Regisztráció Blogot indítok
Adatok
peva

0 bejegyzést írt és 50 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hamarosan itt a tavasz és újra aktuális lesz a tyúkok apró kártevői ellen való védekezés. Pár éve vettem egy kevés kovaföldet, szerintem életem végéig kitart, mert eddig nem túl sokat használtam el belőle. Nem azért mert nem ér semmit. Megtapasztaltam a hatékonyságát. Mi az a kovaföld? A kovaföld…..
peva 2017.03.10 20:52:23
@Rosa Rugosa:
Kutyák. A mi és a hüjje tyukok hibájából.. Sötétben csuktam be a tyúkólat és nem vettem észre, hogy csak egy pipi válaszol a jóccakát kívánásra. A másik kettő kintragadt.
:(
Majd következő napon a harmadik is.
És a mi kutyáink nem kímélik őket. Még tart a gyász, de majd most az újakra majd jobban vigyázunk.
peva 2017.05.26 21:40:45
@Nirmala Gráma: Most vettem észre, mert nem jön meg privátba és nem szól a blog.hu sem.
Nem tudom súlyra mennyi ami van, de szívesen adok át belőle, pár kilót, mert nálunk lassan fogy - bár megjött a 4 új jércike és akarok nekik egy porfürdőt csinálni a kovafölddel.
Mennyi kéne? Hány tyukot tartotok?
Üdv
Peva
peva 2017.06.04 21:12:38
@jujibond25:
az előző kérdésre válszoltam, ő még nem jelzett vissza.
üdv
peva
Tyúkudvar Kicsit másképp 2017.01.01 07:00:00
Több mint másfél éve nem jelentkeztem - leszámítva az újévi újrakezdős próbálkozást. Annyi minden történt, be kell vallanom, az országban és a világban történt dolgok elkedvetlenítettek, elkedvetlenítenek ma is. Úgy éreztem és érzem valahogy ma is, nincs helye a tyúkokon…..
Azt hiszem kiemelt helyet érdemel a téma! Az eddig megjelent ezzel foglalkozó posztokat a hasznos hozzászólásokkal együtt itt olvashatjátok, mindenkit kérek, hogy a témában ide kommenteljen, hogy az értékes információ mindenki számára könnyen megtalálható legyen! 2017 - Kovaföld - tetűk, atkák,…..
peva 2014.02.24 17:03:06
@harcsika: És a tyukok nem pusztítják az egereket?
peva 2014.09.13 08:21:45
@zellerlevél:
Szia most látom, hogy tök összekeveredtem, mivel én is éva vagyok és tavaly Rosaval irogattunk egymásnak a kovaföldről..
Csak utólag vettem észre, hogy nem ő kérdezett és nem engem.
Na mindegy, az ajánlat számodra is áll, mármint ha érdekel Pomázi átvétellel a kovaföldből valamennnyi.
Üdv
Mióta kitavaszodott, azóta tűnnek el a tojások a szalmabálából. Máshonnan nem, csak onnan. Leginkább akkor, amikor jó gazdasszony módjára elfelejtem este beszedni a tojásokat és másnap csak hűlt helyüket találom, vagy a kiharapott, kiszürcsölt tojás héját. Semmi kedvem…..
Egyszerűen nem tudom, hogy sikerült ilyen sután elhelyezni a város több pontján a vakvezető sávokat és a Demszky-karókat. Csak tippelgetek. A múlt héten Rákoskeresztúron bukkant fel egy ilyen szerencsétlenül elhelyezett oszlop, amit az önkormányzat elég gyorsan kiszedett.…..
Tyúkudvar Te miért vagy vega? 2014.02.04 11:46:21
Miért lesz valaki vegetariánus és utasítja el a húsevést, illetve egyéb állati eredetű termékek fogyasztását? Régóta foglalkoztat ez a téma, most pedig kiváló apropó a megírásához, hogy mi is elfogyasztottuk tyúkudvarunk törzsgárdáját. Korábban az önmagukat 296-os…..
peva 2014.02.08 11:48:46
@GERI87:
Én ma egyszerre olvastam végig a kommenteket és megdöbbentett, hogy a legagrsszívebben és a legszemélyeskedőbb becsületsértésekkel a húsevők reagáltak arra az egyszerű kérdésre, hogy "Te miért vagy vega?".
Én erre a kérdésre válaszolok. Én úgy születtem, hogy gyerekkorom óta nem nagyon kívánok húst enni. Anyám aki egy vércse volt, sok küzdelemmel próbálta erőltetni, de nem ment. Csak azt ettem meg, ami jól esett. (Ennek ellenére egész életemben egészséges voltam.)
A most 35 éves leánygyerekem azért hagyta abba kamaszkorában a húsevést, mert látott a TV-ben egy filmet a baromfitermelésről, mely bemutatta a szexálás folyamatát melynek végeredményeként a naposcsibék élve mentek a darálóba.
A most 13 éves fiú unokám kb 10-11 éves koráig - amikor intenziv sportolásba kezdett - nem evett meg semmilyen húst (tojást igen, azt nagyon szerette és szereti ma is), majd azóta ipari mennyiségben képes húst fogyasztani.
A vőm vega, mert ezzel mulasztotta el sokéves allergiáját.
Mindebből a kis körből következtetve azt hiszem, hogy egy egészséges ember akit semmilyen kosztra nem neveltek (erőltettek) az érzi, hogy a szervezetének éppen mire van szüksége. Mi, amíg tehetjük (ennek anyagi határai vannak leginkább) igyekszünk a húsigényt humánus körülmények között tartott állatokból kielégíteni.
De elég lesújtó véleményem van a kereskedelmi célra történő állattenyésztésről - legyen az kis, vagy nagyüzemi.
Te azt mondod:
A "táposcsibéről" meg annyit: egész rövidke életében jobban táplált mint egy baromfiudvarban kapirgáló, rovarokon és házi moslékon élő házityúk...
Szerintem az az ipari szója Geri87, amit a táposcsibe az általad tökéletesnek gondolt tudományos összeállítású tápja tartalmaz, az gyakorlatilag csak importált (és így valószínüleg génmódosított) szójamagból származik, aminek a hatásai kiszámíthatatlanok. A feldolgozás céljára szolgáló importnál nincs GMO ellenőrzés ill. tiltás.
De te nyilván felelős felnőtt férfi vagy, azt eszel és etetsz a gyerekeiddel is amit akarsz.

Mindenestre én a fentiek miatt vágtam bele a háztáji "tojástermelésbe" immár egy éve. Tudom, hogy szerencsések vagyunk, mert kertes házban élünk, mindenki ezt sem teheti. A mi tyúkjaink csak búzát, kukoricát, napraforgót, stb. magokat, rovarokat és bizony házi moslékot esznek. (Nyilván ezeket a gabonákat sem bio módon termesztik, de még mindig jobb, mint a GMO.
Azt persze em tudom, hogy amikor majd a tojóink a végelgyengülés közelébe kerülnek ki fogja levágni őket, de egy biztos: megköszönjük nekik azt, amivel a családunkat életükben megajándékozták.
:)
Ide gyűjtjük azokat a magyar filmeket, amiket szívesen megnéznétek. Kommentben írjátok be a címét vagy az IMDB-linkjét, és a legnépszerűbbekre ráindulunk, mint egy drótszőrű tacskó...
Tyúkudvar Szolgálati közlemény 2013.10.15 13:26:30
Hol is kezdjem? Valahol el kell kezdeni. Technikai problémák is akadályozták a blogírást, a beérkezett nagyon igényes írásaitok közlését, elnézést érte ez úton. Ugyanakkor az életem hirtelen (de nem váratlan) fordulatot vett. Mostantól kénytelen vagyok sokkal nagyobb erőt…..
Antal (Ferenc) János, az MTVA egyik rádiós hírszerkesztője felmondott. Ez eddig csak egy mínuszos hír, sőt, talán még az sem (nagy a fluktuáció a közmédiában), az viszont már az, hogy a levele egy bloggeren keresztül a Cink.hu főszerkesztőjének asztalán landolt, aki szépen…..
peva 2013.09.03 20:51:48
@Bernik:
Index:
Mark Palmer 72 éves korában, hosszan tartó rákbetegség után hétfőn hunyt el.
Tyúkudvar Tyúkól téliesítése 2013.08.30 07:19:52
Peva dobta fel a kérdést, hogy mit kéne tennie a tyúkól téliesítésének ügyében. Ugye emlékeztek még arra, hol laknak Peva tyúkocskái? A kérdés: Hogyan téliesítsük a tyúkólat? Ez a poszt részemről nagyon rövid lesz, ugyanis nálunk nincs téliesítés. A tyúkjaim szinte…..
peva 2013.08.30 15:45:28
Kösz Rosa, hogy közhírré tetted - amúgy lehet, hogy nagyon buta kérdésemet, és a kapott két válasz alapján máris abbahagyom a lélekmelegítő kötését :) és ehelyett nekiindulok, valami külső pót- burkolás megszervezésének.
A nálad látott szalmabála hegyek, amikre a sok állat miatt szükség van nagy irigységgel töltöttek el, mert én eddigi kisvárosi tyukos létem során összesen 1 db alig használt szalmabálához jutottam hozzá és már a nagynehezen beszerzett forgács(alom) is kifogyóban van. És milyen jó önállósodási megoldás a kotló tyukjaidnak a bálahegy, akik úgy látszik ilyenkor individualizálódni vágynak.
A kukoricaszárral való körberakás is elég lehetne (az enyimek tojóhibridek, de elég szívósnak tünnek), és ha az egyik beszerzése sem megy, végülis marad a dryvit.
Eddig az ól belső világítására (vagy infrára) nem gondoltam, de az is megfontolandó a tojástermés szempontjából és még egy újabb minuszos probléma jutott eszembe, mégpedig az, hogyan éri el az ember azt, hogy a vizük ne fagyjon be? Nálunk egy 7 literes önitató lóg, vagy áll egy fatönkön amivel sikerült elérni, hogy ne piszkítsanak bele a vízbe, de ez tuti be fog fagyni.
Mint a képeken látható az ól nálunk csak alvásra szolgál a hat csajnak és akkor jó vastagon kibélelem majd szalmával a legalul földközelben lévő tojókosarat is, de mivel a vadállatok napközben a "kifutóban" vannak én nem a tarajuk megfagyásától féltem (ez fel sem merült bennem a tök laikusban), hanem attól, hogy lefagy a lábuk a hóban, vagy a jeges földön.
??? Vagy nem???
Remélem még sok praktikus és megfogadható tanácsot írtok ti okosabb töbiek!
peva 2013.09.03 14:38:27
@zoli7309:
Szerintem nem sértettél szabályt, sok hasznos dolgot másoltál ide, azt hiszem nekünk kezdőknek minden "szakmai támogatás" jól jön.
És azt áruld el szalmát honnan veszel, mert nekem ez az egyik legnagyobb problémám, hogy nem találok szalmabálát a környékben (Kisváros).
:(
Ígértem, kicsit utánanézek annak, mivel próbáltak védekezni eleink tyúkjainkat már akkor is zaklató élősködők ellen. Túl sok mindent nem találtam, talán pár régebbi könyvben lelhettem volna csemegére, de 100 évesnél idősebb baromfitenyésztéssel és tartással kapcsolatos…..
peva 2013.08.30 16:29:46
@Rosa Rugosa:
ma felhívtam az állatorvosunkat - maga is állattartó és sajnos kiderült, hogy az általam beszerzett Piretmix élelmezésügyi várakozási ideje 2-3 hét (ezalatt max. a kutyáké lehet a tojás azoknak kevésbé árt, mert ezt a szert kapják magukra cseppekben is kullancs/bolha ellen !!??) tehát nem alkalmazom.
Az ólat ma kitakarítottam, befújtam biokillel, hátha (mert már azt is megvettem és nem tudtam visszavinni), de az orvos - az ólra - a Neostomosant javasolta és azt mondta, hogy ez nála eddig mindig megoldotta a helyzetet és még sosem kellett a tyukokat is külön kezelnie.
Azt is mondta, hogy ne áltassam magam, mindezek a szerek nagyon erős hatóanyagúak és ezért van mindegyikre a díszmadár írva, mert egyébként ott az egészségügyi várakozási idő.
Hát ennyi
:(
Ja még a petróleumot is ki fogom próbálni ha majd a tyukokra is kell valamit kenni!
peva 2013.08.30 16:54:08
@Rosa Rugosa: Bocs megnéztem a jobban a kovaföldet igazad van mégis érdemes osztozni, mert 100m2-re mond 2 kilót, de ahogy nézem ezt száraz felületre ajánlja, mert átázva elvész a hatása. Tehát az istállókba és fedett baromfiudvaroknba ólakba jó ősszel-télen. Nyáron érdemes lehet lehet kiszórni a kifutóba is.
Én Északbuda-Pomáz Szentendre vonzáskörben szívesen osztoznék, mert egyedül valóban nagyon sok és horror az ár.
:)
Az ajánlott link 3. oldalán van az info
www.ediafilt.hu/pdf/Kovafold_rovarkartevok_ellen2011.pdf
Kedves Játékosok, kedves Olvasók! Az én tyúkólam játék véget ért, az eredeti játékkiírás szerint a Facebook szavazatok alapján a nyertes a         Profi tyúkól terv lett. Gratulálok! Az eredmény így alakult: (Elnézést a béna…..
peva 2013.06.11 16:16:21
@gyalog.galopp: Igazad van, én kezdő tyukászként magamból indultam ki, és több okból sem mertem/tudtam volna ilyen igényes terveket szőni. Ahogyan a gondozott konyhakerten át látom a kész ólt gondolom, hogy sikeresen birkóznak majd meg a baromfitartással is.

A hűtőládát én sem gondolnám végleges megoldásnak, de első nekifutásként kedves és vicces.
Azt próbáltam ezzel jelezni, hogy ez JÁTÉK volt, nem kell olyan komolyan venni!
:)
Szerintem ugyanis mindenki nyertes, aki belekezdett, tojnak a tyúkjai és nem pusztulnak a csibéi.
peva 2013.06.12 14:54:23
@Rosa Rugosa:
Nem, a lányom volt az, aki hogy stílusos legyek a tollaimmal ékeskedett és nagyon el volt/van ragadtatva a tyúkudvartól - nemcsak a blogtól, hanem az itthonitól is.
peva 2013.06.12 18:31:34
Tyúkudvar Vedlés lenne? 2013.06.07 07:00:00
Az alábbi képekkel és kérdéssel Peva fordult hozzánk, aki tud valami biztosat, írjon! "Kedves Éva csatolom a képeket - amikhez szaktanácsot kérnék. Remélem eléggé látszanak a "tünetek". A tyúkocskák egyébként tök jól vannak csak a látvány aggasztó nekem, tehát ha ilyen a…..
peva 2013.06.11 10:36:10
@Tooodi: engem érdekelne, minden ami hasznos lehet, egyébként már kevesebbet tojnak, mert van nap, hogy csak 3 tojást találok, tehát lehet, hogy csak regenerálódnak.
Nem gyógyszerezném őket feleslegesen.
peva 2013.06.11 16:01:44
@Tooodi: : Köszönöm az offot, abszolút a mi helyzetünket írja le - vedlésnek veszem a dolgot és várok. Nálunk a takarmány kukorica-búza-napraforgóból áll, tehát napraforgót kapnak.
Tyúkudvar Dobozváros 2013.05.28 08:49:50
A Dobozváros ( Írta és illusztrálta Lakatos István) egy nagyon jó kis könyv, amit még két éve vettem a gyerekeimnek Karácsonyra. Mindig félve olvasom a gyerekkönyveket, nem szeretek ismerős sztorikkal, mozzanatokkal és szereplőkkel találkozni, akikről azonnal lerí, hogy egyszer…..
peva 2013.05.29 13:48:31
@Rosa Rugosa:
Szerintem is jól néznek ki, végülis a sílus mondhatni egységes nevezzük OSB-nek amit direkte feldob az egy-két nachtkasztli, meg a zödségesláda.
:)
Szerintem sokkal jobb, ha menet közben forr ki a koncepciód és egy "érett mű" valósul majd meg, mint ha a fejben megálmodott dologról derül ki, hogy sok mindenre nem gondolt az ember.
Egyébként mi sok évig a békásmegyeri lakótelep mellett laktunk és amikor megindult a tér felújítása, akkor azt gondoltuk, hogy na most, most majd hasznosítják azt a tapasztalatot amit az emberek által kitaposott csapások adtak...
Na nem így történt.
Egyébként a neten van egy nagyon jó online képmanipuláló oldal, montázshoz, felirathoz, miegyébhez (ha esetleg már azt használod, bocs!) picmonkey.com a neve, jókat lehet vele játszani!
Tyúkudvar Kotkodából Kukori 2013.05.27 08:02:13
Ismét egy olvasói levél és videó következik!  Kedves Éva! Muszáj megosztanom veled, ami a baromfi udvarban történik nap mint nap. Miután levágtuk az utolsó kakast is, mert sebesre taposták a tyúkok hátát, múlt héten egyik reggel arra lettem figyelmes, hogy kukorékol az…..
Megvallom a neten megtalált remek tyúkudvar blogod adta meg a végső lökést ahhoz a tervhez, ami anno a 40 Ft-os tojás megérkezésével - tehát már jó régen kezdett motoszkálni a fejemben. Én Pest környéken élő nem túl sok húst,  ámde annál több tojást fogyasztó kis…..
peva 2013.05.20 18:31:28
@Rosa Rugosa: köszi én is örülök, de dolgoznom kéne és egyfolytában csak kommentelek, mert nem birom befogni a számat!
:(
peva 2013.05.29 13:27:24
@Tooodi: A tyúkólat azért dekoráltam, mert az azt ólnak az az utca felőli oldala és gondoltam ha valaki benéz, akkor inkább muskátlis ablakot lásson, mint házgyári ajtót!
:)
Sajnos a kutyáink nem adják fel, múltkor mikor bementem takarítani valahogy kinyitották mögöttem az ajtót és az egyik bejött és el is kapott egy tyukot, de az valahogy kiugrott a szájából és elmenekült én meg sikeresen kihajtottam a kutyát. Azóta is csak ugyató díszkisérettel tudok a tyúkudvarba menni.
Ezekből a kutyákból már kihalt az a fajta falusi szocializáció, vagy sosem volt nekik, mert ők inkább a vadászó ősökre ütöttek.
:)
Tyúkudvar Gyereknap, Iszonyat 2013.05.26 07:00:00
Ma gyereknap van. Nem én leszek az egyetlen, aki nekiindul és nem bánja, hogy tömeg van, igyekszik úgy tenni, mint ha mennyire jó lenne sok ember között lökdösődni, de a gyerek nem csak a diófa alatt szeret ücsörögni, hintázgatni és hallgatni a csendet (persze azt is szereti, de őt…..
"Az én tyúkólam" játékunk utolsó tyúkólját láthatjátok, olvashatjátok. Nagyon örültem a sok írásnak, jobbnál jobb, ötletes és szívvel - lélekkel épített, készített és dédelgetett tyúkólnak! Ne lankadjon a lelkesedésetek, a játék -kicsit más formában de…..
Tyúkudvar Homoszexuális libák? 2013.02.07 07:51:39
Két napja még azon morfondíroztam, írok egy humorosnak szánt posztot a valószínűleg homoszexuális libáinkról. Bár ez ugye elég vékony jég, még az is kiderülhet rólam, hogy látens homofób vagyok. Az ötletet ugyanis az adta, hogy valószínűleg mindkét libánk gúnár. Ez…..
peva 2013.05.20 09:54:35
@NLTom:
Csak akkkor nem olvasom el a magánvéleményedet, ha nem írod meg!
"...Aki életét áldozza minden tekintetben azért hogy gyermeket nemzzen, azt családban, szeretetben felnevelje, nem lehetnek ugyanolyan jogai azokkal akik felrugják a gyermekvállalás és család szentségét és élnek egy olyan életet ami gyermeknemzés és születés nélkül telik el.." - írod.
Azt hiszem ezt a könyvet (de legalábbis a cikket) érdemes lenne elolvasnod és akkor esetleg megváltozna eléggé sommás véleményed.
Sokfélék vagyunk mi emberek.
index.hu/belfold/2013/05/17/szivarvanycsalad/
  Kezdődik. Elfogták Bándy Kata (egyik?) gyilkosát, aki beismerte tettét. A különösen megrázó és nagy port kavaró bűncselekmények után szinte mindig akad valaki, aki előáll a Btk. szigorításával, vagy egyenesen az adu ásszal: a halálbüntetés visszaállításával. Nem…..
peva 2012.12.22 12:30:09
@Doomhammer:
A gyilkos fiatalember pszichiátriai beteg, aki családjával élt. Ő nem tartotta magát betegnek és nem is szedte a gyógyszert. Kényszergyógykezelés nincs - talán a bv intézményben igen.
Van egy-két dolog amire, hogy úgy mondjam "rá vagyok kattanva". Az egyik ilyen a szelektív szemétgyűjtés. Sokat töprengtem, hogy mennyire menjek bele abba, hogy miért is fontos. Nem fogok nagyon. De annyit azért mondok, hogy szerintem eléggé az. Úgyhogy kérlek engedjétek meg, hogy egy…..
Soha nem írtam házhoz-szállított kajáról, mert úgy éreztem, az a műfaj legvége, már nem is annyira a gasztronómia legvége – bár igen gyakran az – hanem az étterem-kritikai műfaj sárba rángatása. Most azonban kaptam egy fülest, hogy nemrég kezdett működni egy…..