Regisztráció Blogot indítok
Adatok
monobalu

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Első alkalommal véletlenül bukkantam rá egy internetes oldalon a Hellinger terápiára, amit egy közismert lélekgyógyító és problémamegoldó, Soma „mamagésa” ajánlott a honlapján egy segítséget kérőnek. Utánanéztem a dolognak, és úgy találtam, hogy az eljárás Magyarországon is egyre inkább…..
Nos, tény, hogy a zene és a matematika nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással. Gondoljunk csak bele: leírunk egy számot és máris megvannak a hangok (összhangzattan)! Leírunk mégegyet, és máris figurációt, vagy fordítást jelöltünk! De ennél magasabb szinten is megvan a…..
monobalu 2013.03.19 11:17:22
Nem tudom, hol tart a fejtegetés, de ha jól látom az utolsó hozzászólás elég régi. Én csak most bukkantam rá erre az irományra. Illetve magára a blogra is.
A zene és a matematika kapcsolatát többrétűnek tartom. Minden rétege azonban az emberi, természetes gondolkodásmódból ered. Az alkotás szintjén a rendszerben való gondolkodás, az átláthatóság és a megértés elősegítésért magát az alkotót is motiválja. Képtelen lenne saját művének végére érni, megfoghatóvá tenni azt, ami őt kielégíti, ha nem maradna ezen keretei között. Szerintem azonban a zene valójában a hallgatóban születik meg. Emberekben. Ahogyan a matematika sem létezik az emberek nélkül, mivel az emberi gondolkodás szülte, úgy a zene is általunk létezik. Ilyen értelemben teljesen mindegy, hogy egy gép csinál valamit, amit én zenének élek meg és létrejön bennem, számomra, vagy egy ember alkotta. Az alkotó szempontjából azonban nem mindegy. Hiszen a gép vagy véletlen által generált dolgok ugyanúgy benne születnek meg, ami visszajelzés számára. Azaz véletlenül nem tudja kielégíteni vágyait, véletlenül nem fog megszületni benne az amit keres, hacsak nem keres semmit sem.
Persze a végtelen, zenefolyamban folyamban benne lehet egy Bach korál feldolgozástól kezdve bármi. Lényegtelen. Lehet, hogy már a madarak is elfütyülték egyszer, csak nem voltak egy helyen hozzá. A zenész, zeneszerző az, aki egybegyűjti azt magának (egy időben, egy helyen...), ami neki kell. Ami őt és a hallgatóságot kielégíti. Ezeket ő is korábbi világtapasztalataiból, gondolataiból érzelmeiből meríti. De ami a megírt zene áltel benne megszületik az se nem a gondolat, se nem az érzelem, se nem a tapasztalat hanem a zene. Az egész zene lényege csak emberek által és csak az emberekben születik meg. Nem véletlen az sem, hogy nagyrészt ugyanazt nevezzük zenének mindannyian.