Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fu

11 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fényképek a Genesis II-ről, a Bigelow Airspace fejlesztés alatt álló emberi tartózkodásra alkalmas moduljának második prototípusáról, a Föld felett:A modul (kismértékben) felfújható, a második képen a már felfújt belső tér látható. (A henger mérete a fellövéskor 4,5 m…..
Belokurov és társai egy egyszerű eljárással felfedezett egy majdnem tökéletes Einstein-gyűrűt egy  fényes vörös galaxis (LRG) körül az SDSS adatbázisában: A gyűrűt Kozmikus Lópatkónak nevezték el. Átmérője 10 szögmásodperc, ami elég nagynak számít. A lencséző…..
Néha-néha olvasgatok hazai hírportálokat, tudományos témakörben. Origo, SG, Index. Bár néha elragad az indulat, és túlzásba viszem a cinizmust, de alapvetően a tudományos ismeretterjesztést nagyon pozitívan szoktam értékelni magamban. Mégis ezen oldalak többsége (az Index…..
Képzeljük el, hogy 1996 február 15-e van. Délnyugat Kínában vagyunk, Szecsuán tartományban, 64 kilométerre Hszicsangtól, a Hszicsang Űrközpontban (Xichang Satellite Launch Center). Éjjel 2:50 van, és a rakétaindító álláson egy Long March 3B rakéta fellövésére készülnek,…..
Spacefiles Aurora australis 2007.07.11 16:05:00
Íme egy többféle színű sarki fény képe, amely az űrsiklóból kinézve készült. Ez egy "déli fény", avagy auróra, amelyet az STS-111 misszió során Ausztrália fölül fényképeztek le, 2002 júniusban...
Egy másik érdekes cikk csillagfelszín témakörben. A végén még megkedvelem őket. A New Scientistben megjelent cikk szerint Kochukov et al. "időjárást" észleltek az alpha Andromedae-n. A csillagról ismert, hogy nagy a higanytartalma. Ezt azért lehet megmérni, mert a higany…..
Spacefiles Arhív hold 2007.07.04 19:34:11
Ez nem egy roppant friss, Astronomy-picture-of-the-day minőségű holdfénykép. Mégis különleges: úgy tűnik, ez a valaha készített legelső felvétel a Holdról!John W. Draper, egy amerikai vegyész készítette, aki a fotográfia korai formáival is kísérletezett. A felvétel 1839-ben…..
Régebbi hír, de úgy idekívánkozik, bár csillagok annyira nem szoktak érdekelni. Olyan nehéz elképzelni őket. (És különben is, csak pár ezer van ami szabad szemmel látható, jó körülmények között. Pedig a Nap ugyebár a Galaxis egyik spirálkarjában van, ahol sok a fényes…..
Hoppá :-) Új módszer halvány csillagkísérők "fényképezésére". Vegyünk egy nagyon fényes anyacsillagot, és tőle a digitális képen nem túl sok pixel távolságra egy halványabb kísérőt. (lásd a képen balra, alanyaink az AB Doradus A és C) Az ötlet egyszerű: az…..
Spacefiles Egy különös hold 2007.06.26 02:27:00
Körülbelül 40 km-es átmérőjével az Atlasz egyike a Szaturnusz kisebb fajta holdjainak. Ezt a képet készítette róla a Voyager 1 űrszonda 1980-ban: A Cassini így látta 2006 októberében, 200 000 km távolságból: Ebből a szögből nem túl különböző más szikláktól.…..
Spacefiles Ceres & Vesta 2007.06.26 00:54:00
Ezek a Hubble Űrteleszkóp által készített legfrissebb képek a Ceresről és a Vestáról. Ez a két legnagyobb aszteroida a kisbolygóövben (a Ceres átmérője 1000 km), és mindössze két hét múlva indul a Dawn űrszonda meglátogatni őket. 4 évig tart majd az útja a Vestáig, ami…..
Spacefiles Pazar északi fény 2007.06.25 18:17:00
Aurora borealis, Kanada, time lapse videó: A wikipédiából (az angol verzióból, az bővebb): A sarki fényt többnyire az atomi oxigén emissziója dominálja, ami zöldes fénylést eredményez (557.7 nm) és - különösen alacsonyabb energiaszinteken és nagyobb légköri magasságban…..