Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vfcs

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság mindennapos téma a rezsicsökkentés, én úgy döntöttem, hogy ezt a harcot a saját módszereim szerint vívom meg: lakásomban LED izzókra cserélem a hagyományos izzókat. Elkezdtem alaposabban utána olvasni a témának, mivel hallottam jót is, rosszat is a LED fényforrások felől. Félelmeim a…..
vfcs 2013.10.30 18:43:35
Hú, mennyi szenvedélyes érzelem megy a világításba pro és kontra.

Pragmatikus, érzelemmentes tapasztalataim LED ügyben:
1. Az OSRAM jó, megbízható, nem olcsó, viszont ár-értékben nagyon ott van. Az adott technológiában a legjobbat hozza, nem vitás, ami nem kis dolog, tekintve, hogy ezek a cuccok évekig ott lesznek a lámpádban, mert nem égnek ki. Az élettartam (15-20-30 ezer óra) azt hiszem arra vonatkozik, amíg 70-80%-ban megőrzi a fényerejét.
2. Olcsó cucc sz.rt se ér LED-ben, nem éri meg az árkülönbözetet. KOmpakt fénycsőben még inkább. A rezsi csak egy dolog, a minőség szerintem sokkal fontosabb. Ennek a fényében élsz napi több órát éveken át!
3. Bonyolultabb választani, mint a régi izzókat/fénycsöveket, mert nagyon karakteres a fénye mindegyiknek. Nekem pl. van egy (mellesleg Osram, ez itt a reklám helye:) Slimshape 8W pult alatti szenzoros lámpám (kézmozdulatra kapcsol ki-be, IMÁDOM!), ami gyönyörű, meleg, egyenletes szórt fényt ad, ezért íróasztalnál használom). Ugyanettől a cégtől a Domino (szintén LED-es, moduláris, lapos cucc) zavart, mert többszörözi az árnyékokat, túl direkt és picit hidegebb a fénye. A konyhában viszont az vált be, de nagyon, oda szuper a műtős fény. Ezt kapcsolni kell kézzel, a másik Obi Van Kenobisan müxik kézlegyintésre, az erő velem van, már ezért megérte :-)
3. A hagyományosabb lámpatestek közül E27 méretben a Parathon Ledotron (most cseréltem, azért tudom az egyébként töketlen nevét) csillagos ötös, JOBB, mint a hagyományos edison izzók, főleg, ha irányítottabb fényt akarsz, mert a foglalat felé zárt. Ugyanez a helyzet a legújabb GU10 halogén-pótló LED lámpával (azt is nemrégiben cseréltem, nevét nem tom, amúgy évente égnek ki a GU10-ek és durván melegszenek, utálom): a halogén szörnyen szórta a fényt a foglalat felé, ez viszont zárt, szürke test, tényleg csak lefelé világít. Pár száz kelvinnel hidegebb, mint egy 30W halogén, de kellemes, egyenletes fénye van, és spot funkcióra tökéletes. És nem melegszik. Hogy tényleg meddig fogja bírni, majd meglátjuk.
4. A színhőmérsékleten lovagolnak sokan – teljesen értelmetlenül, a LED és a kompakt már nem feltétlenül hidegebb (lsd. Osram Slimshape feljebb, a legjobb lámpám itthon!), igazából pontosabb a színhőmérséklet, mert pl. az Edison izzóknál ez erősen függött a teljesítménytől. VISZONT:
CSak kevesen nézik meg a CRI (color rendering index) értéket, ami a színvisszaadás mértéke 100-as skálán. Vagyis hogy a spektrum látható színeit mennyire hűen látjuk viszont a lámpa fényében. Ezt tényleg csak profi izzókon tüntetik fel, pedig nagyon fontos! Olcsójános lámpákon nincs ott a CRI, nem véletlenül. Ha valakit érdekel, mondjuk 80 az már szép szám, de ha van egy Scheiber Hugód a falon, vagy háklis vagy a színekre, akkor költsél lécci egy 90 fölötti CRI-s spotra, ne ezen spórolj. Megéri.
na sziasztokoly mértékű volt az elképedés, oly erősen érzem a késztetést felőletek a mai napon, hogy nem okozhatok nektek csalódást: íme megismerkedhettek az új munkahelyemmelneve: Kösely Zrt. Terményüzem (szárító, keverő), beosztás: igazgató-helyettesaztán:…..
kikvogymuk NEMZETI GURU BAJNOKSÁG 2010.02.20 06:40:00
Magyar guruk. Tanítók. Spirituális mesterek. Tudásuknak egyetlen morzsája is több a kenyérnél, amiért hétköznapi rabszolgák naponta megharcolunk. Empátiájuknak egyetlen cseppje is több a könnytengernél, melyet frusztrált nyomorultak életünkben ejtünk. Felettünk állnak,…..