Regisztráció Blogot indítok
Adatok
qualis rex

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor Betrandon de la Brocquiere (?-1459), III. (Jó) Fülöp burgundi herceg főlovászmestere 1433 tavaszán a szentföldi zarándokútjáról (konkrétan Damaszkuszból Konstantinápolyon keresztül) hazafelé Magyarországon át utazott, elsőként tett említést arról, hogy Zsigmond a…..
A Homár elképzelni sem tudja, mitől hallucinálta szegény kismama, hogy a UPC egy szociálisan érzékeny vállalat. Simán elhitte az ügyintézőnek, hogy ha a modem leadása mellőzésével, részletfizetés helyett a hűségbüntetés elengedését kéri levélben, akkor majd jó lesz.…..
Le maréchal (tsz. les maréchaux).  A hochdeutsch "marah" = ló és "schalh" = szolga szavak összetételéből származó kifejezés, néha tévesen lovászfiúként, kengyelfogóként értelmezve a szóösszetételt - mert ugyan mi más 'feladat' volna amivel szolgálni…..
qualis rex 2010.02.15 19:01:33
@lécci:
Valóban, helyesebb lett volna, ha az első 2 esetben inkább kiegészítésről beszélek pontosítás helyett, vagyis milyen gondolatok merültek fel bennem a cikk olvasása közben.

Viszont most újabb pontosítást javasolok.
A marsallbotot a Bourbonok alatt heraldikus liliomokkal (fleur-de-lis) díszítették. Napóleon alatt sasokkal, és az újabb időkben pedig csillagokkal (ekkorra a marsallok rangjelzése a zubbony ujjára varrt 7 csillag lett). Ezért a kép aláírásának "1804" helyett "modern kori marsallbot" szöveget javaslom.
Példa napóleoni marsallbotra :
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Napoleonic_Marshal_baton.svg