Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szaboszabolcs

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sárdobáló Fiatal orvosok 2010.03.04 07:00:00
Ez a vendégpost egy hatodéves, szigorló medikus írása. Írásom célja, hogy röviden betekintést nyújtson az orvostanhallgatók és a rezidensek-szakorvosjelöltek jelenlegi helyzetébe. Ezen keresztül szeretném a kívülállóknak megmutatni, miért volt tüntetésünk, miért lesz még…..
szaboszabolcs 2010.03.04 11:13:19
@Mufurc Manó: csak a lényegre válaszolnék. a "néméntehetekrólabüntességkmega..." kezdetű hozzászólások nem vezetnek sehova. egy gazdaság azért megy tönre, ha azt kollektíve tönkreteszik/tönkretesszük. mindenki, aki itt él és dolgozik (mert nem hatékony!!!!!!!!!!)

ebből kiindulva az orvos is a rendszer része, mint ahogy a társadalomkutató, a vízvezetékszerelő, a takarítónő stb...

felhívnám a figyelmet arra is, hogy jóléti kiadásokra a GDP kb. 20%-át költjük jelenleg (ez az OECD tagállamok átlaga!). vagyis nem az arányok a rosszak, hanem a GDP alacsony. vagyis ha hatékonyabb lesz a gazdaság, akkor nő a GDP, és akkor ez a 20% jóval nagyobb összeg lesz. ennyi.

mindenkinek szép napot(a kávészünetemnek rég vége, az óráimra kell készülnöm)
szaboszabolcs 2010.03.04 14:12:00
@Mufurc Manó: most jöttem vissza óráról, és látom nagyívű hozzászólásod (már elnézést a tegeződését, de én nevemmel vállalom a véleményem, te meg nem. így ha nem baj nem magázlak). egyébként meg az ismeretlenség mögé bújva sem illik ordenáré módon kinyiltakoztatni (legalábbis az én ezt tanultam a szüleimtől. bár ez gyerekszoba kérdése)

szóval én úgy érzékeltem, hogy egy komplex problémát véleményezünk (vagy legalábbis próbáljuk értelmezni), melynek a lényege: rossz helyzetben van az ország - (nyilakat tudok beszúrni,tekintsd annak) alacsonyak a fizetések - az orvosok fizetése is alacsony - az egyetem elvégzése után (ingyenmunkaerőként hasznosítva őket) szakorvosi vizsgát tesznek - és mivel alacsonyak a fizetések sokan elhagyják az országot.

ezt a problámát próbálta egyszerűen kezelni a kormány, mégpedig azzal a módszerrel, hogy kvázi röghöz kötik őket (viszont továbbra is van hálapénz - vagyis a fizetés voltaképpen a hitavalos többszörösen, hiszen mégiscsak megvan a legtöbb orvosnak az egzisztenciája 30-35 éves korára).
Ebben az esetben szerintem a probléma alapja nem a "röghöz kötés", hanem az alacsony fizetés. ha ugyanis a hosszú és költséges képzés után külföldre megy minden orvos, akkor tényeleg összeomlik a rendszer. most viszont nem tudunk bért emelni, mert nincs miből!!!! (mint írtam: a GDP alacsony, ami ráadásul tavaly mintegy 7%-kal csökkent is. Figyelem: idén kb. 10%-kal kevesebb pénz áll rendelkezésre az állami redisztibúciós rendszerben, mint volt 2008-ban! Ebből nem lehet fizetést emelni!)

én erkölcsileg nem minősítettem ezt a "röghözkötő"intézkedést, de persze kétségtelenül nem látom annyira elfogadhatatlannak (valamit valamiért). főleg azért, mert ha most szabadon mindenki lelép (pedig mi közösen fizetjük a képzését), akkor összeomlik a rendszer. ez a 22-es csapdájának klasszikus esete.

ja és még valami: a többi szakmánál azért más a helyzet, mert ott vagy a piacon rendeződik a helyzet (pl. egy mérnönknek van elég lehetősége ebben az országban), vagy nincs olyan érdekérvényesítő képességük, mint az orvosoknak. ezt próbáltam szemléltetni a saját példámmal (tudod: egyetemi diploma - phd - egyetemi oktatás - éhbér. de én ezt is vállalom.)

továbbra is szép napot (és megint elment a kedvem a kommenteléstől 1-2 évre)

u.i: a sok elütésért elnézést kérek. sajnos annak idején megtanultam vakon gépelni, és most már szokásból is így írok. sajnos sok elütéssel. de ennyi pénzért..... :)
szaboszabolcs 2010.03.04 17:07:17
@Mufurc Manó:
1, nem pdh hallgató vagyok, hanem pdh fokozatom van (persze ez nem jelent semmit, csupán a szövegértési problémákra utal. mármint a tiédre). ráadásul ezt is csak azért írtam le, hogy legyen viszonyítási alap (orvos fizetés vs. más hasonló végzettségű fizetése). az óratartásra is azért utaltam finoman, hogy nem csak az orvosoknak kell dolgozni ebben az országban, hanem azon kívül van még kb. 3,8 millió foglalkoztatott (és az átlagbér nemzetgazdasági szinten bruttó 200 ezer forint körül van – bár ez még a szuperbruttósítás előtti állapot). az egyetemi oktatók helyzetéről (na meg az oktatásról és kutatásról) most inkább nem írok részletesen, pedig láthatóan el vagy tévedve ezen a téren (is).

2, érzelmi alapú véleményalkotással vádolsz, miközben én tényeket írtam, te meg minősítesz (érvek nélkül), ráadásul minősíthetetlen stílusban. ez nem bátorság, vagy vagányság. ha még valakinek más a véleménye, akkor sem tartom bértollnoknak, hülyének, hazaárulónak stb.

3, mint bármilyen más esetben, a mindenkori kormány döntéseinek bírálatát csak tények és érvek alapján lehet elkezdeni (mint ahogy az is elég nagyvonalú állítás, hogy a magyar gazdaság az 1980-as évek óta vállságban van. a gdp lószar - sic! - minősítése meg igen komoly szakmai hiányosságokra utal) aztán vagy tetszik az embernek, vagy nem (nekem pl. többnyire nem, de attól még nem írok le blődségeket). Egy kormány sem akarja megölni (kicsinálni) az embereket. aki ilyet ír, annak üldözési mániája (Kádár szóhasználatával élve maniája) van.

4, én nem írtam azt, hogy ez a jó megoldás. mindössze azt próbáltam jelezni, hogy az éremnek van másik oldala is (magyarul nincs tele a padlás pénzzel). A jelen helyzetben tehát nincs pénz béremelésre! Ha valaki azt állítja, hogy van, az nem mond igazat.

Most én is írjam ide, hogy abcúg?