Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rocamadour

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már nem először merülnek fel bennem kérdések a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban, s most, hogy ismét ott lehettem, gondoltam, megosztom Veletek is. Személyes kis életemben azért fontos Csíksomlyó, mert hatvan kilométerre laktunk onnan (szüleim most is ott élnek), és gyakran…..
rocamadour 2010.05.31 14:12:19
@Bibliofilia: mit jelent a "hypeolva"?
rocamadour 2010.06.02 20:29:07
@izrael miszteriuma: húha! valami tényleg nem stimmel..mintha nem erről lett volna szó..leegyszerűsített és kissé demagóg bejegyzés ez, nem?
rocamadour 2010.06.09 23:19:21
@batiro: Kedves batiro! Örülök Neked, elolvastam, amit írtál, igen, én is láttam Dobogókőn hasonlót. Kérdezem, miért szólítottál meg, vagy csak véletlen, hogy pont engem?
Tavaly tavasszal hozzászóltam a „Hitvallók és ügynökök” c. filmhez (Kabai Barna és Petényi Katalin rendezték). Meglepően sok komment érkezett rá (négy hónap alatt kb. 350). Sajnos, sokan eltértek a témától. De akik a filmről szóltak, azok is főleg az egyházi…..
rocamadour 2010.05.12 22:31:51
@kaleidoscope:
Igen, értelek. Egyet is értek.. én is gondolkoztam a soraidon és azt hiszem, azt érezte, hogy valami indulat van azokban a szavakban, amit már a mostani két bejegyzéseden nem érzek - kimondtad és megszűnt.
Igen, távozzon. Bár igazság szerint nem tudom, ki -
össze-vissza lehet olvasni neveket, aztán cáfolják -
és persze így van az egész társadalomban.
rocamadour 2010.05.12 12:16:01
@kaleidoscope:
Megütött ez a "követelnem". és "távozzon".. szó. Én már inkább semmit nem követelnék... olvastam emlékezéseket és nem tudom, én/mi hogyan viselkednénk hasonló helyzetben..
Nagyon mellette vagyok, hogy legyenek a múltról konferenciák, könyvek, emlékezések, tudja meg, aki akarja, hogy ki és mit tett, mikor és miért. Gondolkozzunk el rajta, legyenek példák a hősök. De sok idő eltelt már, nagyon sok dolog teljesen megváltozott, új nemzedékek nőttek fel, az akkoriak meghaltak vagy nagyon idősek már.
El kellene jutnunk a kiengesztelődéshez. A
Vigilia 2008/7. számában Szentmártoni Mihály SJ ír
Megbocsátás és kiengesztelődés címen. Érdekes írás, mindenkinek ajánlom.
A továbbiakkal egyetértek - főleg a hitelesség elvárásával.
Még egy vulkánkitörés sem tudta megakadályozni, hogy a hivatásgondozás európai jezsuita felelősei a hétvégén Lengyelországban találkozzanak. Igaz a visszaút vonattal kicsit macerás volt, de túléltük. Egy ilyen találkozó jó alakalom volt, hogy elgondolkodjak egy olyan kérdésről, amit korábban…..
rocamadour 2010.04.22 19:02:54
@Pandit: Enzo Bianchi: Nem vagyunk különbek. A szerzetesek mint jelentéktelen laikusok című kíváló könyvében kifejti ezeket és sok mást is.
rocamadour 2010.04.24 14:34:25
@szpahi: Igen!!
@prikul:Igen, alapvetően egyetértek. Mintha két sík lenne: az egyes ember síkja és a szerzetesség hosszú távú fennmaradása. Korizoli az előzőre kérdezett (de persze ez a ma látott egyes szerzeteseken át valósul meg, nyilván attól keveredik a két dolog.) Azt akartam mondani, hogy nem értem, miért került előtérbe az életforma biztonságos, s akár kényelmes volta - azért próbáltam az együttélés nehézségeit vázolni. A családban azért én választom meg a társamat, gyermekeim a gyermekeim - a szerzetesközösségben azok élnek együtt, akik nem egymást választották, hanem valamennyien ugyanazt, egyfelé néznek (ideálisan). Az együttélés nehézségére utaltál Te is az előző bejegyzésben.
A régebbi időszakban a fegyelem, az engedelmesség, az aszkézis sokkal inkább előtérben volt. Kétségtelenül vitatható, hogy a külső kényszer mennyire volt jó és mennyire okozott lelki nehézségeket - ma a túlzott szabadság nehezíti meg az elköteleződést és okoz nehézségeket a választásban (akár a szakmát, akár az életformát nézzük). Az életformában való kitartás, a nehézségek vállalása talán nem népszerű gondolat, de az az élettapasztalatom (sokéves...) hogy alapvetőek ahhoz, hogy valamiféle belső békét el tudjunk érni.
A kampányban tapasztalt hangzavar és szóförgeteg között, ezekben a napokban a keresztény szívben a szavak mintha kissé halkulnának, és lassú csönd ülne rá a Nagyhét eseményeire. Kivül tombol a vihar, a templomban azonban most a csend suttog ‘Isten hozott’-at.…..