Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rudibacsi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Új moralisták, farizeusok 2010.03.03 02:46:00
Itt a tavasz, jön a jó idő, sőt a válság is mintha menni készülne, búcsúzik az általános depi. Pech, hogy a naptárral még egy pár hétig szembeszegül a tél, valamint hogy márciussal lejár a kilakoltatási moratórium – a baj nem jár egyedül.   A télire…..
rudibacsi 2010.03.03 13:36:48
egy pillanatig nem akarom védeni a felelőtlen hitelfelvevőket, de a bankokat még annyira sem érdemes.

"De hát nem olyan bonyolult dolog a bank! Meg lehet azt érteni, nem egy szentháromság. Kettő a lényeg: a bank nem a saját pénzével üzletel – sáfárkodik! – elsősorban, hanem az úgynevezett kisemberek bankbetjétével is;"

ez azért nem pont így van. egy példa:

a tévhit az, hogy ha te kisember vagy és van mondjuk 1 millió Ft-od amit beteszel a bankba és a bank ad neked 6% kamatot/év akkor nyertél 60 000-et egy évben. Ez idő alatt a bank az 1 milliódat helyezi ki hitelként és kaszíroz rajta mondjk 10%-ot, vagyis 100.000 Ft-ot. A neked kifizetett 60 ezret és a költségeit levonva kapja meg, h mennyi a profitja.

Ezzel szemben a valóság az, h ha te beteszed az 1 milliódat, a bank a tartalékrátára vonatkozó törvények alapján (megyó óta itthon 5%) pénzt állít elő a semmiből. Vagyis mivel neki a kibocsátott hitelösszegeknek az 5%-ából tartalékot kell képeznie (ez lesz a te 1 millád), vagyis 20 milliónyi hitelt bocsáthat ki az 1 milliód után, amiből 19 milliót a semmiből állított elő.
Összegezve neked kifizet 60 ezret(6%) és az egymilliód után kibocsátott 20 millió hitelre bezsebel 2.000.000Ft kamatot. Ha nem venném a kockázatát és a költségeit, csak leegyszerűsítem a dolgot, akkor azt mondanám, h nem olyan szar 60 ezerért 2 milliót keresni szinte a semmiből.

a fentieket jól leírja részletesen az amerikai bankoknak a FED által kiadott Modern Money Mechanism c. könyvecske.

könnyebben emészthető és megérthető a dolog az alábbi linken:
www.viddler.com/explore/shigemori/videos/6/