Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ladik

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
(Nagyobb képért klikk.) Akár kétszer ennyi pontot is proklamálhattunk volna, a fentiek követése mindenképpen egy jó alapot biztosít a sikeres barbecue-záshoz. Mindegyik pont megér egy-egy külön posztot, törekedni fogunk ennek kivitelezésére. Kívánjuk a begyújtó folyadék…..
ladik 2016.08.01 10:46:24
@xlsxls: Köszi szépen a választ. Közben megérkezett a ProQ Excel.
Az első begyújtás üresben a korábbról megmaradt Terragrillel volt. Többet olyat se kell beletölteni szmókerbe.
Rendeltem én is 50kg-ot a bukkfaszen.hu-ról. Teljesen rendben van, inkább nagyobb darabok vannak benne, amiket el kell tördelni.
Mivel nem voltam biztos benne, hogy a futár ideér a bükkfaszénnel, így vettem egy Weber-t, mert kíváncsi voltam, mi kerül annyiba. A minőségkülönbség nem éri meg az árkülönbözetet, de kétségtelen hogy jó minőségű anyag. A Lidl terméket majd még én is kipróbálom, de az 50kg alighanem elég lesz az idényre.
Ami a tapasztalat volt az első begyújtás során, hogy minden illesztésnél dőlt a füst a szmókerből. Ez a 2. sütésnél (3. begyújtás) nagyon sokat szelídült. Nem teljesen értem még, hogy miért, de nem nőtt konzekvensen a hőmérséklet azzal, hogy kinyitottam a szellőzőket. Itt még bőven kell tapasztalatot szerezni. Amire figyelni kell és magamtól nem gondoltam volna, hogy 4-5 óra alatt simán elpárolog a 11l víz az edényből. Az alufóliával való kibélelés nekem nem jött be. Nem volt könnyebb a mosogatás, viszont amikor felöntöttem a fólia felúszott és csapta minden irányba a forró vizet. Erre aki először csinálja figyeljen, mert könnyen leforrázhatja magát.
Készült egyébként a hétvégén grillkolbász, csirkecomb, lapított egész csirke, egész oldalas és dagadó. Minden étel egészen kiváló volt, kivéve a csirkecomb. Az bolti volt, az kiderült, ilyet nem szabad készíteni. Valóban nagyon függ a hús minőségétől az elkészült étel. A többi étel kifogástalan volt, nagyon nagy sikert arattam mindkét sütés alkalmával.
Füstöléshez gőzölt szárított vadmeggyet használtam. Nagyon lágy, aromás, konyakos illata van. Ha valaki hozzá tud jutni gőzölt fához, próbálja ki bátran. A gőzölés során a csersavak jó része eltávozik, sokkal lágyabb lesz a füst.
Levélírónk egy megengedhetetlen helyzet fültanúja volt a napokban, a napközis tanító néni minősíthetetlen stílusban kiabált egy alsó tagozatos gyerekkel. Az igazgatónő tud ugyan a tanító néni viselkedéséről, de annyira kevés van neki már a nyugdíjig, hogy nem akarja…..
ladik 2010.02.13 19:41:08
@kolbászoszsömle: Elnézést, így visszaolvasva úgy tűnik kevéssé voltam összeszedett, de legalább közben kitakarítottam a lakást...
Jelenleg nincs mit demonstrálni, mert nincs hatalma. Nincs eszköze, nincs hatásköre, felelősége is csak annyi, amit magával szemben támaszt. Csak feladata van, ami annyi, hogy bemenjen, elmondja az anyagot, kijöjjön a teremből jó esetben nem vérig alázva. Így is lehet, csak akkor a tanárok nevelő feladatát is a helyén kell kezelni.
A porcelánbabákkal arra szerettem volna utalni, hogy az, hogy egy gyerek dolgozik egyáltalán nem válik kárára. Magyarországon sose volt hagyománya annak a fajta gyerekmunkának, ami miatt törvényeket hoznak (pl bányákban gyerekeket dolgoztatni azért, hogy a család megéljen). Én gyerekkoromban minden nyarat falun töltöttem. Csodálatos volt, és hozzátartozott az is, hogy meggyet szedtünk nagynénémnek. Senki nem bántalmazott és fizikailag is képes voltam rá. Sőt, tovább megyek, bele se rokkantam se szellemileg se fizikailag. Megkaptuk érte a zsebpénzünket, amin vettünk fagyit meg nyalókát, és megtanultuk, hogy mit jelent dolgozni a pénzért.
A házirendről csak annyit, hogy több gyerek világossá tette a tanárok számára mostanság azt, hogy kitörölheti vele a seggét.
A verés - bár én egy kokszát nem hívnék verésnek - hatásossága jelen esetben nem kérdéses. Senkinek nem állt bele a fejébe a tokmánykulcs hosszú évek alatt abban az iskolában. (Utána kérdezhette volna a pszichológus a szerencsétlen gyereket, hogy ugyan mi jár a fejében.)
Balesetek pedig egy üzemben történnek, aki dolgozott már gyárban az tudja. A kérdés csak az, hogy milyen gyakran. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem gyerekjátékok voltak a műhelyben.
ladik 2010.02.13 16:03:23
@kolbászoszsömle: A hatalom nem demonstrációtól hatalom, hanem attól, hogy befolyással van más életére. Mértéke pedig az, hogy milyen szintű ez a befolyásoltság. A hatalom jó kezekben célt szolgál, jelen esetben sok fiatalember jövőjének a megalapozása a cél.
Hatalom például az, ha azt tudja mondani a tanár, hogy egy gyerek nem való a többi közé, mert hátráltatja azok előremenetelét (régen ezeket kisegítő iskoláknak hívták). Vagy az, ha úgy gondolja hogy a tanuló nem érte el a minimális szintet, akkor teszem azt nyári iskolába járatják (csak hogy legyen előremutató dolog is). És mivel ezek a dolgok hatással vannak a szülők életére is, így a szülők is jó esetben együttműködővé válnak a közös cél érdekében.
Nem attól lesz hatalma, mert hogy ő 80kg a gyerek meg 15.
ladik 2010.02.13 17:30:39
@kolbászoszsömle: ha tudom hogy töltve van egy puska akkor nem rakom be a számba és próbálom ki, hogy hátha vaktöltény. Elég elképzelni egy szétlőtt fejet, és máris elmegy tőle a kedvem. Ettől függetlenül mindig lesznek olyanok, akik kipróbálják, mert mi van ha mégse... A nyári iskolában meg nem a tanulás a büntetés, hanem az, hogy nem csinálhatja amit szeretne. Mivel odáig fajult a porcelánbabák fényezése, hogy a nyári munka már összetörné őket, viszont tanulni tanulhatnak napestig, így sok más motivációs eszközt nem tudok elképzelni.

Igazából egy világos szabályrendszer kell, amivel mindegyik fél tisztában van. Tudni kell azt mindenkinek, hogy bizonyos tetteknek mi a következménye.
Én gépipari középiskolába jártam. Esztergaműhelyben első nap ismertették a szabályokat, amelyek közül az egyik az volt, hogyha a tokmányban bennefelejti valaki a tokmánykulcsot, az hatalmas kokszát kap. Ezek után megmutatták azt a hiányzó téglát a falban, mit egy elszálló tokmánykulcs ütött ki. Ennek ellenére sokan kaptak kokszát, de valamiért senki se reklamált egyszer se, és legközelebb oda is figyelt. Még így is történt baleset, bár mondhatjuk szerencsés kimenetelűnek, abból a szempontból hogy a srác ujja megmaradt.
Egy ilyen iskola nyilván más helyzet, mint egy általános iskola, és manapság már nem kap senki kokszát mert nem viszik le dolgozni a gyerekeket a műhelybe. Ez a probléma is meg lett oldva...