Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TabajdiCs

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A forint az utóbbi idők egyik legrosszabb hetét zárta pénteken. A romló piaci hangulat mellett a hazai fizetőeszközt gyengítette a lengyel kamatemelés híre is, amely a befektetők figyelmét a forintról a zlotyra irányította. A hét elején a Görögországgal kapcsolatos, az euró…..
A Norvég Nemzeti Bank (Norges Bank) bejelentette, hogy a régi korona bankjegyek és érmék bizonyos sorozatait már csak ez év december 31-éig váltja be. A norvég törvények szerint a forgalomból való kivonást követően 11 évig köteles a nemzeti bank beváltani a kivont…..
Október végén a grönlandi kormány teljes mértékben elvetette a saját pénz bevezetéséről szóló javaslatot. A dán fennhatóság alatt álló autonóm területen még 2006-ban vetődött fel a saját korona bevezetésének ötlete a Feröer-szigetek mintájára, ahol a dán korona egy…..
Október 19-én Dániában forgalomba állították az új 200 koronás bankjegyet. Az új biztonsági elemekkel felvértezett bankjegy a második címlete annak az új bankjegy szériának, amely elsősorban a hamisítók dolgát fogja megnehezíteni. Az első lecserélt címlet a 100 koronás…..
Csehországban 2011. április 1-éig lehet fizetni az 50 koronás bankjeggyel, miután a Cseh Nemzeti Bank döntött a címlet forgalomból való teljes kivonásáról. Csehországban 2006 óta párhuzamosan használják az 50 koronás bankjegyet és az ugyanilyen névértékű érmét, amely…..
Az újratervezett és számos új biztonsági elemmel felvértezett új 100 dolláros bankjegyek bevezetése késni fog - jelentette be az amerikai Federal Reserve Board október 1-én kiadott közleményében. Az új bankjegyek gyártásakor ugyanis olyan technológiai problémát találtak, amely…..
A Wiener Zeitung nemrég megjelent cikkében azt írja, hogy immár döntéshozási fázisba lépett a második generációs euró bankjegyek bevezetését célul tűző projekt. A részleteket egyelőre titokban tartják, de az osztrák lap 2013-14 környékére teszi az új, biztonságosabb…..
Az euróhoz, a dollárhoz vagy a jenhez hasonlóan az indiai rúpia is saját, megkülönböztető jelet kapott, miután az indiai parlament elfogadta az erről szóló határozatot - írta meg múlt héten a BBC. A szimbólum egy latin R betű és hindi megfelelőjének keveréke és az indiai…..
A Dán Nemzeti Bank bejelentette az új 200 koronás bankjegy forgalomba hozatalának dátumát, ez pedig 2010. október 19-e lesz. Az új bankjegy így fog kinézni:     Előlapján a koppenhágai Knippelsbro híd, míg a hátulján egy kora bronzkori régészeti lelet…..
Új, 100.000 riálos bankjegyet hoznak forgalomba a mai napon Iránban. Az eddig legnagyobb névérték 50.000 riál volt, amelynek megduplázása csalhatatlan jele az országban egyre nagyobb méreteket öltő inflációnak. Az állami televízió bejelentése szerint 150 millió darabot nyomtatnak…..
Egy kutatócsoport a cambridge-i egyetemen kifejlesztett egy eljárást, amelynek segítségével a trópusi pillangók szárnyához hasonló fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkező mesterséges atomszerkezetek állíthatók elő. A technológia egyik legfontosabb felhasználási területe a…..
Dániába utazók figyelmébe: kedden (2010.05.04) forgalomba állították Dániában az új 100 koronás bankjegyet. A régi 100 koronások ezzel párhuzamosan forgalomban maradnak, kivonásuk ütemezéséről később dönt a dán nemzeti bank. Az új bankjegy elő- és hátoldala:…..
Egyre nagyobb az euróval szembeni társadalmi elutasítottsági Svédországban egy áprilisban készült tanulmány szerint. Az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz való csatlakozással kapcsolatos ellenérzések 2007 óta most a legerősebbek a skandináv országban. A 2003-ban az euró…..
A túl kis és a túl nagy címletű euró érmékkel és bankjegyekkel is megjárhatjuk Európában, ha nem vagyunk elég óvatosak. Nyugat-Európában egyre nagyobb méreteket ölt az a gyakorlat, hogy a kisebb boltokban nem fogadják el a 200 vagy 500 eurós bankjegyeket, mondván, hogy nem…..
Korábbi bejegyzésünkben hírt adtunk arról, hogy Szófiában lefoglaltak egy hamis 1 millió dolláros bankjegyet. Ezúttal a dubai rendőrség hálójába akadt egy ázsiai férfi, aki egy 1 millió dollár névértékű bankjegyet próbált meg eladni 450.000 dirhamért (kb. 125.000 dollár) a…..
1 millió dolláros bankjegyet foglaltak le a bolgár határőrök a szófiai repülőtéren néhány nappal ezelőtt. A bankjegyet, amelyet a rajta lévő felirat szerint 1923-ban bocsátottak ki, egy Bulgáriából Spanyolországra tartó expressz küldeményben elrejtve találták meg egy…..
Az utolsó állomásához érkezett az az átfogó bankjegy újratervezési program, amelynek során az amerikai kormányzat az összes bankjegy címletet újratervezte és lecserélte. A program célja elsősorban a bankjegyhamisítás megfékezése volt, hogy ez által is fenntarthassák a…..
2011 második felében műanyag alapú bankjegyek váltják fel Kanadában a hagyományos, szövet alapú "pénzpapírból" készült bankjegyeket. A műanyag alapú bankjegyek élettartama kétszer-háromszor annyi, mint papír alapú társaiké, előállítási költségük olcsóbb…..
              Február 25-én Patrick McHenry, az amerikai kongresszus észak-karolinai republikánus küldöttje azt az előterjesztést nyújtotta be az amerikai törvényhozás elé, hogy az 50 dolláros bankjegyen a jövőben Ulysess S. Grant, az Egyesült…..
Két évvel, 2012-re tolja el Svájc a frank új bankjegysorozatának forgalomba állítását, amelynek megkezdését eredetileg ez év augusztusára tervezték. Az új széria bevezetését azért tolták el két évvel, hogy az időközben megjelent innovatív hamisításvédelmi…..
Egy február 4-én napvilágot látott tervezet szerint a Svéd Nemzeti Bank (Sveriges Riksbank) új bankjegy- és érme sorozat kibocsátását tervezi. A bank elsőként az új 2 koronás érme bevezetésére, a 20 koronás bankjegy érmére való cserélésére és egy új, 200 koronás…..