Regisztráció Blogot indítok
Adatok
medika

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dávid füléből kifolyt valami feketés zselé és én már tudtam mi a baja, már megint fülgyulladása volt. Itt a fájdalmas sírás, a láz, a nyűgösség oka. Visszanézve egyszerű volt a diagnózis, és én piszok dühös lettem. Háromszor vették fel az összes adatunkat,…..
medika 2015.05.07 15:45:58
A középfülgyulladás diagnózisa - fül-orr-gégész nélkül - nem olyan könnyű egy egyéves gyereknél. Még ha meg is nézi a gyerekorvos (amihez persze eszköz kéne, ami többnyire nincs), gyakran nem látszik semmi a fülzsírral kitöltött, szűk hallójárat miatt. (Amit a fül-orr-gégész tud csak eltávolítani). Utólag mindig könnyű okosnak lenni ("miért nem küldték el az ügyeletes Heim Pál Fül-orr-gégészetre", de a magadott információk, és a klinikai kép alapján nem volt valószínű a diagnózis (sőt: mivel a láz is később kezdődött, még az sem biztos, hogy már akkor középfülgyulladása volt a kicsinek, és nem időközben alakult ki). Több protokoll szerint pedig ekkora gyereknél, ha lobos is a dobhártya, nem kezdenek azonnal kezelést, hanem 24 óra múlva kontrollálják, tehát egyáltalán nem rossz döntés tehát szakmailag, hogy tervezetten egy nappal később mutatják meg a fülésznek, és nem küldik el hétvégén, hogy végigjárja a fél várost, mikor másnap már helyben is van szakember.
A leírás alapján abszolút korrektül jártak el szite mindenben, az egyetlen, a posztot kiváltó - véleményem szerint jelen esetben nem kiugró - hiba tájékoztatás hiányossága (lásd lázmérős eset, vagy hogy miért is vagyunk itt - nyilván még nem látták a nyűgösség és a láz okát, nyilván megmutattak volna egy náthás, nyűgös, lázas egyévest a fülésznek). Az aggódó, kialvatlan szülő pedig pokolként éli meg a kórházi tartózkodás nyűgjeit, és beszűkült tudatállapotban minden apróságot felró az egyébként teljesen méltányolható ellátás mellett.

Mondjuk ez is egy tanulság.
medika 2015.05.07 18:18:02
@Diorella Queen: Tévhit, hogy a "fül" megnyomása jelzi a középfülgyulladást. Ha igen, az már nagyon durva... A külsőfülgyulladást, azt jelzi, igen. Meg kell csinálni a vizsgálatot, mert 1 másodpercig tart és nem kerül semmibe, de nem túl nagy az érzékenysége, ha ez mond valamit. Biztos azért csinálnak annyi drága műszert, mert senki más nem ért ehhez igazán :P
Végre itthon is megmozdult valami, és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány csinálta egy figyelemfelkeltő videót, amivel az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. Figyelemfelhívásra tökéletes, de hozzáteszünk néhány fontos infót, amivel nőhet a bajbajutott…..
Az elmúlt napokban több cikkben is foglalkozott nemrég indult közösségi-információs oldalunk, a hataratkelo.com az orvoselvándorlás kérdésével. A mai blogposzt után talán érdemes kicsit a számokat is megnézni, csak a tények kedvéért. Az Egészségügyi Engedélyezési és…..
Miért dolgozom most Svédországban?Mi volt annyira rossz otthon?Nézzük! Ha az ember tudja meddig kell még tűrnie hogy fát vágjanak a hátán, akkor kibírja.Mi van azonban akkor, ha nem látjuk az alagút végét, sőt az egyre hosszabb és sötétebb lesz?Akkor bizony eljut oda, hogy…..
medika 2010.05.07 23:02:37
@pcr: Hú, én türelmes vagyok, de ez azért több a soknál... ezt te sem gondolhatod komolyan... és aztán a takarítókat küldenéd operálni?...
Jó ég.
A magyar egészségügyet (többek között) az tartja életben, hogy sokaknak van még hivatástudata. A rendszer apellál is erre.
... és ha megunom, és már nem tudok lelkesedni annyira a munkámért, hogy el bírjam viselni az átdolgozott éjszakák és hétvégék mellett is komoly financiális nehézségeimet, hidd el, előbb megyek tovább egy nyugati országba, mint takarítani.
Na jó, ha senkinek nem tűnt fel ez a remek kijelentés, akkor a kedélyek csillapultával megírjuk mi. Orbán Viktor, 2010. április 25., a választás második fordulójának estéjén: "A magáncélokat, a magánérdekeket szolgáló, a magánhatalmat építő politika napjai ma…..
medika 2010.05.07 22:28:55
@csongorbela:
Köszi, csongorbela, végre valaki, aki gondolkozik, nem csak hadakozik, mi több, szavakba képes önteni a gondolatait. Véleménykülönbségekről lehet vitatkozni, beszélgetni, ez lenne a kommentek lényege, nem a fröcsögés...
Cikktől és pártállástól függetlenül: salsának volt egy véleménye, teljesen értelmesen megfogalmazta azt. Erre nekiugrik mindenki, mint az oviban.
Mindegy, pont ezért is szoktam már a kommenteléstől, mert a boldog-boldogtalan íkúnegatív siserehad ráveti magát az emberre, nem ismeri az érv és az ellenérv jelentését, magyarázat helyett személyeskedik.
Vidéki egyetemista, kollégiumban diák, miután elég rosszul érezte magát az egyik hétvégén, fájdította a hasát, gyakori széklete, hasmenése volt, próbálta diétával, teával kúrálni magát, elvégre nem szaladgál egy fiatal gyakran orvoshoz.A családdal otthoniakkal beszélt,…..
medika 2010.04.03 00:41:12
Nagyon könnyű kritizálni olyasmit, amihez nem értünk. Sokan nem látnak tovább a saját orruknál.
Tisztáznék néhány félreértést.

Az orvos nem csodatévő.
Egy látogatással, egy tablettával nem valószínű, hogy többhónapos intenzív osztályos ápolástól mentett volna meg bárkit is.

Az orvos nem szent.
Éjjel álmos, ha rossz kedve van, nem mosolyog, ha éhes akkor nyűgös, és ha nem muszáj, nem dolgozik- ahogy ezt kb. mindenki elmondhatja magáról.

Az orvosnak nincs röntgenszeme.
Az első panasznál sokszor egyáltalán nem lehet tudni a baj okát. A szakmai irányelvek nem arra alapoznak, hogy millióból egy eset súlyossá válhat... Ha az orvos nem ismerte fel a betegséget, vagy nem úgy kezelte, ahogyan a későbbiek alapján kellett volna, egyáltalán nem biztos, hogy helytelenül járt el. Lehet szidni, lehet hőzöngeni, de legtöbbször nem korrekt.

Az orvos is csak ember.
...és ha folyton ellenségesek vele, előbb utóbb maga is azzá válik.
Az ilyen kommentek olvasgatása ezt jelentősen meggyorsítja :)

Ja, ha úgy érzed, mentőt kéne hívni, de nem vagy benne biztos, nyugodtan hívd fel a mentőket, és mondd el a problémát. Úgyis kikérdeznek, indokolatlan esetre nem mennek ki.
És a hozzászólók jelentős része eltölthetne páre napot a mentőknél, és akkor rájönne, hogy a hívások 90-95%-a tényleg felesleges, és folyton kocsihiány van. Háziorvos barátom egyszer egy hasmenéses nénit kezelgetett, miközben a másik beteg, akinek emiatt várnia kellett, meghalt.

Persze biztosan a néni családja is fel lett volna háborodva, ha taxit kellett volna hívni...