Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fggeri

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tizenhat éves fiút tartóztatott le a francia rendőrség, miután Facebook-oldalán egy Charlie Hebdot kritizáló karikatúrát osztott meg. Korábban egy humoristát tartóztattak le, mivel a terrortámadással viccelt. Úgy látszik, a franciák is csak addig Charlie-k, amíg éppen kedvük…..
Orbán Tusványoson (MTI/Origo/Index): A magyar nemzet nem egyének puszta halmaza, hanem egy közösség, amelyet szervezni, erősíteni és építeni kell - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve, hogy ilyen értelemben a Magyarországon épített új állam egy nem liberális állam. A…..
fggeri 2014.07.26 15:07:08
@Deepblue Noir:
Én is úgy gondolom, hogy kiüresedett a fogalom, nem beszélve arról, hogy az elemzők közül sokan általában egyszerre használja ezt az orbáni rendszer leírására a marxista, náci, kommunista, rákosista, horthysta fogalmakkal. Ennek semmi értelmét nem látom, ugyanis eme logika szerint minden démonizáló ideológiai fogalmat összegyűjtve meg lehet kerülni egyfelől a saját oldallal való szembenézést, illetőleg meg lehet spórolni az orbáni politika szintén behatóbb értelmezését.
fggeri 2014.07.26 15:15:34
@Lexa56:
Én sem azt írtam, hogy megoldás a problémára, hanem, hogy válaszreakció, csak rendkívül téves, és mellőzi a pontos elemzést, ezért cselekszik erőből. A hatalomgyakorlása pedig egyértelműen a bajok forrását vonja maga.
fggeri 2014.07.26 15:19:51
@Lexa56:
Örülök, hogy a két szerzőt említetted, úgy gondolom, hogy Tölgyessy és Csizmadia Ervin írásain keresztül lehet leginkább megérteni az orbánizmust. Ha már valóban ennyire ragaszkodunk a terminológiai pontossághoz. :) Dehát miért is ne?
Nyugatos, patrióta, konföderalista. Magántulajdon- és piacpárti (elsődlegesen a családi, kis- és középvállalkozások szabad versenye mellett, származékosan a monopóliumok és kartellek, a big business ellen). Autonomista (egyéni és erős közösségi autonómiák híve az…..
A kormány legnagyobb jótette velünk az volt, hogy jobban megismertük önmagunkat. Világossá vált, hogy ez ugyanaz a nép, amelyik hagyta elgázosítani a zsidó honfitársait, ugyanaz, amelyik villámgyorsan kiegyezett a tömeggyilkos Kádárral, ugyanaz, amelyik napsütéses időben a…..
fggeri 2014.03.12 19:40:13
@camilló:
Szerintem kicsit félreértetted amit írtam. Az általad idézett tétel teljesen rendben, de Bethlen nem azt mondja, hogy mindenki hülye az értelmiségen kívül. Éppen azt mondja, hogy az értelmiségnek függetlennek és erősnek kell lennie, hogy a hatalom ne manipulálhassa, hanem az értelmiség tartsa erős ellenőrzés alatt az aktuális hatalmat. Nyomor is mindig lesz, ez nem kapitalizmus-specifikus jelenség, viszont nem mindegy, hogy mekkora, milyen mély, és az sem, hogy a megtermelt javakból hogyan részesülnek a szegényebb rétegek. És a szegényebb rétegeknek bizony nincs lehetősége, sem kompetenciája a demokráciát megérteni, működtetni, mert a napi betevő előteremtése gondot okoz neki. Bethlen ezért nem támogatta a titkos választást, hiszen az a szélsőjobbot erősítette leginkább. Ahogy arra az 1939-es választás például is szolgált, nagy leckét adva többek között Bethlennek is.
fggeri 2014.03.12 18:25:25
@JoeP:
A török hasonlat részben igaz, de az akciórádiusz-elmélet szerint a Török Birodalom Magyarországgal elérte határát, nem tudott tovább terjeszkedni, hiszen Magyarország rendkívül messze esett a birodalom központjától, amit rengeteg pénzbe került katonailag és gazdaságilag hosszú távon fenntartani. Ettől függetlenül a nyugat, a Vatikán támogatta a magyarok török elleni védekezését (anyagilag is), a szakmunkákban ez mind megtalálható. Egyébként ebben az esetben a társadalom szerepe megkerülhetetlen, hiszen a társadalom ellenállásának komoly szerepe volt abban, hogy a török nem tudott úgy megerősödni, mint a Balkánon. Ebben persze fejlettségbeli különbségek is szerepet játszanak.
1000 leütés Hajrá, magyarok! 2014.02.28 21:32:39
Pozsony az ötödik (a tótók!) és nagyon elhúzott, Prága a tizedik, Bécs a tizenkettedik leggazdagabb régió. Budapest nem számít külön régiónak ebben a bontásban, de Közép-Magyarország éppen csak meghaladja az átlagot. A hét magyar régióból négy viszont megtalálható a…..
fggeri 2014.02.28 22:06:23
Szuper. A múltkori euroszkeptikusoknak és Nyugatot temetőknek a mai verstúltengésre még egy klasszikus (Spengler ellen):

Kosztolányi Dezső

Európa

Európa, hozzád,
feléd, tefeléd száll szózatom a század
vak zűrzavarában,
s míg mások az éjbe kongatva temetnek,
harsány dithyrambbal én terád víg,
jó reggelt köszöntök.

Ó ősi világrész,
te régi, te rücskös, te szent, te magasztos,
lelkek nevelője, illatokat és ízt
szürő, csodatévő, nagyhomloku, könyves,
vén Európa.

Ha mostoha is vagy, viaskodom érted
és verlek a számmal és csókkal igézlek
és szókkal igázlak, hogy végre szeress meg.

Ki téphet el innen,
ki téphet el engem a te kebeledről?
Nem voltam-e mindig hű, tiszta fiad tán?
Kölyökkorom óta nem ültem-e éjjel
lámpám sugaránál tanulva a leckéd,
vigyázva, csodálva száznyelvü beszéded,
hogy minden igéje szivembe lopódzott?

Már értik azóta az én gügyögésem,
bármerre vetődjem, sokszáz rokonom van,
bármerre szakadjak, testvérem ezer van.
Nem láttam-e Kölnben a német anyókát
esőbe csoszogni, Párizsba a tündér
francia leányok könnyű szökelését,
Londonban a lordok hajának ezüstjét,
s nem ettem-e, ittam munkásnegyedekben,
családi szobákba lármás olaszokkal?
Nem fájt-e velőmig a szlávok, a sápadt
szlávok unalma, a bánat aranyszín
fáradt ragyogása?
Mind édes-enyémek a népek e földön,
kitágul a szívem, beleférnek együtt.

Fogadjatok engem
ti is szivetekbe,
s ti távoli népek
kürtösei, költők,
pereljetek értünk otthon a mivélünk
perlőkkel, anyánkért, s mi tiértetek majd
itthon perelünk, hogy élhessen anyátok.
Kiáltsatok együtt,
Európa bátor szellemei, költők,
hogy gyáva vadállat bújik el a vackán
és vaksi vakondok fúr alagútat.
Daloljatok együtt,
fények, fejedelmek, szellem-fejedelmek,
hogy lélek a várunk, légvár a mi várunk,
ezt rakjuk az égig, kemény szeretetből
és légi szavakból.
Kezdjetek előlről építeni, költők,
légvár katonái.
Olyan nagyon nem bonyolult az a Fidesz-ideológia, amely olyannyira lázban tartja az országot, hogy végső soron egyedül nyeri meg Orbánnak a választásokat. Az ideológia szíve: a tiszta magyarság. Tiszta legalább kétféle értelemben: tiszta a bűntől és tiszta a…..
Bő egy hete hatalmas megmozdulással adta tudtára az egyesült magyar baloldal országnak-világnak, hogy nem kér Paksból (vagy miből): vagy ezer-ezerötszázan is elmentek a vasárnap délutáni tüntire. Bizony! Aztán tegnap újra: ismét eljöttek vagy ezren! Bősz Anett közben mások…..
fggeri 2014.02.12 22:51:53
@sinclairzx81a:

Én még kiemelném a Pogátsa által említett nyelvtudásbeli deficitet, amely a magyar társadalmat bántóan elszigeteli a demokrácia folyamatairól. És ebben valóban óriási felelőssége van az egykor oktatáspolitikát irányító Magyar Bálintnak és társainak. Ebben speciel Orbán sem kivétel. Ha a középosztály a feltétele a demokratikus intézményrendszer működtetésének, akkor leginkább ennyire az oktatáson keresztül a tudós emberfők száma, ahogyan azt egyébként Pogátsa is kiemeli. És ennek a tételes kimondására, történetesen, hogy nem dumákban, hanem valóban törekednénk arra, hogy ésszerű, ámde radikális megújítását hozzuk el a magyar oktatásnak, a politikai elit tökéletesen alkalmatlan. Reméljük, hogy nem örökre.
Már századszorra keseregtem azon, hogy Heller Ágnes miért nyilatkozik olyan gonoszságokat Magyarországról, aztán gondoltam: legjobb lesz, ha írok neki és megkérdezem. Kaptam választ is, ami nem válasz, de legalább egy kommunikációkezdemény. Megkerestem a Facebookon a Heller Ágnes…..
fggeri 2013.11.22 22:30:07
Nevelhetünk-e valakit hazaszeretetre? Mintha azt mondanám: ‘Korbáccsal és szöges ostorral kényszerítlek, hogy szeresd önmagadat.’ A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem.

A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összesége életed alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is.

Hazaszeretetre nem tudlak megtanítani: őrült az, aki önmagát tagadja. Hazád a történelmi mértékben megnagyított és időtlenített személyiség. A haza végzet, személyesen is. Nem fontos, ‘szereted’-e, vagy sem. Egyek vagytok.

De úgy látom és tapasztalom, hogy te – szóval ünnepélyesen, írásban és a dobogókon – inkább az államszeretetről teszel bizonyságot és hitvallást.

A hazától ugyanis nem lehet várni semmit. A haza nem ad érdemrendet, sem állást, sem zsíros kenyeret. A haza csak van.

De az állam ad finom stallumot, csecse fityegőket szalonkabátodra, príma koncot, ha ügyesen szolgálod, ha füstölővel jársz körülötte, ha – férfiasan, kidüllesztett mellel – megvallod a világ előtt, hogy te szereted az államot, akkor is, ha kerékbe törnek. Általában nem törik ezért kerékbe az embert. Éppen ezért, minden államszeretet gyanús.

Aki az államot szereti, egy érdeket szeret. Aki a hazát szereti, egy végzetet szeret.

Gondolj erre, mikor hörögsz a dobogókon és melled vered.

Márai Sándor: Füves könyv

Ajánlom Fruzsinának és Ágnesnek egyaránt.
„Nem tartom a szakma részének a kritikát. Ők újságírók, akik a színházra szakosodtak, a színházat csak kívülről látják, annak lényegéhez semmi közük, és egy ilyen átpolitizált világban, mint a miénk, nyilván állást foglalnak. Ők állást foglaltak öt-hat évvel…..