesetre héber betűs spanyol nyelvű (ladino) záradékkal láttak el egy szerződést, amely egy évre biztosította számukra a porumbáki üveghuta, „üvegcsűr” bérletét. Felsőporumbák Fogaras vidéki, javarészt román falu volt, mely…..
Izsák orvos, „nemzetiségére nézve spanyol, hitét tekintve zsidó” 1472-ben a perzsa uralkodó, Uzun Hasszán/Uzun Haszan („a szálas/hosszú Hasszán”) követeként érkezett Mátyás udvarába. Mátyás királyt, csakúgy, mint a lengyel uralkodót, a moldvai fejedelmet, a velenceieket, a nápolyiakat és a…..
Roy Porter a Flesh in the Age of Reason című, magyarul sajnos nem olvasható művében a tőle megszokott gyönyörű, sűrített nyelvezettel ír a felvilágosodás korának testképéről:   A 16–17. század alapvető változásai Európában felerősítették a régóta bujkáló feszültségeket az ember természetét…..
A Magyar Zsidó Oklevéltár XII. kötetében (1414-1748) jelent meg 1969-ben Kubinyi András rövid írása Spanyol zsidók a középkori Budán címmel. A sokat ígérő cím alatt csupán egy család sorsáról olvashatunk: a toledói származású Cotta családról. Szerencsés Imre, aki Büchler Sándor hipotézise szerint…..
– A pokoljárás szolgáltatásunkat nemrég indítottuk, óriási az érdeklődés. A megnevezés csalóka, mi valójában a Mennyország egyik leányvállalata vagyunk, és a szolgáltatás a prevenciót szolgálja. Reményeink szerint az utasaink, miután szembesülnek vele, tetteikért milyen borzalmas árat kell…..
Diana Wynne Jones angol írónő ötéves korától élt Walesben. Oxfordban tanult irodalmat, C. S. Lewis és Tolkien óráira is járt. John Burrow középkorászhoz ment feleségül, akivel végül Oxfordban telepedtek le, és három fiuk született. 1986-os meseregényét Miyazaki 2004-ben dolgozta fel animációs film…..
Mutatom: Szerkeszthető screenshot – hát ez az, amire olyan régóta vágytam :) Mindig is szerettem volna valahogy elérni, hogy a neten olvasott jó kis cikkeket ott helyben kiszótározhassam. Nagy szerencsémre nemrég az Index Tech-rovatában volt egy ultrahasznos írás, amelyben több ilyen add-ont is…..
Fotó: Hungaricana Honnan erednek a budai városrészek nevei? Jó részük a dűlőkeresztelőn kapta nevét. Nem, ezt a szót mi sem ismertük a közelmúltig – konkrétan tegnapig. Akkor adott hírt ugyanis az MTI a Központi Statisztikai Hivatal forradalmi összeállításáról, ami kedves figyelmesség volt a…..
A londoni Bedlam kórház (Bethlem Royal Hospital) ugyan 1247-es alapítással büszkélkedhet, de eredeti rendeltetésének semmi köze nem volt a tébolyultakhoz: a Betlehemi Szűz Mária Rend rendháza alamizsnagyűjtő központ volt, mely a Szentföldön harcolókat támogatta – és mellettük a szegényeket is…..
A 16-17. századi Velencében nem szégyellték  idomaikat a nők; más erkölcsi elvek mentén éltek, mint a kontinens egyéb részein. Az ellenreformációs puritanizmus és szigorúság helyett a velencei nők meglehetős szabadságot élveztek, és a moretta nevű fekete álarc sem azért kellett, hogy elrejtse…..
Amit a Pán Péter-történet írója, J. M. Barrie megfigyelt az emberi elme és viselkedés mechanizmusairól, azt a modern pszichológia alátámasztotta évtizedekkel később. Rosalind Ridley pszichológus, a Cambridge-i Egyetem oktatója néhány évvel ezelőtt egy barátja könyvespolcát böngészgetve bukkant rá…..