Regisztráció Blogot indítok
Adatok
süsü63

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 19. században a Magas-Tátrában túrázni kifejezetten drága mulatság volt. Kevésbé a szállodai árak, sokkal inkább a közlekedés és a túravezetés árai voltak szokatlanul magasak. A Magas-Tátrába a legcélszerűbben a vonattal és bérkocsival lehetett eljutni. A vonatról a…..
süsü63 2014.09.28 10:47:20
Munkába menet több eperfa mellett vezet az utam. Én többször állok meg az olyan fák alatt, melyen elérhető érett gyümölcsök szedhetőek. Meg is ettem néhányat. Nem csalódtam. Pont olyan, mint gyerekkoromban volt. Meséltem kollégáimnak, hogy epret ettem a fáról. Mindenki…..
süsü63 2014.07.19 17:27:31
Nagyszüleim kertjében volt két eperfa (fehér és bordó). Reggelente Nagymama összeszedte az elhullott gyümölcsöt, de még így is erjedt szag terjengett a fa alatt. Elmesélte, hogy gyerekkorában a kacsák megették az epret, aztán utána nem tudtak egyenesen járni, mert becsíptek a romlott gyümölcstől.

Nagymama Nagykátán nőtt fel három testvérével. Egyszer a háború idején az iskolában kiosztottak minden gyereknek selyemhernyó petéket papírborítékban, hogy neveljék fel őket, majd adják le az iskolában. A hernyóselyemből majd ejtőernyő készült a katonáknak.
A hernyókat eperfa levéllel kellett etetni. A mákszemnyi petéket papírlapra rakták és felvitték a padlásra. A papírlapra aztán ráterítették a leveleket, és mikor elfogyott, raktak rá megint.
Mikor kikeltek a lárvák, a lárvák fölé fa keretes szita került, ez után a szitára rakták az új leveleket. A lárvák úgy ettek, hogy a levélerezetet meghagyták. Így mikor új adag eperfa levelet hoztak, a szitát leemelve a szemetet csak leszórták, takarítani se kellett.
A végére a hernyók már olyan sokat ettek, hogy a háztartásban kisegítő két lánnyal együtt hatan mentek ki a határba esténként eperlevelet szedni.
Mikor bebábozódtak a hernyók, be lehetett vinni az iskolába, s ha szépek voltak a bábok, pénzt kaptak érte. Az ő hernyóik ducik és hófehérek voltak. A pénzből nagymama tornacipőt kapott. (lányom írása)
A mai napot szeretném azzal a megoldatlan rejtéllyel kezdeni, ami a konkrét elindítója volt a blog gondolatának. Semmi ötletem sincs a megoldásra, nem is rémlik, mi lehetett ez, a két főszereplő neve ismerős. Bármilyen nyomot örömmel fogadunk. miffymiou: volt egy rajzfilmsorozat az…..