Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Harcászati atompingvin

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
medicslife Miért telt be a pohár! 2017.03.04 00:59:29
Orvostanhallgató voltam Szegeden. Azért írom meg, melyik városban, mert a postokból úgyis egyértelmű lesz előbb utóbb. És ebben az írásban, arról lesz szó, miért telt be a pohár.   Ehhez előbb az alapokat el kell mondanom az orvosképzésről. 1922 óta 6 éves osztatlan képzés. Ez azt jelenti, hogy nem…..
Harcászati atompingvin 2017.03.05 12:15:10
Külföldön jártam egyetemre a 80-as években, és már akkor megdöbbentet a kontraszt.

Az itthon tanuló volt osztálytársaim szivatásra, fejetlenségre, öncélú tekintély-elvűségre panaszkodtak, meg főleg arra, hogy az oktatóknak a pénzes mellékmunkák mellett az oktatói munka volt a legkevésbé fontos.
Eközben én komoly színvonalú oktatást tapasztaltam meg, ahol mind az elméleti, mind a gyakorlati képzés egy naprakész és használható tudás átadásáról szólt. Külön hangsúlyozott oktatási cél volt a rendszerszemlélet és az együttműködés képességének az átadása. A vizsgákon az oktatók úgy érezték, hogy ők is megméretnek, és az egyetem vezetése sem becsülte azokat a kollégákat, akik az évfolyam felének képtelenek voltak használható színvonalon átadni a tudásukat.

Ma a gyermekem a hazai felsőoktatásban tanul, és ugyanazt tapasztalja, mint a posztoló, ugyanolyan problémákra panaszkodik, mint anno a volt gimis osztálytársaim. Tantárgyfelvétel, órabeosztás, gyakorlati képzés, előadások és jegyzeteik, öncélú és inkoherens számonkérési attitűd, sorolhatnám.

Szánalmas, ahogy egyes hozzászólók védelmükbe veszik ezt a kotraproduktív, erőforrásokat pazarló, lelkesedést megölő rossz gyakorlatot.

Sok-sok diplomás embert ismerve bátran állítom, hogy a néhány hozzászóló által oly sokra becsült „kérgesre edző” gyakorlat semmivel sem eredményezett több jó szakembert.
A „túlélési technikákkal felvértezett” diplomások – sokukat értelmiséginek sem nevezném – kiemelkednek a felelősséghárításban, az együttműködés elemi normáinak nem-ismerésében, és sokuk egyáltalán nem tud rendszerben gondolkozni.
A tekintély forrásai az értékek, és nem fordítva – ezt sokan szem elől tévesztik.

Ami pedig a tandíjat illeti, az Oktatási Hivatal évente kiküldi az egyenlegközlőt, mennyi tandíjat előlegezett meg a hallgatónak, amit a szakmán kívüli elhelyezkedéskor vagy a tanulmányok idő előtti megszakításakor szerződés szerint vissza kell fizetni. Nem is értem, miről írnak egyesek, ez egy szabályozott eljárás. Csak halkan jegyzem meg, hogy ha valaki 4-5 év orvosi után a posztban leírt problémák miatt kihullik, ez a tízen-milliós adósság egy életre megnyomorítja őt és a családját, ha átlagos emberekről van szó :(
Nem tartozik szorosan a blog profiljába, de végülis "lakáskérdés", úgyhogy akkor megnyilvánulnék kicsit ennek a devizahiteles megsegítésnek az egyik lényeges momentumáról is, ha nem baj. Népszerű lett Magyarországon az utóbbi időben, hogy mindenki jobban tudja, mire…..
Harcászati atompingvin 2010.09.15 22:04:37
@infrablu:

Ez nem egészen így van. A hitelfelvevők döntő többsége igenis felmérte a döntésének a várható és előre látható következményeit.

Én sem vagyok sík hülye, és bár nincs most devizahitelem, de két-három éve, ha szükségem lett volna rá, simán felvettem volna. Lehetsz előrelátó, parázhatsz szélsőséges mértékben, de ezt nem láthattuk előre. Ami a pénzpiacokon történt, az minden józan kockázatelemzést felülmúlt.

A devizahitelesek igazi problémája az, hogy felmérték, mekkora törlesztőrészletet tudnak bevállalni, rászámoltak egy ésszerű kockázatot, de ami lett, az már meghaladja sokuknak az erejét. És erre jött rá a válság, a munkanélküliség, de akinek megmaradt a munkája, annak is csökkent a jövedelme például az év végi bónuszok elmaradásával.
Némileg felháborodottan olvastam a Véleményvezér blog tegnapi, Index.hu címlapjára is felkerülő posztját, melyben a lakossági devizahitelt felvevőket teszi felelőssé a gazdaság mai állapotáért.A posztoló „szépen” levezeti, hogy (A) a svájci frankot felvevő…..
Harcászati atompingvin 2010.09.15 21:29:16
@Zka: Tényleg állami támogatás nélkül (nem írtad) döntöttél a forinthitel mellett?

Vagy jós voltál, vagy hülye.
Harcászati atompingvin 2010.09.15 21:34:56
@Zka:
Te, és ha tényleg jós vagy, oszd már meg velünk, mi lesz két év múlva?

CHF/HUF?

BUX?

S&P500? De csak annyit mondjál meg, most szeptemberben átlépi az 1131 pontot, vagy lefordul róla?

Ha olyan kib****ttul pontosan előre látod a pénzvilág alakulását?

Ja, és ha ilyen jól látsz a jövőbe, hogy a botomba nem kerestél annyit a tőzsdén már előtte, hogy hitelért kellett kuncsorognod a bankban?

He?
Harcászati atompingvin 2010.09.15 21:58:42
@aszekelyek:

Ja. Ő támadta be.

Bírom az ilyen fejeket.

Én sem vagyok sík hülye, és bár nincs most devizahitelem, de két-három éve, ha szükségem lett volna rá, simán felvettem volna. Lehetsz előrelátó, parázhatsz szélsőséges mértékben, de ezt nem láthattuk előre, ez minden józan kockázatelemzést felülmúlt.

A devizahitelesek igazi problémája az, hogy felmérték, mekkora törlesztőrészletet tudnak bevállalni, rászámoltak egy ésszerű kockázatot, de ami lett, az már meghaladja sokuknak az erejét. És erre jött rá a válság, a munkanélküliség, de akinek megmaradt a munkája, annak is csökkent a jövedelme például az év végi bónuszok elmaradásával.
Az izlandi vulkán kitörésről tudósítóknak nemcsak a helyszín viszontagságaival kell megküzdeniük, hanem az Eyjafjallajökull szó kimondásával is. A helyiek jót vidulnak a külföldi újságírók tudósításain, amiben elhangzik a vulkán feletti gleccser neve. Itt egy videó a…..