Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kothoga

243 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orkhesztra blog Hárman párban 2016.08.01 20:18:29
A Thália Színház egy előadás erejéig a balatonföldvári Kultkikötőbe exportálta tavaszi bemutatóját, az Amerikai bölényt. Az 1975-ben íródott színdarab három kis kaliberű bűnöző egy napját mutatja be, akik egy éremritkaságot és a vele járó anyagi hasznot üldözik. A Magyarországon korábban sosem…..
Sigmund Freud neve garancia arra, hogy egy színházi előadást el lehessen adni. Az osztrák pszichiáter munkássága közismert, ám az talán kevésbé, hogy nagy gondolkodóként komoly hatást gyakorolt az irodalomra és a filozófiára is. Az utolsó órában londoni otthonában keresi fel őt egy középkorú…..
Orkhesztra blog Éjjeli csetepaté 2016.05.29 19:50:43
Ha egy színdarabban kis kaliberű bűnözők jönnek össze közös melóra, abból bármi kisülhet attól függően, hogy a dramaturgia mire helyezi a hangsúlyt. Lehet belőle komédia, de akár krimi is. A Belvárosi Színház előadása az utóbbi műfajba sorolható, de nem éppen a jól sikerült fajtából...
Orkhesztra blog Nemek harca 2016.05.25 18:14:35
A nő és a férfi közötti ellentétek már hosszú ideje borzolják mindkét oldalon a kedélyeket. Nyilvánvalóan ez örökké így marad. És ez jó hír a színházkedvelő ember számára, mert valószínűleg még sok hasonló, a párkapcsolati vajúdásra fókuszáló remekművel találkozhatunk, mint A férfiagy, mely…..
Orkhesztra blog Reggeli színház 2016.05.11 20:39:32
Eszedbe jutott már, hogy milyen volna nem este, hanem valami szokatlan időpontban színházba menni? Nos, ha igen, akkor talán már jártál a Momentán Társulat Nulladik óra című előadásán. Ha nem, itt az idő pótolni a hiányosságot. Ez egy olyan nulladik óra, melyet képtelenség nem szeretni...
Vannak foglalkozások, melyeket igazán jól csak úgy lehet végezni, ha közben az ember játszik a halállal. Ilyen a válságövezeti fotóriporter munkája is. Megörökíti a háborús szenvedéseket, képei eljutnak a világ távoli szegleteibe, hogy ott megmutassák, hová vezet a pusztítás. Olykor azonban szüksége…..
Orkhesztra blog Piti pszichopaták 2016.04.25 21:20:44
Amikor kisstílű bűnözők adnak randevút egymásnak, és mindenki mindenkit át akar verni, abból gyakran egészen mókás dolgok kerekednek ki. Ha egy ilyen helyzethez hozzáadunk egy elveszett kézfejet, mely történetesen az egyik szereplőé, aki lázasan igyekszik annak nyomára bukkanni, a szituáció még…..
Mindig is éltek olyan emberek a Földön, akik mindenkit gyűlölnek. A kínai hercegnő, Turandot is közéjük tartozik. Altoum császár lánya először egy perzsa mese figurájaként jelenik meg, majd Giacomo Puccini operája emelte őt a világhíres karakterek közé. Manapság Budapesten a Radnóti Színházban…..
A Thália Színházban hamarosan egy morbid színmű bemutatójára kerül sor. A nagy kézrablásban egy csonkolt kezű férfi a régen elvesztett testrészét szerezné vissza, közben egy világvégi motelben piti bűnözőkbe botlik, akik át akarják verni. A képregényszerű darab egyetlen női szereplőjével, Lovas…..
Manapság nem nyerő dolog a politikával viccelődni. Pláne nem akkor, ha meghatározó kormánypárti politikus magánélete kerül reflektorfénybe. Nem olyan időket élünk, amikor az ország vezetéséhez tartozó személyek a humorérzékükről lennének híresek. Pedig ha így lenne, talán ők is leborulnának A bajnok…..
Egy színház a maga módján sokat tehet azért, hogy felhívja az emberek figyelmét olyan problémákra, melyek mindannyiunkat érintenek. A Vígszínház közelgő bemutatója, a Földrengés Londonban éppen ezt a célt tűzte maga elé, amikor a környezetszennyezés következményeit veszi górcső alá. Az előadásról…..
A Vígszínház már játssza, majd pénteken hivatalosan is bemutatja a Földrengés Londonban című alkotást. Mike Bartlett angol író műve aktuális környezetvédelmi kérdéseket feszeget, teszi mindezt úgy, hogy nem beszél félre, és rémisztő jövőt vázol az emberiség elé. Aki jegyet vált az előadásra,…..
Orkhesztra blog Mik és én 2016.03.23 19:46:37
Gyarmati Fanni naplójának megjelenése a közelmúlt irodalmi szenzációja volt. Radnóti Miklós özvegyének tizenegy évet felölelő irománya valódi kordokumentumként szolgál az utókor számára, akik általa sok, addig nem ismert részletet megtudhatnak a magyar líra kiemelkedő alakjának életéről. Budapest…..
A politika számára mindig az számított ideális alanynak, akit könnyű kontroll alatt tartani. Akit egyszerű vezényszavakkal lehet irányítani, akit nem köt gúzsba erkölcsi aggály, aki gondolkodás nélkül hagyja ereibe szivárogni a neki szánt üzenetet. A Mesél a bécsi erdő a fenti tulajdonságokat magán…..
Az Örkény Színház március 18-án mutatja be a Mesél a bécsi erdő című darabot. Az osztrák-magyar drámaíró, Ödön von Horváth alkotása az 1930-as évek évek Ausztriájába repíti vissza a nézőt, ahol egyre nagyobb teret nyer a nácizmus eszméje, miközben a kispolgárok a szívük mélyén éppúgy szeretetre…..
Mindannyiunknak konkrét elképzelése van arról, hogy manapság ki számít sikeres embernek. A legtöbb esetben a siker és a pénz együtt járnak. De csak kevesek gondolnak abba bele, hogy a zsíros szerződésekkel rendelkező, irigyelt menedzserek milyen árat fizetnek azért, hogy tartósan a csúcson legyenek.…..
Orkhesztra blog Vallásháború 2016.03.05 23:17:16
Mióta világ a világ, vannak emberek, akik attól gondolják különbnek magukat másoknál, hogy fellengzősen elvekre hivatkoznak. Ezek az elvek utalhatnak politikai nézetre, erkölcsi szabályra vagy akár vallásra is. A Vígszínház új bemutatójában ez utóbbi kap fontos szerepet, hiszen a színen a zsidó…..
kothoga 2016.03.07 10:35:27
@Preacher: Hogyne. Köszönöm.
Orkhesztra blog Útvesztőben 2016.03.06 19:48:20
Az Átrium Filmszínház március 11-én tartja az Offroad című térjáték ősbemutatóját. Ennek történetében négy menedzser, két férfi és két nő élete fonódik össze, akikben az a közös, hogy mindannyiuk élete zátonyra futott. Ez a krízis nem szakmai, hanem magánjellegű, de hatással van a munkájukra. Az…..
A Miskolci Nemzeti Színház A nagy Romulus című darabbal vett részt a 4. Thália Humorfesztiválon. A Friedrich Dürrenmatt írásából készült előadás több mint másfél ezer évvel repíti vissza az időben a nézőket, mégis olyan aktuális, mintha ma írták volna. A közönség az áthallások okán sokszor nem is…..
A Pesti Színház március elején tűzi műsorára Shakespeare klasszikus művét, A velencei kalmárt. A több száz éves történet az ellentétek harcát ábrázolja, két főszereplője: Shylock, a zsidó uzsorás és Antonio, a keresztény kereskedő. Antonio barátja, Bassanio szerepét Telekes Péter alakítja, vele…..
A párkapcsolati kérdések örök idők óta szolgáltatnak megunhatatlan témát a színháznak. A férfi-női különbözőségek ezért lerágott csontként hatnak, ha azt unalmasan mutatják be, de viccek végeláthatatlan tárháza lehetnek, ha megfelelő módon tálalják őket. A Jurányi Házban egy olyan darabot tűztek…..
Orkhesztra blog Hölgyterápia 2016.02.14 17:18:32
A közös fürdőzés mint társasági esemény nem új keletű. A gőzben, a meleg vízben vagy masszázs közben remekül meg lehet vitatni az élet bajos dolgait. Ezt az életérzést tárja elénk a Karinthy Színház friss bemutatója, mely Gőzben címmel került a nagyközönség elé...
Orkhesztra blog Egy őszinte ember 2016.02.10 22:08:04
A K11-ben Kulka János színésszel Csáki Judit kritikus beszélgetett. Budapest szívében a jelenlévők a művész egy olyan arcával találkozhattak, mely a nagyközönség előtt talán kevésbé ismert. Egy olyan egyéniség mesélt az élet kisebb-nagyobb dolgairól, aki békében él magával, és akire érdemes…..
Orkhesztra blog Nők a fürdőben 2016.02.06 19:52:04
A Karinthy Színház február 12-én tartja legújabb bemutatóját: Nell Dunn 1981-es Steaming című írását Korcsmáros György rendezésében viszik színre. Az előadás egy törökfürdő sorsán keresztül feszegeti a női egyenjogúság kérdéskörét, mely a jelenkori Magyarországon nem is lehetne aktuálisabb. A darab…..
Csernus Imre neve kétségkívül izgalmasan hangzik egy színházi előadás szereplőlistáján. Még akkor is, ha a pszichiáter nem szerepet játszik, hanem egyfajta értelmező feladatkört ölt magára. Ő az, aki a nézők számára köznyelvi magyarról pszichológiai magyarra ülteti át az elhangzottakat...