Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lucius Cornelius

4 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke arról a négy alapkérdésről ír, amelyek helyes megválaszolása képessé teheti az Európai Uniót a jelenlegi válság megoldására. Ám a válságból kivezető út is hosszúnak és fájdalmasnak ígérkezik, a…..
Schmitt Pál kérte, a Fidesz frakció kitalálta, Orbán Viktor megcsinálja. Gyönyörű a koreográfia és sokan jól is fognak jáni. Ha a Fidesz frakció a jelenlegi formájában fogadja el a devizahitelek kiváltásával kapcsolatos előterjesztést, akkor egyben megszavaz magának közel 350…..
Lucius Cornelius 2011.09.15 13:33:21
@én sajnálom:
hát benn nincsen. Ha egyszer arra adom a fejem, hogy miniszterelnök legyek (mondjuk ez igen valószínűtlen forgatókönyv), nyilvánosan fogom befizetni az államkasszába a jogosulatlan különbözetet, amit a jelen döntéssel kapok. Jelenleg azonban csak állampolgár lévén a felelősséget a fényestekintetű 2/3-ra hárítom.
Lucius Cornelius 2011.09.15 14:12:41
@svetapop:
A képviselők kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni, ami ráadásul nyilvános. Abban benne van a hitel is. Ha valakinek nincs jobb dolga, mint ilyet olvasgatni, akkor már csak összeadnia kell.
Lucius Cornelius 2011.09.15 14:33:40
@svetapop:
Nemtom, én csak az algoritmust írtam, le, de magam nem számoltam. Mondjuk ne feledjük, hogy alig ül szocialista a parlamentben kevesen kevésbé adósodtak el.

Egyébként az a véleményem, hogy amit szimpla emberi hülyeséggel lehet magyarázni, ott nem érdemes összeesküvést keresni.
„…Egyetlen kilogramm gabonát, egyetlen liter benzint sem szabad otthagyni az ellenségnek.”Sztálin rádióbeszéde a német támadás után - 1941. június 3.„Mindenki üzletel Kínával, mert ma másképp nem megy. Amikor a kínai miniszterelnök európai turnéján…..
ProgBlog 40 év döglött halon 2011.06.14 15:45:00
„Milyen új szerencsétlenség! Isten csakugyan elvette az eszét, éppen a legrosszabbkor, mikor rászorult volna. Már előbb is feltűnt a különös viselkedése, de most már bizonyos.”Mikszáth Kálmán: A fekete város Sokszor hallhattuk már „az elmúlt negyven…..
Részletek: így változhat a magyar közigazgatásA kormány tervei szerint 2013-tól kettéválnak a polgármesteri hivatalok államigazgatási és önkormányzati hivatalokká - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára. Gál András Levente…..
Lucius Cornelius 2011.03.17 11:39:56
Na végre valami épelméjű intézkedés. Már nagyon ránk fért a sok átkeresztelés és "nemzet"-ezés között.

A mai helyzet, hogy létezik 3200 önkormányzat, aminek választott vezetője a polgári jenő, szakmai pedig a jegyző, viszont a jegyző egyidőben ellátja a helyi közigazgatási feladatokat is (elvileg költségtakarékoskodás ügyileg). Ennek eredménye az alábbi hülye helyzet:
1) Az önkormányzat (képviselő testület+Jenő) elfelejti rendesen elkészíteni a rendezési tervet, mert ugye az pénzbe kerül, nem elég szavazni.
2) a beruházó (autópálya, gyár, lakóház) a saját terveit úgy készíti el, hogy az megfeleljen a jogszabályoknak, így a rendezési tervnek. Ha nincs, akkor úgy.
3) A jegyző, mint hatóság (azaz a központi kormányzat embere) e szerint kell kiadja az engedélyt.
4) A Polgári Jenő ekkor fogja fel, hogy így az autópálya/gyár stb csak úgy megépül, de a településnek semmi sem eskik le belőle, ezért befenyíti a jegyzőt, akit (bár e témában nem parancsolhat neki jogszerint) ő jogosult kirúgni és kinevezni, hogy ezen jogával élni fog, ha a jogszabályokkal összhangban kiadja az engedélyt (azaz elvégzi a munkáját)
5) A jegyző cserébe beleirattat egy rakás extrát az engedélybe, amit a beruházás összegét sokszorosára növeli, a szerencsétlen beruházó meg mehet a megyei közig hivatalhoz fellebbezni.
6) eredmény: bármilyen beruházás csak évek alatt tud elindulni és a tényleges költségnél sokkal drágábban megépülni.

Konkrét példák a közelmúltból: Megyeri híd vs Szigetmonostor; M0 keleti szektor vs Csömör; Martonvásár vasútállomás új épületei vs Martonvásár.

Igenis tessék szétválasztani az önkormányzatot az államigazgatástól.

Mondjuk én tovább mennék. sokkal: Ne legyen minden piszlicsáré falunak saját önkormányzata, járás szinten az is elég lenne. A megyéket meg nem visszakeresztelni kéne, hanem Dervenkált Egon véleményéhez csatlakozva megszüntetni a francba, és működőképes régiót gründolni helyette.
Lucius Cornelius 2011.03.17 13:55:22
@Bogyó 2:
Szervusz!

Hát megyében (is) élek. Mondjuk faluban tényleg nem. Persze a széttagolt falu nem ettől nem működik.

Mi a helyzet a forrásokkal?

Képzeljük el például azt a lehetőséget, hogy egy beruházó kigondolja, hogy felhúz egy gyárat valahol Zalában egy falu határában (a példa létezik). Ebben az esetben előáll az a hülye helyzet, hogy az a falu, ahol az üzem épül annyi iparűzési adót szed be, hogy a fülin folyik ki, míg a többieknek nem jut, bár a nyertes falu valószínűleg nem tud elég munkaerőt kiállítani, ami odahozná a gyárat. A szomszédok viszont csak az SZJA-ból részesedhetnének, azt viszont x éve már magához rendelte a kormány, tehát abból sem jut.

Konkrét példa: Gyöngyösből pár éve népszavazással kivállt az a településrész, ahol a hőerőmű van, és elvitte a hússzor akkora város adóbevételeinek a felét. Ez normális? Ez pont olyan hibás működése a rendszernek, mintha senki nem jut be az önkormányzatba a kistelepülésről. Az én javaslatom megoldaná a most létező hülyeséget, és nem feltétlenül állítaná elő a másikat, megoldást lehet rá találni (mondjuk a falunak van kvótája a képviselőtestületben).

A járási választott önkormányzatban (nem az államigazgatási hivatalban) nem a Pesti nagyokosok dirigálnának. Az ilyen járások központjai jellemzően 10-20e fős városok lehetnének, ennél nagyobbal nem érdemes összevonni a kistelepüléseket, mert akkor valóban elnyomják a környezetüket.

Ami a távolságokat illeti: egy pesti vagy Pest környéki gyerek simán utazik fél-egy órát az iskolához. Persze nem mind, és inkább a középiskolára jellemzőbb, de ha a szülők úgy itélik meg, hogy a helyi iskola nem tetszik, mert nem eléggé felszerelt stb., akkor átviszik a város túlvégébe és kész. Macerás? Igen. Egy ismerős azt mondta, nem megy el a faluból a megyeszékhelyre dolgozni, mert háromnegyed óra autóval. Én oda-vissza három órát utaztam az egyetemre naponta pestkörnyékiként. Elvégeztem.

A falvak kiürülését a tanácsrendszerre fogni, elég leegyszerűsítő válasz. Természetesen nem tesz jót hosszútávon, ha nem szólhatsz bele a saját ügyeidbe (mondjuk ez inkább az egypártrendszer sara), viszont az elvándorlás világméretű jelenség, ami ugyanúgy megvan az általad említett Németországban, mint Kínában vagy Mexikóban. A nagyszüleim egészen csöpp faluban nőttek föl, és az első dolguk volt onnan eljönni, amint ezt megtehették, és nem a tanács miatt.

Tudomásul kellene vennünk, hogy a világ nagyon nagyot változott az elmúlt száz évben. Másként működik a gazdaság, és másként gondolkodnak az emberek. Mások az egy nap alatt bejárható távolságok, a kommunikációs és ügyintézési sebességek.

Ma egy falun született fiatal számára elvi és gyakorlati lehetőség nem csak a járásközpontba/megyeszékhelyre/fővárosba költözés, de akár Kalifornia is. Persze csak akkor, ha az ezeréves keretekhez való ragaszkodással nem lehetetlenítjük el. Akkor ugyanis vagy ottragad a reménytelenségben vagy az első adandó alkalommal lelép, és vissza sem néz többet.

A megoldás az, ha a falut integrálni tudjuk az országba és Európába (nomeg persze a világba), legyen alkotó része egy nagyob fejlesztési egységnek, és ne csak a saját járdájával foglalkozzon. Tanítsa meg a lakosait mobilisnak lenni, és akkor nem kell elköltözniük, ha munkát szeretnének, és nem egy kiúttalan helyzetként élik majd meg a körülményeiket.
ProgBlog Miért nem tüntetek? 2011.01.29 10:43:00
Tegnap este már a második „szériatüntetést” tartották a médiaszabadságért (…mi is az?); ezúttal már nem csupán Budapesten, hanem több vidéki helyszínen is.Noha mind a múltkori, mind a tegnapi eseményre kapott meghívót a Progresszív Blog a Facebookon és noha…..
Lucius Cornelius 2011.01.30 22:07:59
@Brendel Mátyás:
"Testvéreim, ne egymás ellen harcolhjatok, van közös ellenség!" "Igen, a Júdeai Nemzeti Front"

Na de most komolyan, ez így olyan, mint az óvoda. Kell új párt, aki a politikai hajléktalanokat összefogja? Igen, persze. Hihető, hogy az a 60%-nyi ember, aki nem jár választani, vagy csak jobb híján, az mind erre a "racionalista pártra" szavazna? nem. örüljünk, ha van 5-10% közti ilyen szavazó :-(

Mondjuk ez az 5-10% pont nem az a tüntetős fajta, mert pont úgy gondolja, hogy a kukagyújtogatástól, meg a Kossuth tér összekakálásától nem oldódik meg semmi. Esetleg még munkája is van, ezért nem különösebben ér rá.

Szóval jó dolog a tüntetés, de ezt a réteget nem lehet minden héten kivinni, ezt mondjuk jó ha tudja mindenki, aki ilyesmit szervez. Egy tüntetésen nem lehet beszélgetni és megoldást kereseni, csak egyszerűsített, lelkesítő jelszavakkal közössget kínálni a megjelenteknek. Én egyszer voltam életemben tüntetésen, olyan mozgalomén, akivel szimpatizálok/tam, és úgy éreztem, hogy itten én meg fogom veretni magam, mert nem vagyok képes egyszerűsített jelszavakkal azonosulni, és nem szívesen tartoznék olyan közösséghez, amelyik ilyenektől tűzbe jön... Szóval nem lesz triviális no.

Másik kérdés, hogy ideológiai vitákat ilyen mellékes témákon semmi értelme nyitni, főleg ilyen hangnemben.

Egyébként piefke, hogy tudsz ennyi betűt leírni naponta? Főleg, ha munka mellett...
"...a jelenlegi módon működtetett felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer egészen biztosan fenntarthatatlan lesz, márpedig a kormány most felszámolja a 13 éve elindult öngondoskodást, ami az egyik fájdalomcsillapító lehetett volna az állami tb későbbi, egyre súlyosabb…..
„Február végére elkészül a Magyar Növekedési és Stabilitási Program, amely Magyarország strukturális reformprogramja” – jelentette be ma Nagy Anna kormányszóvivő. Az úgynevezett „kétharmados reformokról” Orbán Viktor már korábban is beszélt, a…..
Lucius Cornelius 2010.12.08 22:52:00
@aszekelyek: "Úgy és annyiért nem is biztos, hogy baj, hogy azok az előkészített pénznyelők nem szippantják be a pénzt. Most az a módi járja, ami nincs, azt nem szórjuk, mint egy részeg matróz. Az ugyanis csődhöz vezet.Biztosan. pedig páran már biztosan a zsebükben érezték azokat a pénzeket is. Értem a morgolódás okát de sajna nem akceptálható."

Na visszajöttem...

Az a probléma ezzel, hogy egy olyan országban, ahol az összjövedelem kb felét vonja el a kormány, kicsit nehezen élnek meg a cégek (azaz a civil szféra) ha leállítják az állami megrendeléseket. Az, hogy 9 hónapja nem indult egyetlen beruházás, és még fél évig nem is fog, az azt jelenti, hogy a lónak a micsodája lesz itt jövőre, de nem gazdasági növekedés, meg munkahelyek.

Magyar mukahelyek vannak (tíz)ezer számra veszélyben, mert tévedhetetlenéknek fogalmuk sincs, merre van az előre. Ráadásul olyan beruházásokon spórolunk, aminek a 80%-át puszira kifizeti helyettünk Brüsszel (Határozottan nem a kutyawelnessre gondolok).
Miért minősített le két fokozattal a Moody's? Mi a baja a Financial Times-nak Matolcsy Györggyel? Miért kritizálják üzleti lapok a magyar gazdaságpolitikát? A Moody’s két fokozattal leminősítette hazánkat, Matolcsy György az utolsó előtti helyre került a Financial Times…..
Sokakat érdekel manapság a kérdés, és a 3 millió pénzügyi analfabéta országában, azt látom, hogy a kérdés súlyához mérten gyakorlatilag a média hanyagolja ezen kérdés boncolgatását. Értem én hogy a RTL-en inkább Benkő faszával kell foglalkozni, a TV2-n meg Tolvai Renáta…..
Lucius Cornelius 2010.12.02 18:41:30
Namost akkor mit tett értünk a magyar állam az elmúlt 100 évben?

1914-18 milliókat zavart ki a géppuskatűzbe néhány négyzetméter bombatölcsérért.

1919-21 Elkobozta az emberek vagyonát, rögtönítélő bíróságokon végeztettett ki mindenféle politikai és társadalmi csoporthoz tartozó polgárokat, majd korlátozta a lakosság kb 5% kitevő csoport jogait a boldoguláshoz. Mindeközben elfelejtette megvédeni a határokat.

1921-40 agyatlan kül- és gazdaságpolitikával sikerült teljes függőségbe lökni a maradék országot, és közben azzal etette a népet, hogy mindez nem a Magyar állam hibája.

1940-45 kb 500e polgárát elhurcoltatta és kivégzetette, további 360e-t ismét a géppuskákkal lövetett le, mindezzel ismét nem sikerült a határokat megvédeni, így még okozott magának kb 100e járulkos civil vszeteséget.

1946 A sikeres pénzerform előkészítéseként minden létező megtakarítást elpusztított az inflációval.

1947-48 a nem kívánatos politikai elit kicsinálása

1948-56 munkatábor, koncepciós perek, padlássöprés, ÁVH, aknazár a határon, államosítás, kivégzések politikai alapon.

1956-58 utcai harcokban, sortüzekben kb 4e ember legyilkolása, majd további 450 kivégzése

1959-1975 húzd-meg ereszd meg. Egyik nap tszesít, meg engedi a maszekot, másiknap elveszi, amit termeltél és téeszesít. Mindeközben átmenetileg megszállt egy szomszédos államot, mert ott másként gondolkodtak.

1975-1990 Teljes eladósodás, mert a nép mégsem fizetheti meg!

1990-2009 Amit 40 éve elvett az egyik embertől, azt ezidő alatt átjátszotta a másiknak

2010 Megzsarol, hogyha nem adod neki azt a pénzt, aminek a felhalmozását ő tette kötelezővé, akkor tönkretesz.

Nem mondom, hogy meg vagyok lepődve...
ProgBlog Matolcsy mint Svejk 2010.11.25 00:25:00
(Az alábbi kis idézet Jaroslav Hasek Svejk c. művéből való – a nap történéseihez aktualizálva…)„…A törvényszéki orvosbizottság, amelynek el kellett döntenie, hogy Matolcsy György elmeállapota lehetővé teszi-e vagy sem mindazokat a bűncselekményeket,…..
Lucius Cornelius 2010.11.27 13:49:34
@aesculus:

"kedves, de az előző kormányzása végén hetedikes voltam :D"

Kedves aesculus, elmesélem neked (mert sajnos akkoriban a történelemórákat beszűntették 1945-nél), hogy a születésed körül ért véget ebben az országban egy rendszer, amiben a jóságos vezető folyton olyanokat mondott, hogy "a kapitalizmus haldoklik" meghogy az állam majd gondoskodik a népről (akkoriban így ívták a zembereket), mert a gonosz magáncégek meg bankok csak kizsákmányolják. Azt is mondta, hogy aki ezt nem hajlandó tudomásul venni, az osztályidegen, és nem része a közösségnek, ezért nem kapott munkát (esetleg kőbányászként).
Ez olyan sikeres rendszer volt, hogy volt ezügyben egy akkoriban "ellenforradalomnak" nevezett mozgalom. Na ennek a tagjait, csúful lelődözték, meg felakasztották, mert kifejezték abbéli véleményüket, hogy ez így nem jó.
Szerencsére ez a jó kis rendszer némi segítséggel meg bírta védeni magát, és további 33 évig részesítette áldásaiban az országot. Ennek eredményeképpen a magyarok sokkal szegényebbek, tájékozatlanabbak, nyelveket nem beszélők, és kevésbé önállóak lettek, mint mondjuk az osztrákok. Amikor a népet először tényleg megkérdezték, hogy na kinek tetszett a rendszer, akkor 7% válaszolta, hogy neki.

Szerinted miért kellene ezt megismételni?

Ha nem volt világos:
Nemzeti együttműködés rendszere = munkás paraszt állam
zemberek = nép
A nyugati típusú kapitalizmus elbukott = a kapitalizmus haldoklik
A magányugdíjpénztárak eltőzdézik az emberek pénzét = a tőkések kizsákmányolják a népet
kiírta magát a közösségből = kulák
Sulla kósa lajos abcúg 2010.06.08 11:01:00
Mindenki a múltheti remekbeszabott nyilatkozatokat taglalja, és úgy érzem elmondatott róla minden, amit elsőre el lehet mondani.Rám jelenleg három követlezmény hárul:1) beismerem, hogy előző álláspontom elhamarkodott volt. Egy részterületről igen okosat mondott a debreceni…..
Sulla Kósa Lajos for President 2010.03.30 10:42:44
Nem is hiszem el, hogy Fideszes ember ilyet mer mondani!"ha egy pártnak önmagában is megvan ez a többsége, akkor sem engedhet meg mindent magának. Csak akkor tudunk stabil rendszereket létrehozni, ha a fő vonalakban nemcsak egy esetleges parlamenti kétharmadra, hanem a politikai elit…..
Sulla Kezdjünk hozzá 2010.03.17 17:30:00
 Tettük a dolgunk, tanultunk, dolgozni jártunk, céget alapítottunk, családot neveltünk, lakást vettünk, legyintettünk, ha a fociválogatott megint kikapott, verset írtunk, ha tehettük külföldre is mentünk nyaralni és tanulni esetleg dolgozni. Beleszülettünk vagy…..
   Mi, akik örülünk, hogy liberális demokráciában, piacgazdaságban, az Európai Unióban élhetünk, merjük ezt fennhangon kimondani!  Mi, akik egyedül vagy családunkkal, a múltban, a jelenben és a jövőben saját lábunkon álltunk és akarunk megállni, akik…..