Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagydanielendre

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy héttel ezelőtt a londoni pályaudvarokon az ingyenes METRO című újság kinézetére a megszólalásig hasonló „Metr0” újság osztogatásába kezdett mintegy ötven, METRO feliratú pólót viselő önkéntes. A zavart csak tovább fokozta, hogy a metr0.co.uk domain név alatt…..
A kiállítás elején elmagyarázzuk a szerzői jog alap fogalmát. Nagy Dani (kösz Dani!) elkészítette a definiciókat, íme ezek. Igyekeztünk, hogy minél egyszerűbbek legyenek ezek: ez egy kiállítás és nem egy egyetemi előadás.Nem hiányzik semmi? Illetve nem lehetne ezeket jobban…..
nagydanielendre 2010.03.25 18:01:21
@Tgr:

1. szabadalmi jog: az USA-ban tényleg rengeteg mindent lehet szabadalmaztatni, de ott is többé-kevésbé megállná a helyét ez a definíció, nézd csak meg pl a wikipedia-t, így indít:

'A patent ( or ) is a set of exclusive rights granted by a state (national government) to an INVENTOR or their assignee for a limited period of time in exchange for a public disclosure of an INVENTION.' (kiemelés nyilván tőlem)

A kiállítás amúgy is csak a szerzői jogra fókuszál, Jerzy meg azt mondta, hogy a lényeg, hogy az utca embere megértse, hogy nagyjából mi ez.

2. közkincs: ebben egyáltalán nem értünk egyet. Nagyon sok helyen van rá lehetőség, hogy közkincsbe adj egy művet, van ahol ez persze problémás.

Azt se hiszem, hogy minden állami alkalmazott munkája automatikusan közkincs lenne, amire te gondolsz az '76-os amerikai szerzői jogi tv. 105. paragrafusa, ezt nem szokták alkalmazni kreatív vagy művészeti munkák esetén, inkább arról szól, hogy az állami iratok nem képezhetik a szerzői jog tárgyát.

3. közös jogkezelők: ezeknek a két fő funkciója a közös képviselet és a jogdíjkezelés, mivel ultrarövid definíció kellett, erre a kettőre korlátoztam, amit te ajánlottál definíciót, az az egységes feltételeket hangsúlyozza, ami szerintem nem a legelső dolog, amit egy átlag embernek mondanék, ha semmit nem hallott még erről a témáról, de próbálok még kitalálni valamit erre.
 Elkészült a bevezető szöveg az Anna statúmáról (Nagy Dani munkája). Kommentek?   Stuart Anna 1710-es statútumát, ami 1640 április 10. hatályba lépett, tartjuk az első szerzői jogi törvénynek. Valódi paradigmaváltást jelentett, mivel ekkor fordult elő…..
nagydanielendre 2010.03.23 16:07:50
A XII.-XV. század között nem volt szerzői jog, legalábbis én eddigi olvasmányaimban nem találkoztam nyomával se. A könyvnyomtatás megjelenésével kezdtek a priviliégiumok megjelenni. Úgyhogy feltételezem, hogy ezelőtt kézzel bármit le lehetett másolni, bár ez elég nehéz munka lehetett. Azt olvastam pl., hogy Itáliában a jogot hallgató diákok a többéves képzés alatt másoltak maguknak össze pénzért kölcsönzött eredeti könyvekből fontos jogi szövegeket.

A XV-XVIII. században pedig az történt, amit már leírtam. A zene nem volt központi kérdés a szerzői jogban, mert zenei felvételt készíteni még nem lehetett, még annál is sokkal kevesebb ember olvasott kottát, mint aki ismerte a latin abc-t. Úgy tudom, hogy a kották a 19. században kezdtek érdekessé válni a szerzői jog számára. Ezelőtt plágium, meg bitorlási viták lehettek leginkább zeneszerzők közt.

A monarchiában 1867 előtt is volt szerzői jogi szabályozás kiráyi rendeletek útján.

Amit a zenéről írsz, az alapvetően a kultúra minden szegletére igaz: általában a kevésbé szigorú szellemi tulajdonjog a kultúra virágzását és technológiai innovációt eredményez, a baj az, ha már egyszer bekövetkezik ez a prosperáció, akkor az addigi újítók elkezdenek avval foglalkozni, hogy bebiztosítsák magukat.

Mindazonáltal a két dolgot nem szabad összekeverni: az, hogy gyenge szerzői jogi rezsim volt ebben a korszakban a zenére vonatkozóan ugyan valamelyest hozzájárulhatott, hogy ekkor ennyi csodálatos szerzemény született, de biztos, hgoy nem ez volt a kizárólagos vagy fő oka ennek, volt ezer más ok.

"Valamint egy dolog a *fizikai sokszorosítás* és sokkal tágabb dolog a felhasználás általában." Ez teljesen igaz, de a késő-középkori, kora-újrkoi szerzői jogban a problémák nagyrésze a másolásból adódott (A nyomda engedély nélkül újranyomta B nyomda kiadványát)
Két ötletem van, hogy mit lehetne csinálni az interneten a kiállítással kapcsolatosan. Az első: szeretnék készíteni egy mp3 idegen vezetést. Ezt így képzelem el: a kiállításon különböző tárgyaknál el lesznek helyezve jól látható számok. A kiállítás honlapján pedig…..
nagydanielendre 2010.03.15 14:08:51
Miközben gondolkodunk a kiállítás koncepcióján elkezdtem összeállítani a kiállítandó tárgyak listáját. Íme néhány:A szerzői jogról szoló WIPO képregény és a James Boyle képregénye. Az utóbbit valaki talán fordította magyarra? Lehet, mivel egy Creative Commons munkáról…..
Üdvözlök mindenkit! Ez a blog egy készülő kiállításról fog szólni. Az apropója az első modern szerzői jog törvény hatályba lépésének a 300ig évfordulója. A Statute of Anne-ről van szó (még a magyar wikipedia sem fordítja ezt a nevet), Angliában vezették be. A kiállítás…..