Regisztráció Blogot indítok
Adatok
yar

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a második késes bejegyzés a késtámadásos szituációk kialakulásáról, fajtáiról és pszichológiájáról szól, az elsőt itt lehet elolvasni. A poszt a saját véleményünk mellett elősorban egy több késelést túlélt volt utcai verekedő, Marc MacYoung írására…..
yar 2010.03.07 20:38:15
Gratulálok a cikkhez, igazán jól összeszedett és hasznos!

Néhány gondolattal szeretném kiegészíteni, ami kimaradt, bár szerintem hasznos. Először is az, hogy bár nem nem minden esetben kerülhetjük el, de a támadást a körülmények teszik lehetővé, tehát a körülmény elkerülésével, vagy legalábbis tudatos felkészüléssel megelőzhetjük a bajt, illetve megúszhatjuk. Az első ilyen megelőzés hogy ha megtehetjük, nem mászkálunk veszélyes helyen éjjel. Pl. külföldön turista infonál érdemes tájékozódni.
Gázspré: Én inkább ezt preferálom mint a kést, főleg a paprikás változatot. Ha gázabb a hely zsebredugott kézzel a markodban sétálhatsz vele. Ha meglepetésből ront is rád valaki még így is lefújhatod, több esélyed lesz hogy elfutsz.
Kabát/pulóver, hátizsák: Ezt előszeretettel tanítják Indonéz rendfentartóknak, ahol sok a késes affér. Nem a fejre kell dobni, mert azt hamar leszedi, de a késre lehet, így a vágás legalább kiküszöbölhető. A másik hogy a látótére egy részét is kitakarhatod ha megindul feléd ami elég hogy sikeresen el tudd rúgni aztán futni. (ha felém lendül egy támadó, nem akarok neki hátatfordítani, hiszen ő van lendületelőnyben.)
Az első cikkben lévő videó pl ezért sem jó. (hozzáteszem, persze, hiszen védőfelszerelés nélkül nem lehet hitelesen szimulálni a védekezést) Ha a támadó többet tud szúrni, vagy bejön közel elvesztél. Az első szúrás előtt meg kell kísérelned térden rúgni, szemből, erősen, akár lesúlyesztve hogy messzire elérjen a lábad. Ez egyrészt kívül esik a hatósugaron amit elér a késsel, másrészt egyszerű begyakorolni, nem igényel sok nyújtást, vagy különösebb technikai képzettséget. A térd pedig egy kisebb traumától is kificamodik, de jobb esetben is kurvára fáj és nem tud kergetni. Szerencsés esetben ezt kombinálni tudod a gázspré, vagy kabáttal. Lefúj-rúg-Aztán futás.

Ezt persze mondom, csak kiegészítésként írom, nem ellentmondva a cikknek, minthogy elkerülni és elfutni az elsődleges cél.

A kommentekben olvastam ilyen önvédelmi jogi kérdést, ezt szerencsére már orvosolták. Az önvédelem, megelőzheti a fizikai támadást, pusztán a fenyegetettségből kiindulva, másrészt mert valós helyzetben nem mérheted fel a támadás mértékét, a reakció is túlléphet, amíg az önvédelmi irányú. Elvileg az ön, szeretteid és tulajdonod védelme elidegeníthetetlen alkotmányos jog.