Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Humanista

6 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pár hete a lakótársam ráizgult egy ilyen zseblámpára. Leírás szerint ez indukciós. Felhívnám a figyelmet a címkén levő megjegyzésre: A termék nem elemmel működik.   Ha az elemet…..
TEPCO Tepco kamera Tepco fotók  NISA MEXT JAIF Fukushima pref. IAEA WHO IAEA Briefings   NHK Nikkei Kyodo Tepco beszámolók Tepco handout-ok  OAH OKF OSSKI NEI…..
Humanista 2011.05.02 16:08:47
@dchard: mivel 40 éve veszik ki a pénzt, valóban költhettek volna arra is, hogy az olcsón megoldható biztonsági kérdéseken rágódjanak. Pakson ezt megteszik. Rendszeresek a biztonsági jellegű beruházások. A japók is megtehették volna.

Ehelyett arra fordítottak erőforrásokat, hogy az erőmű termelési adatait kozmetikázzák. Volt is belőle botrányuk.

Amikor látogatóban voltunk Pakson, láttam, hogy mit csináltak a vezérlőteremmel, láttam a windowsos gépeket, és megrémültem, hogy "ezek windowsszal vezérelnek atomerőművet?". Mondták, hogy nem. a windows csak adatmegjelenítésre van, a vezérlést egy célgép végzi. Azt is láttam, hogy a paksi vezérlők fényévekkel vannak előrébb, mint a fejlett keleten a fukushimai vezérlők.

Azt hiányoltam viszont, hogy miért nincs minden reaktornak távoli vezérlőterme (a gyakorló terem (szimulátor) mellett. Vagy legalább a szimulátor lehetne ráköthető a reaktorok vezérlésére. Ha nagy a baj, multiplexálva is lehetne vezérelni őket egy teremből). Ez nem lenne példanélküli, a MAVIR-nak ugyanis van gyakorló és távoli vezérlője a magyar villamosenergiahálózathoz. A fő vezérlőn kívül. És a gyakorló is használható tényleges vezérlésre, a többi vezérlő hibája esetén.

Sajnos nem döntéshozó vagyok, hanem egyszerű érdeklődő, úgyhogy az én hiányérzetem csökkentéséért még nem kezdtek hozzá egyből optikát húzni a szimulátor és a reaktorok közé.
Humanista 2011.05.05 17:10:16
@sky.net: Hogyhogy mit akarok vezérelni?

Egy vezérlő nem csak arra jó, hogy a nem működő berendezések kapcsolóit tologassuk. Áramot lehet adni a szivattyúknak, fel lehet tölteni a szivattyú mellé tett akkukat, és elsősorban

mérni lehet a segítségével.

Ha van egy távoli vezérlőd teljesen kiépítve, azon keresztül áramot adhatsz a fontos mérő és vezérlő berendezéseknek. Ha azok megfelelő automatikával vannak ellátva, akkor üzemzavari helyzetben is tervezhető működést produkálnak, gyűjtik azokat az adatokat, amiket nem tudsz kiolvasni, mert az egyszem vezérlőn épp másik reaktort babusgatsz.

Tekintve a kibocsátások távolsággal arányosan drasztikus csökkenését (volt itt is példa a radioaktív víz elleni védekezés említése (két lépést hátralép a dolgozó)), a távoli vezérlő nem Hejőcsabán kell, hanem csak pár épülettel arrébb. Pl. a látogatóközpont mellett, üvegfallal szépen leválasztva.

És azért nem egyből négy távoli vezérlő a 4 reaktornak, mert egy ilyen képességű berendezés kiépítése és annak biztosítása, hogy az üzemi és a tartalék vezérlő közötti átállás mind a négy reaktor esetén üzembiztos és biztonságos legyen, annak biztosítása, hogy az üzemi berendezések valóban képesek legyenek a működési idejük 80%-ban önállóan ellátni a feladatukat nagyberuházás, de még miondig olcsóbbnak tűnik, mint 4 önálló vészrendszeri vezérlőt karbantartani. És mert nem valószínű, hogy egyszerre kellene 4 reaktort távvezérelni. Ha mégis megtörténik, akkor a beruházás költségénél több nagyságrenddel nagyobb káresemények elkerülésére alkalmas. Ez akkor is igaz, ha a távvezérlés értelemszerűen nem alkalmas normál üzemi működtetésre, hanem (takarékosan) csak egyes vészrendszereket kötnek rá.

(ha nagyon sok pénze lenne az erőműnek, vagy új beruházásról lenne szó, akkor azt gondolom lenne értelme teljesértékű távvezérlésnek is)

Amúgy akad olyan, aki tudja is, hogy mit tudnak távvezérelni, távolról mérni Pakson és mit nem? Mer' én itt most csak ötletelek.
Humanista 2011.05.08 05:27:05
@sky.net: Ott egyrészt az is jelentős probléma volt, hogy mérni se lehetett. Másrészt a szökőár levonulása után a probléma az volt, hogy a hűtéshez nem volt meg a szükséges energiaellátás.

Ez utóbbit ha időlegesen is, de kiválthatta volna egy távoli vezérlőterem, ami alkalmas a vészhelyzeti rendszerek egy részének működtetésére, az adatok kiolvasására, megjelenítésére és további lehetőség, hogy ha ilyen vezérlőt kiépítenek, ésszerűnek tűnik akkukat telepíteni a vészhelyzeti rendszerek számára, amiket ez a vezérlő tölteni tudna.

Ha megfelelő méréstechnika rendelkezésre állt volna, akkor elkerülték volna a robbanásokat az időben megkezdett lefúvatással. Ha lett volna olyan vezérlőjük, amivel vészhelyzeti rendszereket lehet működtetni, akkor az 5-ös és a 6-os rektor tartalékgenerátorairól ellátták volna azokat a rendszereket, amik a minimálisan szükséges méréseket lehetővé teszik. Ezen túl persze a dieseleket nettó hülyeség volt alacsonyan telepíteni, mikor hely volt a part mellett magasan is. Ugyanez igaz az akkucsomagokra.
Félrefordítások Kihullás 2011.04.09 14:58:00
Zoltán beküldése az aktualitása miatt kerül ki soron kívül:Mai (április 4.) MTI a japán fukusimai erőmű körüli eseményekkel kapcsolatos hírében ez a gyöngyszem:"A magyar Országos Atomenergia Hivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint az egyes prefektúrákban…..
Humanista 2011.04.10 09:19:29
@Leiter Jakab:
Indirekt bizonyítást használva:
Ad abszurdum tegyük fel, az emberek többsége érti, hogy ez nem félrefordítás. Ebben az esetben téged nem húznak fel, és nem írnak olyan kommenteket, ami után szükségét érzed, hogy a poszt elolvasására sarkalld a kommentelőket.

Más szóval ebben a felsorolásban félrefordításnak látszik. Ezt erősíti a poszt végén tett javaslatod is:
"Azzal együtt szerintem is sokkal jobb lett volna egy sajtóhírben a "radioaktív szennyeződés" vagy még inkább "sugárszennyezés" kifejezést használni, de hát MTI..."

Nem azt domborítod, hogy ez a helyes kifejezés, hanem azt, hogy szerinted a közlemény helytelen kifejezést használt.
Humanista 2011.04.10 09:30:06
@Leiter Jakab: Régi olvasód vagyok, de ide most kommenteltem elsőnek. Nem szoktam.

Az ajánlott videót nemrég láttam én is, és a saját kommunikációmhoz hasznosnak találtam.

Úgy gondolom, nem értem félre a "személyeskedő" jelentését. Egy félrefordítást elkövetni többnyire személyesen lehet. Az elkövetése a személy hibája, a felemlítése pedig a személy hibájának mutogatása.

Ez van. Ezt csinálod nap-mint nap. Ennek egyébként örülök. Jómagam is nevelődök az itt felsorolt félrefordításokból. Ez a mai pont nem ilyen. A többi majd megint nevelő erejű és hasznos lesz, mint ahogy az eddigiek is többnyire azok voltak.
Humanista 2011.04.10 10:20:17
@Leiter Jakab: Igazából megkereshető, ki volt a fordító. Majdnem minden esetben. Az, hogy ezt a megbízók megteszik-e, és azok, akik rendszeresen követnek el félrefordításokat mégis munkát kapnak... Na az is biztos megtörténik valamiért. Nem célom ezt boncolgatni. Nem is értek hozzá, nem is akarok erről faggatni olyat, aki ért hozzá.

Azt tanultam, hogy mióta felnőttem, a hibáim csak az én hibáim. Személyesen. Közben persze az, hogy hogyan lettem ilyen hibás egyeddé nem az én felelősségem, csak az, hogy felnőttként mit teszek a hibáimmal, az már az enyém. Szóval vagy gyerekek fordítanak félre, vagy (az én nézőpontomból) személyesen az ő hibájuk a félrefordítás. Ez persze nem jelenti azt, hogy neked és a blog törzskommentelőinek ne lehetne jogosan eltérő a véleménye.
Ez a poszt ennek a részletes, folyamatosan bővülő posztnak a korábbi frissítései. Update 110324 2250CET: Tepco: az 1., 2. és 3. blokk reaktorába továrra is (bórsavas) tengervizet kell szivattyúzni. A 2., 3. és 4. blokk pihentető medencéjébe szintén kívülről pótolják a…..
Humanista Bloombox 2 2010.02.27 02:34:00
Csapjunk a lecsóba! Azt írja az újság, hogy élettartamra vetítve 9cent/KWh a bekerülése egy ilyen kockának, és a normál piaci ára 7 -- 8000 USD/kW Ha tényleg ezen az áron adják, akkor nem lesz vetélytársa a vezetékes áramnak ott, ahol az már rendelkezésre áll, hiszen a…..
Humanista Bloombox, LFTR, MSR 2010.02.27 01:53:00
Még sehol nem tartok a beszámolóval a hétfőn, Pécsett tartott tájékoztatóról, amin a Paksi Atomerőmű bővítéséről hallhattam, máris izgalmas, és érdekes dolgok kerültek látókörbe. Az egyik egy IV. generációs reaktortechnológia, a sóolvadékos tóriumreaktor. Az…..
Humanista Látható hangrobbanás 2010.02.20 06:27:00
Ez a videó február 11.-én készült az Atlas V. hordozórakéta fellövéséről, amint épp az SDO-t viszi. A szépség 2 percnél kezdődik: jégkristályok közt lépi át a hangsebességet, ami így nem kicsit látványos. A felvétel kézikamerával készült.     A NASA profi…..
Humanista A Csoda új kora 2010.02.19 06:26:00
Megjelent az edge.org új száma. A szám témája a Csoda új kora (A New Age of Wonder). A szám a nemrég lezajlott TED2010 konferencia apropóján foglalkozik a biológia aktuális helyzetével. Címoldalon idézi Freeman Dysont"...művészek új generációja; génkódokat írnak olyan…..
Ez a bejegyzés azért született, mert azt gondolom, hogy egy új blognál szükség van a blog bemutatására. Esetemben az újdonságon kívül van még egy fontos ok: ez a blog nem csak rólam szól, de sokkal inkább mindarról, ami érdekel. A neve miatt szól majd humanizmusról is (elég…..