Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Unor

0 bejegyzést írt és 85 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hunok Magyarországon, magyarok Kínában Róna-Tas András nyelvész, akadémikus előadása 2010. február 16. kedd, 18.00 óra, BME Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8. F épület III. lépcsőház, II. em. 13. terem Az utóbbi időkben egyre gyakrabban hallani a magyarok hun eredetéről. Az előadás…..
Unor 2010.03.22 10:34:24
@aronatas:

"Minél nagyonn a kulturális-politikai különbség annál nagyobb a hatás."

Tényleg furcsa, hogy milyen kevés a magyar eredetű szó az osztrák-németben. A környező szláv nyelvekben is biztos kevesebb, mint amennyi szláv jövevény a mi nyelvünkben van. Igaz ez? Ez azért van, mert a szláv szavak szubsztrátumként kerültek át a magyarba? Tehát azok a szlávok hozták át, akik elmagyarosodtak? És magyarok nem annyira szlávosodtak el, vagy ha igen, ez inkább a későbbi időre jellemző?

Gondolkodom, hol lehetne pontos analógiát találni erre a magyar bejövetelre. A bolgár eset nem csak amiatt más, hogy ott a bejövők nyelve veszett el. Ez a fölérendeltségtől eltekintve még elvileg mindegy is lehetne. Mindegy, hogy hogyan kerültek egy helyre, a lényeg, hogy ott vannak. De azért más eset ez, mert a beolvasztók nyelve volt a nagyobb területű. Míg a
magyar nyelvűek (ha tényleg Árpádék voltak azok), vagyis a beolvasztók kisebb területre korlátozódtak, mint a szlávság.

Az szeldzsuk majd oszmán
törökök Anatóliába nyomulása jó lehet analógiának? Az ő nyelvükben megjelenik a görög, mondjuk szubsztrátumhatásként? És a többi görögben ugyanúgy kevesebb a török, mint a szlávban a magyar? Mondjuk itt bekavarhat az, hogy hamarosan a Török Birodalom kiterjedt a teljes görög nyelvterületre.
Unor 2010.03.22 10:39:26
@aronatas:

Olyan jó lenne, ha elindulna ez a rovásírás-kutatás! :-) Mennyibe kerülne egy ilyen kutatóprogram? Csináljunk egy alapítványt hozzá! :-)) Vagy legalább egy honlapot létrehozhatna valamelyik egyetem.

Én biztos támogatnék anyagilag is egy ilyet. Talán az alternatívok is, annak reményében, hogy kiderül, igazuk van. Biztosan másképp olvasnák el aztán a feliratokat :-), de legalább haladhatna valamit az ügy.
Unor 2010.03.25 10:33:51
@tesz-vesz:
Részletesen privátban reagáltam Buzgómócsingnak. Biztosan elküldi neked, ha kéred tőle.
Tegnapi jelentésében a brit alsóház Tudomány és Technika bizottsága azt javasolta, hogy vonják meg a homeopátiás kezelések, a homeopata kórházak támogatását, és ne törzskönyvezzék gyógyszerként a homeopátiás szereket. Miért? Mert nagyon úgy tűnik, hogy az általános hiedelemmel ellentétben ezek a…..
Unor 2010.02.24 10:27:33
@babel:
Ha én a fejembe veszem, hogy ha csalánnal verlek, az jó hatással lesz a tanulmányi eredményeidre, be tudja vajon bizonyítani valaki, hogy ez nem igaz? Az a helyes hozzáállás, hogy kitalálok valamit, amit nem tesztelek sosem, csak használom?, Jön hozzám a sok csalánnal vert ember, hogy átmentek a vizsgán, és én boldogan verem tovább az embereket, és csak remélem, megtalálják egyszer a magyarázatát, miképp is működik? Addig is biztos a rezgések miatt van, az ütések helyes frekvenciájától, meg a csalán belső rezgésétől. Mennyi az? Nem tudom. De minden rezeg. Ez a helyes hozzáállás?
Unor 2010.02.24 11:39:00
@Joejszaka:
Tényleg mérni kellene ezeket. A vicc az egészben, hogy a homeopátiás szert gyártók nem mérik. Amikor függetlenek szabályos teszten mérik, nincs hatás.

Örülök, hogy meggyógyult a kutyád! De azt azért belátod, hogy egy ilyen eset alapján nem hihetünk a szerben. Akkor sem, ha ötezer ugyanilyen független eset van. Tudod, miért? Ismered annak az egyetemi portásnak a történetét, akiről elterjed, hogy 10ezer forintért elintézi, hogy felvegyék a felvételizőt. Ha mégsem veszik fel, visszaadja a pénzt. Na, ez a fickó jól meggazdagodott, pedig nem csinált semmit. Akit nem vettek fel, annak visszaadta a pénzét. Akit meg felvettek, azokét megtarthatta.

Akkor derül ki, hogy tényleg a szertől történt a gyógyulás, ha nagyon sok esetet vizsgálunk. És feljegyezzük, hány esetben gyógyul meg magától és mennyi idő alatt a kutya, illetve hány esetben akkor, ha megkapja a szert. Hogy a placebóhatást is kiszűrjük, azt, hogy ki kapta meg a szert és ki nem, nem áruljuk el. (Mondjuk cukorgolyót kap mindenki, de az egyik homeopátiás, a másik meg nem.) És aki kiértékeli, hogy mennyi idő alatt gyógyult meg, az sem tudja. (Nehogy azért mondja, hogy meggyógyult, mert jobban hisz a szerben. Az egyik ember azt mondja, még mindig beteg vagyok, mert köhögök. A másik meg azt, hogy már rég felépültem, az a köhögés meg semmi. Hasonló jelenség a kutya állapotának felmérésekor is fennállhat.)