Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dunois

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sötét középkor Marxista matiné 2010.03.01 01:10:00
  Generációk történelemszemléletét formálták az Egyszer volt hol nem volt... sorozatnak az emberiség történetét bemutató epizódjai. Az 1978-ban készült mesefilmből gyerekként játszva tettünk magunkévá hasonló tételmondatokat: "A nemesség csak arra gondol, hogy a…..
Hálátlan feladat a középkori orvoslást védelmünkbe venni. Ki tudná kitörölni nemzedékek emlékezetéből a piszkos rongyokba bugyolált leprást, a pestises utolsó hörgéseit, vagy a nagybeteg ágya felett összesúgó kuruzsló doktorok sunyi ráolvasás-trükkjeit? A középkori…..
Tudatlan, bigott, dogmatikus, fanatikus középkor… Noha minden jelző érdemes a visszautasításra, a mai bejegyzésben legyen elég csak egy: babonás. Az előző posztban már felvázoltuk az elterjedt véleményt, miszerint a középkor nem volt más, mint az antikvitás és a…..
Dunois 2010.03.01 12:26:14
@Molay: Jó kérdés, hogy vannak-e ufók, vagy sem. Az ufóhitnek még amúgy sincsen kifinomult teológiája, én azonban jobban hajlok a kérdésben Jung véleménye felé, mely szerint az ufójelenség a misztikus élmény modern interpretációja. Az élmény létezik, ez már csak a vallások létezése és köztünk egyezményes létjogosultsága miatt nem is vitatott (gondolom Dawkinsnak és Vágónak ehhez lenne pár keresetlen szava), én személy szerint azonban nem fogadom el a jelenség földönkívülieket igénylő interpretációit. Az, hogy a földön kívül van-e élet, az ismét egy másik kérdés, semmi köze az ufókhoz, és legalább elvben vizsgálható tudományos módszerek bevonásával. A cikkben viszont, ha jól értettem ez a modern nyugatiak, jelen esetben az amerikaiak hiszékenységének példájaként jelent meg, lekezelő felhanggal, és automatikusan megkapta a babona címkét, anélkül, hogy a dolgot cizellálta és a kérdést alaposan körüljárta volna, s a felvilágosodás szellemében ugyanígy jártak el a középkorban divatos, akár megalapozott, akár megalapozatlan hitekkel. Stilisztikailag sokkal jobban venné ki magát, ha a tudomány alacsony szinten történő értelmezéséből való tévhiteket (pl. dogmatikus materializmus, a tudomány mindenhatóságába vetett hit olyanok részéről, akiknek még csak tudományos képzettségük sincs, stb.) állítanánk szembe a középkori egyszerő emberek idealista jellegű babonáival.
Dunois 2010.03.03 11:57:25
@Molay: Az ember irracionális természetével egyetértek. A vallások természetüknél fogva az irracionalitásra épülnek, de éppen ettől alkalmasak a funkciójuk betöltésére. Ami racionális, arra ott van a tudomány. Javaslom azonban a konkrétumokhoz való visszatérést, mert észrevételem szerint egy határozott lépést tettünk a hitviták szelleme és stílusa felé. Inkább hegyezzük ki a megbeszélést a korabeli források feltárására, mert abból sokkal többet tanulhatunk. A többit pedig megbeszélhetjük egy ufós blogban, ha egyáltalán indítasz ilyet.