Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bagolyember szelleme

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger A Radetzky-osztály 07. 2023.03.28 10:26:50
Az STT rutinos munkásai jó tempóban haladtak a csatahajók építésével, és az osztály első egysége alig egy évvel a gerincfektetés után már készen állt a vízrebocsátásra. A trónörökösről elnevezett csatahajó keresztanyja az eredeti elképzelés szerint Ferenc Ferdinánd felesége lett volna, aki azonban…..
Hét tenger Korfu hadművelet 05. 2022.06.26 08:12:27
Korfu hadművelet tehát kudarcot vallott, és utólag belegondolva ez alighanem tényleg elkerülhetetlen volt. Egy ilyen hosszú ideig tartó, és ilyen nagyszabású flottafelvonulást a háború negyedik évében észrevétlenül végrehajtani szinte lehetetlen volt. A hadművelet mindenképpen lelepleződött volna,…..
bagolyember szelleme 2022.06.30 13:45:04
Kedves „savanyújóska” köszönöm én is, nagyon jó volt ez a sorozat (is). Már a régi „acélmonstrumos” idők óta olvasó vagyok, én kifejezettem szerettem a hosszú eszmefuttatásokat tartalmazó írásokat is. Az OMM flotta és annak szerepe régóta foglalkoztat. Íme néhány gondolatom ami az eddigi olvasmányaim során megfogalmazódott:

1, Valahogy az az érzésem, hogy az egész flotta alapkoncepciója hibás volt vagy nem is létezett. Ezt jól szemlélteti a Korfu hadművelet is. Kicsit olyan hangulata volt az egésznek, hogy „oké hát itt vannak ezek a csatahajók még nem igazán használtuk őket, mi lehetne jó célpont?” Egyszerűen nem volt kitalálva hogy mire akarjuk használni a nagy egységeket, csak kellett hogy legyen nekünk is a „nagyhatalmi” státusz miatt.
2, Gyakorlatilag a könnyűcirkálóknál nehezebb egységek teljesen feleslegesnek bizonyultak, minimális hatással az eseményekre. A Tátra/Spaun osztályú egységeket viszont kifejezetten jólsikerültnek tartom, inkább ezekből kellett volna több illetve fejlesztett egységek (minimum 12 cm-es ágyúkkal).
3, Bármennyire is büszke vagyok a dreadnought-jainkra (mármint arra az ipari és technológiai teljesítményre hogy sikerült megépíteni őket), sajnos be kell látni hogy teljesen feleslegesek voltak. Legalábbis négyet építeni biztosan. Persze utólag okosabb mindenki, de én inkább egy erősen páncélozott lassabb, olcsóbb „partvédő” osztályt építettem volna (hogy azért legyen 30.5 cm-es ágyú a flottában) ami alkalmas parti célok bombázására is. És legfőképp: amin nem féltünk használni. Kb a svéd Sverige-osztály jut most eszembe, ami nekem mint laikusnak „ésszerű” méretűnek és képességűnek tűnik egy középhatalom számára.
4, A flotta hatása az egész háború kimenetelére minimális volt, viszont aránytalanul sok erőforrást vont el (ez valószínűleg igaz a németekre is). Mi történt volna másképp ha egy hipotetikus nagy győzelemben sikerült volna elsüllyeszteni 1-2 régi olasz csatahajót vagy cirkálót? Gyakorlatilag semmi. Mondjuk ugyanez igaz a másik oldalra is.
bagolyember szelleme 2022.06.30 16:05:19
@savanyújóska: remelkül hangzik, már nagyon várom :)
Igen, a Radetzky osztály valóban elég kompaktnak tűnik, az Adriára pont megfelel, és 3 darab elég is az esetleges feladatokra. Részemről az "utólagos okoskodás" inkább amolyan önkéntelen reflex, egyszerűen nem bírom megállni hogy ne kezdjek el azon gondolkodni hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat én hogyan használtam fel volna "bölcsebben". Persze a dolog nem ilyen egyszerű, hiszen ha mondjuk az OMM másféle/másmennyi hajót épít akkor gyaníthatóan a vele szembenálló flottákat is máshogyan fejlesztették volna... Mindenesetre az én "ideális OMM flottám" magja 4-5 partvédő páncélosból (max Radetzky-méretű), minimum 10-15 könnyű cirkálóból (fejlesztett Admiral Spaun, 12 cm-es löveggel), 20-30 erős rombolóból (fejlesztett Tátra) és nagyszámú (amennyi csak belefér a költségekbe) tengerlattjáróból állt volna. Ezzel ideális erőforrás/hatékonyság mutatóval elérhetőek lettek volna a minimum célok, azaz 1, a tengerpart védelme 2, tűztáámogatás a saját csapatoknak az olasz fronton 3, portyázás és az ellenség hajózásának zavarása (kereskedelmi hajók elsüllyesztése, olasz partvidék egyéb szakaszain történő rajtaütések és az esetleg betévedő nagyobb egységek megtorpedózása). Persze végeredményben mindegy, mert az OMM úgy is megszűnik a végén, szóval a legjobb lett volna kimaradni a dolgokból...
Az előző részben megpróbáltam felvázolni a hárommotoros Savoia SM.79-es bombázó kifejlesztését, és szerkezetét. Engem, mint műszaki embernek ez is érdekes volt, de valljuk be, a többséget sokkal inkább a gép háborús bevetései, harci alkalmazása érdekel. Ez következik most.....
bagolyember szelleme 2021.10.29 12:40:00
Kirk kapitány küzdelme a félelmetes gumigyíkkal semmi ehhez képest. Bár a statiszta valószínűleg belerohadt a jelmezbe és az izzadságából kivont esszencia azóta számos vegyifegyver alapja lehet, de ez a videó mindent visz. A Krisna megküzd a gigagólyával, akinek képernyős…..
Tegnap a HM immár az MTI-n keresztül is bejelentette az UH-1N beszerzési program létét, s ezzel az - egy évnyi előkészítést követően - hivatalosan is nyilvánossá vált. Most itt az ideje, hogy szemügyre vegyük ezt a típust, üzemeltetését, hosszú távú…..
azannya SZIN - 0. nap 2011.08.23 18:17:00
Megjöttünk, ittvagyunk :-)Rettenetes meleg van, hatalmas a por és egyelőre magunk vagyunk. Ez nem lesz így sokáig mert most kezdik beengedni a népeket.           ..
bagolyember szelleme 2011.08.23 18:54:29
Világutazó Templomból nightclub 2010.06.24 10:03:00
Szentségtörés, bizarr trend vagy minek neveznétek, hogy egyre több templomot alakítanak át, luxuslakássá, könyvesbolttá vagy most épp nightclubbá? Ha elég nyitott vagy és Brüsszelbe járva szeretnéd kipróbálni a belga éjszakai életet mindenképp látogass el a Spirito-Martini…..
bagolyember szelleme 2010.06.25 10:11:17
Én mindig is tudtam, hogy ezt a sztorit nem szabad félvállról venni!    ..
Subba 999 nap 2010.04.20 10:00:00
Jó ki stop-motion videó Russel Higgstől, a Városi Barbártól. A fickó 3 éven keresztül, pontosan 999 napon át fotózta le magát különböző, Lady Gagát is megszégyenítő fantáziákban.  ..
bagolyember szelleme 2010.04.20 10:58:26