Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Thargoid

0 bejegyzést írt és 518 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A határátkelés egyik szomorú mellékhatása a hátrahagyott gyermekek kérdése. A jelenségről talán nem beszélünk eleget, pedig komoly problémáról van szó, amit az is mutat, hogy a legfrissebb (de még így is több éves) adatok szerint is körülbelül 900 ezer gyereket érint csak Európában, azon belül is a…..
Thargoid 2017.02.15 12:46:21
@Herr Géza: Nekem a Jetsons és a Futurama ugrott be rögtön :)
Svájcról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden flottul megy, pontosak, precízek. Mint már jó párszor kiderült, és ezt alátámasztja Ági mai posztja is, azért ez nem feltétlenül és nem minden területen van így. Üdvözöllek titeket a svájci egészségügy világában! (Gyorsan hozzátéve, hogy…..
Év vége felé megszaporodnak a határátkelők hazalátogatásai, és bár ezek általában az ünnepekre korlátozódnak, mégis ilyentájt elég sok poszt szól a személyes blogokon a magyarországi tapasztalatokról. Mert miközben sokat beszélünk arról, milyen nehéz is a külföldre…..
Thargoid 2016.11.24 17:58:53
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: az előző cikkhez ment volna a komment, ahol vita alakult ki arról, hogy mi is az a range cooker... a lényeg, hogy egyáltalán nem szimbólum, ha csak valaki nem idióta és fogalma sincs, hogy mire való. Praktikus, ha 90cm, és nem 120 jobb a helykihasználás.
Ha valaki sokat szeret (és tud...) főzni, van értelme, mert általában a 4 lángból csak egy 1 nagy van, két közepes, és 1 kicsi a sima tűzhelyeken.
Kis családnál semmi értelme, legfeljebb csak ha gyakran van vendégség.
Mióta az Egyesült Királyság idén nyáron belelavírozta magát egy meglehetősen bizonytalan jövőbe (és ez nem a döntés minősítése, hanem ténymegállapítás, hiszen voltaképpen senki sem tudja, mit hoz a következő pár év), szóval azóta magyarként lakást venni a…..
Thargoid 2016.11.24 17:29:30
@Herr Géza: itt attól függ a kamat, hogy mennyi a saját tulajdoni hányadod (LTV, Loan to Value) és mennyi a futamidő (hosszabb futamidő magasabb kamat). Meg persze praktikus jó hitelképesnek lenni is, ami kiderül a credit score-ból.
A mi házunk 2%-on van most fixálva, lehetett volna kevesebb is, de akkor a fix idő rövidebb.
Érdemes figyelembe venni, hogy a házak értéke (általában...) nő, így a fix idő lejártával az LTV is nő, ennek eredményeképpen pedig a kamat csökken, amikor új fixálásra (remortgage) kerül sor. Fix időt az ügyfél fel tudja mondani némyelyik konstrukcióban, ha pl. hirtelen sokkal jobb feltételekkel tudni remortgage-t mint a mostani, akkor van értelme. Bank nem mondhatja fel a fix időt.
Fix idő lejártával változó kamatozásúva válik a hitel, amit úgy is lehet hagyni ha valaki nem akarja magát egy bankhoz kötni - változó kamatozású hitel azonnal felmondható, vagy más bankhoz vihető, de értelemszerűen rosszabb a kamat rajta mintha fixált lenne.
Nem kis égszakadást és földindulást okoztak a brit választók azzal, hogy megszavazták, Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A lépés rengeteg kérdést vet fel (sőt, kis túlzással talán csak kérdéseket vet fel), amelyekre egyelőre nem nagyon tudjuk a választ. Tegnap azt kértem a szigetországban…..
Thargoid 2016.06.25 21:23:51
@Shanarey: 2.25 millió. Én már írtam a helyi képviselőnknek is és felkértem, hogy szorgalmazza a parlamentben - ezt mindenki megteheti.
Thargoid 2016.06.25 21:29:08
@Shanarey: mondanám, hogy jobb későn, mint soha... de ez esetben jobb lett volna előbb gondolkodni, aztán X-elni...
Thargoid 2016.06.25 21:33:14
@diggerdriver: hát... ez elég egyedi probléma lehet :)
Már nincs két teljes hónap a Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló népszavazásig, ami rengeteg magyar sorsát is érintheti, ugyanis a brit-uniós viszony jövője nyilvánvalóan senkinek sem mindegy (akár a szigetországon kívül sem). De hogyan élik meg ezt a helyzetet,…..
Thargoid 2016.04.26 17:48:13
@Muscari:
Nem szavazhat aki EU állampolgár, és nincs angol állampolgársága is.
Mindenki más szavazhat a commonwealth-ből, azokat is beleértve akiknek vízum kell Tanganyika-alsóból...
Határátkelő Adtak is, meg nem is 2016.02.03 06:41:00
Úgy tűnik, körvonalazódik valamilyen kompromisszum Nagy-Britannia és az Európai Unió között a szigetországba külföldről érkező határátkelőknek járó ellátások kapcsán. Hogy pontosan miről is van szó, és mindez mit is jelenthet az országban élő (vagy oda tartó) magyarok…..
Thargoid 2016.02.03 16:17:27
@Mirjam2: pl. egy nem EU származású ügyintéző sokkal készségesebb a saját vagy hasonló származású ügyféllel, mint pl. egy született angollal. Ugyanúgy, ahogy pl. egy lengyel is készségesebben segít egy lengyelnek, vagy akár magyarnak.
Thargoid 2016.02.03 16:35:08
@Mirjam2: Tényleg, és személyes tapasztalat, de nem engem érintett.
Nyilván ügyintézője válogatja; hívhatjuk, ha akarjuk személyes szimpátiának vagy a szimpátia hiányának is.
NEM az angolok csinálják ezt, szerintem félreértetted...
Időnként visszatérek szülővárosomba, Londonba, hogy onnan merítsek inspirációt. Legutóbb egy turista szemével próbáltam végigjárni néhány útvonalat, így született az alábbi összeállítás. Ha csak egy hosszú hétvége vagy egy hét áll rendelkezésükre, ezeket a látnivalókat írják fel a listájukra. Az…..
Thargoid 2015.11.04 16:55:14
Ismét nekilódultak több országban az ingatlanárak, van, ahol egészen nagy lendülettel, aminek persze egyik következménye az, hogy egyre drágább a bérlés is. Nézzünk egy kicsit ma körül az európai ingatlanpiacon, és az is kiderül, melyik országban a jövedelem mekkora részét…..
Thargoid 2015.09.29 18:29:48
Házunk van és Londonban...
Amikor a remortgage történik akkor az ingatlan értékét újra kell számolni pl. az irányítószámra jellemző átlag emelkedés értékével a kölcsön felvétele óta, vagy újra személyes becsléssel stb.
Pl. megvettél valamit 100 ezerért és a remortgage idején 120-at ér.
Ha pl. a felvett kölcsön 80% LTV (load-to-value) volt, akkor az eredeti önrész 20 ezer (100*(100-80)%), a mortgage 80.
Amikor ugyanez a ház már 120-at ér (ami 2 év fix idő után teljesen reális Londonban) a felvett kölcsön összege ugye továbbra is 80 maradt (pontosabban, csökkent a kifizetett részletekkel, de ettől most eltekintünk) viszont a 80 ezer a 120 ezernek már csak 66%-a.
Tehát a remortgage-nél olyan kamat konstrukciókat lehet elérni, ahol az LTV 66% maximum.
Ekkor a kamatozás jelentősen alacsonyabb lesz, mint a korábbi 80% esetén - értékesítés esetén a banknak jóval kisebb a kockázata, ami a kamat százalékában fog visszajönni.
pl. 4% helyett 2% lesz, ami nagyon nem mindegy egy komolyabb kölcsön esetén.

Amit sokan nem értenek a magyarok közül akik lakást akarnak itt vásárolni, az az, hogy a kezdő kamat fix idejű és minden fix idő lejárta után remortgage következik, aminek egyenes következménye a havi törlesztőrészlet sokszor drasztikus csökkenése a fent leírt módszer miatt.

Persze benne van a pakliban, hogy az ingatlan értéke csökken... nem fog. Legalábbis nem itt Londonban.
A másik pedig, hogy ha nem sikerül alacsonyabb kamatot elérni értékcsökkenés (!) miatt, akkor NEM kötelező a remortgage.
A fix idő lejárta után ugyanis a kölcsön automatikusan változó kamatozásúvá változik ami a mindenkori jegybanki alapkamat plusz bankonként változóan tipikusan 3.5% körüli érték.
Tehát a legrosszabb eset ami történhet az ennek a kamatnak a megfizetése az ingatlan értékétől függetlenül (a banki nem emelheti a változó kamat érték fölé a kölcsönt) - viszont még az az érték is jobb lesz, mint az a tipikusan 4% feletti kamat ami alacsony LTV-ra előszőr lehetséges volt.

Remélem tudtam segíteni kicsit.
Thargoid 2015.09.29 18:30:31
Dóra nem is olyan régen osztotta meg élményeit egy amerikai reneszánsz fesztiválról, most azonban egy merőben más poszttal örvendeztetett meg minket, úgyhogy el lehet merülni az amerikai banki ügyintézés mélységeiben, a kredittörténet bugyraiban. Informatív és praktikus poszt az…..
Thargoid 2015.09.11 13:46:27
@Virago_1000: az csak ügyeskedés, kb. mint a magyar "leleményesség", ugyanúgy van kamat, profit stb. csak a címszó más:
www.theguardian.com/money/2006/jun/13/accounts.islamicfinance
Thargoid 2015.09.11 14:07:13
@Mirjam2: azért az elég jó motiváció a visszafizetésre :)
Thargoid 2015.09.11 16:43:02
@Csupacsí (rendkívüli helyzetben): ezek a kamatok a teljesen hitelképtelen emberekre, gettókra "szakosodott" cégeknél vannak itt... MOn viszont ezek szerint a teljes lakosság hitelképtelen lenne pl. az OTP szerint...?
Kis életkép:
romanhitel.blog.hu/
Zebralány több országot is megjárt már, most Magyarországon él a családjával. Mint a Magyarország és én pályázatra érkezett posztjában írja, tudja, szerencséje is volt, hogy egy külföldi cég budapesti központjába kerülhetett, ugyanakkor látja a problémákat is, és nem…..
Thargoid 2015.06.09 18:02:32
@pappito: Ez nagyon durva volt... kösz :)
A héten előállt (jórészt már eddig is ismert) elképzeléseivel az újraválasztott brit miniszterelnök, úgyhogy arra gondoltam, ma beszélgethetnénk arról, vajon sikerrel járhat-e David Cameron és kormánya a Nagy Bevándorló-ellenes Harcban. Lássuk, mi vár az Európai Unió…..
Thargoid 2015.05.27 11:34:28
@Simon Hasonmasa (Roch):
Válts könyvelőt...
Ezt akkor alkalmazzák, ha nem, vagy nem jól fizeted az adóelőleget (PAYE);
- legalább ezer font a különbség a már befizetett és a befizetendő adó között az előző évre
- nincs kifizetve legalább 80%-a az adódnak az adóbevallás napjáig
Meg lehet önkéntes alapon is befizetni, ha valakinek az hobbija, hogy előre kifizeti a következő évi adója felét :)
www.gov.uk/understand-self-assessment-bill/payments-on-account
A mai poszt akár születhetett volna a Magyarország és én pályázatra is (részben az is inspirálta), ám végül mégis azon kívül indul. Pedig Melinda írása nagyon érdekes kérdéseket feszeget, már a kiindulópontja is az, a kérdéssel, hogy vajon táguló világunkban mennyire…..
Thargoid 2015.05.07 14:25:58
@snygg panda: az attól függ, pl. lehet cukorka amit a UKIP vagy BNP osztogat pártgyűléseken, akkor simán maradhat a név :)
Thargoid 2015.05.07 14:33:49
@snygg panda: Az "igazi" magyar embert a "sors" irányítja. Nem is csak egyszerű sors, hanem balsors. Innentől már mindent tudsz amit kell... a többiek meg elmennek kölföldre :)
Thargoid 2015.05.07 14:40:10
@snygg panda: Pontosan. Innentől már nincs mit tenni, élni-halni kell, vigyázni, hogy a falu határát át ne lépjék a gyöttmentek. Meg a malacokat etetni, gombokhoz nem nyúlni :)
Ma ismét egy, a Magyarország és én pályázatra érkezett írás következik, méghozzá Erikától, aki lassan két évtizede él már külföldön. Írása tulajdonképpen egy vallomás arról, mi az, ami ennyi év után is hiányzik neki Magyarországról, és mi az, ami nem, ami miatt…..
Thargoid 2015.05.06 18:07:55
Akinek meg a magyar mustár hiányzik:
www.frenchsuk.co.uk/

Ugyanaz ízre (a classic verzió), csak kevesebb adalékanayg van benne - lehet, hogy a globus eredetileg ennek licence vagy másolata volt, mint pl. a Pannónia sajt az emmentálinak.
Thargoid 2015.05.07 10:42:08
@Muscari: Szerintem mobil eszközröl nézed a linket és akkor nem működik.
A linket akkor is tudod használni, csak maikor feljön a mindenféle más írd be a Tesco kereső mezőjébe hogy "twarog"
Arról már hírt adtam korábban, hogy Diggerdriver blogjából színdarab lesz Budapesten, méghozzá hamarosan, május 9-ei bemutatóval. Bagossy László, a darab rendezője a készülő előadásról azt mondta, tulajdonképpen egy másfél órás monológról van szó, aminek a végén…..
Thargoid 2015.04.28 23:23:38
@rumitom: azt hiszem ide, a levél alapján, csport vezetőnek vagy feljebb:
www.telegraph.co.uk/technology/facebook/9612229/Facebook-opens-London-engineering-office.html
Thargoid 2015.04.28 23:28:47
@Zoole[uk]: Teljesen más hardver van benne, nem valószínű, hogy írtak volna drivert 360-ra, szóval 99% hogy nem..
Thargoid 2015.04.29 20:11:15
@rumitom: Most beszéltünk (telefon interjú), meghívtak személyes találkozóra.
A héten jelentette be a kormány (egészen pontosan Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár), hogy százmillió forintot költenének 50 Londonban élő és dolgozó fiatal hazacsábítására. Én meg nem nagyon értem, de ti majd biztos elmagyarázzátok. Ne…..
Thargoid 2015.04.25 15:13:57
@031052: Hát valóban nem, én pl. meg sokan akiket ismerek itt a saját családjukkal vagy baráttal-barátnővel laknak... akárcsak az emberek többsége MOn.
Nagyon megnézném azt a lakást BPen amit 3 hónapig ebből az összegből bérelsz mostanság...
Thargoid 2015.04.25 15:22:00
@qkuc: Amúgy elég kínos ez az internet, túl sok mindent meg lehet találni vele, meg kellenne egy kicsit adóztatni, hogy kevesebben használhassák... szabadalmaztatom az ötletet!
Várjunk csak, megelőztek...
Thargoid 2015.04.27 12:28:51
@soad1221: Erre a problémára létezik klasszikus megoldás... konzorciumként pályázunk 1.3 milliárdért, visszaosztjuk a pénz felét, a többit elosztjuk és megtartjuk.
No, nem feltétlenül véglegesen, de akár csak átmenetileg is elég sok macera tud lenni, pláne gyerek(ek)kel: a pakolás, az utazás, aztán az otthoni menetek, és még sorolhatnánk. Erről szól a mai első poszt, aztán megnézzük, hogyan érzi magát az, aki már egy hónapja megint…..
Nagy örömömre sorra érkeznek az írások a „Magyarország és én” pályázatra (mindenkit bátorítanék, hogy írjon!), úgyhogy ma közre is adom az első írást. Judittól érkezett Londonból, és mint ő is írja, nem tartozik a tipikus határátkelők közé. Mielőtt belevágnánk,…..
Thargoid 2015.04.21 11:42:10
@Zka: sok mindenféle nézet van, a lényeg, hogy mielőtt valaki saját világmegváltó nézeteit közzéteszi (és egyben feltalálja a spanyol viaszt) legalább az alapokkal ismerkedjen meg... mert különben elég idegesítő hosszú távon és/vagy szűrés gomb lesz a vége :)
Egy nagyon érdekes történetet osztok ma meg veletek, amely jóval több mint 30 éve, egy (akkor még disszidálásnak nevezett) határátkeléssel kezdődött. Szerzője, Kati útja Anglián és Spanyolországon át vezetett vissza Magyarországra, azaz úgy gondolom, érdemes elolvasni, mit…..
Thargoid 2015.04.14 18:54:44
Thargoid 2015.04.14 19:00:54
@tableno: szánalmas...
Mármint nem a Határátkelő blog, hanem Ádám tett így, aki nem csak vállalkozni kezdett, de (megtartva jó szokását) posztot is írt róla. Szerintem nagyon sok érdekes és értékes információt tartalmaz arról, mire érdemes odafigyelni, és mik lehetnek a buktatók. „A…..
Thargoid 2015.04.13 18:10:55
Amit adózáshoz nem árt tudni, hogy ne meglepetés legyen január 31-én... :)
www.gov.uk/understand-self-assessment-bill/payments-on-account

Röviden összefoglalva: ki kell fizetned az adódat, plusz az adód felét jövőre előre az idei bevételed alapján (!) a következő évre... ha csak...

Kikerülni úgy lehet (mert lehet!):
- jó könyvelőd van
- fizetsz adóelőleget, PAYE (pay as you earn)

Mi megoldottuk, de nem volt egyszerű utólag visszakönyvelni... jobb ha nem meglepetés, hanem számoltok vele :)
A mai poszt szerzőjét aligha kell bemutatni a blog rendszeres olvasóinak, P. Elliot ugyanis a csapat aktív kommentelő tagja és most végre megírta, milyen volt Amerika a 70-es években, hogyan nevelték a gyerekeket, milyenek voltak az ünnepek. (A kép illusztráció) „Elgondolkodtam,…..
Thargoid 2015.04.02 12:49:09
@P.Elliot: Nagyon jó poszt volt köszönöm.
Én pl. nem ismerem a mostani szokásokat (gondolom a filmeknek nem sok köze van a valósághoz), érdekes lenne következő posztban ha leírnád, hogy legyen mivel összehasonlítani.
Mostanában több, egészségügyről szóló történet is megjelent itt, ma is egy ilyen következik, méghozzá Magyarországról és Angliáról is. A sok különbség között, amiről Petra írásában is olvashatunk, a lényeg mégiscsak az, hogy kiszolgáltatottnak lenni sehol sem jó. (A…..
Thargoid 2015.03.11 13:01:46
@Konzlib: Itt sok kórház van ami magán és állami praxist is csinál azonos körülményekkel, csak vagy a beteg (magánbiztosítója) vagy az NHS állja a számlát, semmi más különbség nincs magában az ellátásban.
Azért érdekes a mai történet, mert egy olyan jelenség egyik előhírnöke, ami szerintem mostanában egyre gyakoribbá válik majd. Jelesül szerzőnk egyszer már kipróbálta magát Angliában, aztán visszaköltözött Magyarországra, és bár anyagilag nem panaszkodhat, mégsem találja a…..
Thargoid 2015.03.06 12:49:29
@tildy[UK]: Mortgage offer általában 6 hónap, de nézd meg a szerződésedet vagy hívd fel őket. A lejárat előtt úgy 6 héttel kérjetek egy extensiont, különben buktátok az egész procedurát, meg bármi pénzt amit eddig fizettetek a bank felé, pl. foglalási díj és felértékelés.
Még 3 hónapot tudnak adni.
Nekünk nemrég fejeződött be az egész, megvan a ház, de nagyon rezgett a léc még extensionnel is a hosszú chain miatt...
Thargoid 2015.03.06 13:15:48
@tildy[UK]: Ha semmi változás nincs a körülményeitekben, akkor szólto a mortgage managereteknek, utolsó 3 hónap payslipjét fogja kérni, és megkapjátok - legalábbis HSBC-nél ennyi volt a történet, nem volt semmi extra.
Arre ügyeljetek, hogy új credit checkkel járhat az extension, hitelkártya, kölcsön stb. legyen kifizetve mire kéritek.
Ha viszont ez is lejár, akkor kezdhetitek az egész mortgage igénylő cirkuszt előlről, de a credit history-n ott lesznek a checkek nyomai, és a siker kicsit úgy nehezebb lesz...
Thargoid 2015.03.06 13:20:22
@tildy[UK]: Teljesen igazad van, gyerek megvan 1 szoba amint elkezd mozogni nagyon kevés lesz, és két évesen már szétszedte nálunk az egész lakást. Ha sajátod, legfeljebb nevetsz a falra firkáláson stb., de jóval kellemetlenebb a dolog ha bérelt...
Nem igazán akartunk venni mi se a gyerkőc előtt, de utána kénytelenek voltunk. Bár ennyi pénzt nulla munkával még soha nem kerestünk, mint amennyit az értéke nőtt csak amíg a chain megoldódott...!
Az év vége – év eleje egy kicsit mindig a vissza- és az előretekintés jegyében telik, úgyhogy én is ezt tartottam szem előtt az év első blogajánlójának összeállításakor. Így aztán ellátogatunk Németországba, Angliába és Új-Zélandra is. Kezdjük akkor egy kis…..
Thargoid 2015.01.05 00:55:40
@tanato:
Valós példák:
Carte d'Or Strawberry/Eper.
Magyar/KE verzió: 11% gyümölcstartalom
UK/RoI verzió: 27% gyümölcstartalom
Ár ugyanannyi, bár UK-ban gyakran kapsz két dobozt egy áráért... gondolom a magyarok nem szeretik annyira a gyümölcsöt, mint az angolok, azért van ez így :)

Műszaki cikkek:
Keress rá az argep.hu-n pl. Samsung mosógépekre és árakra.
Most keress rá a talált típusra google-ben, és válaszd a shopping-ot, vagy bármilyen közönséges bolt készletét.
Azt fogod találni, hogy már nem lehet kapni, mert 2011-es modellek... de ha van akkor maximum akciósan, fillérekért.

Bosch kazán: gyatrább és reégebbi cuccok, KE-be.

De, hogy igazságosak legyünk... ugyanez megvan a Japán vs US vs EU verziója szórakoztatóelektronikával is. Ha ezek felül még van külön KE verzió, az a legalja.
pl. Japán csúcsfejhallgató Sony MDRHW700DS, saját DTS-Dolby stb dekóderrel, vezeték nélküli, surround.
EU-ban kétszer annyiba kerül, mint Japánban. Japán verzióban több fejhallgatót lehet a dekóderhez kapcsolni, EU-ban egyet.
US szintén egyet, de legalább annyiba kerül dollárban, mint itt fontban. A hardver természetesen azonos.

Szóval az a kitoszósdi nem csak KE-re vonatkozik, az csak éppen a tápláléklánc legalján van... persze nem tudom, hogy ugyanazek a cuccok pl. Vietnámban stb. ha valahol is vannak, vacakabb minőségűek-e, mint a KE-iak. Könnyen lehet....
Thargoid 2015.01.05 01:04:59
@Philosoraptor: Nem. Egyszerűen csak minél keletebbre mész annál kevesebbet kapsz ugyanazért, vagy több pénzért, mivel jóval kisebb a verseny és valahová a kifutott termékeket és/vagy silányabb minőségű termékekekt is el lehet adni.
Miért adnál jobb minőséget, ha az összes többi gyártó és vacakot ad el az adott régióban...? Több eladásod nem lenne, pláne nem KE-ban.
Tisztelet a kivételnek.
Még tart az ünnepi lassulás, úgyhogy ma inkább egy vitaindító jellegű posztot dobnék be, méghozzá a nagy-britanniai fizetésekről és ingatlanárakról, hiszen mindkét témakörben nemrégiben jelentek meg friss adatok, és amennyire elnéztem, érdekes látni az összefüggéseket.…..
Thargoid 2015.01.03 22:36:11
@Babette .: egy f.sz...
Thargoid 2015.01.03 22:47:56
@diggerdriver: Nem választás kérdése: fizetni kell az oviért, egyszerűen NINCS ingyenes - legalábbis a legalább középszinten keresőknek nincs, mert ők "megengedhetik maguknak". Nem véletlen, hogy itt mindenki azt mondja, hogy leginkább a középrétegeket szivatják itt, mert így is van.
HA segélyből élnénk, akkor valóban lenne ovi ingyen. Mivel dolgozunk így nincs.
Pont olyan mint a lakás segény: ha valamit leteszel az asztalra, és nem az utalást várod akkor könnyen rosszabbul jársz, mint a segélyes, többgenerációs lumpen.
Pl. vegyük azt az esetet, hogy párod egészségügyben dolgozik, és az angol szabályozás szerint, ha 3 évre kiesik a munkából, újra szakvizsgákat kell tennie... ez pl. egy nagyon jó ok az óvodára, de még számos ilyen példa van.
Azon kívül nem kicsit lesz depis sok nő ha folyton otthon van a gyerekkel...u
Nálunk több oka is volt, ahogy másoknál is több oka is lehet.
Ha lesz még gyerek, au pair lesz. Nem úri hóbortból, hanem mert olcsóbb, mint az ovi, ha már 2 gyerek van...
Szerintem áldjad a sorsot, hogy a gyereked idősebb :)
Thargoid 2015.01.03 23:10:22
@diggerdriver: No, akkor hadd tudjam meg én is a titkot: hogyan oldod meg az óvodát fizetés nélkül, úgy, hogy nem vagy segélyes és az asszonynak kell dolgoznia, különben elveszti a diplomáját...?
A depresszió az addig nem betegség, amíg nem lesz a családodban... :) Van olyan, hogy valaki nem tud állandóan otthon ülni. Van aki örül neki.
Én kifejezetten örülnék neki, de nem vagyunk egyformák.