Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balint.eros

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
juharizsuzsanna Fejek alatt testek 2012.05.27 18:51:00
A Húsvét-sziget hatalmas kőfejeinek mélyen a földbe rejtve testük is van. Ezt sokan vitatták, a kutatók most bizonyítottak. A kétkedők meggyőzésére – és főként a szobrokat emelő nép történetének alaposabb megismerésére – a több mint 800 szobor közül kettőt…..
balint.eros 2012.05.29 18:54:15
SZIGET: Kétszer jártam már a Húsvét Szigeten, ami tényleg csak egy sziget a semmi közepén, két sziklazátonnyal a közvetlen közelében. Minden más nyelven egy szigetnek hívják, csak magyarul terjedt el valamiért a többes szám (Easter Island, Isla de Pasqua, Osterinsel, stb.). Nem értek egyet azzal, hogy semmi nincs rajta, csak a szobrok, szerintem fantasztikus kisugárzása van a helynek és a vulkanikus természeti szépség is magával ragadó. Ráadásul ott van még Orongo és a Poike félsziget (már nincs nyitva a sima látogatók előtt), szóval nem csak a szobrok vannak. Kétségtelen, hogy a szobrok a lényeg, hiszen 800 darab szobrot találni egy olyan szigeten, ahol a legnagyobb távolság két pont között pusztán 26 km - ez egyedülálló.

ÁSATÁS: Heyerdahl már kiásta, most ezek szerint mások is. Azt, hogy testük van, azt tudtuk korábban is, egyrészt, mert a parton és a szigeten elszórt "példányok" is kb. derékig vannak elkészítve, másrészt, a még a "bányában" (Rano Rarako) lévő Moai-k is derékig lettek kifaragva. A fenti képen is látszi, hogy derékig készült el a most kiásott példány is.

MÉRETEK: a körülbelül 1 méterestől a 20-22 méteresig különböző méretűek a szobrok. Nem lehet tudni, hogy társadalmi hovatartozás, vagyon, vagy elért "eredmények" alapján lettek egyes szobrok nagyobbak, mint a többi. A fenti képen lehet, hogy az "El Gigante" néven ismert legnagyobb szobor van kiásva, sajnos ebből a szögből nem tudom eldönteni, de az biztos, hogy a nagyobbak közül való.

VILÁGSZERTE: Kb. 15 szobor "hagyta el" a szigetet, ők Chilében, Washingtonban, Londonban, Párizsban, Brüsszelben, Liverpoolban és Új Zélandon vannak.

NÉZÉS: a szobrok szinte mindegyike háttal áll(t) az óceánnak, a sziget belseje felé néz és előttük közösségi tereket hoztak létre. Valószínűleg ott tartották közös eseményeiket a különböző családok/törzsek, de lehet, hogy minennapjaikat is ott élték. Egy csoport van, akik az óceán felé néznek, az Ahu Akivi-n, de ők a sziget belsejében vannak, egy Nyugatra néző fennsíkon.

SZEMÉLYES VÉLEMÉNY: szerintem a fenti blog bejegyzés csupán annyiban pontatlan, hogy a tudósok nem MOST bizonyították be, hogy a Moai-knak testük is van, hanem ez már régóta tudott tény.
algériai kalandjaink jour du match 2010.01.31 14:43:00
Hívtuk volna csütörtökön a TV szerelőnket, hogy beállítsa a parabola antennánkat a kellő irányba és tudjunk fogni legalább néhány adót. Bár a rutinosabbak az otthoni csatornáikat hozták magukkal: megtartva régi előfizetésüket kihozták a dekódert Algírba, itt…..
Hétvégén kirándulni voltunk. Szombaton korán reggel (8-kor) jött értünk két szolgálati rendőr – ők kísértek minket, legalábbis az utunk elején. A konvoj három állandó kocsiból állt, a többi tagja mindig változott. A város pereméig egy-egy rendőrautó elől, hátul, a…..
A héten eddig két érdekes dolog történt. Hétfőn (01.18-án) végre megjöttek a csomagjaink. Mind a 16 db, összesen 191 kg cucc. És mennyi marhaság. Első ránézésre a legbénább könyveket és DVD-ket sikerült elcsomagolnunk. Nem baj, majd ezeket fogjuk megszeretni. Mindennek…..
A nap az évnek ebben a szakában velünk együtt nehezen ébred, de fél 9 körül azért csak felkelt és gyönyörűen sütött. A második napunkon már az állítólag megszokottabb, szebbik arcát mutatta nekünk Algír. Legfontosabb dolgunknak a pénzváltás bizonyult. Ezzel kapcsolatban is…..