Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rhodes (törölt)

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pontilyen pont ilyen A kritikáról 2010.09.19 16:50:00
Ismét valami olyat szeretnék mondani, amivel az emberek többsége föltehetően nem ért egyet. Egy történettel kezdem. Múltkor a könyvtárban bóklászva a folyóiratok között belenéztem egy magyar értelmiségi egyik szövegébe. Nem akarom pontosabban körülírni, mert nem lényeges.…..
Hogy egy adott kor miként jelenik meg egy adott ember tudatában, az millió-egy tényező függvénye. Még a legszörnyűbb diktatúra is lehet a boldogság tere valakinek, és egy sokak által virágkorként emlegetett időszak is másnak a nyomorúságé. Nincsenek homogén korok. Még a…..
Rhodes (törölt) 2010.09.05 22:21:21
@pontilyen: @Reckl_Amál:

Furcsa, hogy mindketten a munka biztonságára helyeztek nagy hangsúlyt. Érthető, hisz' olyan időket élünk, amikor jogos a munkanélküliségtől való félelem, de a teljes foglalkoztatottság illúziója valóban elég lenne nektek?

Emlékszem én Amál, hogy 4 hónapot is alig bírtál egy igazi "szocialista" munkahelyen. Szóval mivégre ez a hamis nosztalgia?
Vagy tán' azt hiszed, anno nem fúrták egymást az emberek? Jobb esetben csak ezt tették...

Ponti! Persze, más Rákosi alatt élni, és más a '85-ös pártkongresszus után.
De a lényeg ugyanaz! Nem biztos, hogy számodra az Andrássy 60. lett volna a legrosszabb, hanem ha mondjuk már a "konszolidáció éveiben" - annyira hazug ez a kifejezés! - egy bunkó bürökrata kitalálja a Párt "agitprop" osztályán, hogy Arany művei nem jók; mostantól ne tanítsuk és ne is adjuk ki.

"A szabadság szintén érdekes kérdés. Önmagában nem tartom akkora értéknek."
Mondj nagyobbat! :) Mondhatni "ius divinitus" a szabadság, és ezt elveszíteni nincs rosszabb. Tudom/tudod miről beszélek...

Komolyan nem értem, mi ez a retrográd hozzáállás két fiatal értelmiségitől? Nektek, nekünk kellene apáink és anyáink hazugságaiból kitörnünk, erre visszavágytok egy hamis kor, hamis életmódjára, hamis nosztalgiák alapján.

Mondom, furcsa...
Rhodes (törölt) 2010.09.06 23:08:09
@Reckl_Amál: @pontilyen:

"ami Romániában történt, nem annyira a szocializmusról, és pláne nem a baloldali eszmékről szólt, hanem egy elmebeteg tombolásáról." És ne feledkezzünk el a férjéről sem! :)

Értem én, mit mondasz Amál, de azt gondolom - és itt megint a vita végén vagyunk lezáratlanul, mint nálad -, hogy nem éri meg a biztonság ezt az árat, főleg ha hamis ez a biztonságérzet.
Lehet, hogy lett volna egy hét múlva munkád, mint söprögető az FKFV-nél - megjegyzem, az ma is lenne -, de kétlem, hogy az téged kielégítene.
Szóval továbbra sem értem, miben áll a biztonsága/jósága "a gyárkapun belüli munkanélküliség" rendszerének?

Ponti, én nem tudom elfogadni a "kapsz virslit és sört, Trabantot vagy Ladát, nyáron balatoni SZOT nyaralást, de cserébe kuss!"-féle konszolidációt. Ez ugyanis nem az, hanem kollaborálás. Kiegyezés gyilkosok és tanuk között. Nincs puha diktatúra!
Ebben a kérdésben (sem) engedhetek, mert eszembe jut, hogy például az én családommal mit tett ez a "békés konszolidált" - egyébként vérben fogant - rendszer.

Fogalmam sincs, én mit csináltam volna. Talán ugyanúgy beálltam volna a sorba, mint sokan és a Párt leghűségesebb katonája lettem volna. Nem tudom.
De azt igen, hogy semmiért nem cserélném vissza ezt a kort - a maga összes szarjával együtt - egy vödör langyos, véres takonyra, azaz a Kádár-rendszerre.
... válasz valamely kérdésre az, hogy"Semmi közöd hozzá."?Azért, mert a mondat azt az implicit állítást is tartalmazza, hogy önmaga nem mindig igaz, vagyis hogy létezhetnek dolgok, melyekhez a másik embernek (a vitapartnernek) köze lehet. Ez a feltételezés azonban az emberi…..
Rhodes (törölt) 2010.08.04 12:31:32
@Reckl_Amál:

"Nekem inkább arra utal, hogy a kérdező nem érdemli meg a választ, az alapvető őszinteséget."

Másik lehetőség is van. Mégpedig, hogy a válasz esetleg olyan tartalommal bír - bár talán valódi jelentősége eltúlzott -, amely veszélyeztetheti a beszélgetőpartnerek, adott esetben barátok kapcsolatát.
Persze én soha nem fogalmaznék ilyen durván, de éltem már a "kegyes hazugságnak" ezen eszközével.

Továbbá egész egyszerűen, lehet arról is szó, hogy "nemzetbiztonsági ügy", vagyis a válasz egy harmadik fél érdekeit sértheti, és nincs jogom azt a személyt kiszolgáltatni senkinek.
A világ legnagyobb sporteseménye ma már nem az olimpia, hanem a labdarúgó világbajnokság. Ezt támasztják alá legalábbis a (televíziós) nézettségi adatok, valamint az egész őrület (fociláz), mely a rendezvényt körülveszi. Színes zászlókba öltöznek a világ legnagyobb és…..
Rhodes (törölt) 2010.06.10 17:35:27
@Reckl_Amál:

:)

De legalább - az ábrának köszönhetően - most már értem, amit múltkor magyaráztál.