Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jazyg47

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 "Hős szabadságát elveszti Segesvár…" (részlet a Székely Himnuszból) Lóra, indulj! Parancsolta egy aprótermetű és igen rossz magyar kiejtésű tábornok Székelykeresztúron annak a 3500 fős haderőnek, amellyel az Erdélyben állomásozó erős cári és császári…..
jazyg47 2010.03.06 19:30:28
Az "öreg"-et csak részben mentették meg Daczóék. A halottak már nem mentenek meg senkit.
A tábornok lovon kerítéseket átugratva lerázta az oroszokat, aztán egy ugratás után a folyó menti mocsarak saras talaján a ló elcsúszott. Valóban "leszállt" a lováról, de nem úgy, ahogyan ellenségei híresztelték( a kedves Heydte báró), hogy leszállt és belebújt a mocsárba (savanyú a szőlő), hanem úgy, hogy lerepült az elvágódó jószágról. Az ő sebei nem ilyen zuhanásokra voltak tervezve. Ő tudja, mit élt át, de ájultan maradt a sárban.
Daczó ekkor épp haldoklott.Kirabolva,levetkőztetve,vérében fekve talált rá Gyalokay százados, akinek -- hová rejtette, fogas kérdés-- átadott száz aranyat azzal, hogy vigye el elárvult családjának.
Akkoriban az anyagi javakhoz másképpen viszonyultak errefelé minálunk, mert Gyalokay évek múlva, amikor Világos utáni büntetéséből szabadult, hiánytalanul átadta ezeket a "véres" aranyakat a családnak.
Hogy Daczó nem menthette tovább vezérét, arról bárki meggyőződhet, ha a cikkben szerelő képet maga elé veszi. Zeyk Domokos arcképe alatt jön a héjjasfalvi obeliszk fényképe, ha ott a legfelső nevet szemügyre veszi valaki, az bizony úgy hangzik, "Daczó Zsigmond honvéd őrnagy", alatta a következő név a csata harmadik hőséé, a "sárgalovú" Zeyk Domokosé, de ő nem itt fekszik,valaki más van az ő helyén. Zeyk a Csonta kert tömegsírjában van eltemetve. kb. 23 nagyon rendes ember nyughelye ez, nem bántottak ezek az égvilágon senkit már 161 esztendeje...Jó, hát előtte. Az más.
Mi is megjavulunk, ha meghalunk.

Ki mentette meg Bemet?
Mert Daczó nem.
Bemet az éjszakát hozó szürkület mentette meg, meg egy közhuszár, aki ebben az éjszakában átjött a folyón, mert őt kereste. Nyilván a halottak között.Ki mert volna itt lángot gyújtani? Törzsök Jánosnak macska lehetett valamelyik őse, mert megtalálta, felszedte és átvitte a folyón. Hol, hogyan, jó kérdés. Héjjasfalva fölött.Ha valaki Törzsök János szobrát keresné, ne tegye! Nincs neki. Különben se halt meg, de elérzékenyülni szabad.
Aki elgondolkodik az eseten-- ahogy Örkény mondaná-- "nagy igazságoknak juthat nyomára". Mint ahogy Csordás honvéd esetén is, aki Gyalokay százados tisztiszolgája volt. Bem kpcsija mellett állt a gazdája szekerével a csata alatt.
Amikor a roham megindult,és a pánik még a Rogyina füveit is elkapta, Csordás töltött puskát szegezett a vinnyogó kocsis fejéhez-- az oroszok már a közelben vágtattak--, hogy ha nem várja meg a gazdáját, szétlövi a fejét. Ember volt ez a szolga, de ember volt az ura is, mert ki várna meg egy görényt, aki már úgyse tudja felelősségre vonni őt? A történet tart tovább is, de most nem ennek az ideje van.