Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Espelette

0 bejegyzést írt és 126 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most  Zsuzsi buvar osztja meg tapasztalatait velünk az angol tyúktartásról. Köszönjük! Olvassátok és ne legyetek szűkszavúak, kérdezzetek, szóljatok hozzá! Először egy kis összefoglaló az angol helyzetről. Találtam egy nagyon érdekes cikket az Egyesült Királyságbeli…..
 Francia házityúk-fajták  Franciaország egyik - nem hivatalos - jelképe a gall kakas. Szerepel a polgármesterek hivatali jelvényén, világháborús emlékműveken, az euró előtti időkben pedig a 10 frankos pénzérmén volt látható. Napjainkban főleg a sport területén…..
Espelette 2013.01.02 20:57:50
@Frakk0310: Tobb blogon irjak ugyanezt, a Francia Mezogazdasagi Miniszterium egy kozlemenyere valo hivatkozassal. Sajnos nem sikerult megtalalnom a dokumentumot, igy elso kezbol nem tudom megerositeni. Azt irjak, hogy kisebbek a tojason a porusok, a membran pedig vastagabb, mint mas fajtaknal, ezert lenne szalmonella-mentes. Ha igaz, ez jo hir :-)
Tyúkudvar Téliesített tyúkjaim 2012.11.13 06:43:00
A múltkor arról írtam, hogy a külsőleg teljesen lepattant tyúkjaim hirtelen szörnyetegből újra szépségekké kezdtek átlényegülni. Gondolhattam volna, hogy hamarosan megkapom az ürmöt is az örömbe. Nem is kellett sokáig várnom. A tyúkjaim szebbek mint valaha, csak épp egy baj…..
Espelette 2013.01.02 20:33:52
@Miki851: A 15 ora fenyt nem tudtam, de az biztos, hogy a nappalok rovidulese hatassal van a tojastermelesre. Ezzel ellentetben az enyemek eddig szepen tojtak, buszke is voltam rajuk, de ma egy tojast sem talaltunk. Pedig a nappalok kezdenek hosszabbodni, igaz, csak par perccel egyelore. Igazad van, pihenjenek csak telen, majd husvetkor behozzak :-)
Tyúkudvar Beszélgessünk! 2012.01.27 08:51:00
Szóval beszélgessünk!Ha van olyan dolog, amit szeretnél megosztani, esetleg kérdésed lenne, vagy csak beszélgetni szeretnél, a mondanivalód pedig sehogy sem kapcsolódik az épp megjelent poszthoz, akkor itt a lehetőség.Ha mégis egy adott témához szólnál, amiről már volt szó,…..
Espelette 2012.07.04 10:38:24
@Rosa Rugosa: Nagyon jo a belinkelt iras! A kappanolast itt a tenyesztok maguk vegzik, persze megfelelo sebeszeti felszereles kell hozza. Az egyik forumon irta is egyikuk, hogy mivel iden keves kappant rendeltek nala, nem is all inkabb neki, mert draga az erzestelenito es fertotlenitoszer, keves joszag miatt egyszeruen nem eri meg vele foglalkozni.
Viszont nemcsak kakast kappanolnak, hanem gyongytyukot, sot, meg galambot is.
Espelette 2012.09.21 20:28:39
@korenka: Nekem is tetszik, szerintem grillezett kacsa- vagy libamellhez jol illene.
Tyúkudvar Tyúkban főtt tojás? 2012.11.08 06:14:00
Ismét elfogtam egy levelet, aminek nagyon örültem! Szia Éva! Az lenne a kérdésem, hogy EZ MI!?!?! :D Múlt héten találtam, azóta nyomozom és nem tudok rájönni. A körülmények is eléggé összezavaróak. Röviden: Van két letojt tyúkom. Ők szépen rendesen tojogatnak…..
 „Kot-kot-kot-kot-kotkodács, minden napra egy tojás!” – rikoltoztuk gyerekként, ha meghallottuk a jellegzetes hangot. Szép is lenne, csak sajnos nem igaz. Bár az lehetséges, hogy van olyan tyúk, aki egy ideig minden nap tojik, de az év mind a 365 napjára akárhogy…..
Espelette 2012.10.04 20:52:58
@Rosa Rugosa: Igen, pl a hozzank kozeli kisvaros gazdaboltjaban legalabb haromfele szert arulnak, amivel a tyukolakat lehet kezelni. Van koztuk kevesbe kornyezetbarat, de akad olyan is, amit a biogazdalkodasban is engedelyeznek.
Amikor először láttam ezeket a képeket, jót nevettem, háhá, de vicces, mit ki nem találnak pihent agyú emberek. Aztán most, hogy teljesen ellepték az udvart az élősködők -tegnap leültünk hátra a tyúkudvarnál és a műanyagszékemen hemzsegtek a tetvek- másként nézek ezekre a…..
Espelette 2012.09.14 21:02:48
@Rosa Rugosa: Na igen, ezekkel a joszagokkal tobb gondunk volt eddig, mint az osszes tobbivel. Mindegy, igyekszunk mindennek a vegere jarni, hogy jo egeszsegben, rendben legyenek. Igazabol nem is belfereg volt, hanem legcsofereg. ugy vettuk eszre, hogy furcsan lelegeztek, szorcsogve vettek a levegot. Ez persze tobb betegsegre is utalhat, de semmi mas tunetuk nem volt. Ugyhogy legcsoferegre tippeltunk a szakkonyvek alapjan, masnap beugrottam az allatorvoshoz, persze igy latatlanban nem akart semmit diagnosztizalni, de mondta, hogy valoban lehet az is, egy fereghajtas mindenesetre nem art. Ugyhogy megkaptak a szert, ket nap mulva eltunt a nehez legzesuk. Ennek a feregnek a foldigiliszta az egyik koztes gazdaja, abbol pedig van eleg nalunk!
Espelette 2012.09.14 21:13:11
@korenka: A fokhagymat aprora vagva a magokra szorva adtam nekik eloszor, hetente egyszer, felcsipegettek. Egy tenyesztotol pedig ezt a receptet kaptam: egy nagy fej fokhagyma osszes gerezdjet megfozzuk es villaval osszenyomkodjuk, majd aztatott kenyerrel, aprora vagott porehagymaval (ez is fozve) es aprora vagott csalannal (ez nyersen) osszekeverjuk, majd rogton "talaljuk". Negy napig naponta egyszer kell a kevereket adni, es akkor fereghajto hatasa van. Ez utobbit nemigen hiszem, mert kb ket hettel a legcsoferegre utalo tunetek elott adtam nekik negy napig. Igaz, mindig megprobalok termeszetes megoldast talalni, ezert is hasznalok fokhagymat megelozesre, de most tul komolynak tunt a helyzet, igy kaptak "rendes" fereghajtot. Hatranya, hogy negy hetet kell varni, addig nem lehet a tojasokat megenni.
Őszinte leszek hozzátok, bár foghatnám stílusváltásra, meg új utak keresésére, az igazság az, hogy sajnos nincs túl sok időm arra, hogy dolgoknak utánanézzek, ezért az elkövetkezendő időben több olyan poszt lesz, ami az én tyúkjaimról szól, mint egyéb, nem kevés…..
Legutóbb úgy búcsúztam tőletek, hogy egy kis nyári szünet - nekem és a blognak- szegény tyúkjaimnak meg a tetvesség. A helyzet sajnos nem sokat változott, bárcsak írhatnám, hogy ez már a múl, de nem mert az élősködőktől még most sem sikerült teljes mértékben…..
Espelette 2012.08.19 12:50:27
@Rosa Rugosa: Nem derult ki sajnos, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy a hirtelen jott melegben elszaporodott verszivok okoztak a bajt. A kezeles utan a masik ketto rendbejott, a tyukolat tovabbra is rendszeresen fertotlenitjuk. Azota a masik ketto ujra tojik, ugyhogy jo formaban vannak :-) A harmadik viszont ujra nekiallt kotlani, igy ismet ment az elkulonitobe, ket nap eleg volt neki.
Espelette 2012.08.25 12:28:07
@Rosa Rugosa: Szegenykek :( Ezek a verszivok hamar vegezni tudnak sajnos akar egy nagy tyukkal is, hat meg a csibekkel! Nincs mas, kezelni kell, fertotleniteni rendszeresen, mi is ezt csinaljuk.
Tyúkudvar Megérkeztek 2011.11.06 21:24:00
Volt némi technikai káosz nálunk, ezért csak mára sikerült posztot kreálnom, a következő is csak a jövő hét hétfőre várható, de addigra remélem rendeződnek a dolgok.Megérkeztek a tyúkok. Inkább még csak jércék, teljesen különböző korúak, vannak egészen fiatalok, meg jó…..
Espelette 2012.08.02 10:52:28
@csöpianyó: Mekkora kifutojuk van? A foldes azt jelenti, hogy semmi zold nincs benne, csak a puszta talaj? Ha kicsi a helyuk, akkor szerintem olyasmit kellene csinalni, mint amit a dongolt foldes tyukollal, vagyis szalmaval beszorni, azt aztan ossze lehet gyujteni ugyanugy, mint a tyukol takaritasakor es igy talan nem lesz budos az udvarukon a fold.
Espelette 2012.08.02 12:28:49
@csöpianyó: Azt elhiszem, hogy hamar kiettek a zoldet, ennyi tyuknak nem tul nagy a kifuto merete. De az nagyon jo, hogy potolod.
A szalma (vagy valami mas alom) felszivja, amit a tyukok odacsinalnak, es ugyanugy lehet takaritani a kifutot, mint az olat. A csere gyakorisaga attol fugg, mennyire piszkitjak ossze a tyukok. Szerintem tegyel egy probat, ha van olyan resz, ahol erosebb a szag, oda terits egyenletesen szalmat vagy mas almot, aztan meglatod, hogyan piszkitjak ossze.
Tyúkudvar Minitojás 2012.05.26 14:17:00
 Pár nappal ezelőtt történt, hogy a legkisebb fiam bement a tyúkólba, hogy összeszedje a tojásokat, aztán valami fura izével a kezében bukkant fel. Már éppen mondani akartam neki, hogy Dobodel! de aztán jobban megnéztem és az a furcsa valami egy tojás volt.  Van pár…..
A mai napon megérkezik a Tour mezőnye Franciországba. Az első francia etap a sötömi északon (itt játszódik Dany Boon Isten hozott az isten háta mögött c. filmje) keresztül vezet, és a célállomás nem más, mint Boulogne-sur-Mer, az ország legnagyobb halászkikötője. Így a Tour de…..
Nagy öröm a kiscsibe, erről volt már szó, áradoztunk, örömködtünk, de néha a jóból is megárt a sok, az is zavaró lehet, ha az összes potenciális tojásadó tyúkunk egyszerre, vagy majdnem egyszerre szeretne anya lenni. Espelette kérdése adta az ötletet a poszthoz, mit tegyünk,…..
Tyúkudvar Nyár a tyúkudvarban 2012.07.05 07:11:00
Eltűntem pár hétre a tyúkudvarból, gondolom kedves olvasók már irígykedve láttátok lelki szemeitek előtt, amint éppen talán az alábbi helyre menekültem a tyúkjaim és az őket sújtó tetű és egyéb élősködők inváziója elől, hogy valahogyan kipihenjem a látvány okozta…..
Espelette 2012.07.05 08:48:58
Tyúkudvar Kukoricaültetés 2012.06.02 05:40:00
Minden felnőttnek megvan a maga játéka. Ki villanyvasutat vesz a "gyereknek", Karinthy búgócsigát vett a fiának, az én férjem meg vett egy szép kis öreg piros traktort még pár éve. Tényleg kitűnő játékszer, mint látjátok, a gyerekek is szeretik, na meg én is, sőt,…..
Tyúkudvar Mit eszik a tyúk? 2012.01.27 05:08:00
BESZÉLGESÜNK!Először is, szembesüljünk a ténnyel: a tyúk mindenevő. Azaz nem elég neki magvakat és egyéb növényi eredetű táplálékot fogyasztania, szüksége van állati eredetű fehérjére is.A tyúkok természetszerű takarmányai a magvak és a rovarok. Régebben, amikor a…..
Espelette 2012.04.03 20:52:27
@Rosa Rugosa: De meg mennyire igaz a bezaras! Egyszer nem zartuk be oket (marmint az elso negy tyukbol allo tarsasagot), es masnap reggelre csak egy maradt, a tobbi nyom nelkul eltunt :-( A szomszed kerdezte par nappal kesobb, hogy nem hianyoznak-e tyukjaink, mert az erdoben latott tollakat, egy rokavar kozeleben... A tulelo (Tyukocska) attol kezdve csak egy fan volt hajlando aludni, meg akkor is, amikor mar beszereztunk ujabbakat, akiket viszont ejjelre rendesen bezartunk.
Espelette 2012.07.04 10:22:55
@gotami: Egyetertek Rosa-val, ha ehes lesz, tenyleg megeszi. Meg az elozo bandanak egyszer tevedesbol szemes kukoricat vettem a daralt helyett, azt kevertem ossze buzaval. Eloszor kivalogattak a kukoricat, de aztan csak megettek. A mostaniak pont az ellenkezojet csinaljak, ok a buzat valogatjak ki, de elobb-utobb az is elfogy.
Mit csinálnak a kotlósok a tojásokkal? Általában félóránként forgatják a tojásokat. Ilyenkor a kotlós egy-egy tojást a csőrével és a nyakával kiforgat a fészek aljából a szélére úgy, hogy a többi tojás ezek helyére mozdul. A tojások így megfordulnak és egyben a helyüket…..
Bár elbúcsúztam egy időre, azért most jól megleplek benneteket egy rövid poszttal. Egy teljesen más fórumon akadtam erre az információra. A sokak által elérhetetlen KÁTKI is szerepel a dologban. A lényeg, hogy 2012-ben is indult egy program, aminek a célja, hogy a régi…..
Espelette 2012.06.21 10:20:44
@binokular1: Kozben utananeztem egy kicsit a kopasznyakuaknak. Ezen az oldalon criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2011/04/05/Kopasznyaku_barataink/ egy cikk magyar osszefoglaloja talalhato, az eredeti cikk (2011-ben jelent meg a PLOS Biology-ban) a kopasz nyak genetikai hatteret irja le. Funkcionalis magyarazatot viszont egyelore nem talaltak. En feltetelezem, hogy kapcsoltan oroklodo dologrol lehet szo, vagyis a kopasz nyak tulajdonsag valamilyen elonyos tulajdonsaggal egyutt szelektalodott. De ez csak az en talalgatasom, azt hiszem, jobban tesszuk, ha megvarjuk a kutatomunka folytatasat es az uj eredmenyeket. Azert az jo, hogy vannak kutatok, akik ezzel is foglalkoznak.
Espelette 2012.06.21 11:17:56
@zoxó: nem egeszen ertem, tehat a dokumentumban szereplo negy magyar tyukfajtat a hivatasos tenyesztok azert nem fogadjak el, mert "rekonstrualt"? Elnezest, ha butasagot irok, de nekem az jott le a dokumentumbol, hogy a genmegorzesi program kezdeten meghataroztak a negy szinvaltozatot, ezekhez genbanki allomanyt kerestek (pl a feher tyuk 2 kistenyesztonel maradt fenn) es utana ezeket az alapallomanyokat tartottak fenn. Az biztos, hogy mint minden regi fajta (noveny es allat) eseteben, inkabb populacio-fajtakrol lehetett szo, tehat biztos volt genvesztes mar az elejen, de ha a mai allomanyok genetikai diverzitasa reprezentativ az eredeti fajtara, akkor szerintem nincs problema.
  Két éve október 30.-án, ami a férjem születésnapja és egyben házassági évfordulónk, kirándulni mentünk. Célunk a Dordogne megyében található Sorges település volt, amit a szarvasgomba fővárosának tartanak. Noha október végén még nem kezdődik el a szezon, úgy…..
Espelette 2012.06.11 19:52:54
@Rosa Rugosa: Igen, sok szarvasgomba van Magyarországon is. Egy kedves volt kollégám, a szarvasgomba világhírű kutatója (aki többször járt Magyarországon) szerint a magyar ugyanolyan jó minőségű, mint a Périgord-i.
A múzeumban a különböző szarvasgomba-fajok jellemzőit, elterjedését, gyűjtését, a gazdanövények mikorrhizás oltását, az ültetvények nevelését mutatják be. A tanösvény pedig a terepen mutatja be, hogy honnét lehet felismerni a termőhelyeket.
A vargányás lecsó is nagyon finom, igaz, nem szarvasgomba, dehát több nap, mint kolbász, nem utasítanám el :DDD
Espelette 2012.06.14 09:27:54
@Rosa Rugosa: igen, lehet venni beoltott facsemeteket, az ultetveny kb 10 ev utan fordul termore. Ezen persze en fellelkesultem, mar lattam lelki szemeim elott a sajat szarvasgombaimat, de sajnos nem eleg a beoltott fa, megfelelo talaj is kell hozza, nalunk pedig nem olyan a fold, mint kellene. Regen tenyleg disznoval kerestettek, a feromonokrol nem tudok, mindenesetre a sertes szereti a szarvasgombat, maganak turja ki. Ezert a gyujtoknek gyakran hianyzott nehany ujjuk, mert megesett, hogy a diszno szajabol kellett megszerezni a zsakmanyt. Ebbol adtak is allitolag a disznonak, hogy megfeleloen motivalt legyen. A kutya ebbol a szempontbol sokkal jobb, eleg betanitani az illatra, megmutatja a helyet, utana a gyujto assa ki, legalabbis nekem ez remlik. Persze utana a kutya is megkapja a jutalomfalatot (nem a gombat!), neki is kell motivacio :D
  Végül is annyira örültem, hogy Pünkösd vasárnap volt piac. Szombaton mindenfélével foglalkoztunk, csupa haszontalan de kimondottan kellemes dologgal, este semmi kedvem nem volt boltba menni, hogy felkészüljek a két nap boltnélküliségre. Így szépen kimentünk a…..
 Ragadozók  Tavaly májusban elutaztunk tíz napra. Előtte jó gazdához illően gondoskodtunk az állatokról, a kutya panzióba ment, a cicákat a szomszédok vállalták, a tyúkokat pedig egyik barátunk fogadta be. Hazaérkezésünk után azonban kiderült, hogy szegeny tyúkok…..
Espelette 2012.05.27 15:16:08
@zsuzsibuvar: A villanypasztor tenyleg jo megoldas lehet, nem is gondoltam ra! Nalunk a kifuto regi keriteset annak idejen beastak, igy amikor uj keritest huztunk fel, pontosan raillesztettuk, ez tenyleg hatekony, ha valami joszag be akarna asni.
A borz nem semmi, nem gondoltam volna, hogy ilyen eroben van!
Tyúkudvar A magyar tyúk 2. rész 2012.05.22 07:00:00
A múltkor olvashattatok egy felületes áttekintést arról, hogyan is alakult ki egyáltalán a mai magyar tyúk. Persze a poszt korántsem volt teljes, nem szólt a mai nemesítőmunkáról. Akit érdekel, az kattintson az írás végén lévő oldalakra, igyekeztem összeszedni a mai,…..