Regisztráció Blogot indítok
Adatok
erichzann

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az egyik leggyakoribb kérdés, ami a Bibliával kapcsolatban felmerül, hogy vajon csak mese az egész, vagy jobb esetben irodalmi mű, esetleg történelemkönyv vagy tudományos értekezés? Nos, alapvetően egyik sem. Akik a Bibliát nap mint nap rendeltetésszerűen használják,…..
erichzann 2012.05.04 23:38:59
Üdv! Nem olvastam végig ezt a rengeteg kommentet, remélem, nem ismétlek meg valamit! Lenne néhány észrevételem, kérdésem.
1. "Ennek a történetnek íve van, és nincsen benne ellentmondás." Beírtam a Gugliba, hogy bibliai ellentmondások, és kaptam több, mint 50000 találatot. A Biblia hemzseg az ellentmondásoktól. Egy Isten által ihletett szent könyvtől nem ezt várnám.Csak egy-két példa, már a Biblia legelső fejezeteiből: Mózes első könyve: "A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatoknak, amelyekben élő lélek van, a zöld füveket adom eledelül. És úgy lőn." És hol vannak a ragadozók, ha mindenki füvet eszik? Egy számomra sokkal nagyobb és feloldhatatlan ellentmondás maga a teremtés. Van az első változat, amit mindenki ismer, a hagyományos 6+1 napos teremtés, az ég és föld teremtésétől az emberek teremtéséig. De ahogy ez a történet véget ér, azonnal ott a másik: már van ég és föld, de még nincsenek növények, mert még nincs eső, amikor Isten megteremti a porból Ádámot, berakja az Édenkertbe, majd később barkácsol neki feleséget.Az első változatban egyszerre történik férfi és nő teremtése, a hatodik napon, mikor már minden más készen van. Nálam ez az eset kimeríti az ellentmondás fogalmát, és még csak a Biblia legelején vagyunk! Lehet azt mondani, hogy csak kötözködöm, de egy "ellentmondásmentes" szent könyvben az ilyesmi szúrja a szemem.
2. Azt mondod, már az elegendő bizonyíték a hitelességre, hogy vannak benne valós történelmi szereplők és régészetileg igazolható helyszínek. Olvastam Heller Isten tudja c. könyvét ( nagyon jó, szeretem), amelynek ugyanazok a szereplői és ugyanazokon a helyszíneken játszódik, mint a bibliai történet ( mivel Dávid történetét meséli el ), mégsem mondja senki, hogy maga a történet hiteles. Ezt tovább nem is ragozom, remélem, érthető, mire gondolok ezzel kapcsolatban.
3. A végére egy számomra érthetetlen probléma : Állítólag Jézusnak az emberek bűneinek a megváltásáért KELLETT meghalnia, mert ez volt neki a sorsa ( előre elrendelve). A keresztények a kezdetektől fogva gyűlölik Júdást és a zsidókat, amiért elárulták Jézust.Mi lett volna, ha senki sem árulja el Jézust? Nem teljesedik be a prófécia , nincs Jézus ( vagy inkább Pál ) tanításain alapuló keresztény egyház, nincs feltámadás, nincs alapja a mai kereszténységnek. Nem kellene ezért Júdást inkább rehabilitálni és szentté avatni?
Köszi a válaszokat!
 Ray Comfort evangelizációs módszere a következő: Forgalmas helyeken álldogál, és megszólít embereket. Attól, aki megáll, és szívesen beszélget vele, megérdezi, hogy hisz-e a halál utáni életben, hogy létezik-e menny, és vajon, ha a beszélgetőtárs ma meghalna, akkor oda…..
erichzann 2012.04.22 18:18:46
Ateista vagyok, de szoktam olvasgatni a vallásokról is. Érdekelne a véleményed, hogy a következő írást elolvasva, melyik az "igazi" Tízparancsolat? Merthogy igen nagy a különbség.ateistanaplo.wordpress.com/2011/06/14/a-tizparancsolat/ Először a II. Mózes 20-ban találkozunk a Tízparancsolattal, amikor Mózes felmegy a Sínai hegyre értük:

1. Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

2. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn- szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.

3. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

4. Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.

5. Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr a te Istened ád te néked.

6. Ne ölj.

7. Ne paráználkodjál.

8. Ne lopj.

9. Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

10. Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.

(II. Mózes 20:2-17)

Miután Mózes leereszkedett a hegyről azt látta, hogy Izrael népe bálványokat kezdett imádni, amíg ő távol volt és haragjában összetörte a kőtáblákat. Aztán pedig lemészároltatott háromezer férfit a nép közül – ennyit a „ne ölj” parancsolatáról…

Miután a kőtáblák összetörtek, Isten ismét felhívta a hegyre, hogy új kőtáblákat adjon neki. Erről a II. Mózes 34-ben olvashatunk:

1. Mert nem szabad imádnod más istent; mert az Úr, a kinek neve féltőn szerető, féltőn szerető Isten ő. Hogy valamiképen szövetséget ne köss annak a földnek lakosaival, hogy a mikor isteneiket követvén paráználkodnak, és áldoznak az ő isteneiknek, és meghívnak téged, egyél az ő áldozatukból. És feleséget ne végy az ő leányaik közül a te fiaidnak, hogy mikor paráználkodnak az ő leányaik isteneiket követvén, a te fiaidat is paráználkodásra vigyék, az ő isteneiket követvén.

2. Ne csinálj magadnak öntött isteneket.

3. A kovásztalan kenyér innepét megtartsad: hét nap egyél kovásztalan kenyeret, a mint megparancsoltam néked, az Abib hónap ideje alatt; mert Abib hónapban jöttél ki Égyiptomból.

4. Mindaz a mi az anyja méhét megnyitja, enyém legyen, és minden hímbarmod is, a mely a te tehenednek vagy juhodnak első fajzása. De a szamárnak első vemhét juhon váltsd meg; ha pedig nem váltod, szegd nyakát. Fiaid közül minden elsőszülöttet megválts, és ne jöjjön üresen előmbe senki.

5. Hat napon munkálkodjál, a hetedik napon pedig pihenj; szántás és aratás idején is pihenj.

6. A hetek innepét is megtartsd a búza zsengének aratásakor; meg a betakarás innepét is az esztendő végén.

7. Háromszor esztendőnként minden férfiú jelenjen meg az Úrnak, Izráel Ura Istenének színe előtt. Mert kiűzöm a népeket előled, és kiszélesítem határodat, és senki nem kívánja meg a te földedet, mikor felmégy, hogy a te Urad Istened előtt megjelenjél, esztendőnként háromszor.

8. Áldozatom vérét ne ontsd ki kovász mellett, és a husvét innepének áldozatja ne maradjon meg reggelig.

9. Földed zsengéiből az elsőt vidd fel az Úrnak a te Istenednek házába.

10. Ne főzz gödölyét az anyja tejében.

És monda az Úr Mózesnek: Írd fel ezeket a szavakat; mert ezeknek a szavaknak értelme szerint kötöttem szövetséget veled és Izráellel.

És ott vala az Úrral negyven nap és negyven éjjel: kenyeret nem evett, vizet sem ivott. És felírá a táblákra a szövetség szavait, a tíz parancsolatot.”

(II. Mózes 34:14-28)

Vastag betűvel szedtem azokat, amelyek teljesen más parancsolatok, mint az első táblákon. Három, azaz három darab maradt az eredeti tízből! Pedig a fejezet ezzel indul: „És monda az Úr Mózesnek: Vágj két kőtáblát, hasonlókat az előbbiekhez, hogy írjam fel azokra azokat a szavakat, a melyek az előbbi táblákon voltak, a melyeket széttörtél.” (II. Mózes 34:1)

A mindenható Istennek kissé rövid a memóriája…

Általában az első szettet szokták Tízparancsolatként idézni (és ezt fogja elkezdeni darálni a vasárnapi iskolás), mert abban legalább akad egy-két használható parancsolat is… Az V. Mózes 5:6-21 ismét idézi a Tízparancsolatot – az is az első kőtáblákon lévőket.
erichzann 2012.05.04 22:46:30
@Kéry Zsuzsanna: Szia! Újra olvasgattam a kérdéses részeket, de nem lettem meggyőzve arról, hogy nincs ellentmondás a kőtáblákba vésett parancsolatok között. Az, hogy a tízparancsolat 613 parancsolat összefoglalása lenne, eléggé furcsa annak tükrében, hogy a Ne ölj! után jönnek az olyan parancsolatok, hogy különböző vétkekért kiket kell megölni."15
Aki megveri az ő atyját vagy anyját, halállal lakoljon.
16
Aki embert lop, és eladja azt, vagy kezében kapják, halállal lakoljon.
17
Aki szidalmazza az ő atyját vagy anyját, halállal lakoljon." Nem szép dolog a szülőket szidni, de mint tudjuk, köztük is előfordul kegyetlen, szívtelen ember, és egy haragos gyermek mondhat cifrákat. De hogy ezért meg kell ölni, talán kissé szigorú."...18
Varázsló asszonyt ne hagyj életben.
19
Aki barommal közösül, halállal lakoljon.
20
Aki isteneknek áldozik, nem csupán az Úrnak, megölettessék.". Azért ez nekem nem teljesen "kóser" :) . Üdv!