Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BanneR

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hivatalos adatok szerint az LMP benyújtotta nyolcadik budapesti jelöltjének ajánlószelvényeit is, ezáltal – ha a választási bizottság is zöld utat ad - eldőlt, hogy a pártnak lehet fővárosi listája. Egy újabb területi lista természetesen nem a világ, az MDF budapesti…..
BanneR 2010.03.11 23:39:08
Gondolom sok helyen elmondták már és talán ezen a blogon is volt erről szó, de álljon itt még egyszer, hiszen számomra ez a 2010-es választás egyik legizgalmasabb pontja.
A Fidesz 2 millás célkitűzése miatt vagy talán attól függetlenül is egyéb körülmények okán az ajánlószelvény-gyűjtés finise majdnem olyan érdekes lett, mint a választás éjszakája. OK, ez mindenkinek világos: hány helyen tud területi listát állítani az LMP és az MDF.
Érdemes azonban belegondolni, hogy a jelen helyzetben néhány tudatosabb választópolgár a korábbinál jóval közvetlenebbül szólhat bele a végeredménybe. Konkrétan például a legtöbb megyében 1500 szelvény elég ahhoz, hogy akár az LMP-t, akár az MDF-et feljuttassa a megyei listára. Ha pedig már ott van, az szinte biztosan jóval több, mint 1500 szavazatot fog jelenteni az adott pártnak. Tehát az áprilisban leadott szavazat az "csak" egy szavazat, a márciusban leadott ajánlószelvény azonban arányosan érhet akár 10 áprilisi szavazatot is.
Szerintem amit a két kicsinek ebben a helyzetben tennie kellene, az pontosan ennek a ténynek a hangsúlyozása. Ha egy LMP-s aktivista egy hangosbemondóval végigszaladna a választókerületében azzal, hogy "Emberek, még 234 szelvény kell, és megvan a területi lista, ami aztán jó esetben 10000 szavazatot hozhat." Ez olyan, mintha a szavazás napján délután 5-kor bejelentenék, hogy "Helló, még 10000 és bent vagyunk!"