Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katanahana

1 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma a vízcsapból is az folyik, hogy egyre növekvő számú informatikus hiányzik Magyarországon. Nem csak informatikusok, hanem jószerivel minden szakmában hiányoznak a jól képzett szakemberek.   A valóban jól képzett informatikusok hiányára utaló nagy port felvert ide illő hír, hogy évek óta nem…..
Katanahana 2018.10.03 23:20:37
@Mr. Waszabi:
"Nemrég beszéltem a kolléganőmmel, akinek a fia végzős a BME-n. Azt mondja, bár csak 3. év után szakosodtak, az alapképzésben minimális adatbázis kezelést sem tanultak."

Nem igaz.
www.vik.bme.hu/page/1093/
30. sor: Adatbázisok
Ott van a tematika is.
Tudtátok, hogy ma 100 éves a buszközlekedés Budapesten? 1915. március 1-én a Székesfővárosi Közlekedési Vállalat Rt. üzemeltetésében indult el az első pesti busz az Andrássy úton a Hősök tere és a Bajcsy Zsilinszky út (akkor Vilmos Császár út) között. Na nem azért…..
világevő Mit eszik egy szumós? 2012.09.04 18:52:37
Mára azért mindenki látott már nagydarab, szőrtelen japcsikat pelenkában lökdösődni hosszas készülődés után, úgyhogy a sport lényegére nem térnék ki, de nekem óriási meglepetés volt, amikor Tokióban elmentem szumót nézni, hogy mennyire izgalmas és sokrétű sportágról van…..
Katanahana 2012.09.05 08:18:04
@Kivancsi: nos utana sem allnak le a zabalasrol es nemhogy nem nyerik vissza karcsuuu alakjukat hanem a zsir alatt lévo izombol is finom kis hajacska lesz...

Érdekes módon többen lefogynak, mint akik nem. Csak egy példa:
www.chijanofuji.com/takanohana1c.jpg
www.sumo-webpaper.com/Sumo_Beya/Uebersicht/Takanohana/Takanohana%20Oyakata1.jpg
A távol-keleti ország számomra mindig meglehetősen ellentmondásosnak tűnt. Vonz a kultúra, a gasztronómia, taszítanak ugyanakkor a merevnek tűnő viszonyok és a helyhiány. G. szerencsésebb, mint én, hiszen neki megadatott, hogy mindezt saját tapasztalatai alapján döntse el.…..
Katanahana 2012.09.04 21:41:21
@klondike: nem tudják kimondani az L-betűt, merthogy nem létezik ennek megfelelő hang?

Japánban valóban nincs olyan hang, amit l-nek szokás megfeleltetni. A helyzet igazából az, hogy nem tudnak különbséget tenni az r és l között. A többség úgy ejti, hogy én inkább r-nek hallom, de van aki (japánul is) inkább l-nek. Valahol a kettő között.

Más:
Sok különbség van a nagyobb és kisebb városok között. "Vidéken" jóval olcsóbban normális méretű lakást lehet bérelni jóval olcsóbban, mint Tokio, Kioto környékén. Az emberek is sokkal közvetlenebbek.

Tényleg sokminden drága (lakás, közlekedés,...) , viszont vannak dolgok, amik elég olcsók. Pl. nagyon jókat lehet enni már
6-700 jenből (2000 Ft), ami az ottani bérekhez képest elég olcsó.

Lopás tényleg nem nagyon van, de biciklit és alkatrészt speciel
lopnak. Nekem kétszer lopták el a spéci hosszú nyeregcsövemet.

Valóban rengeteg fölösleges túlóra és álmunka a munkahelyen, sőt vannak eleve értelmetlen és felesleges komplett állások is.
Viszont egyre több japán is kezdi ezt felismerni. Komoly változások voltak az elmúlt évtizedben is. Sok fiatal már nagyon máshogy látja a világot, de azért még mindig nagyon meghatározók a hagyományok.

Külföldiként az a legjobb japánban, hogy lehet élvezni a jó szokások, szabályok előnyeit. Viszont a rosszakat nem kell betartanod feltétlen, hiszen "csak egy tudatlan" külföldi vagy.
Cikksorozat Finta Józsefről INDAFOTO.slideshow.run({ "feedUrl":"http://feed.indafoto.hu/fovarosiblog/lagymanyos_i_epulet/feed", "width":"600", "height":"300", "orientation":"horizontal", "size":"auto", "bgcolor":"#000000", "textcolor":"#FFFFFF", "random":false, "number":"3", "target":"blank",…..
Katanahana 2011.01.08 21:24:07
@vgab: A nagyelőadó csak 300 fős

De bizony 400 fős.

A számozás is elég érdekes: a 4 egymás melletti előadó IB25, IB26, IB27 és IE007.

Egyébként ennek már "hagyományai" vannak a BME-n. A K ép-letben még nehezebb eligazodni. Viszont ahhoz már készítettek internetes útvonaltervezőt. Az I-hez még nincs.
Katanahana 2011.01.10 19:07:48
@vgab: De bizony 300 fős.

Heti 2 előadást tartok ott 400 diáknak. Beférnek.
Először egy kis összefoglaló a japán konyha történetéről. Mint ahogy az közismert, az egyik legfontosabb japán ennivaló a rizs. A rizstermesztés viszont nem japán találmány, hanem i.e. 300 körül ismerték meg a kínaiaktól tanulva. Azelőtt halásztak, vadásztak ill. árpát,…..