Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Švejkyně

47 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez Gröningen A nagy bringa hunt 2011.02.19 19:11:00
Ha Hollandiába költözöl, az alap, hogy azonnal szerezz egy bringát, anélkül nehézkes vagy drága az élet. Több opció is van erre, pl. bemehetsz egy boltba venni egy újat €200-ért, éjjel hazafelé sétálva ha egy drogos megszólít, €5-10-ért is kapsz egy használtat, nagy…..
Švejkyně 2011.02.22 22:01:52
Švejkyně 2011.02.22 22:03:07
Ez Gröningen Az első nap 2011.02.18 13:04:00
A Wizzair bíztatásának hála, hogy 32 kg lehet a becsekkolt csomagom, sikerült egy összesen 40 kg-os nagy- és kisbőrönd kombóval nekiindulnom az útnak 2 óra alvással, minek pihenni, úgy túl könnyű lenne. Egy csoporttárssal együtt utaztunk ide, így ébren is maradtam egészen…..
Tipikus breton házMint már tettem rá említést, Finistére (finiszter), Bretagne legnyugatibb részének déli része a bigoudenek országa (Pays Bigouden, pej biguden), saját zászlóval és identitással. Ennek legfőbb elemei – szigorúan a sztereotípiák szintjén megmaradva –…..
 A reggeli thé és café elfogyasztásának színhelyeTehát meg is kezdtük nagypolgári nyaraló életünket. Először is minden reggelt azzal indítottunk, h kiültünk a ház elé az öbölt és az árapályt figyelni (tidespotting). Ezen a részen különösen mozgalmas az élet, mert a…..
A bretagne-ba (brötány) való eljutásunkat hosszas gondolkodás előzte meg. Valahogy nincs jól, h szerencsés esetben is ugyanannyi pénzből lehet oda eljutni vonattal, mint amennyiért hazarepülök Magyarországra. Így valami lowcostabb megoldást kellett találnunk. Elsőre a stoppolás…..
A képek se rosszak, na de a kilátás az ablakból lenyűgöző!2007 nyarán Rómában töltöttem egy hétvégét, ahol a szálláson megismerkedtem két amerikai lánnyal. Aurelia és Suzanna három héttel később Budapestre látogattak, így evidens volt, h ismét találkozunk, és megmutatom…..
Párizsba való látogatásom oka, hogy Charles-szal töltsek három hetet. Mivel azonban augusztusban a város teljes lakossága az óceánpartra evakuálódik, így mi sem csak a hatodik emeleten fogjuk eltölteni ezt az időt. Igazából egyből az érkezés másnapján elindulhattunk volna…..
Már az elején tudtuk, h rövid lesz egy a szűk négy hét, és hát valóban, Poděbrady híres kertitörpéje elütötte a gombán utolsó óránkat.  A búcsúest hihetetlenül jól sikerült, bár még fájdalmasabbá téve az elválást. Délután 5-kor kezdődtek a programok, amire a…..
Nagyjából két hete egy félmondat erejéig már utaltam rá, hogy megalakítottuk a művészeti kört öt lelkes résztvevővel: Leticia, Aiga, Sabina, Beate és szerény személyem. Négy alkalommal találkoztunk, ezalatt kellett a semmiből összehoznunk egy nagyjából 3x1,5 méteres…..
Utolsó héten ismét egy osztálykirándulással ajándékoztak meg bennünket, melyen a Postřižinské (posztrzsizsinszkee) sör és Hrabal nyomait kutattuk Nymburk (nimburk) városában.   Egy sörgyár elég undi hely, minden teremben büdös van, de mindig másmilyen büdös, nehogy…..
A hétfőben az a jó (már ha a hétfőben bármi jó lehetne), hogy ez az egyik nap, amikor nem kell korán kellni. Így volt időnk kipihenni a hétvégét. Kivételesen nem késtünk el suliból sem és szinte már meg sem lepődtünk, hogy új hét lévén új tanárt is kaptunk. Edward…..
Juliék egy péntek este érkeztek a nyüzsgő Poděbrady-ba, így egyből belevethettük magunkat az éjszakai zsivajba, nevezetesen a Bugr nevű éjszakai sportbárba (na jó, nem sok választási lehetőség volt), ahol össze is futottunk a többiekkel, és egy korsó cseh  sör mellett…..
Ezúttal a multikulturális estről szeretnék beszámolni, melyen mi magyarok különösen jól szerepeltünk.  Minden nemzetnek készülnie kellett valamivel, amivel bemutatja a kultúráját. Mindez négy órában egy kicsit soknak tűnik, de minden várakozásomat meghaladóan…..
Szerdán az első napon a héten, mikor már 9-re kellett mennünk, annak rendje és módja szerint elkéstünk. A reggeli csúcsforgalomban ugyanis a buszok nem a meghirdetett 25 perces menetidőtartják, hanem 45 percet (igaz, ezt legalább stabilan)... Ebben csak az csempészet némi izgalmat,…..
Az oroszok nagyon sokan vannak, és leginkább együtt szeretnek lógni, néhány kivétellel. Az én szobatársam, Anna is orosz, kissé fura lány, de kedves, és abszolút jól kijövünk egymással. A németekről, akik igazából szorbok (Beate, Katrin és Jan) valamint berliniek (Juliane és…..
Mint említettem, legtöbbet az angolokkal lógok, így először ők jönnek: név szerint Flic (Felicity), Steve és CJ (szídzséj). Flic Oxfordban tanul francia-cseh szakon, Steve Londonban politológiát, közép-európai történelmet és csehet, CJ pedig Sheffieldben orosz-spanyol szakos, a…..
Hogy is néz ki egy nap a nyáriegyetemen? Minden nap 7-kor kelünk, 7.30-tól van svédasztalos reggeli a Bilá Růže (bílá rúzse, Fehér rózsa) nevű étteremben, ami a kolesztől tíz perc sétára van, a vártól pedig két percre. A tanítás 8.30-kor kezdődik, két szünettel délután…..
Azért nem írtam már másfél hete, mert egyszerűen nem volt időm rá. Iszonyú jól érzem magam, alig van egy perc szabadidőm, s ha van is, azt inkább alvással töltöm, h legyen energiám az újabb élményekre. Nagy vonalakban: egy csodálatos kis fürdővárosban vagyok, Poděbrady…..
A kettő között egészen pontosan két hét telt el, Budapesten. Megcsináltam az utolsó vizsgámat, magamhoz tértem, találkoztam pár baráttal, kimostam a ruháimat, visszapakoltam a bőröndömbe, aztán vissza a célországba. Az utolsó hétre ismét Charles látogatott meg. Együtt…..
Írhatnám, hogy tipikus, hogy az igazán jó helyeket mindig a végén fedezi fel az ember, de az a helyzet, hogy az elmúlt négy hónapban egyfolytában remek helyeken jártunk, úgyhogy inkább az a megfogalmazás áll közelebb a valósághoz, hogy a végén is nagyon jó helyeket fedeztünk…..
Nemrég jött ki az egyik leghíresebb cseh rendező, Jan Svěrák (jan szvjerák) legújabb (báb)filmje, a Kuky se vrací (kuki sze vrací, vagyis Kuky visszatér), ami egy poros plüssmackó a szeméttelepről való hazatérésének kalandos történetét meséli el. Ráadásul úton-útfélen ez…..
Prágába a nyárral (vagy inkább a nyár helyett…) megérkezett a živo (zsivo), vagyis a színes-vidám-változatos programlehetőségek kavalkádja. Ezek egyike volt a nyárindító kortárs alternatív színházi Fringe Festival, ami célközönségként valószínűleg inkább az…..
A lányok június elején hazamentek, ezért az utolsó hetüket elég sűrűre fogtuk úgymond kulturálisan. Először is a régóta áhított Mucha Muzeumban (a cseh ch hang a német ch hanggal egyezik meg, mint például az ich szóban, tehát ejtsd mucha) nézegettük a híres szecessziós…..
Hogyan jutok el onnan, hogy kiugrom egy percre a mosdóba a szobámból, odáig, hogy fél óra múlva csehből szinkronfordítok angolra horvátoknak. Egész nap esett az eső, úgy döntöttem, inkább blogírással töltöm az időmet. Tényleg csak arra a fél percre ugrottam ki a szobám…..
Švejkyně 2010.06.16 00:02:41
@PB Zui: bezony, nyomorúságos az élet...:P 18-án érkezem este, hétvégére már kölcsönkérhető állapotban leszek! 17-én majd emlékezzetek meg rólam, és köszönöm a meghívást!! Cupp!
Lassan minden vendég itthagyott bennünket, úgyhogy elővettük a listánkat, amit a hazautazás előtti kapuzárási pánikban kezdtünk írni: amit még mindenképpen látni kell. Juli kinézett egy szabadtéri fotókiállítást a Kampán (egy sziget a Károly-híd mellett, Prága…..