Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Michael_sysadmin

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Frank Wilczek Nobel-díjas fizikus szerint lehetséges a természetben a perpetuum mobile létezése – sőt, nemsokára akár létre is hozhatjuk.   A természetben az anyagok egyik legközönségesebb megjelenési formája a kristályos szerkezet. A kristályok közös jellemzője,…..
Michael_sysadmin 2012.02.25 06:49:25
@is: Igen, ez nem vitás, de ne tévesszük szem elől azokat a körülményeket, ahogy ezek a felfedezések születnek - nevezetesen amikor a megfigyelések szerint itt vagy ott valamilyen módon sérül az energiamegmaradás elve. Ez az elv pedig annyira alapvető, hogy ilyenkor a tudósok nem azt feltételezik, hogy az energiamegmaradás elve többé nem érvényes, hanem inkább új részecskéket keresnek, amelyeket az elméleti modellbe beillesztve helyreáll az energiamérleg. Ez így történt az antianyagnál, a vákuumból kiugró részecskepároknál, a sötét anyag létezésének megfogalmazásánál, és még sorolhatnánk (valószínűleg a Higgs bozonnál is, de ezt a témát annyira nem ismerem).

Ez az időkristály történet viszont szembemegy az energiamegmaradás elvével, emiatt az előbbi történetek sorába nem illik bele.

Nyilván most egy Nobel díjas véleményével vitatkozom, az ő véleménye pedig súlyosabb. Egyelőre több bizonyíték szól az energiamegmaradás elve mellett, mint ellene, ebből gondolom, hogy az időkristály létezése kevésbé esélyes, mint pl. a Higgs bozoné.
  Matematikai modellel bizonyítaná be három amerikai tudós, hogy bizonyos országokban a vallásosság ki fog halni a társadalomból. Hit, társadalom és történelem matematikai levezetése? Mi van? Feltéve, hogy nem csúcsra járatott iróniaméterrel vagy a nemrég általunk is…..
Michael_sysadmin 2011.03.31 18:08:37
>>És mi legyen azokkal, akik nem feltétlenül hívők, de a keresztény vagy más történelmi hit alapelveit vagy a Tízparancsolatot elismerik, mint a jó élet, a társadalmi együttélés alapvető és elfogadható szabályait?

Nem vagyok vallásos, de ettől függetlenül betartom az erkölcsi alapelveket. Ne tegyenek úgy a vallás hirdetői, mintha az erkölcsöt ők találták volna ki és az a vallás tulajdona lenne.

>>De kevésbé volt hasznos, ha hithű zarándokként a Szentföldre tartottunk, s elfogott minket egy muszlim kalózhajó.

Ez tévedés, a keresztény zarándokok bántatlanul zarándokolhattak Szentföldre a keresztes háborúk előtt, és után is. Az iszlám nem volt annyira türelmetlen más vallásokkal szemben, mint a katolikus keresztény. Az ártatlan emberek zaklatása, lemészárlása, máglyán megégetése eretnek és pogány címszóval a keresztény kultúrában volt divat. A görögök több évszázados iszlám uralom alatt is megmaradtak ortodoxnak, a legősibb keresztény irányzatok, mint pl. a kopt keresztények, a nesztoriánusok (milyen meglepő) iszlám területen maradtak fenn a mai napig (lásd Pörtner - A szent sír hadművelet, Erdődy - Keresztes lobogók alatt), míg a keresztény kultúrában a keresztények előbb más vallások követőit, aztán (vallásháborúkban) egymást gyilkolták halomra a krisztusi szeretet nevében (lásd a kereszténység felvétele a magyarok, de bármelyik másik európai nép által).

>>De ne maradjunk a kereszténységnél: kevésbé volt hasznos a történelem során egy, a misszionáriusok foglyaként a hitét megtagadni nem akaró amerikai indiánnak ... lenni.

Ez így igaz.

>>vagy keresztes vitézek fogságába esett mohamedánnak lenni.

Ez viszont pénz kérdése volt, nem vallásé. Foglyokat váltságdíjért ejtettek, nem vallásos meggondolásból. Azok a keresztes vitézek gyakorlatiasabbak voltak, mint amennyire vallásosak. A Mennyei Királyság nagyon is földi, hogy úgy mondjam 'anyagi' jellemzőkkel bírt.

>>a fizikai, természetes világon túl, meta ta phüszika is van értelem, eszmélet és élet. Ott kezdődik csak igazán.

Egy értelmes lénynek nehéz elfogadni, hogy az értelmének a halál egyszer csak pontot tesz a végére. Mindegyik vallási irányzat azt a reményt kelti, hogy az élet a halál után majd valahol folytatódik vagy újrakezdődik, és az jobb lesz mint a mostani, feltéve ha azt teszed, amit a vallás elvár. Érdekes módon a hit őrzői sem nagyon igyeznek ezt az árnyékvilágot elhagyni, az egész Vatikán bíborba és bársonyba öltözik, saját államot és testőrséget tart fenn, nyilván metafizikai okokból.
Michael_sysadmin 2011.03.31 20:19:36
@csi szi:

Szerintem kicsit válasszuk el a hitet meg a vallást. Nem vagyok vallásos, de nekem is van hitem - vannak dolgok és értékek, amelyekben hiszek, és meghatározzák az életemet, és ezek egyáltalán nem természetfelettiek. A vallás nem más mint intézményesített hit, és évezredeken keresztül a manipuláció eszköze volt. Minden uralkodó isten kegyelméből uralkodott még akkor is, ha az elődjét sajátkezűleg juttatta el az istenéhez látogatóba.

A hitre mindenkinek szüksége van, nekem is, de a vallás intézményei hamis intézmények.

A hit nevében folytatott háborúk áldozatai nem a mítosz kategóriába tartoznak, hanem nagyon is valódiak, lásd napjainkban a vallásos fanatikusok által a hit nevében elkövetett öngyilkos merényleteket.
Orosz Ágnes írása Azzal a fejjel gondolkozunk ma is, amit az evolúció a pleisztocéntől fogva kialakított bennünk. Vagyis kőkorszaki aggyal a kőkorszaki problémák megoldására vagyunk „bedrótozva”. De még ennél is hosszabb időre nyúlik ez vissza. Már a főemlősök is így működnek. Arra…..
Súlyosabb főbüntetés nélkül úszta meg a Stefánia és Thököly út sarkán történt kerékpáros-gázolás elkövetője a halált okozó figyelmetlenséget. Felfüggesztett szabadságvesztést kapott, viszont nem vezethet többet teherautót. A baleset több mint két éve, 2007. október…..
Róna Péter befektetési bankár úgy véli, hogy a válság miatt összeomlott a harminc éve uralkodó neoliberális paradigma, a piac önszabályozó mechanizmusai nem válthatják ki az állami szabályozást. A válság következtében visszafordulhat a globalizáció és újjáépülhetnek a…..
A magyar jog tiltja a spameket. A 2001/CVIII-t módosító 2005/CLXXI. tc. kimondja, hogy spamet (elektronikus hirdetést) csak akkor lehet küldeni, ha a címzett ehhez előzetetesen  és egyértelműen hozzájárult. Ha tehát valaki ilyet kap, akkor a Nemzeti Hírközlési Hatóság…..